Trots att det nya huset var i stort behov av en totalrenovering fick Lars ändå tid över att äntligen bygga en riktig biosalong. Ett rum i källaren förvandlades till en trivsam bio med stor bild, läckert ljud och hög mysfaktor.
Det är viktigt att sitta skönt när man tittar på film – recliners med massage i form av rumpskakare funkar riktigt bra.
Lars minns inte riktigt var hans stora filmintresse kommer från.
– Däremot kommer jag ihåg hur otroligt filmintresserad min kusin var – och eftersom vi umgicks en hel del när vi var små kan jag absolut ha påverkats av honom, förklarar Lars.
– På den tiden var det VHS för hela slanten och jag minns att han hade en minst sagt imponerande filmsamling. Med tiden har det troligtvis smittat av sig på mig och jag började sakta men säkert bygga upp min egen filmsamling.
Jim Carrey var en av flera favoritskådisar och jag kunde se Dum & dummare och Ace Ventura-filmerna om och om igen. Jag började även besöka biograferna alltmer frekvent med kompisar och framförallt tillsammans med min gudmor. Jag åkte ofta in och hälsade på henne i Lund och då brukade det allt som oftast sluta med att vi hamnade på Filmstaden. Jag säger bara The Matrix och Independence Day – filmer som fullkomligt blåste bort all konkurrens – de var båda långt före sin tid och var gjorda för att ses på duk med stort ljud!
Den platsbyggda mediamöbeln rymmer merparten av utrustningen och smälter väl in med övriga detaljer.
Renoveringen som aldrig tar slut
Lars bor tillsammans med fru och två tonårspojkar i ett hus strax utanför Ängelholm i Skåne. Det är en enplansvilla med källare på 244 kvm.
– När vi flyttade hit för drygt tre år sedan lämnade vi en liten och trång trea på blygsamma 83 kvm bakom oss. Där kunde man snacka om compact living, skrattar Lars.
Huset man flyttade in i köptes till ett bra pris. Lars beskriver det som ett riktigt kap.
– Men huset var också i stort behov av renovering. Sedan inflyttningen har vi bland annat bytt ut husets uppvärmningssystem, bytt ut alla fönster, dränerat om huset och isolerat med isodrän och renoverat badrum. Vi har också lagt nytt tak, samt totalrenoverat hela markplanet, inklusive köket. Runtom huset har vi dessutom byggt cirka 100 kvm trädäck.
Det ligger mycket tanke bakom samtliga detaljer och allt är byggt på plats efter rummets förutsättningar.
Till sommaren och hösten är planen att Lars ska fortsätta renoveringen med att bygga förråd/carport och ytterligare ett trädäck/pooldäck.
– I källaren ska vi fortsätta renovera tvättstuga, badrum samt planera för kontor, gym och ett större sällskapsrum. Det kommer med andra ord aldrig att ta slut, skrattar Lars.
– Men nu har vi i alla fall en hemmabio där vi kan koppla av och samla nya krafter inför kommande projekt.
Större och maffigare utrustning
Tidigare har Lars främst haft mindre helhetslösningar när det gäller hemmabio.
– Det första 5.1 högtalarpaketet jag köpte var ett mindre Sony-paket och det lyfte verkligen filmtittandet till nya höjder. Dock höll det inte hela vägen fram och jag fick komplettera med ett par Jamo-högtalare för att kunna lyssna på hiphop.
Efter Sonypaketet köpte Lars ett högtalarpaket från Eltax tillsammans med en fristående förstärkare och en dvd-spelare.
– Det var också det första lite större paketet jag införskaffade. Detta paket såldes dock efter en kort tid då vi dessvärre flyttade till en mindre lägenhet. Då köpte jag ett nytt, mindre paket, från LG med riktigt snygga, platta högtalare på fot. Samtidigt gick jag även över till platteve, en 32-tums LCD från Samsung.
Därefter gick det relativt fort och rätt som det var hängde 32-tummaren i sönernas rum. Sovrummet utrustades med 49 tums-plasma och vardagsrummet belönades med en 55-tums LED-teve från LG.
– I taket hängde dessutom en Optoma HD33 tillsammans med en motorstyrd Kingpin 16:9 duk på 104 tum – och då bodde vi faktiskt kvar i den lilla lägenheten. Ljudet fick också en uppryckning när ett Harman Kardon-paket inhandlades med fristående förstärkare och högtalarpaketet HKTS 30.
Ett steg framåt, två steg bakåt
Filmintresset har förstås hängt med till huset.
– När det kommer till bio, ljud och stor bild, tycker jag nog att actionfilmer gör sig bäst. Det ska hända mycket och högtalarna ska tvingas kämpa för sin överlevnad. Å andra sidan blir allting bättre på stor duk.
Lars har nyligen köpt samtliga Transformers-filmer i 4K och de kommer gå varma i den nya bion hemma.
– Nu när alla basspumps är på plats kan jag knappt bärga mig att få dra igång filmerna.
Planeringen för att bygga sin första dedikerade bio började tidigt.
– På varje husvisning vi gick på försökte jag säkerställa att det skulle vara stort nog för att kunna avvara cirka 20-30 kvm för att kunna bygga ett biorum.
Själva byggandet kom dock att läggas lite på is. Det fanns mycket annat som först måste tas itu med i det nyinköpta huset.
– Vi började med att dränera huset. Därefter plockade vi ned allt som stod mot och hängde på ytterväggarna, rev ut de riskkonstruktioner som fanns och väntade tålmodigt i drygt två år på att källaren skulle få möjlighet att torka ut ordentligt. Jag hade med andra ord gott om tid att fundera ut hur jag ville att bion skulle se ut, berättar Lars.
– Själva byggandet kan väl sammanfattas med att vi tog ett steg framåt följt av två steg bakåt, skrattar han.
– När jag väl öronmärkt rummet för projektet och tagit fram en ritning där jag tagit hänsyn till rummets begränsningar (rör och liknande), samt bestämt mig för att undvika så kallade ”riskkonstruktioner” i största möjliga mån, så började arbetet med bion för ganska exakt ett år sedan. Närmare bestämt den 9 februari 2019. I maj månad var ramverket på plats och vi kunde testköra den första filmen. Rummet är 6 meter långt och 3,5 meter brett – drygt 21 kvm stort. Vi har även en sällsynt fantastisk takhöjd i vår källare på nästan 2,5 m.
Taket ser nästan ut som att det är gjort i ett stycke.
Ramverket i taket
Under tonåren tittade Lars en hel del på MTV Cribs – programmet där stora musikartister (Snoop Dogg, 50 Cent m.fl.) visade upp sina hem.
– Många av dessa artister hade också egna hemmabiosalonger och det var just därifrån som jag fick idén att bygga en egen framtida hemmabio. Om jag fick tillräckligt med plats, förstås.
Under planeringen letade Lars efter inspiration och byggtips på nätet.
– Jag har besökt och fått mycket inspiration från forum och hemsidor som minhembio.com med flera.
Samtidigt inflikar Lars att även om man inte behöver ”uppfinna hjulet på nytt”, så var ambitionen trots allt att bygga ett biorum som inte liknar något annat och som samtidigt inte kostar en halv förmögenhet.
– Under själva planerandet tog jag hänsyn till hur rummet ser ut och det faktum att det är ett rum som ligger under mark. Eftersom huset har haft problem med fukt har vi därför valt att undvika så kallade ”riskkonstruktioner” i så stor utsträckning som möjligt. Just därför är hela ramverket upphängt i taket och byggt på distanser ut mot väggarna – inget material förutom distanserna är placerat direkt mot väggarna – med andra ord, luftspalt. Väggarna är behandlade med material som andas och så även mattan på golvet.
Google tänder och släcker
Lars bestämde sig relativt tidigt för att han ville ha ett schysst, mörkt rum med en stor 2,35.1-duk och Dolby Atmos.
– Med tanke på alla övriga utgifter vi haft med renoveringar av huset i stort kom jag även överens med min fru om att jag skulle försöka hitta prisvärda alternativ och hålla nere kostnaderna i den mån det var möjligt. Helt klart en svår utmaning när det kommer till ett projekt som detta där man kan lägga flera tusen på bara en liten kabel.
Annars tycker Lars om att utveckla det smarta hemmet.
– Därför har jag även lyckats göra hemmabion röststyrd. Eller till viss del i alla fall. ”Hej google, tänd bion” – och då tänds lamporna, haha. Wow! I ärlighetens namn har jag inte kommit så långt med röststyrning, utan merparten av tekniken styrs i dagsläget av en Logitech Harmony Companion – ett enkelt tryck på knappen så startar all teknik. Hittar man inte kontrollen eller är jäkligt lat, så kan man bara ta upp mobilen och styra allt med tillhörande app. Jag tycker om smidiga lösningar, kort och gott!
Temat blev svart och vitt
Temat för bion är ”Black and White”.
– Då är det givetvis viktigt att alla delar ska vara med och bidra till att skapa en helhet. Dessvärre köptes popcornmaskinen in innan denna idé kläcktes, skrattar Lars.
– När jag ser på film vill jag gärna sitta skönt och lite tillbakalutat. Just därför valde jag att köpa in reclainers. När det gäller övrig inredning är den till 99 % platsbyggd sånär som på två gråa sittpuffar som agerar bord/sittplats vid behov, samt två små avlastningsbord.
Det verkliga arbetet med biorummet drogs igång när källaren väl hade torkat klart och ritningarna var på plats.
– Då började det tråkiga och extremt skitiga arbetet med att slipa och blästra väggarna. När dammet lagt sig putsade jag upp väggarna med naturgypsum för att ge väggarna både struktur och karaktär. Därefter plaskade jag ned väggarna med primer och avslutningsvis målade jag dem med en vit och matt silikatfärg.
Redan här stötte Lars på det första problemet eftersom han från början hade tänkt måla väggarna svarta.
– Det visade sig efter flertalet besök hos alla stora färghandlare i Ängelholm att det inte var möjligt att bryta silikatfärg i svart, utan det bästa de kunde erbjuda mig var någon halvmörk/ljus grå färg. Således fick det helt enkelt bli en vit silikatfärg. Det var också i samma ögonblick som idén till en hemmabio med ”Black and White”-tema kläcktes.
De obligatoriska tavlorna är givetvis på plats i biorummet!
Mjuka material isolerar och ger fin klang
När väggarna var klara började Lars bygga upp scenen och således hela väggen/ramverket bakom duken, samt mediamöbeln där elektroniken förvaras.
– Vidare byggde jag taklådorna längs med långsidorna och även taklådan i mitten där takhögtalarna är placerade idag. Därefter byggde jag pelarna på höger respektive vänster sida och som fästes i det befintliga taket. Jag passade även på att dra alla flexirör och högtalarkabel medan det var lätt att komma åt överallt.
Hela bakväggen kom på plats med platsbyggda filmhyllor och sneda hörn för att mjuka upp rummet. För att få till nivåskillnaden mellan främre och bakre raden radade Lars upp lecablock, lade på syllpapp och sedan golvspånskivor – allt fästes med stenlim och med luftspalt ut mot väggarna.
– Därefter började jag måla ramverket och alla träsidor med en svart och matt lackfärg/snickerifärg. Mattan lades på plats, en heltäckningsmatta/konstgräs med dränering i antracit. Sedan monterade jag sofforna/recliners och hängde upp duk, projektor och kopplade in högtalare och annan elektronik.
Stora delar av ramverket består av tygklädda ramar, just för att mjuka upp rummet. Lars har gjort likadant även i taket där han har klätt in stora ramar gjorda av 45x45 reglar. Skarvarna har han sedan täckt med svartmålade lister.
-Allt tyg och mjuka material har medfört till att rummet har fått en väldigt fin klang och att det är relativt dovt och isolerat. All belysning och alla ledslingor monterades strax därpå och sedan kunde vi äntligen testköra den första filmen.
Det är ju aldrig fel att belysa nivåskillnader för att minimera risken för olyckor. Och det är ju snyggt också.
Minimera riskerna för fuktskador
Lars berättar att det från början fanns både en ritning och en tydlig plan, men ju längre jobbet pågick, desto mer började Lars bygga för stunden eftersom han ofta hittade bättre lösningar löpande under arbetet.
– Kanske var det även därför som det tog lite längre tid då jag hann ändra mig många gånger. För att kunna ta sig till vår tvättstuga, som ligger bakom bion, har vi tidigare varit tvungna att gå igenom bion, vilket givetvis inte har varit optimalt. Därför var det otroligt skönt när vi kunde ta upp en ny dörröppning till tvättstugan genom ett annat rum och därefter mura igen dörröppningen för att kunna bygga upp hela bänkskåpet och projektorhylla.
Sammanfattningsvis påpekar Lars att den röda tråden genom hela arbetet har varit att vara väl medveten om att bion befinner sig i en källare.
– Med det sagt har jag tänkt mycket på vad jag kan göra för att undvika fukt nu direkt och även i framtiden. Jag har spenderat timmar med att läsa och hitta information om vad jag kan göra för att minimera riskerna. Just därför ligger inga material direkt mot väggarna. Sett till den planen och hur bion ser ut idag är jag mycket nöjd med slutresultatet, till och med över förväntan – och då brukar jag vara ganska hård mot mig själv.
– Jag ville även bevisa för mig själv att man visst kan skapa ett dedikerat biorum med ganska ”små” medel, och även på den punkten anser jag att jag har lyckats riktigt bra!
Godisstället är som mycket annat i hemmabion en egen kreation och det går givetvis att snurra på för att maximera ytan.
Småfix och uppdateringar
Under det år som gått sedan Lars började bygga sin bio har han spenderat mycket tid med projektet, samtidigt som han jobbat med andra delar av huset som varit viktigare för stunden.
– Totalt sett skulle jag tro att jag lagt ned drygt 500 timmar på att bygga biorummet.
Kostnaden har han också lyckats hålla i schack.
– Vi har byggt allt helt själva och valt att köpa det mesta av utrustningen på exempelvis Black Friday och vid andra reatillfällen. Hela bygget har faktiskt gått på under 100 000 kronor, exklusive filmsamlingen då, förstås.
Lars håller fortfarande på med en del småfix i salongen.
– Jag har nyligen gått igenom hela rummet och snyggat till alla detaljer som jag inte varit nöjd med tidigare – och det blev en hel del justeringar faktiskt. Jag har även installerat fyra basspumps för bara några dagar sedan. Vidare ska dörren fixas till och ett nytt kodlås ska installeras. När det gäller ljudet är planen att jag ska fylla på med ytterligare två takhögtalare för att skapa en 7.1.4-högtalaruppställning. En ny centerhögtalare och två subwoofers står också på önskelistan. Jag kan även tänka mig att köpa in några par 3D-glasögon – mest för skojs skull.
LARS 3 BÄSTA TIPS
Planera noga, men var samtidigt ”öppen” för ändringar under hela processen.
Ta hänsyn till vad det är för utrymme du bygger bion i.
Var kreativ!
Lars har monterat totalt 40 meter LED-lister runtom i hemmabion.
3 FAVORITFILMER
The Matrix
Christopher Nolans Batman-trilogi
Casino Royale (Daniel Craig är som klippt och skuren som Bond)
HÅRDA FAKTA:
Projektor: Epson EH-TW7400
Surroundförstärkare: Onkyo TX-RZ830
Övriga förstärkare:
Harman Kardon HKTS 30 (2 uppsättningar)
Andersson HIS 3.1 (fronthögtalare)
Sinus Live BassPUMP x 4
Onkyo TX-NR616 (driver i nuläget 4 x basspumps)
Filmduk: Multibrackets M Framed Projection Screen Deluxe 2,35:1, 120 tum
Spelkonsol: Xbox One X 1TB
Blu-rayspelare: LG UBK90
NAS-server: Qnap TS-251+ 8TB
Tangentbord: Logitech Wireless Touch K400
Fjärrkontroll: Logitech Harmony Companion
Röststyrning: Google Home Mini
Övrigt:
Popcornmaskin: Little Bambino
Vinkyl: Anton Oliver BCW-35
REGLAGET
Byggt själv eller tagit hjälp:
100 % byggt själv
Film eller musik:
100 % film
Ljud eller bild:
80 % ljud
Estetiskt eller funktionellt:
50/50
Budget eller high-end:
100 % budget
Skryt eller egen njutning:
100 % egen njutning
Text: Thomas Nilsson, Foto: Lars
Den platsbyggda mediamöbeln rymmer merparten av utrustningen och smälter väl in med övriga detaljer