Hemma hos Favoriter ur arkivet Hemmabio #4 2021

Hemma hos Lars i Gagnef

En gammal sommarstuga som byggdes om till permanentboende och ett garage som tillbygge gav Lars tillfälle att förverkliga en ny hemmabiosalong när sönerna flyttat ut.

Annons:

 

Stort ljus, ljus och bild

I trivsamma Rista Odeon gör stort ljud, ljus och bild filmtittandet till en stor upplevelse.

 Av Thomas Nilsson Foto: Chrille (christofferigel.com)

 

Lars bor på landet tillsammans med fru och två gamla hundar i Gagnef i Dalarna. Huset var tidigare en sommarstuga och under 2005 bestämde de sig för att bygga om det till ett permanentboende, ett jobb som stod klart två år senare.

­ Huset totalrenoverades och byggdes ut. Dessutom byggdes det ett garage på ca 100 kvadrat, berättar Lars och fortsätter:

­ Garaget innehåller också en bo-del i markplanet på ca 25 kvadrat där en av sönerna bodde. Övervåningen på garaget har två rum, det ena fungerar som kontor för mitt företag. Det andra är också en bo-del på 25 kvadrat där den andre av sönerna bodde.

När grabbarna flyttat ut användes rummet ovanpå garaget som förråd under några år.

­ Under hösten 2019 och våren 2020 startade vi bygget med den blivande nya hemmabio-salongen. 

Bilstereo och egna elektronikbyggen
Intresset för ljud väcktes redan i tonåren hos Lars.

­ Jag fick en Ferguson-förstärkare och en skivspelare från Clas Ohlson av mina föräldrar. Jag byggde också själv ett par Carlsson-högtalare.

Sedan dess har ljud alltid varit viktigt för Lars som under 1970–80 och 90-talet byggde åtskilliga högtalare, förstärkare och flera elektronik-konstruktioner.

­ Under slutet av 80-talet byggde jag också en egen satellitmottagare med motorstyrning för att kunna lyssna på musikvideos från MTV och se på filmer från till exempel Filmnet.

Under de åren fick Lars även upp ögonen för ljud och bild när VHS-spelarna blev tillgängliga.

­ Jag köpte då min första receiver och VHS-spelare och kopplade ihop dem med den tjockteve vi hade då. Dessutom byggde och köpte jag flera olika högtalare till anläggningen. När de regionsfria dvd-spelarna kom kompletterades anläggning även med en sådan.

När fenomenet med bilstereo började komma i ropet på 90-talet jobbade Lars på ett företag som sålde bil-ljud.

­ När jag slutade där fick jag möjlighet att sälja Lanzars bilstereoprodukter. Jag byggde också flera ljudanläggningar till kundernas bilar, men också till våra privata bilar under några år.

 

 

Inspiration på Pintrest

Lars byggde sin första hemma bio 2002, Eagle Odeon, som HemmaBio gjorde ett reportage om i nr 8/2002. 

­ 2007 sålde vi huset och de nya ägarna var inte intresserade av att behålla hemmabion, så den rev vi ned och tog med när vi flyttade.

I huset som Lars och hans fru bor idag har de haft flera olika uppsättningar av projektorer, receivrar och högtalare som använts i husets olika möbleringar genom åren.

­ Idag har vi en LG 65-tumsteve, en några år gammal Yamaha-receiver med en 5.1-uppsättning med Mirage-högtalare, samt en Sony-sub som sparades från flytten 2007.

En bra hemmabio för Lars har samma kriterier nu som förut ­ bilden ska vara stor. Ljudet och ljussättningen likaså.

Arbetet med det nya bygget började med att Lars surfade runt på nätet.

­ Jag kollade på olika forum som till exempel minhembio.com och Pinterest. Jag gjorde ritningar på bion för att bilda mig en uppfattning hur det slutliga resultatet skulle bli.

Jag hittade en hemmabio på Pintrest som påminner om vårt rum med lutande tak som jag fastnade för. I den bion var allt i blått och det var med utgångspunkt från detta som det nya bygget drogs igång. 


 

Egen filmduk blev lösningen
Efter all efterforskning på olika forum fick Lars klart för sig hur den nya bion, Rista Odeon, skulle byggas.
­ Jag reglade upp en vägg framför fönstret där duken skulle placeras, samt högtalarna i fronten. Tyvärr gick det inte att få större bild än 90 tum på grund av taklutningen i rummet, så jag var tvungen att tillverka en egen ramspänd duk för att få plats med allt.  

Alla högtalare i fronten placerades bakom denna vägg dolda i högtalartygklädda bafflar.

­”Kattvindarna” på sidorna av rummet har stående förstärkningar till takstolarna och för att dölja dessa byggdes pelare. Pelarna tillverkades av gjutrör i papp som delades på mitten och mellan dessa takstolar tillverkades ramar. Pelare och ramar kläddes med blå högtalarmatta. Lars lade in en heltäckningsmatta i rummet i blågrå färg som får dämpa oönskade frekvenser.

­ Jag monterade också en elektrisk rullgardin över fönstret för att det inte ska släppa in dagsljus på dagtid när man vill se på film. Två stycken baspumpar monterades även in i soffan.

 

Trixigt med styrningen

Det största problemet var att få till rätt ljus och styrning till bion.

­ Det blev en hel del laborerande med Led-lister i tak och på sidor. Det slutade med RGB-list på sidor, lister på 6000K i tak och spottar framför duken. Jag hade stora problem innan jag fick rätt på styrningen av ljus, ljud och bild.

Detta löstes med Plejd-puckar, samt Velleman IR-sändare och mottagare.

­ Som fjärrkontroller används Logitech Harmony plus Hub, samt iPad och IPhone vilka också styr allt ljus, ljud och elektronik som till exempel receivern, Apple TV, Playstation och Blu-rayspelaren.

Lars har gjort allt jobb själv.

­ Jag har även dragit all el och gjort allt elektronikarbete själv. Jag är utbildad inom el och elektronik med full el-behörighet. Att snickra, måla och lägga mattor är ett bra sätt att koppla av från mina dagliga sysslor inom elbranschen.

När det blir dags för film i bion kopplar Lars gärna av med action, science, thriller och humor. Skräck ser jag aldrig, drama väldigt sällan.

 


 

Stilrent och trivsamt

Det mesta av jobbet med bion har Lars gjort på fritiden under hösten 2019 och våren 2020.

­ Det är svårt att uppskatta exakt hur mycket tid jag lagt ned sammanlagt. Bygget har kostat cirka 12 000 kronor och inredningen landade på runt. 8000. Jag har lagt cirka 20 000 kronor på elektronik förutom det jag har haft sedan tidigare som projektor, högtalare, elektronik för styrning samt diverse elmaterial. Jag har använt mycket elektronik som har blivit över från tidigare ljud/bild-projekt och som bara har väntat på att få bli använt igen.

När det kommer till inredningen vill Lars undvika att det blir för plottrigt.

­ Jag tycker om en stilren hemmabio. Det fick bli en soffa med fotpallar som möblemang. (recliners hade tagit för stor plats i rummet) och ett par fåtöljer med sidobord i hörnen bakom soffan. Design Light bidrog med spottarna framför duken.

4K LCD-projektor på önskelistan

Lars har en del uppdateringar på agendan.

­ Drömmen är att få köpa en 4K LCD-projektor. Jag kan inte med bilden i DLP-projektorer. Jag har en hel del bilstereoprodukter liggande och tänkte eventuellt använda det till fler baslådor (isobariklådor) för att få ännu mera bas än de två 12-tummare jag har idag.
Jag kan också tänka mig att integrera min gamla Luxman-förstärkare L510, Heybrook TT2 (skivspelare) med bland annat Sony Minidisc och Teac CD-spelare, Sony VHS-spelare och en Fisher-tuner som ligger och skrotar för tillfället.

 

 


Lars 3 bästa tips:


Stressa inte. Gör upp en plan med ritningar.

Ta hjälp med det du inte kan, till exempel el-dragning. Det finns allt för många hemelektriker som tror att de vet hur man ska göra.

Kolla på andra hemmabiobyggen och sätt en budget. Det blir oftast mycket dyrare än man tror.

 

 

HÅRDA FAKTA:

Projektor: Epson EH-TW3200
Projektorduk: Egenbyggd ramspänd duk från Perienn-fabriken
Förstärkare: Onkyo TX-RZ740
Blu-rayspelare: Panasonic DP-UB450
Spelkonsol: Sony PS4 PRO
Mediaspelare: Apple TV 32GB

Högtalare:
Front: 2 x Dali 104
Center: 1 x Dynavoice Challenger C-5XL
Surround: 4 x Audio Pro Stage 22
Atmos: 2 x hemmabyggda med Amega 5,25-tums mellanregister + 1-tumsdiskant
Subwoofer: 2 x System One W-12
Baspump soffa: 2 x Sinus Live BassPUMP 4ohm
Slutsteg: Zachry CSW-55

 

Övrigt:
Fjärrkontroller och styrningar:
Logitech Harmony + Hub
iPad, iPhone
Velleman 6710 TX + 6711 RX

Plejd dimmermoduler + relämoduler till LED-belysningar, LED-Lister, RGB-LED-Lister

 

Reglaget

* Byggt själv eller tagit hjälp?
Byggt själv 100 %

* Film eller musik?
50/50 %

* Ljud eller bild?
50/50 %

Estetiskt eller funktionellt?
100 % funktionellt

*Budget eller high-end?
80 % budget 


* Skryt eller egen njutning?
100 % egen njutning 


Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår