Hemma hos Favoriter ur arkivet Hemmabio #8 2020

Hemmabio med Total filmupplevelse

En film ska inte bara ses, den ska upplevas och kännas. Det är konceptet för Anders drömbiobygge som efter femton års drömmande, sju års tänkande och tre års planerande äntligen står klart.

Anders bor tillsammans med fru och två barn i en enplansvilla med källare (drygt 200 kvm totalt). Han har varit ljud-och musikintresserad sedan tonåren.

– I början ville jag ha mer bas i låtarna. Detta löste jag genom att köpa en högtalarbyggsats med bas-element på 15 tum. Det blev bättre, men så här efteråt påminns jag om att det egentligen inte var någon höjdare. Jag hade behövt en aktiv sub för att få det där trycket som jag eftersträvade, men det visste jag inte då.

När Anders föräldrar (med en viss påtryckning från Anders) något senare inhandlade en video med stereohuvuden väcktes intresset för surround.

– Jag hade sedan tidigare en Onkyo-förstärkare med Dolby ProLogic, och för att kunna koppla in alla kanaler till förstärkaren (5.1) dammsög jag hela huset på alla högtalare som fanns att uppbåda. De egenbyggda högtalarna till front, en av mina föräldrars stereohögtalare som center och lillsyrrans två små högtalare från hennes ministereo till surround. Någon sub ägde jag inte vid denna tidpunkt. Upplevelsen av detta hopplock av högtalare, en 32-tums tjock-TV och en film som handlade om skogsbrandsbekämpning med vattenbombande flygplan var oslagbar och på den vägen är det, skrattar Anders.

Efter hand som ekonomin stärktes med sommarjobb, studielån och fast jobb har anläggningen uppgraderats. Under en lång tid bestod den av högtalare från Mirage och stärkeri (för- och slutsteg) från Harman-Kardon. Slutsteget, Signature 2.1, har Anders fortfarande kvar och det driver idag Atmoshögtalarna i hemmabion.

– Mirage byttes ut mot XTZ Cinema-serie och nu är det Ino Audio som gäller. Fokus har hela tiden legat på ljud medan uppgraderingen till storbild har släpat efter. Det är inte förrän när jag byggde min hemmabio som jag gick över till projektor för att få en stor bild. Innan dess har det varit en gammal plasma på 50 tum som gällt.

 

 

Bygge lagt på is

Tankarna på att bygga ett dedikerat biorum har Anders ruvat på länge.

– Men när jag träffade min blivande fru och senare fick barn fick det prioriteras ned. Innan barn och fru möblerade jag rummet för hemmabioutrustningen efter hemmabioanläggningens behov, men det har fått stryka på foten. Pengar för uppgraderingar av utrustningen har också fått läggas på viktigare saker.

När Anders med fru flyttade från det radhus som de bodde i 2012 var målet att hitta ett hus där det bland annat skulle finnas en möjlighet till att bygga hemmabiorum.

– Vi hittade och köpte ett enplanshus med källare från 1968 där det mest var originalskick. De senaste åtta åren har ägnats åt renovering av huset. Om jag fått bestämma själv hade hemmabio i källaren byggts för länge sedan, men det är svårt att argumentera mot frun att vi exempelvis kan behöva ett fungerande kök innan jag började bygga en bio, skrattar Anders.

Det visade sig snabbt att det fanns mycket som var viktigare att renovera än att bygga ett biorum.

– Så här i efterhand var det bra att det fick dra ut lite på tiden, för det gav mig mer utrymme att planera för bygget.

Vintern 2019 var allt som måste renoveras klart och det blev dags för byggstart av hemmabioprojektet i källaren och en bio som Anders kom att döpa till Seismologica.

 

 

Tydliga kriterier för bygget

Under åren har Anders läst och hämtat mycket inspiration från HemmaBio till det egna projektet.

– Jag har också tillbringat åtskilliga timmar på nätet på sajter som minhembio.com, faktiskt.se och AVS-forum.com, samt en del Facebook-grupper. Jag vet inte hur många olika byggtrådar jag har följt under årens lopp, från enkla byggen och installationer till de med en till synes ändlös budget. Oavsett så har det alltid funnits saker att lära sig och hämta inspiration från.

Anders hade en tydlig vision för sitt biorum.  

– Jag ville ha ett rum som ger möjlighet till en bioupplevelse där ljud, bild, komfort och estetik smälter samman till en skön blandning. En film ska inte bara ses, den ska upplevas och kännas.

Anders ser gärna action, Fantasy och sci-fi.

– Filmer med stor ljudupplevelse, i varje fall om jag får bestämma, men annars är jag allätare när det gäller film och serier.

Han satte upp flera kriterier för hemmabion.

 

 

– Det skulle bli en klassisk biogrotta med svart tak och svarta väggar, röd heltäckningsmatta och två rader med sittplatser. Filmduken skulle vara ljudtransparent och så stor som möjligt. All elektronik skulle samlas i ett angränsande rum. Inga sladdar skulle heller synas. Rummet måste vara helt ljuskontrollerat. Den belysning som finns ska kunna styras, dimras och om möjligt kunna lysa med olika färger.

Anders var också noggrann med att man ska sitta bekvämt och att det ska vara snyggt.

– Det ska passa ihop och bli en bra helhet. Än så länge är det ganska cleant, jag har inte så mycket lull-lull förutom då kanske LED-belysningen. När jag har bott in mig i bion är det möjligt att det kommer in mer inredningsdetaljer, men just för stunden är jag nöjd.

 

Proffshjälp med planeringen

– Och det viktigaste till sist, rummet ska vara så bra akustiskt byggt som möjligt så att jag kan få ut så mycket det går ur ljudutrustningen. Det spelar ingen roll hur bra grejer man har om rummet gör att allt låter kass. Därför tog jag kontakt med akustiker/ljudingenjör Ingvar Öhman från Ino Audio. Han kom hem till mig och lyssnade på alla mina tankar, funderingar och krav. Sedan gick han runt och undersökte den rumsyta som fanns till förfogande och tittade även på kringliggande rum.

Ingvar undersökte husets byggmaterial, mätte upp alla möjliga mått och ritade efter det upp ett förslag på hur Anders skulle kunna bygga för att det skulle bli så bra som möjligt med de förutsättningar som fanns.

– I hans förslag fick jag alla mått på allt i hela rummet, hur väggar, tak, podium, baffelvägg med mera skulle byggas, placering av högtalare, förslag på byggmaterial, samt hur och var akustikförbättrande åtgärder skulle byggas/sättas upp.

 

 

Ändrade förutsättningar

För Anders hade drömmen varit att kunna bygga ett rum i rummet så att man när som helt kunnat tittat på en film på vilken volym som helst vill utan att behöva ta hänsyn till resten av huset.

– Men det var tyvärr omöjligt med de rumsliga förutsättningar som fanns (bland annat endast 215 cm i takhöjd). Hemmabion ligger dock under vardagsrummet, så det finns i varje fall inga sovrum som störs och vi har inte längre småbarn, utan de sitter gärna med om vi se på film.

Det tog två år från det att Ingvar var på besök till dess Anders började bygga.

– Under den tiden hade jag varit kontakt med honom fler gångar. Vi gjorde en del förändringar och förbättringar av ursprungsritningen eftersom förutsättningarna för hemmabion hade ändrats något på grund av andra renoveringar huset. Under den här tiden bytte jag även ut de tidigare högtalarna (Cinemahögtalare från XTZ) till Ingvars egna högtalare från Ino Audio. Det är de som är inritade på konstruktionsritningarna. Jag fick även tid att fundera mycket kring rummets estetiska utformning.

 


Förrådet som Gud glömde

Den byggyta som fanns till förfogande för biobygget bestod av betonggolv, väggar av putsade lecablock och taket av siporex-lättbetongsskivor.

– Källarrummet användes tidigare som hobbyrum och förrådet gud glömde, samt ett provisoriskt arbetsrum. Måtten på hela ytan av rummet är 3,66 x, 2,15 x 11 m. Detta skulle då byggas om till hemmabio, ett organiserat förråd och ett ordentligt arbetsrum där även hemmabions maskinpark skulle få plats.

Biorummet fick en egen ingång från tvättstugan, där en ljudklassad dörr blockerar allt ljud in och ut. Måtten på rummet blir 3,66 x 2,15 x 5,95 m. Bakväggen som angränsar till förrådet förvandlades till en stor basfälla tillsammans med podiet där den bakre raden av biosoffor står. Bakväggen är 70 cm tjock och fylld med isolering.

– På insidan av väggen, som vetter in mot bion, sitter några skivor uppsatta enligt Ingvars beräkningar för att främja ljudet. I denna vägg finns två subbar, av totalt sex, samt projektorn inbyggda. På andra sidan av bakväggen, som angränsar till det nya förrådet, sitter liggande panel med bestämd bredd och avstånd emellan. Hela väggen är ljudgenomsläpplig, vilket gör att hela det nya förrådet också kan fungera som en basfälla.

 

 

Ljuslådor och stämningsbelysning

– Arbetet började med att bygga upp den främre baffelväggen som är ca 60 cm tjock, detta för att den dels ska bygga in det fjärrvärmerör som går rakt genom rummet längs frontväggen, dels så att de fyra subbarna får plats på golvet inne i väggen.

Väggens insida in mot bion byggdes med OSB och ett dubbelt lager gips innan det byggdes på med både hårda utreglade sektioner med MDF för reflektion och mjuka för absorption (ACO-skivor). De hårda sektionerna målades sedan svarta och ACO-skivorna kläddes med svart scenmolton-tyg.

Den tjocka ljudgenomsläppliga bakväggen reglades upp med grova reglar samtidigt som ”ljuslådor” byggdes i taket runt hela rummet.

– En ljuslåda byggdes också tvärs över rummet, ungefär ovanför där första raden med biofåtöljerna skulle placeras. I dessa ljuslådor drogs rör för alla högtalarsladdar, el för uttag, sladdar för belysning, samt infällda, dimbara spottar. Ljuslådorna byggdes av metallskenor med OSB och ett lager gips utanpå.

En elektriker lät Anders prova på ett antal svarta dimbara spottar av olika märken, ljusstyrkor, värme och dylikt.

– Det slutade med att jag valde spottar från Hide-a-lite.

Några centimeter ned på ljuslådan, strax under taket, finns en list fäst och ovanpå den ligger en RGB-LED-slinga. Eftersom ljuslådorna bildar en digital åtta i taket, så blev det två rektangulära slingor i. Dessa styrs med en fjärrkontroll tillsammans med en LED-slinga som finns i scenen fram och i podiet, inklusive trappstegen i podiet. LED-slingorna, drivdon och fjärrkontroll köptes också från Hide-a-lite.

 

 

Podiet tar form

Podiet byggdes i bakre delen av rummet. Det består av korsvis liggande 145-reglar med golvspånskivor ovanpå.

– Det finns ett trappsteg per sida för att enklare komma upp på podiet. Skivorna på toppen, och trappstegen, sticker ut några cm för att en dimbar RGB LED-slinga skulle kunna fästas under, in mot podiets väggar. Baksidan av podiet är öppet in i bakväggen och hela podiet är fyllt till hälften med isolering för att fungera som en basfälla.

I podiet finns rör med elkablar för extra vägguttag, samt högtalarkablar för sex bass shakers som monterades i biofåtöljerna.

– Bakväggen reglades upp ganska tidigt, men jag väntade med att färdigställa den för att enklare kunna bära material in till bion. Den är 70 cm tjock och fungerar som en basfälla. Biofåtöljerna var tvungna att bäras in genom öppningen i väggen då de inte kunde bäras in den vanliga vägen eftersom det är för smalt på ett ställe.

– Nu när väggen byggts igen kommer jag tvingas såga sönder den eller fåtöljerna om fåtöljerna måste tas ut igen. Platsbyggda, skulle man kunna säga att de är.

 

 

Plats för scenen och ljudtransparent filmduk

För att det inte bara skulle bli en platt frontvägg med en stor duk har Anders alltid velat ha en scen framför duken.

– Scenen byggdes ihop med det regelverk som den ljudtransparenta filmduken skulle stå i. Tanken var från början att kunna lossa scenen och delar av ramverket för att enklare kunna komma åt alla högtalare bakom och ”enkelt” kunna byta ut dem vid framtida uppgraderingar. Men så blev inte fallet.

– Frontar och center går enkelt att få ut, men subbarna kommer att kräva en del rivande. Ramverket målades svart och kläddes med svart högtalartyg. Denna vägg döljer högtalarna, vilket är bra då subbarnas bafflar är vita och frontarna är gjorda av såpad, ljus ask.

Filmduken är ljudtransparent och beställdes från Seymour i USA. Hela ramen som duken är fastnitad vid är byggd av utvalt planhyvlat virke. Måtten på filmduken är 300x128 cm, 2,35:1.

– Kanske hade det varit bättre att bygga ramen i metall för att minska risken för att ramen vrider sig, men jag hoppas att det går bra ändå.

Anders byggde en ram runt filmduken som sedan kläddes med svart scenmoltontyg för att rama in själva filmytan. Filmduken är upphängd i fyra gångjärn för att enkelt kunna vikas upp för att komma åt högtalarna bakom.

– Det krävdes en hel del tänkande att få filmduken att hamna på rätt höjd. Filmen på duken ska inte skymmas för dem som sitter på bakre raden av främre radens huvuden eller deras fötter om de halvligger ned i fåtöljerna. Jag fick hjälp av Marcus på “The Rock” med alla beräkningar.

 

Nu blev det nattsvart

Fyra fack med isolering och ACO-skivor är placerade på respektive långvägg precis utanför filmduken för att ta första reflexen. Dessa är sedan klädda med svart scenmoltontyg. Efter facken på väggen sitter tre halva rör med olika diameter på respektive sida. De är byggda av långa gjutrör som är delade på mitten, fyllda med isolering och sedan klädda med svart scenmoltontyg och uppsatta på väggen.

– För att det skulle stämma med placeringen har två av dessa på ena sida fått sättas fast på dörren in till bion. I taket framför bioduken, men även i mellanrummet mellan frontväggen och bioduken, är akustikplattor uppsatta. Jag köpte de svartaste jag kunde hitta, men när de väl var på plats såg de grå ut i det nu helt svartmålade rummet. Jag bestämde mig därför för att klä dessa akustikplattor med scenmoltontyg för att det verkligen skulle bli svart – och det blev mycket bättre.

I taket, efter dessa akustikplattor, sitter tvärgående 70x45 reglar med ca 25 cm mellanrum hela vägen till bakväggen.

– Det blev mycket mätande och viss anpassning för få dessa reglar att hamna på rätt ställen för att inte reglarna skulle hamna där de fyra Atmoshögtalarna skulle placeras. Jag hade gärna tagit ett nedpendlat akustiktak, men för att det ska fungera bra skulle takhöjden bli knappt två meter och det upplevde jag som för lågt. Rummet skulle då också bli väldigt dämpat, så det gick bort.

Högtalarrören med sladdar är infrästa i väggarna för högtalarna som är placerade på långväggarna.

– Väggarna var putsade från början, men jag har klätt dem med vit väv som sedan målats mattsvart för att få en annan yta. Väven hjälper också till något om det skulle bildas sprickor i väggen. Huset borde ha satt sig sedan 50 år och det är nydränerat utanför, men man vet ju aldrig.

 

Mystiskt brummande

All elektronik är uppdelad på tre separata faser för det inte ska råda brist på ström framöver, oavsett vad Anders stoppar in och kör. Belysningen går på egen fas för att inte LED-lamporna ska störa den övriga elektroniken.

Elektroniken hänger på väggen i ett ELFA-system i ett hörn, med en skiva på utsidan, i det nya arbetsrummet. Hyllplanen består av galler för att underlätta ventilationen. För att enklare komma åt baksidan på utrustningen går det att helt plocka bort skivan på utsidan.

– När jag koppade in allt första gången och hade projektorn igång hördes ett lågt brummande från samtliga högtalare. Efter mycket letade och frågande på nätet visade sig att jag hade en jordslinga inbyggd i systemet. All elektronik tar sin ström från ett rum, medan projektorn tar strömmen i ett annat rum. Det var när HDMI-kontakten var inkopplad mellan projektor och försteget som brummandet uppstod. När den drogs ut tystnade också brummandet. Lösningen blev att köpa en 5 meter lång strömkabel, så att även projektorn kunde från ström ur samma rum som övriga elektroniken. Det finns säkert bättre lösningar, men jag blev i alla fall av med problemet på det här sättet.

 

Skippade glaset till projektorgluggen

– Många sätter en glasskiva framför projektorn om den är placerad i ett annat rum, men risken är stor att ljuset från projektorn påverkas. Eftersom bakväggen som projektorn är inbyggd i ändå är ljudgenomsläpplig, så har jag skippat glasrutan framför projektorn tills vidare.

Två av subbarna har Anders byggt själv. De andra fyra har han köpt begagnade.

– Alla är ritade av Matthias som visade upp sin egen hemmabio här i tidningen för ett tag sedan. Han har ett företag nu som bygger högtalare. Det är slutna lådor byggda av 21 mm MDF på 200-230 liter (de fyra som står fram i baffelväggen är på 200 liter och de två bak på 230 liter). Alla innehåller ett TC Sounds LMS-R 15-tums baselement. Den mängd luft som dessa subbar kan flytta räcker och blir över. Subbarna drivs att totalt tre stycken fläktmoddade t.amp 2400 MK-X. Slutstegen styrs med en miniDSP.

Övriga högtalare är från Ino Audio och är antingen köpta begagnande eller beställda direkt via Ingvar Öhman.

 

Shake it, baby

Anders berättar att han alltid har drömt om att ha sköna recliner-biofåtöljer och kom genom två Blocket-fynd över totalt sju Enjoy-fåtöljer från Mio.

– Tyvärr är bion för smal, så tårtbitarna som finns mellan stolar och innehåller bra förvaring och avlastning fick tas bort. När jag började mäta mer noggrant insåg jag snabbt att en reclinerfåtölj skulle bli väldigt lång när den fälldes ut helt. Främre raden skulle behöva placeras för nära duken för att fåtöljerna i den bakre raden skulle kunna fällas ut. Det blev till att sälja av bakre radens fåtöljer innan de ens kommit in i bion. Dessa har jag senare ersatt med en svart skinnsoffa, Lidhult från Ikea. Det blev riktigt bra också, om än utan reclinerfunktion.

För att få ytterligare en dimension till filmupplevelsen har Anders införskaffat bass shakers. I den bakre soffan sitter fyra Big Bass Pump fastskruvade i ryggstödet.

– Den främre raden består som sagt av fyra fåtöljer med reclinerfunktion. Jag har sett att några lyckats få in basshakers i sådana fåtöljer, men eftersom de jag hade tänkt mig placera i första raden är väldigt stora (Earthquake Q10), så gick det inte att använda dem. Fåtöljerna står istället på en 22 mm tjock svartmålad träskiva av konstruktionsplywood som de två Earthquake Q10 är fastskruvade i. Allt detta ger en go känsla i kroppen när det vankas action i filmerna.

Hela anläggningen styrs av en Logitech Harmony Elite.

– Som det är nu måste jag slå på alla slutsteg manuellt när jag lägger i en film i Blu-rayspelaren. Det skulle vara skönt att via 12V trigger kunna få igång allt när jag sätter på försteget. Men det kan kanske ordnas med en framtida uppdatering.

 

 

Köper gärna begagnat

Anders köper gärna begagnat när det gäller hårdvara, särskilt sådant som håller under en längre period, till exempel slutsteg och högtalare.

– Där utvecklingen går väldigt fort, som med till exempel projektorer, var jag först inne på att köpa nytt. Men nya projektorer är så pass dyra att det blev en bättre begagnad JVC DLA x5500 till slut. Jag har åkt fem, sex resor om ca 20-25 mil enkel resa vid mina inköp. Mest utmanande var när jag skulle få hem de fyra subbarna om 200 liter och 50 kg per styck tillsammans med fyra extra baselement i kartonger i en mellanstor SUV. Det gick på millimetern att få in allt. Bekvämlighetsgraden på resan hem från Skara var väldigt låg, men det var det absolut värt, skrattar Anders.

 

Dags att njuta – och planera uppdateringar

Femton års drömmande, sju års tänkande och tre års planerande är lång tid. Men ibland får det ta sin tid när man ska förverkliga drömmen om en egen bio.

– Inte för att jag helt har tummen mitt i handen, men för att få till det riktigt bra och se till att det blir färdigt inom en rimlig tid tog jag in hantverkare för att hjälpa mig att bygga bion. Jag jobbar ganska mycket själv också, så det var det värt. Det tog hantverkarna ca 3,5 månader att bli färdiga, inklusive några pauser i arbetet.

En del uppdateringar står ändå på agendan.

– Jag ska göra hallen in till bion mer filminspirerad med filmposters, och det ska även upp skyltar med namnet på bion. Jag kommer behöva uppgradera en del elektronik framöver (slutsteg), men detta är absolut inte akut. Just nu är det skönt att bara luta sig tillbaka och njuta av filmupplevelsen.


Anders 3 bästa tips

●       Bygg ett bra rum ur ljudsynpunkt. Finns det möjlighet, så konsultera en akustiker. Rummet påverkar ljudet så mycket.

 

●       Lägg ordentligt med tid på att planera. Kolla runt hur andra har gjort och kom fram till hur du vill ha det – och se då till att tänka framåt samtidigt. Till exempel – har du inte Atmos nu, men kanske vill ha det senare, så dra fram rör för högtalarsladden till detta redan nu när du bygger.

 

●       Sätt en budget och köp begagnat av hårdvara som har lång livslängd. Då blir det också lättare att hålla sig till budgeten. Allt behöver inte vara tipp-topp från början.

3 favoritfilmer:

Avatar

Endgame

The Hobbit

HÅRDA FAKTA

Fronthögtalare: Ino Audio pi60s

Centerhögtalare: Ino Audio i16s

Surroundhögtalare: Ino Audio A2 (6 st)

Atmoshögtalare:  Ino Audio A1-t (4st)

Främre subbar: 4 x slutna 200 liter med TC Sounds LMS-R 15”

Bakre subbar: 2 x slutna 230 liter med TC Sounds LMS-R 15”

Försteg: Marantz 7702-MKII

Slutsteg: 2 x Harman/Kardon Signature 2.1 (surround och Atmos)

Slutsteg: Primare A30.3 (frontar och center)

Substeg: 3 x t.amp 2400 MK-X

Slutsteg för Basshaker: Behringer och Proson

Blu-rayspelare: Panasonic DP-UB9000

Projektor: JVC DLA-X5500

Filmduk: DIY ljudtransparent filmduk Seymour Center Stage UF 2:35:1 (300x128 cm)

Övrigt:

Logitech Harmony Elite (universalfjärrkontroll)

4 x Big Bass pump (Basshaker)

2 x Earthquake Q10 (Basshaker)

Mio Enjoy biofåtöljer

Soffa Lidhult från Ikea

Spottar och LED-slingor från Hide-a-lite

 


REGLAGET

* Byggt själv eller tagit hjälp?
90 % tagit hjälp

* Film eller musik?
80 % film


* Ljud eller bild?

65 % ljud

* Estetiskt eller funktionellt?

50/50

*Budget eller high-end?

60 % high end

* Skryt eller egen njutning?

85 % egen njutning

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår