Hemma hos Favoriter ur arkivet Hemmabio #4 2022

TVÅMANSBIO MED MAFFIGT LJUD

”För mig är det okej att det tar tid, bara det blir som jag har tänkt mig.”

Annons:

Av Thomas Nilsson, Foto: Richard

 

Som för många andra hemmabiofantaster började allt redan under jakten på ”rätt” hus. Det viktigaste för Richard och hans sambo var att hitta en villa med källare där man kunde bygga ett mysigt biorum för två.

– För mig handlar det om en helhetskänsla där både stor bild och ett omfamnade ljud är centralt. Men även att rummet i sig är fritt från distraktioner, så att man kan engagera sig i själva filmen. Ljudet är det som jag främst prioriterar. Jag tycker att det gör mest för upplevelsen. Men som sagt, i slutänden är det helhetsintrycket som är det viktigaste.

 

 

Det berättar Richard som bor tillsammans med sin sambo i en 1 ½-plans, 70-talsvilla med källare i Trelleborg. Det är också ett rum i källaren som han förvandlat till ett 17 kvm stort dedikerat biorum.

Richard har alltid varit intresserad av ljud och musik.

– Redan på 90-talet när Dolby surround kom köpte jag min första hemmabioförstärkare och surroundsystem med en stereo-VHS. Det var en Denon-förstärkare med ett par Cerwin Vega AL-1000, samt olika surroundhögtalare. Min första projektor köpte jag 2010 när jag bodde i lägenhet. Efter det var det omöjligt att gå tillbaka till att se på vanlig teve igen.

 

Optimalt för två personer

Planerna för att bygga sin efterlängtade bio tog form redan när Richard och hans sambo gick på husvisningar.

– Det var viktigt för mig att det fanns ett bra utrymme för att kunna bygga ett dedikerat biorum. Gärna i källaren för att på så sätt kunna dundra på rejält utan att det skulle störa min sambo om hon sover på ovanvåningen.

Richard har under flera års tid tittat runt på olika forum och hämtat inspiration därifrån till sitt eget bygge.

 

 

– Eftersom vi oftast bara är två som använder hemmabion planerades den för att vara optimal för just två personer, vilket gav en större frihet till att hitta rätt placering av sittplatserna. Planeringen började redan när vi fick tillträde till huset. Men det fanns annat som fick gå före, vilket var bra då jag fick ytterligare tid till att planera hemmabion och få det mesta rätt redan från början.

För Richard var det också viktigt att kunna sitta skönt och det gör man i två recliners. Det måste även finnas bra avställningsytor för dricka och snacks. Borden som står i bion har han byggt själv.

När det kommer till film ser Richard helst action eller thrillers.

– Jag har lite svårt för Fantasy-genren.

 

 

Prio ett – planera!

Richard återkommer gärna till planeringen av biobygget. 

– Det är i min mening det viktigaste stadiet. Hur sugen man än är på att kasta sig in i byggandet och teknikköpen, så bör man ta god tid på sig i planeringen. Jag lade ganska mycket tid på att inspireras genom forum och reportage. Helt enkelt för att skapa mig en uppfattning om vilka möjligheter som fanns och vad jag själv prioriterade.

Hans intresse grundas i musikintresset och inte i teknikintresset.

– Det gjorde också att jag bestämde mig för att ljudet ska vara prio ett. En annan viktig aspekt var att rummet skulle kännas mysigt och ombonat, något som kan ställa till det när det ska byggas i en källare.

Richard lyssnade på många högtalare, men till slut föll valet på XTZ Cinema

– Dessa var i mitt tycke inte de bästa högtalarna jag hört, men förhållandet pris/prestanda var svårslaget. Tre stycken Cinema M8 blev frontar. Dessa monterade jag i en baffelvägg av ett lager 25 mm MDF, samt två lager gips. Jag valde att regla upp sidoväggarna med distanser från väggarna för att luft ska kunna cirkulera bakom. Jag reglade sen ett lager vertikalt och ett lager horisontellt. Båda lagerna fylldes med 95 mm glasull. Väggarna kläddes sedan med svart scenmolton.

För att rummet inte skulle bli helt ”dött” spikades ribbor upp med cirka tre centimeters mellanrum. Ribborna är olika breda på vissa ställen för att underlätta montage av lampor och högtalare. Sambon stod i tvättstugan och målade alla ribborna två gånger.

 

 

 

Separat maskinrum viktigt

Väggen ut mot hallen gjordes som två väggar.

– Den inre väggen byggdes på samma sätt som sidoväggarna med dubbla lager reglar och isolering. Dock fick väggen ett lager golvspån, samt ett lager gips. Den andra väggen separerades med en luftspalt och isolerades, och kläddes med gips. Jag har även två dörrar som hänger ihop med de olika väggarna för att så lite ljud som möjligt ska läcka ut från bion. På golvet lades heltäckningsmatta, vilket enligt mig är ett måste. Både för akustiken, men också för myskänslan.

Richard hade redan bestämt sig för att ha en så bred bild som möjligt och därför fick det bli en ljudtransparent duk.

– Morgan på forumet Minhembio tillverkar och säljer dukar av hög kvalité till ett bra pris och turligt nog bor Morgan i närheten av mig. Duken är ca 330 cm bred i Cinemascope.

Taket byggdes som ”gälar” och kläddes på samma sätt som väggarna. I taket finns även fyra skylinediffusers som kläddes med svart högtalartyg eftersom Richard ville göra dem så osynliga som möjligt. Det finns även två diffusers på sidoväggarna, samt två absorbenter.

– För mig var det viktigt att inte behöva ha tekniken i själva biorummet och därför byggdes ett ”maskinrum” i ett utrymme intill bion. Där har jag det mesta av utrustningen placerad i ett rack som jag kan dra fram om något behöver kopplas om. Utrymmet där racket står ventileras med två fläktar, en som blåser in luft och en som drar ut luften. För att inte rören till högtalarkablarna skulle dallra och skapa missljud satte jag fast dem med massor av klammer och lade även latexfog under alla rör för att garantera att de ligger helt stilla.

 

 

Bygge och kalibrering fick ta tid

Richard och hans sambo har gjort allt arbete själva, från planering och inköp till själva byggandet. Bygget påbörjades i oktober 2019 och allt var färdigt och kalibrerat i december 2020.

– Jag ville inte stressa fram någonting, utan byggde när jag hade tid och lust. Att ha för bråttom är nog en fälla som många går i. För mig är det okej att det tar tid, bara det blir som jag har tänkt mig. Priset har jag ärligt talat ingen koll på eftersom materialet har köpts in i omgångar. Det är inte heller det viktiga, det viktigaste är att vi är nöjda med vårt biorum.

När det kommer till hårdvara har Richard inga problem med att köpa begagnat.

– Men jag har faktiskt inget begagnat i hemmabion, förutom min gamla trotjänare till LP-spelare – en Thorens 166 mk5.

Några direkta uppdateringar är inte aktuella just nu.

– Men jag har förberett för att kunna sätta upp ett par front wide-högtalare. Jag överväger också att skaffa en UHD Blu-rayspelare eftersom jag inte kan flytta texten när jag ser UHD via min PS5. 

 


Richards 3 bästa tips

  • Bestäm vad som är viktigast
  • Sök information på olika forum och ta hjälp av de som kan.
  • Planera noggrant, vänta sen ett tag och planera ännu lite till. Först därefter är det dags att sätta igång att bygga.

 

3 favoritfilmer

  • Hela John Wick-serien,
  • Casino Royale
  • Batman - The Dark Knight

 

HÅRDA FAKTA

Förstärkare: Emotiva XMC-2 

Projektor: Epson EH-TW9400 

Duk: Ljudtransparent 2:35 4K Morgan Filmscreen 

Slutsteg till front och surround: 4 x Crown XLS 1002 

UHD Blu-rayspelare/ Spelkonsol: PS5 

Slutsteg till Atmos: Emotiva XPA5 

 

HÖGTALARE:

LCR: 3 x XTZ Cinema M8 

Surround högtalare: 4 x XTZ Cinema s5 

Atmos/Takhögtalare: 4 x XTZ Cinema S2 

Subwoofers: 3 x XTZ SUB 12.17 Edge 

Akustik: Skyline Diffusers DIY 

Vinylspelare: Thorens 166 mk5, Audiotechnica AT-LP120XUSB

Mediaspelare: Apple TV 4k 

Övrigt: Mini-DSP som hanterar subwoofers.


REGLAGET

* Byggt själv eller tagit hjälp?
100% själv


* Film eller musik?
50 % film


* Ljud eller bild?
70 % ljud  


* Estetiskt eller funktionellt?

60 % funktionellt

*Budget eller high-end?
60 % high-end


* Skryt eller egen njutning?

100 % egen njutning

 

Artikeln är publicerad i HemmaBio 4/2022

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår