Hemma hos Hemmabio #3 2022

Så skapas äkta bio-magi i en vanlig lägenhet

Alla som bor i lägenhet vet att det oftast innebär kompromisser och begränsningar om man vill bygga en hemmabio.

 

Alla som bor i lägenhet vet att det oftast innebär kompromisser och begränsningar om man vill bygga en hemmabio. Men tack vare en förestående sambo, uppfinningsrikedom och smarta lösningar har Peter lyckats skapa ett rum för riktiga maffiga filmupplevelser.

Peter bor tillsammans med sin sambo Pia i en bostadsrätt med tre rum på Kungsholmen i Stockholm.

– När vi skulle börja leta en ny lägenhet hade vi vissa kriterier som behövde uppfyllas. Det ena var att bo innanför tullarna eftersom vi båda uppskattar bekvämligheten med att ha nära till bra restauranger och kulturella evenemang.
Det andra – och det som visade sig vara det svåraste – var att hitta en lägenhet där det fanns goda förutsättningar för en hemmabio. De flesta lägenheterna som säljs idag har en öppen planlösning till kök och andra rum med stora sociala ytor, fullt av stora ljusa fönster. Precis det vi inte var ute efter.

Men till slut hittade paret en lägenhet i en fastighet som byggdes i början av 40-talet och som kunde passa, både i fråga om läge och möjlighet till ett vardagsrum som kunde dubblera som biorum. 

 

”– Jag åkte till Byggmax i Bromma, köpte listerna på plats och bar sen hem dem till Kungsholmen, cirka 7 kilometer, och i 30 graders värme.

 

Matinée-Tarzan, Movieboxar och Laserdisc

Filmintresserade Peter har många fina minnen från sent 70 och tidigt 80-tal då det visades biofilmer på hans skola i en mindre by uppe vid Norrlandskusten.

– Jag minns stämningen innan filmen skulle börja. Sorlet av en fullsatt aula med barn, ungdomar och vuxna och där vi barn gjorde en sorts visselpipa genom att vika biobiljetten och blåsa i den. Filmerna som visades minns jag som matinéfilmer med exempelvis Johnny Weissmuller som Tarzan eller filmer från Candid Camera. 

 

Bakom det svarta draperiet döljer sig Peter och Pias läckra vardagsrumsbio.

 

Den första hemmabioupplevelsen vaskar Peter fram ur minnet från tiden då han och en kompis fick hyra en moviebox och tre VHS-filmer från den lokala videobutiken.

– Jag kommer ihåg hur vi planerade för denna spännande helg och hur vi funderade på vilka filmer vi skulle välja. Om jag minns rätt kom vi fram till att vi skulle ha en James Bond-film, en actionfilm och en komedi. Sen satt vi i kompisens rum och såg de här tre filmerna om och om igen på en liten teveapparat som föräldrarna hade burit in i rummet. 

I mitten av 80-talet hade Peter också en kompis som jobbade på en videobutik.

– När han hade stängt butiken kunde vi låna hem alla de filmer vi ville och hålla filmmaraton på helger och kvällar.

Sedan rullar hemmabioresan vidare. Från VHS till Laserdisc, via dvd och Blu-ray och slutligen till streaming.

– Laserdisc-tiden var en spännande tid eftersom det inte gick att köpa filmerna i en videobutik. Istället var man hänvisad till en filmförening som oftast låg i Stockholm. För att beställa filmerna fick man be föreningen faxa över listor på filmtitlar, sen fick man ringa eller faxa tillbaka sin beställning. Därefter var det bara att vänta och längta tills skivorna anlände med posten. 

Nu när Peters biorum är klart ser han och sambon gärna äldre filmer.

– Antingen såna som vi aldrig har sett eller såna som vi inte har sett på ett tag. Det är allt från 60-talsfilmer till 90-talsactionfilm. Att pandemin gjort att det inte kommit så värst många nya filmer på senare år har fått oss att uppskatta de gamla mästerverken på nytt. Det finns många bra filmer som fokuserar mer på berättelsen och skådespeleriet och inte så mycket på specialeffekterna.

 

Vardsagsrum blir biorum med hjälp av fiffig och genomtänkt hemautomation.

 

Motordrivna gardiner tände gnistan

Peters hemmabioanläggningar har genom åren ständigt bytt skepnad.

– Min nuvarande uppsättning av hemmabion kom till för lite drygt två år sedan när jag och Pia firade min 50-årsdag genom att boka en äventyrsresa till Costa Rica. Det här var precis innan covidutbrottet och vi hade ingen aning om att detta skulle bli vår sista utlandssemester på bra många år.
Ovetandes om den annalkande pandemin låg vi efter en dags spännande äventyr på hotellets relaxstolar och slösurfade. Jag fastande i en artikel om dessa nya motorer, från SwitchBot, som automatisk ska kunna öppna och stänga gardiner med hjälp av det smarta hemmet. 

 

Som nu öppnat upp för en mer "normal" vardagsrumskänsla.


Redan när paret flyttat in i lägenheten hade Peter successivt automatiserat lägenheten med allt vad det innebär – det vill säga att få saker att automatiskt att röra på sig, släcka och tända lampor.

– Det är snyggt, men att få gardiner att öppna och stänga sig automatiskt är att ta det till nästa nivå. Så för lite drygt två år sedan hoppade jag på ett Indiegogo-projekt för att automatiskt kunna öppna och dra för gardiner. Efter semestern, och när väl paketet anlänt, upptäckte jag att dessa SwitchBot Curtains inte passade mina gardinskenor. Därför har dessa gardinmotorer fått ligga i en låda till sommaren 2021 då jag köpte helt nya och passande gardinskenor från IKEA

Det blev också startskottet till utvecklingen av Peters nuvarande hemmabio.

– Det var inte mycket planering att prata om, utan mer pang på rödbetan. Jag kavlade upp ärmarna och förverkligade alla idéer som jag samlat på mig.

 

Praktisk och effektiv mediabänk byggd av Peter.

 

Långpromenad för att fixa rätt lister

Först ut var för Peter att byta ut sina befintliga gardinskenor.

– Så klart gick det inte att återanvända de som redan fanns borrade i väggen och taket eftersom skruvhålen och designen på skenorna inte överensstämde med varandra.

Vad göra om man inte vill borra fler hål i väggen eller taket?

– Jo, man köper ett par passande trälister, sågar till dem och målar dem vita. Sen skruvar man fast dem i de befintliga skruvhålen, varpå den nya gardinskenan skruvas fast på trälisten.

Ett annat dilemma var att få med sig ett par fyra meter långa trälister hem, genom Stockholm och utan bil. Lösningen blev svettig.

– Jag åkte till Byggmax i Bromma, köpte listerna på plats och bar sen hem dem till Kungsholmen, cirka 7 kilometer, och i 30 graders värme. Men listerna kom hem och sen var det bara att kapa till, måla och sätta upp dem på väggar och tak för att slutligen skruva fast gardinskenorna.

 

Peter och Pia kör med Linn Unik som surroundhögtalare.

 

Textillim och ljuddämpande specialtyg

Nästa steg blev att mäta och klippa till Scenmoltontyg.

– Det blev ingen trivial uppgift i en lägenhet utan möjlighet att helt veckla ut tyget. Textillim blev min räddning för att fålla upp kanterna på tyget och resultatet blev breda och rejäla fållar. Att sy upp fållarna hade blivit alldeles för omständligt och tagit för lång tid.

Det kanske svåraste var att mäta, klippa ut och klistra fast det ljudtransparenta tyget som skulle fästas på tyget som täcker den bakre väggen. Där sitter nämligen två bakre surroundhögtalare som Peter inte ville skulle dämpas av scenmoltontyget.

– Men samtidigt ville jag behålla de ljuddämpande egenskaperna från scenmoltontyget. Att klippa ut två rejäla rektanglar för att sedan limma fast ljudtransarent högtalartyg blev en mycket bra lösning som uppfyller båda mina önskemål om ljudtransparens och ljudabsorption.

Peter har också fäst gardinkappor på vänster och höger gardinskena för att hantera ströljus som kan läcka in.

– Samtidigt döljer kapporna Switch Bot-motorerna ganska bra och det ser mycket snyggare ut nu när gardinerna nu dras för eller öppnas upp. Det är helt klart de små detaljerna som är avgörande för att det ska bli bra.

Peter upptäckte att han fortfarande var tvungen att vrida till persiennerna för hand.

– Och det vill jag så klart inte behöva göra om jag nu gjort mig omaket att byta ut och motorisera gardinerna.

En snabb sökning på internet och sedan var två nya motorer av märket SOMA Tilt 2 inhandlade.

– Nu vrids även persiennerna automatiskt ner när gardinerna dras för. Men det bästa i detta projekt blev ändå tyget på den bakre väggen där det nu också sitter en snygg vit skena ovanför tavlorna med motiv från olika Studio Ghibli-filmer.
Bakom skenan har jag även fäst en ljuslist som livar upp rummet tillsammans med tre spottar som jag fäst bakom soffan och som riktas upp mot väggen. Tillsammans skapar de en spektakulär ljusshow på väggen som passar bra till de färggranna tavlorna.

Peter har också finjusterat lite i parets smarta hem, så att allt lirar.

– När jag säger ”Movie Theater On” händer det saker. Persienner vrids om, gardinen dras för, slutsteg, processor och projektor slås på i sekvens. Datorskärmen släcks ner och ljuset dimmas till behagligt ljus som sakta släcks ned. Som kronan på verket spelas den klassiska och nu snart bortglömda SF-vinjetten upp från en högtalare framme vid duken.

 

Kombinerad subwoofer och topphögtalare med hjälp av en isoleringsplatta som är vinklad 5 grader.


Smarta el-kontakter och lyckat Atmos-fix

Förutom att ytterligare uppgradera miljön i rummet köpte Peter en ny surroundprocessor från Anthem, en AVM-70.

– En kompetent 15.2 kanals-processor som öppnade upp möjligheten för fler högtalare. Jag passade då också på att köpa till ytterligare ett par svarta Linn Unik-högtalare som surroundhögtalare. De står nu placerade på stativ till höger och vänster om soffan. Stativen hade fina fötter med en träliknande look som jag gillade. Samtidigt hade de metallfärgade stativrör som inte passade i det mörka biorummet. Det löstes ganska enkelt genom att köpa svart krympslang och värma fast krympslangen över metallrören för en matt och fin svart finish. 

För att bättre kunna uppleva vad det är för ljud som kommer till de olika högtalarna har Peter lagt till smarta el-kontakter på slutstegen till center-, front-, surround- och höjdhögtalarna.

– Det visade sig vara en av fördelarna med att köpa sju stycken stereoslutsteg från svenska XTZ. På det sättet är det superenkelt för mig att stänga av alla kanaler, förutom exempelvis mina höjdkanaler och höra vad det är för ljud som kommer från exempelvis ett Atmos ljudspår.

När Peter upplevde hur lite ljud det ofta kommer från taket i ett Atmos-ljudspår justerade han så att mediaspelaren JRiver i hans HTPC skickar PCM till Anthem AVM 70 och där sedan med hjälp av Dolby Surround-Upmixer (DSU) mixar upp ljudet till alla kanaler

– Det blir då en mycket mer omslutande ljudupplevelse som jag tycker fler borde prova på. Takhögtalarna väcks till liv och den tid och pengar som lagts ner på att köpa och installera höjdhögtalarna får nu bära frukt.

Peter införskaffade sig också några rejälare väggfästen så att höjdhögtalarna bättre kan riktas in mot mitten av soffan.

– Det visade sig vara en utmaning att fästa de mittersta höjdhögtalarna då jag inte vill borra mer än nödvändigt i taket. Istället använde jag de befintliga takarmaturfästena och tillsammans med lite uppfinningsrikedom, fisketråd och buntband kan jag nu också rikta in dessa högtalare mot mitten av soffan.

 

 

Vikten av projektor, duk och en förstående sambo

Vilka lärdomar kan Peter då dra av sitt projekt och samtidigt ge några tips för att skapa en hemmabiomiljö i ett lägenhetsvardagsrum? 

– En grundförutsättning för att mitt hemmabiorum överhuvudtaget finns är att jag har en förstående sambo som också älskar film och som har gett mig möjligheten att göra någonting bra av vårt vardagsrum.

Riktig filmmagi uppstår enligt Peter genom att använda projektor och filmduk.

– Jag tror det kan bero på att det från en teve kommer direktstrålande ljus som träffar ögonen. Men att det med en filmduk blir ett indirekt strålande ljus från projektorn som först måste träffa filmduken för att sedan träffa ögonen. Det är naturligtvis inte hela sanningen, en projektor och duk är inte det enda som behövs. Det som är minst lika viktigt, om inte viktigare, är att hantera de ljusreflektioner i rummet som uppstår vid filmtittande. Med det menar jag inte bara att kunna dra för persiennerna och stänga ute solljuset, utan att förvandla de vita ”ljusa och fräscha” väggarna och taket till svarta ljusabsorberande väggar och tak.

Detta menar Peter kanske är det största mentala steget alla projektorägare någon gång måste ta för att skapa verklig filmmagi.

– Men samtidigt som man ser till att absorbera ljus finns det ytterligare ett problem att lösa och det är att hantera ljusreflektionerna från taket. Det är nåt som man är absolut nödvändigt att ta tag i.

Peter löste det genom att klistra upp kontaktplast av svart sammet i taket, cirka en och en halv meter ut från väggen där duken sitter.

– Den dekorplasten är sen relativt enkel att montera ned med hjälp av att med en varmluftspistol värma upp klistret och sedan försiktigt dra bort kontaktplasten från taket. Eftersom jag inte har täckt hela taket med kontaktplast har jag upptäckt att projektorn skickar ut rätt mycket ströljus upp i taket. Det har jag hanterat genom att klippa ut en rektangel ur en bit kartong. Den är precis så stor att den inte skymmer bilden. Sen har jag vinklat kartongen så att överdelen av kartongen vilar på överdelen av projektorn och den vinklade delen av kartongen där rektangeln är utskuren täcker linsen. Därefter täckte jag insidan av kartongen med svart sammet för att absorbera det ljus som projektorn skickar ut, men som inte träffar duken. 

 

Hemmabion styrs med hjälp av Google Assistant.


Hemligheten är att klä allt i svart

Ett annat resultat av att börja fundera på ljusreflektioner i sin hemmabio är att Peter nu också, tillfälligt när han ska se på film, täcker sina främre högtalare med ljusabsorberande tyg från japanska KoPro.

– Dessa absorberar mer än 99 % av det synliga ljuset. Sedan har det sytts dukar av svart scenmoltontyg att lägga på vardagsrumsbordet. Slutligen täcker vi hela soffan med svarta fleecefiltar som vi också ligger under när vi ska se på film, allt för att skapa en så bra filmupplevelse som möjligt.

För att skapa en hemmabio i en lägenhet krävs också ett stort mått av uppfinningsrikedom

– För att skapa de fyra svarta väggarna runt om i rummet har det bara behövts fyra-fem skruvhål i respektive vägg och motsvarande tak. Sen tillkommer, så klart, ett par skruvhål för högtalarfästen och fästen för duk och projektor. Men poängen är att det går att få till stora förändringar med liten åverkan på rummet. 

Ett annat bra och enkelt exempel på en liten insats som får stor påverkan är bänken där utrustningen är placerad.

– Den är egentillverkad och kom till efter att jag åkte till Bauhaus, valde ut en fin bänkskiva i ek som personalen sågade till i lämplig storlek, plockade upp en bunt svarta ben i metall och sen beställa en taxi och frakta hem allt till lägenheten för montering. Allt var klart på mindre än ett dygn.

Stor inspiration har Peter också fått av andra entusiaster från minhembio.com, men även från internationella forum som AVS-forum. 

 

 

Men vad säger grannarna, då?

Även om man kan bygga upp en bio i ett vardagsrum i ett flerfamiljshus kvarstår ett rätt stort problem– hur låter det inne hos grannarna?

– Jag har faktiskt tänkt mycket på detta, säger Peter.

– För det första har jag placerat mina subbasar på Sonic Design-dämpfötter för att överföra så lite vibrationer som möjligt till golvet, vilket minskar störningar till grannarna i huset. Sen försöker jag att börja titta på film inte senare än sju på kvällarna och då håller jag, en för mig, lagom ljudnivå.

Han fortsätter:

– Lagom ljudnivå är enklare att åstadkomma om ljudet kommer från en bra utrustning. Därför har jag satsat på kvalité vad gäller front- och center högtalare, tillsammans med bra slutsteg och en bra surroundprocessor. På det sättet låter filmljudet klart och tydligt, framför allt vad gäller dialogen från centerhögtalaren. Hög volym är inte det viktigaste för mig. För mig är ett bra ljud mycket viktigare. Jag har också fokuserat på många högtalare i rummet (7.3.6) för att få en så omslutande ljudbild som möjligt.

Peter har även pratat med sina grannar och frågat om de störs av ljudet.

– Jag bjöd faktiskt in ett par av dem på filmvisning en gång, vilket var ett uppskattat initiativ. När en grannlägenhet läggs ut till försäljning har jag också gått på visningen, pratat med mäklaren och frågat om det är okej att när besökarna har lämnat visningen att jag då kan göra lite ljudnivåtester för att själv höra hur mycket det låter i intilliggande lägenheter.

Slutligen använder Peter dessutom ett par bra hörlurar (Sony WH-1000XM4) som han kopplar in till surroundprocessorn när han inte vill störa någon alls.

De tunga basgångarna vill Peter givetvis inte vara utan, trots att han bor i ett flerfamiljshus.

– Jag kör med tre subwoofers, två är placerade framme vid duken. Den andra har jag placerat under soffan som en ”near field sub”. Att placera en av flera subbar nära lyssningspositionen är ett bra knep för att åstadkomma en känsla av kännbar bas, utan att basen för den delen måste var högt uppskruvad.

 

Från Etzy.com kommer motiven från Studio Ghibli-filmer.

 

Dyrt, men älskvärt nöje
För Peter beror det här med att köpa nytt eller begagnat lite på vad det rör sig om.

– Till exempelvis har jag i princip köpt alla XTZ A2-300-slutstegen begagnade. De flesta av mina Linn Unik-högtalare är också begagnade. Utöver det är allt annat nyinköpt.

Nu när projektet äntligen är klart kan Peter med sambo njuta av en magnifik lägenhetsbio. Men det har kostat en slant.

– När jag räknar ihop kostnaderna landar det totalt på ungefär en kvarts miljon. Men dessa utgifter är utspridda över ett par år, så alla utgifterna kom inte på en och samma gång. Det är hur som helst aldrig bra att summera ihop ett intresse. De här utgifterna ser jag som del av min hobby och något som berikar både mig och min sambos fritid eftersom vi båda älskar att se film.

 

 


 

Tre favoritfilmer

 Det gyllene skinnet (1963)

King of New York (1990)

Jakten på den försvunna skatten (1980)

 

 


 

Hårda fakta:

Processor: Anthem AVM 70

Slutsteg: 7 x XTZ Edge A2-300 stereoslutsteg.

 

Högtalare:

Front + Center: Arendal 1723 S Monitor

Front Height, Rear Height, Surround, Surround Back: Linn Unik

Top Middle: Elipson Planet M 

Subwoofers: 2 x SVS SB-2000 fram, 1 x Q Acoustics 3060S bak.

 

Kablar: Supra

Fötter: Centerhögtalaren och alla subwoofers är placerade på Sonic Design damping feets och fronthögtalarna på ”Isolation Foam Pads” från Adam Hall PAD ECO-serien.

HTPC: SilverStone GD09 med Intel Core i5-8600K, 16GB RAM, ASUS GeForce RTX 2080 med Windows 10

Mediaspelare: JRiver Media Center tillsammans med madVR beta 113, NVIDIA Shield TV PRO

NAS: Synology DS1817

Projektor: JVC DLA-I X5500

Filmduk: 100 tum DNP Supernova 08-85

Hörlurar: Sony WH-1000XM4

Peter

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår