Hemma hos Favoriter ur arkivet Hemmabio #11 2022

Nystart för gammalt biorum

Om man bygger ett biorum som man inte riktigt trivs med finns det egentligen bara en lösning på problemet – att göra som Michael och bygga nytt, göra om och göra rätt.

Annons:

Av: Thomas Nilsson, Foto: Martin Billberg

 

För Michael vaknade filmintresset redan som liten när hans mamma Susanne var skräckfilmsfantast.

– Som 10 åring brukade jag gå ner till Klippans videoservice med en handskriven lapp där det stod att jag fick hyra skräckfilmer, berättar Michael som idag helst ser Sci Fi, drama och thrillers.

Intresset för ljud upptäckte han som 12 åring och började då bygga egna högtalare i sitt pojkrum med delar som han hade köpt av vänners äldre syskon.

 

 

– Just intresset för hemmabio och Sci Fi-filmer kom ganska sent, detta efter att jag hade sett ett klipp på Youtube där dom visade den första Ironman-filmen i en hemmabioanläggning med en SVS-subwoofer. Det var genom det klippet jag i min fantasi plötsligt kunde visualisera hur det kunde låta. När jag sedan letade efter en tevebänk på nätet råkade jag komma in på en sida som hette Minhembio.com. Då växte mitt intresse snabbt till att bli mycket större.

 

Gamla högtalarna har fått hänga med

Michaels första egna anläggning värd att nämna bestod av ett 5.1-system med högtalare från XTZ 95-serien och en BenQ DLP projektor tillsammans med en ramspänd Kingpin-duk, samt en Onkyo-surroundförstärkare.  

– Därefter har jag bland annat haft en Sonyprojektor, olika subwoofers från XTZ och även ett par rejäla 15 tums-subwoofers byggda av en användare på minhembio-forumet med Dayton Ultimax-element.
Jag har även hunnit ha en hel drös med olika surroundförstärkare från bland annat Arcam, Anthem, Denon, Yamaha och dessutom ett par slutsteg bland annat från Rotel. Högtalarna som jag har nu har jag dock haft i åtta år.

 

 

Saknaden väckte bygglust igen

Idag bor Michael med sin fru Emma, deras två barn Noel 13 och Ester 10, plus två katter i en villa på landet utanför skånska Landskrona.

Arbetet med hemmabiobygget inleddes med att Michael för ett par år sedan började bygga en hemmabio som han aldrig kände sig riktigt nöjd med.

– Tanken var att avveckla den bion, så först sålde jag främst det som jag inte var nöjd med, men behöll högtalarna och subwoofern i fall jag skulle ångra mig. Efter ett par månader saknade jag att ha hembio och funderade på vad som behövs för att jag ska känna mig nöjd. Det slutade med att jag började måla om biorummet till en matt mörkgrå nyans.

Inspiration hittade Michael från en Youtuber som visar upp olika hemmabios runt om i bland annat Australien och England.

 

Möblerna är viktiga dels för komforten, dels för att fina möbler även höjer stämningen i rummet.

 

– Min egen planering började med en checklista på vad jag trodde jag kunde förbättra från tidigare erfarenheter. Checklistan innehöll flera punkter: Förbättra ljudbilden i fronten, skapa en större surroundljud-bubbla och även förbättra bildkvaliteten och ändra färgsättningen på väggarna. Byta ut soffan till något mer bekvämt, ändra ljussättningen i bion för en bättre biokänsla och minska värmeutvecklingen i rummet.

 

Bättre akustik den här gången
De allra viktigaste bitarna för Michael är ljudet, bilden, komforten/sittplatserna och att rummet ska kännas mysigt och ha bra ventilation.

– Viktigt med ljudet för mig är att dialogen från centern ska ha en tydlig närvaro med låg distorsion från samtliga högtalare. En T-Rex ska inte låta som en salamander, skrattar han.

– Man ska tydligt höra var surroundljudet kommer ifrån, om en dörr öppnas till vänster eller om det hörs fotsteg till höger. Lågbasen är också viktig, det ska kännas i bröstet om en stridsvagn skjuter ett pansarskott. När det gäller bilden är det viktigt med en skärpa och djup svärta.

 

 

Möblerna har också betydelse.

– Dom är viktiga dels för komforten, dels för att fina möbler även höjer stämningen i rummet. En soffa kan ju vara skön, men för mig är det lika viktigt att den är snygg också.

Bygget började med att Michael skulle flytta fronthögtalare, samt center så han räknade ut vilket avstånd det skulle vara mellan fronthögtalarna och vilken höjd de skulle placeras på i förhållande till sittplatserna för att få så optimal ljudbubbla som möjligt.

– Detta gjordes även med surroundhögtalarna ,samt Dolby Atmos-högtalarna. Nästa projekt var att sätta igen fönstret för att stänga ute värme och ljus. Men istället för att bara sätta igen fönstret, så platsbyggde vi en hylla för att kunna använda det utrymmet som en filmhylla eftersom biorummet är så pass litet (10 kvm.) Då behöver man tänka till lite extra när det gäller yta. Därför har jag inte heller en traditionell tevebänk eftersom de oftast tar mycket plats.

 

 

Michael ville även förbättra akustiken i rummet, framförallt då förstareflexerna från sidoväggarna.

– Detta gjorde jag genom att köpa absorbenter från Vicoustic, plus att jag satte upp en diffuser på bakväggen för att få bättre spridning. Taket behöll jag från förra bion, men vi fick skära till akustikplattorna runt hela rummet för att göra plats åt en Rgb-LED-list som ger en häftig och mysig touch till bion. Det största problemet jag tror att dom flesta har som inte har inbyggda kablar är att kunna dra och dölja dom på ett så snyggt sätt som möjligt.

 

Bättre ventilation på agendan 

Det tog Michael runt två veckor att bygga klart sitt nya biorum.  

– Kostnaden landade på cirka 100 000 kronor. Då är högtalarna inte inräknade eftersom dom var köpta sedan tidigare.

Räknar man med högtalare och förstärkare hamnar vi istället på runt 200 000 kronor.

Michael har inga problem med att köpa begagnat.

– Det gör jag gärna. Men jag tycker det är svårt att hitta bra begagnat om man vill ha något framtidssäkert, och är man en bionörd så vill man oftast ha det senaste.

Några större uppdateringar är inte inplanerade just nu.

– Det skulle i så fall vara att eventuellt förbättra ventilationen ytterligare. Fast vi har fått ner värmen mycket genom att sätta igen fönstret och byta ut projektorn. Ändå blir det fortfarande aningen kvavt efter ett tag.


 

 

Michaels 3 bästa tips

* Skaffa mycket kunskap. Är du inte beredd på det så anlita ett proffs. 

* Gör en tydlig kalkyl  

* Planera rummet.

 

 

Hårda fakta

 • Bildvisare: 77” LG OledB1 4K Ultra HD  
 • Mediaspelare: Panasonic 4k Ultra-HD Blu-rayspelare, Apple tv 4K  
 • Spelkonsol: PS5  
 • Högtalaruppsättning: Dolby Atmos 7.1.4 
 • Fronthögtalare: XTZ M6  
 • Centerhögtalare: XTZ M6  
 • Surround: XTZ Atmosphere S2  
 • Surround Back: XTZ Atmosphere S2  
 • Dolby Atmos: JBL Control One  
 • Subwoofer: XTZ 1x12 Cinema  
 •  Kablar: Supra  
 • Surroundförstärkare: Marantz SR8015 

 


Byggt själv eller tagit hjälp?
Byggt själv 100  %

Film eller musik?

Film 100%

Ljud eller bild?

50/50

Estetiskt eller funktionellt?

50/50

Budget eller high-end?

100 % budget

Skryt eller egen njutning?

99 % egen njutning

Annons:

Foto: Martin Billberg

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår