Hemma hos

Inbjudande bygge för både hårdrock, skräck och action

När musikälskaren Nicklas köpte hus kunde han äntligen dra upp volymen utan att grannarna ringde polisen. I samma veva fick han också möjlighet att förverkliga drömmen om att bygga ett eget biorum där han och hans skräckdiggande dotter kan njuta av både film och musik.

Från början var det främst musik och Hifi som väckte Nicklas intresse. På högstadiet på 80-talet tillhörde man antingen hårdrockarna eller syntharna.

– Men jag stod nog med ett ben i båda, skrattar han.

Första egna musikanläggningen var en Technics stapelstereo med kassettdäck och vinylspelare till sitt pojkrum.

– Eftersom vi bodde i ett hyreshus var det ju inte läge att spela särskilt högt, tyvärr. Trots det införskaffade jag ett par Cervin Vega med 12-tumsbasar som såg imponerande ut med sina karakteristiska orange skumkanter på basen. En Sony CD-spelare, som var ”State of the Art” när den kom 1986, blev det också. Jag var nog först bland mina kompisar att köpa en sådan. Spelaren matades flitigt med främst Scorpions, Iron Maiden, Accept och andra pudelrockare.

– Men, lite synth smög också in, trots att det kanske inte var lika manligt, skrattar Nicklas. Jag minns hur häftigt det var att kunna dra på volymen så högt att knastret från vinylskivorna inte hördes. Men eftersom hyresvärden var polis till yrket blev man ändå lite försiktig med volymkontrollen.

När Nicklas flyttade hemifrån fortsatte han att bygga på sina musikanläggningar. I takt med att kompisarna köpte nya, bättre grejor hakade Nicklas på.

– Det lät ju sjukt bra och man ville inte ju vara sämre själv. När brorsan köpte ett par Chaconne betonghögtalare blev så jag betagen av ljudet att jag var tvungen att skaffa ett par likadana. Jag har varit Ljudshopen Nord i Skellefteå trogen under 30 år, så jag vågar inte riktigt tänka på hur mycket pengar jag har lagt ut på mitt musikintresse.

 

Wow-upplevelsen satte sina spår

Nicklas intresse för hemmabio vaknade innan dvd:n gjorde sitt intåg.

– Jag började kolla film med en Panasonic VHS-stereovideo kopplad till en 2-kanalsförstärkare av märket Luxman Lv117. Att kunna kombinera film och ljud på det viset var bland det häftigaste man kunde tänka sig då. Jag körde filmer som Ghostbusters och Snuten i Hollywood som både var bra filmunderhållning och hade bra musik.

När Nicklas i början av 90-talet gifte sig och fick barn lade han Hifi-intresset lite på is.

– Det fanns så mycket annat som behövde prioriteras då.

Men några år senare vaknade intresset till liv igen, främst för att hemmabioförstärkarna gjort sitt intåg.

– Det var också då som drömmen om en hemmabio tog fart på allvar. Känslan av att se film på dvd med surroundljud var magisk – och för att inte tala om hur vilken Wow-upplevelse det blev när jag gick från en 28-tums tjockteve till en DLP Infocus 5700-projektor och en motordriven Euroscreen på 77 tum med 5.1-ljud till det kalaset!

 

Här ska man kunna vara sig själv en stund

Idag bor Nicklas tillsammans med sin dotter Emelie och katten ”Socka” i en villa på 120 kvadrat i ett litet samhälle i norra Västerbottens inland. Det är också här han byggt sitt biorum.

– Kriterierna för en bra hemmabio är nog olika för alla, men jag vill att ett biorum ska kännas inbjudande att sitta i och att man ska njuta av det man åstadkommit, oavsett pris på prylarna. Det viktigaste för mig personligen är att ha ett dedikerat rum för all elektronik, kunna stänga in sig och njuta till fullo. Utan att bli störd av oönskade ljud från diverse hushållsapparater och annat.

Nicklas understryker också att akustiken är en superviktig faktor.

– Du kan ha högtalare och elektronik för hundratusentals kronor som låter skit på grund av att man inte akustikbehandlat rummet, så det har jag försökt att göra så gott jag kunnat med bara öronen som mätinstrument.

I filmväg ser Nicklas helst action och thriller, men det blir mycket annat också.

– Min dotter gillar ju skräck, så det blir ju en hel del av den varan.

Biobyggaren Örjan inspirerade

– Inspiration till biobygget har jag hämtat från främst från Minhembio.com där det finns många album som gett mig fina tips. Naturligtvis har jag även fått många idéer från reportagen i HemmaBiotidningen. Sist, men inte minst, har min vapendragare i hemmabio Örjan inspirerat mig massor. Han har ju redan tidigare varit med i ett hemma hos-reportage i tidningen och hans bio sporrade också mig att själv sätta igång att bygga när jag köpte huset 2012. Jag minns att jag var helt tagen av hans bio när jag hälsade på honom första gången och tänkte – ett sådant rum vill jag också ha en gång! Man kan lugnt säga att det blivit en hel del snack och roadtrips oss emellan sedan dess.

Nicklas eget biobygge drogs igång under sommaren 2012, ungefär ett halvår efter att han renoverat klart det övriga huset.

–Jag började bygga i stort sett utan några ritningar. Just då var jag ganska less på allt var bygge och renoveringar hette, så motivationen var väl inte direkt på topp när det blev dags att ta itu med biorummet. Men tanken på det färdiga resultatet gav Nicklas ny energi.

– Jag gjorde det mesta under semestern. Då hade jag tid och kunde köra på utan att behöva tänka på att gå till jobbet. Det blev många långa dagar.

Ny ingång till bion

Biorummet ligger bakom garaget och är cirka 18 kvadrat stort. Hit kommer man via en hall som leder in till tvättstugan och sedan in i köket.

– Det är en ganska knepig väg att gå och inte särskilt optimal. Därför öppnade jag upp en ny ingång direkt från vardagsrummet, så nu känns biorummet mer som en naturlig del av resten av huset. 

Jobbet började med att Nicklas rev ut alla gamla lister och utanpåliggande elledningar. Därefter mätte han ut var fönstren skulle sitta.

– Jag började att leta efter fönster med ett ungefärligt mått som jag ville ha, sedan sågade jag upp en öppning. Jag ville ju inte måttbeställa. Det blir alldeles för dyrt. Jag ville att fönstren ska vara underhållsfria och ha bra energivärde, så valet föll på Pvc-fönster som jag köpte hem när de var billiga.

Det blev en del trixande när golvet skulle riktas och Nicklas inte kom åt golvåsarna underifrån längst in mot den bakre väggen.

– Det resulterade i att jag även reglade bakväggen och lade in en extra isolering, både för värmens skull och för ljudisolering mot grannen, skrattar han.

Gipssättningen kom igång efter att Nicklas hade dragit kabelkanalerna till uttag och element i väggen. I nästa steg reglades även taket för att kunna gömma kablar till belysning. Taket fick också extra isolering innan gipsplattorna kom på plats.

Två separata faser ett måste

Nicklas berättar att han hade funderingar på att bygga ett kombinerat apparat/teknikskåp i väggen mot garaget och dra alla ledningarna i väggen.

– Men jag kände att det skulle bli för bökigt och dyrt att tvingas byta ut en himla massa kablage, då främst högtalar- och signalkabel till subbarna, så den idén skrotade jag. Jag har ju investerat i en hel del kablage under åren, både dyra och mindre dyra kablar om man säger så.

Den enda fasta planen Nicklas hade var att elektroniken skulle ha två separata faser för att slippa riskera strömavbrott mitt i filmen.

– Därför drog  elektrikern två faser i samma uttag som jag sedan har delat upp elektroniken på. Jag har sett att många skapar fina ritningar och upplägg på datorn innan de börjar sitt bygge. Men själv körde jag på med ritningen jag hade i huvudet och byggde på eftersom idéerna dök upp. Jag hade ju en ungefärlig bild på hur jag ville ha det.

Väggar och tak målades vita i början, men taket målade Nicklas senare om svart.

– Och framöver ska även väggarna få en mörkare färg för att minska ljusreflektionerna.

Diffusorer och kamp mot den eviga sommarsolen

Golvet är ett trägolv av furu.

– Det hade jag först tänkt slipa och lacka, men när jag upptäckte att det var ganska ojämnt, så insåg jag att det skulle innebära alldeles för mycket arbete. Istället tvättade jag av golvet och gav det en slipning för att sedan måla det med en ljusgrå golvfärg. Jag tycker personligen att det blev snyggare så.

Ett tag hade Nicklas funderingar på att spika igen fönster och altandörren och göra en riktig biogrotta.

– Men eftersom uteplatsen ligger precis utanför rummet, så började jag bygga med tanke på att kunna använda rummet till att även spela musik på sommaren med dörren öppen och sedan kunna mörklägga helt och använda rummet som biorum när jag vill se film.
Nu känns det mer och mer som att rummet kommer att användas mest som biorum. Jag satte ju in tre stora fönster för att kunna njuta lite av sol och dagsljus ibland. Den bistra vintern bjuder ju inte på så mycket av den varan här i norr, men jag måste komma på ett billigt och bra sätt att täcka för fönstren innan sommaren. Solen går ju aldrig går ned här sommartid.

För att få till bra akustik i rummet köpte Nicklas Vicoustic MD55, skumplattor 30x30 cm, och limmade dem på en skiva.

– Jag byggde en ram runt plattorna. Det ser lite snyggare ut än att bara limma dem direkt på väggen. Nu kan jag dessutom flytta dem som jag vill. De dämpar ju bara de högre frekvenserna, så basfrekvenserna skulle nog kanske också fått lite mer uppmärksamhet. Det blev lite bättre ljudmässigt när jag satte upp mörkläggningsgardiner på väggen bakom filmduken också. De är ju ganska tjocka och suger åt sig ljud rätt bra. Men det lutar nog åt att investera i en XTZ Room Analyzer för att mer exakt kunna få bort oönskade frekvenser. Då får jag också svar på om det behövs ytterligare investeringar i dämpande material och diffusorer.

Lyft för funktionell hall

När biorummet stod färdigt upptäckte Nicklas att hallen in mot biorummet såg för bedrövlig ut.

– Då var det bara att spotta i nävarna igen och börja skrapa, spackla och måla. Och mycket spackling blev det. Den förre ägaren hade nog snålat med limmet för det blev en hel del blåsor. Brorsan, som för övrigt är målare, egenföretagare och färgleverantör till bygget, kom med en spärrgrund som skulle tränga igenom den gamla tapeten och fästa mot underlaget. Då gick det också lite bättre, men något extra kilo spackel gick det åt i alla fall.

Idag använder Nicklas hallen som ett slags filmförvaringsrum.

– Jag fällde in ett kylskåp i väggen också för att ha kall dryck nära till hands. Men jag kommer säkert att fixa till mer därinne framöver. Jag har lite funderingar på att sätta in en liten skärm som visar det man ser i biorummet.

Än är biorummet inte riktigt klart.

– Och jag tvivlar på att det nånsin blir färdigt för det finns alltid saker att fixa, ändra och förbättra. Själva grundbygget tog ungefär en sommar att få klart. Kostnaden landade på runt 20-30 000 kronor.

När det gäller elektronik, högtalare och kablar har Nicklas köpt både nytt och begagnat. 

– I fråga om kablar rekommenderar jag att köpa begagnat. Då kan man köpa en kabel för minst en tredjedel av nypriset.

 

Snart dags för större ljud

Möbler är också viktiga för att få till ett mysigt biorum.

– Man måste ju sitta bekvämt eftersom man tillbringar en hel del tid i rummet. Bra belysning skapar både stämning och höjer mysfaktorn. Jag har monterat lite Ledslingor som belysning och har planer på mer belysning i samma stil. Men jag har inte riktigt bilden klar i huvudet på hur jag vill ha det än.

Biosoffan heter Enjoy och kommer från Mio.

– Den har jag haft i många år, men var tvungen att plocka bort en stol och en mittdel eftersom rummet är för smalt. Nu finns det bara två sittplatser i bion, men vi är ju oftast bara två som ser film. Får vi filmsugna besökare har jag två Magnum sittsäckar att plocka in om det kniper. Jag skulle visserligen kunna sätta in den tredje sittplatsen igen om jag vill, men då förlorar jag förvaringsdelen med dryckeshållarna och det vore synd.

Nicklas har förstås en del uppgraderingsplaner.

– Jag uppgraderade rätt nyligen till en ny projektor eftersom min gamla gjort sitt.

Med ny projektor föll det sig naturligt att skaffa en ny filmduk också. Det blev en ramspänd på 100 tum som fick ersätta den gamla motordrivna 77-tummaren.

– Jag skulle kanske kunna få in en 104-tumsduk, men större kan jag inte ha av utrymmesskäl.

Nicklas kör fortfarande med 5.1.

– Det funkar trots allt helt okej. Jag spelar rätt mycket musik också, så nästa försteg jag ska ha ska kunna prestera bra i två kanaler på samma sätt som mitt nuvarande försteg. 

Nästa uppgradering blir på ljudsidan.

– Det händer så mycket på den fronten, inte minst med Atmos. Nu måste jag nog krypa till korset och investera i lite nytt på den fronten, antingen nytt eller begagnat.

Nicklas bästa tips:

  • Ha inte för bråttom när du sätter i gång. Låt bygget ta sin tid, även att du helst skulle vilja bänka dig i biostolen med popcorn, cola och en riktigt bra rulle direkt. Om man stressar finns det risk att man bygger bort en massa bra idéer och sedan är det är försent att bygga om.
  • Tänk på akustiken! Den har en enorm betydelse för ljudet i rummet. Du kan ha hur dyr elektronik som helst, men den kommer inte till sin rätt om akustiken är dålig.
  • Snåla inte! Man bygger förhoppningsvis bara ett biorum en gång.

 

Hårda fakta:

Försteg: Primare SP31

Slutsteg: Primare A31.2 och A31.3

Blu-rayspelare: Oppo 103D

Dac: Oppo sonica

Nätfilter: Isotek nini sub

Projektor: Sony VPL-HV65

Subwoofer: Velodyne HGS18 + Velodyne HGS12

Fronthögtalare: GamuT L5

Centerhögtalare: GamuT Lc5

Surroundhögtalare: Gamut L3

Filmduk: Ramspänd Grandview Fixed Frame Edge White 16:9 100"

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår