Hemma hos Favorit i repris

Budgetbio med fokus på ljud

Ibland räcker det inte bara med utrymme och en dröm. Ett biobygge kan dra iväg kostnaderna rejält. Men Roger i Kungälv är ett utmärkt exempel på hur man med små medel och för en billig peng kan skapa ett riktigt mysigt biorum för hela familjen.

– Jag har alltid varit teknikintresserad. Redan i tidig ålder började jag pilla med diverse elektronikprylar och högtalare, och plockade isär sakerna tills de nästan var omöjliga att sätta ihop igen.

Det säger Roger som bor en bit utanför Kungälv i en 60-talsvilla med sambo och två barn.

För Roger vaknade intresset för hemmabio i slutet av 90-talet när dvd:n slog igenom i Sverige.

– Jag hade sedan tidigare haft lite olika högtalare i flerkanalsuppsättning, men efter att 1998 inhandlat en Marantz AV-receiver med Dolby Digital-avkodning och en Pioneer dvd-spelare öppnades en helt ny värld för mig.

Med åren har Roger införskaffat en del olika system, allt från små allt-i-ett-anläggningar till stereoförstärkare och hemmabyggda högtalare. Längtan efter ett dedikerat biorum har han också ruvat på under många år.

– Redan när vi köpte huset för tio år fick gillestugan i källaren bli ett tillhåll för att se på teve och lyssna på musik. Men jag funderade också på hur man skulle kunna göra det ännu bättre.

När familjens behov av ett sovrum/gästrum med tiden växte fick Roger idén att dela upp gillestugan i två delar.

Mer fokus på ljudet än bilden

– Jag lägger tonvikten på helheten, men rent generellt är min åsikt att ljudet måste vara snäppet vassare än bilden. Det är inte skärpan i bilden och storleken på duken eller teven som är viktigast. Lägger man inte ner lite tid på att få bra akustik och skapa balans i ljudet, så kan hela hemmabion fallera, trots att man kanske har lagt det mesta av budgeten på bilden.

Kriterierna för hur ett bra biorum ska se ut hade Roger alltså spikat ganska omgående.

– Ja, jag hade ganska tidigt en rätt klar bild i huvudet hur jag ville ha det. Lösningarna på dessa olika delar i bygget löstes dels genom en hel del surfande, men även genom att läsa alla Hemma hos-artiklarna i Hemmabiotidningen. Jag diskuterade även en hel del med en arbetskollega som hade bra idéer.

När det gäller inredning säger Roger sig inte vara speciellt designkänslig.

– Man ska sitta skönt när man kollar på film eller lyssnar på musik. Men jag håller alltid ögonen öppna för nya möbler till biorummet.

 

Öppen trappa problem för ljudet

När Roger drog igång ombyggnaden av källaren insåg han direkt att han var tvungen att lösa ett knivigt problem – vägen ned till gillestugan var nämligen en öppen trappa från husets entré.

– Det behövde byggas nya väggar och dessutom ville jag ha en viss ljuddämpning till övriga delar av huset. Jag planerade rummet under en period, samtidigt som jag började skaffa material till bygget. En del nytt och en del via annonser på Blocket.

Från början skulle väggen som avdelade rummet byggas av stålreglar, men efter lite närmare forskning ändrade Roger sig och körde med träregel istället.

– Det innebar dessutom att jag slapp köpa nytt material eftersom det mesta redan fanns liggande hemma i garaget.

Själva byggprocessen såg i stort sett likadan ut varje dag – hem från jobbet, äta, byta om och sätta igång i källaren.

Akustiktak med förhinder

Väggen i biorummet skulle vara ljudisolerad, men fick inte bestå av flera lager gips.

– Istället konstruerade jag en egen variant med stenull som jag sedan kapslade in i mitten av konstruktionen med tjock byggplast. Därefter byggde jag vidare med spånskiva och till slut ett lager gips. Resultatet blev en förhållandevis tunn vägg som fick riktigt bra ljudegenskaper. Nästa del var att fixa en rejäl innerdörr. Efter att ha kollat priser på ljud- och brandklassade dörrar, så började Roger istället leta efter annonser på Blocket.

– Efter bara någon dag så hittade min pappa tre dörrar som gick att använda till projektet.

Nästa steg innebar att montera upp ett nytt tak.

– Jag hade fått tag på 20 kvadrat akustiktak, men mitt stora problem var att takhöjden i källaren var 2,1 m, vilket innebar att en taksänkning inte var att tänka på. Akustikplattorna fick skruvas på plats direkt mot det gamla trätaket. Resultatet blev bättre än väntat, trots en ”felaktig” installation.

 

Svart trots en del tvivel

Roger funderade länge på om han skulle våga måla rummet i svart matt färg.

– Rent bildmässigt vinner man mest på att ha icke reflekterande ytor, men samtidigt skulle rummet då upplevas lite väl mörkt och mindre välkomnande. Trots mina tvivel valde jag ändå att satsa på en så matt svart färg som jag kunde få tag på.

Golvet i rummet bestod av mattlackade furuplank.

– Men det hade jag redan tidigt tänkt lägga en heltäckningsmatta över.

Under byggtiden började Roger också leta efter någon sorts biofåtöljer som komplement till den gamla soffan som fick agera främre raden sittplatser i salongen.

– Jag hittade två stycken helt oanvända biofåtöljer som hade skickats som färgprov till någon filmförening i Stockholm. De hade senare hamnat i Trelleborg och via en annons fick jag tag på dem för en billig slant.

Roger byggde ett podium till biofåtöljerna med hjälp av halvpallar och en golvspånskiva. Det kläddes senare med svart och en röd matta och gav fri sikt över den främre soffraden.

– Det blev en stabil lösning som kostade minimalt med pengar och gick snabbt att bygga.

Det sista som byggdes var ljudabsorbenter.

– Jag byggde totalt sex stycken plattor och de förbättrade akustiken avsevärt. 


Måste vara ”bang for the buck”

Roger jobbade med biorummet i cirka tio dagar. Det blev många sena kvällar, men också en del helgjobb.

– Min pappa hjälpte till en del, det finns ju moment som man inte kan utföra helt själv.

Det mesta av materialet inhandlades via privatannonser. Roger hade ju också hel del material hemma, så hela kostnaden för biobygget landade på överkomliga 5 000 kronor.

– Det går att bygga billigt, särskilt om man letar efter byggmaterial på spillmarknaden.
Andra saker som funkar fint att köpa begagnat är till exempel högtalare och projektordukar, men jag är väldigt petig vad som inhandlas.

Roger och hans familj njuter av ett läckert biorum med hög trivselfaktor. Om Roger själv får välja blir det främst tunga action-thrillers, men även en del drama och en och annan Sci fi-rulle när det vankas film.

 

Bättre luft på agendan

Som alla hemmabiobyggare har Roger planer på förbättringar på agendan.
– Högst upp på listan står förbättring av luftkvaliteten i rummet. All elektronik och ljudisoleringen gör att luften försämras fortare än jag hade tänkt mig. Jag har skaffat en fläkt, men nu återstår jobbet med installationen. En annan uppdatering som jag planerar att göra i framtiden är att avlasta receivern med ett slutsteg, vilket även bör förbättra ljudet en aning.

 

 

 


 

Rogers bästa tips:

  • Planera noga placeringen i rummet.
  • Fokusera mer på planeringen av ljudet än bilden.
  • Räkna med att det inte blir helt perfekt direkt.

 


 

 

3 favoritfilmer


Fight Club 

Gladiator 

Inglourios Basterds

 


 

HÅRDA FAKTA

AV-receiver: Yamaha RX-V771

Blu-rayspelare: Panasonic DMP-BDT500

Projektor: Benq W1400 DLP

Filmduk: Kingpin Velvet Framed Screen 90 tum

Högtalare: Avance SIGMA 670AV fronthögtalare, SIGMA 630AV center och Sigma 620AV bakhögtalare + små Argon surroundhögtalare.

Subwoofer: Atlantic Technologies CSB-10

Kablage: Supra HDMI, 12 meter

HTPC: Kodi

Fjärrkontroll: Logitech Harmony ONE.

Mediabänk: KayMan
Övrigt
: Sonic Design dämpfötter till subben och frontarna.



 

REGLAGET

* Byggt själv eller tagit hjälp?

95% byggt själv

* Film eller musik?
85% film  

* Ljud eller bild?
80% ljud

* Estetiskt eller funktionellt?
99 % funktionellt

*Budget eller high-end?
90% budget

* Skryt eller egen njutning?

100 % egen njutning!

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår