Hemma hos Favorit i repris Hemmabio #12 2015

Bion som får besökarna att skrika

Resultatet blev en stilren, avskalad och trivsam salong med ett mäktigt ljud som fått besökarna att skrika högt.

PeO bor med sin fru Ulla i en tvåplansvilla i trä från 1937 en bit utanför Bollnäs i Hälsingland. Med barnen utflugna fanns det gott om tid och utrymme att äntligen bygga ett efterlängtat dedikerat biorum. Tankarna på att bygga en egen bio har funnits länge och PeO spånade och funderade i ett par, tre års tid innan verktygslådan slutligen kom fram.

– Jag hade lagt ned åtskilliga timmar på att besöka olika ställen för att söka inspiration och samla idéer innan vi började. Jag har också lagt en hel del tid på att ta kontakt med ”folk i branschen” för att få reda på hur man använder deras produkter (till exempel Matts Odemalm på Svanå Miljöteknik och Anders Uggelberg som konstruerat Procella-högtalarna) på bästa sätt. Alla är mycket hjälpsamma, så mitt tips till alla som ska bygga en bio är att inte vara rädd att lyfta på luren och ringa om ni har frågor.

PeO berättar att han också i flera års tid tittat på massor av byggen på minhembio.com och andra sidor.

– Jag har även haft stor hjälp av samtal med Per Hörnell på TIWIA och Jonas Strid på ProControl. Biorummet hos Vibrations (ritat av Anders Uggelberg) var en riktig kick. Efter det var jag fast med Procella. Biorummet i källaren hos Per Hörnell har också varit ett ”riktmärke” under mitt eget biobygge.

 

Salongen som får folk att skrika högt

PeO berättar att han har varit intresserad av ljud och bild så länge han kan minnas. Han började också tidigt att läsa tidningar om ljud och bild, till exempel HemmaBio.

– Det började väl som för de flesta att man skaffade en skaplig teve och kopplade ihop den med stereon för att få bättre ljud. Jag har byggt ett antal egna högtalare genom åren och 1984, när vi flyttade till villan vi bor i nu, så började vi skaffa bättre och finare anläggningar.

Den första projektorn (en (Sanyo PLV-Z2) kom på plats i vardagsrummet tillsammans med en rullduk för drygt 10 år sedan.

– Den ersattes senare med en Epson EH-TV3200 som har hängt med ända fram tills vi förra hösten byggde om vardagsrummet till en dedikerad hemmabio. Salongen är döpt till Bergesalen eftersom frun i huset från början kommer från gården ”Berge”.

Nummer ett när det gäller att skapa ett riktigt bra dedikerat biorum har varit att få ett grymt bra ljud.

– Bioupplevelsen blir inte total utan ett riktigt bra ljud. Vi har haft folk på besök som har skrikit rakt ut för att de blivit så rädda av oväntade gevärsskott i filmen Drive eller under flyganfallet i filmen Pearl Harbor. Som nummer två kommer då naturligtvis bilden och där ingår ju även att man ska kunna mörklägga ordentligt. Det är nästan omöjligt att få bra bild om man inte kan få helt mörkt i rummet.

När det gäller film lutar det mest åt action/Sci Fi-hållet för PeO.

– Jag vill nog gärna ha en film med lite coola effekter. Men detta är ju även vårt ”teverum”, så vi sitter ju där hela kvällarna och ser på teve via parabolen. Det blir både nyheter, sport och andra program, blandat med filmer.

 

Ovärderlig hantverkarhjälp

Från början var tanken att vi skulle göra stora delar av jobbet själva.

– Men en axelskada som ledde till operation gjorde att vi tog in mer hjälp från hantverkare än vi hade planerat. Men jag var ändå med och byggde under hela tiden, jag var aktivt involverad i ungefär halva jobbet, säger PeO.

Snickaren har varit en god vän till familjen ett bra tag.

Tommy Petterson har varit vår ”hussnickare” under flera år. Han, liksom de övriga som har hjälpt till, måste få ett speciellt tack. Utan dem hade det inte blivit så bra slutresultat. Vi har knappt haft en enda ritning, bara mitt kladd på papper ibland. Allt har funnits i mitt huvud och killarna har varit fantastiska på att förverkliga saker och ting precis så som vi velat ha det. Tommy har varit väldigt lyhörd och fattat vad vi ville skapa. Steg för steg har han tålmodigt hjälpt oss att utföra de idéer som jag burit på i två, tre års tid.

Tillsammans med elektrikern Fredrik Hedberg planerades och genomfördes all dragning av el -och ljudkablar.

– Fredrik och jag har spånat på lösningar och fixat vartefter bygget har gått. Vi hade inte klarat jobbet utan honom.

Inredaren/designern Lennart ”Lalle” Olsson hjälpte till att klä alla väggar med tyg och gömma alla högtalare, paneler och annat.

– Tack också till Jonas Strid på ProControl som har varit bollplank under hela bygget och som har hjälpt oss med alla inställningar av ljud och ljus och kommit med råd under bygget.

PeO återkommer till att man har jobbat nästan helt utan ritningar.

– Men det är inte att rekommendera. Hela bygget har varit ett steg-för-steg-projekt där vi hittat lösningar varefter problemen har dykt upp. Ibland har vi byggt själva och ibland har vi ringt in dem när det varit dags för nästa steg. Men det har inte varit möjligt att göra detta utan våra helt grymma elektriker och snickare.

 

Julpremiär för rekordsnabbt bygge

Förutom tiden som PeO lagt ned under flera år av planering, så pågick själva bygget av hallen och biorummet i etapper mellan slutet på september och julafton 2014.

– Eftersom vi var tvungna att bygga om hallen för att kunna förvara all teknik i ett skåp där, så växlade vi mellan att bygga i biorummet och att bygga i hallen. Det resulterade att vi i princip bodde på en byggarbetsplats i tre månader där vi fick avsluta varje dag med att städa upp, så att man kunde passera hallen utan att dra med sig skit in i resten av huset.

Efter det stöket ville varken PeO eller hans fru hamna i samma sits igen. Folk i parets omgivning skakade bara på huvudet när han sa att han ville få allt klart till jul.

– Det är omöjligt, sa de. Men säger någon så till mig, så får det bara motsatt effekt, skrattar PeO.

Och när bygget väl kommit igång, så gick allt med en rasande fart.

– Vi rev ut det gamla vardagsrummet i slutet på september ifjol och på julafton såg vi faktiskt film för första gången i biorummet. Allt var inte helt färdigt då, men det var bara tygpanelerna längst bak i rummet som saknades. Resten gjordes i ordning efter helgerna i januari, då passade vi också på att kalibrera både ljud och bild.

 

Favoritmusiken välkomnar

Det är husets gamla vardagsrum på bottenplanet som förvandlats till bio. Rummet mäter 20 kvadrat med 255 cm i takhöjd. Den ombyggda hallen gränsar till biorummet. Där finns också också ett rack i en garderob där all elektronik samlats och allt hopkopplat via ett nätverk, så även projektorn.

– I hallen finns även högtalare monterade i taket, så att vi kan få lite välkomstmusik när vi kommer hem. Vi har varsin knapp innanför dörren som styr vilken favoritmusik som startas (styrs via Control4).

– ”Hjärtat” i systemet är en Integra 70.4, samt ett system från Control4 (HC250) för all styrning av ljud och ljus. Eftersom vi har en Integra kunde vi köpa en licens för en speciell programvara till vår PC. Sedan fick vi också låna en ”proffsmikrofon” av Jonas Strid på ProControl. Med hjälp av dessa verktyg, gjorde vi alla mätningar/inställningar av ljudet via PC:n. Sedan kunde vi ”skjuta” in alla inställningar i Integran. Detta var en stor anledning till att vi valde Integra från början. Ljudet i bion var bra redan innan, men med den sista justeringen fick vi till ett rejält lyft.

 

Det lyser när det ringer på ytterdörren

Fönstret i det gamla vardagsrummet täcktes med en tjock skiva som man satte S-wings på. Det restes även en ny vägg för att dela av det stora rummet till två rum. Denna vägg består egentligen av två separata uppreglade sidor med isolering mellan (totalt ca 20 cm tjock) och sidorna har ingen mekanisk kontakt med varandra. Här är det en OSB-skiva plus två gipsskivor på båda sidorna om väggen.

– Vi byggde sedan en baffelvägg med absorbenter från Svanå (även bakom duken). På sidoväggarna fram sitter absorbenter från Svanå och baktill i rummet (bakvägg/sidoväggar/tak), är det en kombination av olika diffusorer från Svanå (S-wings och AD20/AD40).

Just nu är det en 7.2 uppsättning med Procella P6/P10 och det är förberett för Atmos (genom att dra tomma kabelrör i taket).

– Det enda jag vill komplettera med är i så fall fler basar. Det ska också upp en del RGB-lister för att kunna sätta färg på väggar och tak.

Om någon skulle plinga på dörren medan PeO och Ulla är upptagna med att kolla på film, så finns det en elegant lösning till hands.

– Om det ringer på dörren när vi tittar på film, så pausar filmen och LED-slingan i taket tänds (styrs via Control4).

 

Rätt ljus viktigare än filmprylar på väggarna
PeO var direkt inne på att skapa ett biorum utan en massa ”lull lull” – enkelt, stilrent och med fullt fokus på ljud och bild skulle det vara.

–Jag vill inte ha så mycket prylar i biorummet mer än ett bord att ställa saker på. Jag lägger hellre pengar på ljussättning än på att hänga upp saker på väggarna. Man kan ”inreda” väldigt mycket med ljus om man bara använder det rätt. 

En skön soffa är också extremt viktigt.

– Om du inte sitter bekvämt, så orkar du inte titta på särskilt många filmer i rad.

PeO berättar att hela kalaset landat på i lite runda slängar 550 000 kronor (varav 100 000 kronor för hallen).

– För de pengarna kompletterade vi även med en till separat elcentral i källaren och drog egen el i hall och biorum, samt kablar för fiber och annat. Vi drog totalt ca 330 meter slang i väggar, golv och tak för all elektronik och högtalare.

PeO har inga problem med att köpa begagnat.

– Det kan vara en bra lösning, speciellt när det gäller högtalare. En svindyr högtalare som du köper billigare som begagnad är ju fortfarande mycket bättre än att köpa en ny enklare/sämre för samma pris. Samma sak med filmduken. Det är bättre att köpa en begagnad ”ljudgenomsläpplig” duk till ett bra pris än en ny som inte är det. Det är alltid värt besväret att kolla med hembiobutikerna. De uppdaterar ju sina biorum lite då och då och chansen finns att man kan köpa bra grejor till bra priser.

 

 


 

 

PeO:s bästa tips:


  • Ta god tid på dig innan du börjar bygga. Åk runt på så många hembiobutiker du kan och samla idéer.
  • Se till att ha en klar bild av vad du vill uppnå innan du börjar. Det är jobbigt att komma på att du är inne på fel spår när halva projektet är klart. Bestäm också redan från början hur du skall styra alltihopa. Det blir jobbigt om man ska ha 10 fjärrkontroller för att få igång allt.
  • Köp gärna på dig högtalare och annat i etapper och ställ upp i vardagsrummet så länge (speciellt om du vill köra ”Hi end”). Det blir väldigt dyrt att handla allt på en gång. Det enda man ska ha lite is i magen med är väl projektorn. Den kan man köpa sist eftersom priserna hela tiden går ner, plus att det ständigt kommer nya modeller.

 

 

 

Hårda fakta:


Förstärkare/Receiver 1: Integra DTR-70.4 (för själva biorummet)

Förstärkare/Receiver 2: Onkyo TX-SR606 (för musik i hallen/köket/altanen)

Blu-rayspelare: Oppo BDP-103

Projektor: JVC DLA-X500R

Högtalare: 7x Procella P6

Sub-bas: 2 x Procella P10

Filmduk: 120 tum (279 x 119cm) Screen Research ClearPix 2:35:1

Mediaspelare: ASUS Cromebox med operativsystemet KODI

NAS: Synology DS212+

Server: ASRock

PC: ASUS

TV/Parabol: CMORE/Canal Digital

Router/nätverk: ASUS AC1900 + en switch från DLINK

Högtalarkablar: QED

HDMI-kablar: SUPRA

Allt ljud och ljus styrs via en HC250 från Control4

Internet via fiber (100/100)

Övrigt: Apple-TV

För mer info om bygget, gå in på minhembio.com/bergekungen

 


 

Reglaget

 
* Byggt själv eller tagit hjälp?
50 % byggt själv
* Film eller musik?
95 % film

* Ljud eller bild?

70 % ljud

* Estetiskt eller funktionellt?

50 – 50 %

*Budget eller high-end?
90 % high-end (eller 100 % om man utgår från vår plånbok)

* Skryt eller egen njutning?

80 % egen njutning

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår