Hemma hos Favorit i repris Hemmabio #3 2015

SF-inspirerat hemmabygge

Biofrälste Rany Thomas visste direkt vad han skulle hålla ögonen på när familjen letade hus – utrymme för att äntligen bygga en egen, SF-inspirerad biosalong.

– Jag har alltid varit filmintresserad, kollat på film hemma och sprungit på bio. Jag gillar allt från västernfilmer till komedier. Något som jag försöker undvika är riktiga skräckfilmer.

Det säger Rany Thomas som bor med fru och barn i en enplansvilla strax norr om Stockholm.

– Och när vi började leta hus, så tittade jag hela tiden efter ett hus som hade potential till att bygga ett biorum i.

 

Vilka kriterier har du för en riktigt bra hemmabio? Vad är allra viktigast
för att du ska bli nöjd?

– Det som har varit viktigt för mig för att lyckats med en bra hemmabio är att kunna förmedla ”SF-känslan”, att kunna återskapa ljud- och bildkvalitén. Jag är i dagsläget inte riktigt klar med vad jag vill uppnå med mitt biorum. Det som saknas är lite replika-masker/huvuden från kända filmer. Det jag också tycker är viktigt är att man ska få till den där riktiga känslan av att komma in i en biograf med en lobby och sedan kunna gå in och sätta sig i en bekväm biofåtölj.

För att bion ska bli helt komplett måste det också finnas en popcornmaskin.

– Den finns på inköpslistan.

När två blir ett

Biorummet, som är 33 kvadrat stort, var från början två separata sovrum.

– Vi började med att riva ned väggen mellan de båda rummen. Vi isolerade både väggar och tak med dubbla gipsskivor. Därefter spacklade och målade vi väggarna i svart och rött.

Rany berättar att han främst hämtat inspiration från sina egna biobesök.

– Jag ville ha en SF-bio hemma och utgick från hur deras salonger ser ut när jag planerade mitt eget rum. Dessutom plockade jag en hel del inspiration från andra filmfantasters byggen på minhembio.com

Rany Thomas drog el till alla spotlights och till nya eluttag. Han monterade också upp nya vattenburna radiatorer som sprayades svarta för att slippa ljusreflektioner under filmtittandet.

– Alla lister målades i guldfärg, detta för att tydligare separera dem från de röda och svarta och för att få fram den där rätta ”SF-känslan”.

 

Egen biodörr

Rany Thomas gjorde en egen biodörr genom att ta en vanlig innerdörr och först klä den med skum och sedan med rött sofftyg.

– Planen för biodörren var att fånga den där biokänslan när man kliver in i rummet.

Inspiration fick han från uppslag från olika medlemmar på minhembio.com som gjort liknande projekt. Dörren var ljudklassad för att dämpa ljudet till övriga delen av huset.

Rany köpte madrasser, tyg och knappar. Dörren kläddes med madrassen.

– Jag hade en plan i huvudet om hur jag skulle bära mig åt, men det blev lite krångligare än jag först tänkt när jag skulle sätta dit knappar.

Det första försöket att sy i knapparna misslyckades. Resultatet blev att skummet i madrassen började gå sönder av trycket.

– Men sedan kom jag på att jag kunde använda mig av en spikliknande nål där jag trädde in knappen först. Därefter var det bara att köra in nålen genom madrassen och böja på ändarna av nålen. Jag gjorde likadant på båda sidorna och häftade sedan ihop det med dörren. När allt var klart så var det bara att montera dit dörren och guldhandtaget.

När det gäller kablar berättar Rany Thomas att han fick en del råd från Rikard på MYC HiFi.

– Det visade sig att det var rätt viktigt att ha samma längd på kablarna till fronthögtalarna, eftersom signalen ska färdas lika långt. De längsta Suprakablarna av den sorten som jag ville ha fanns bara i 5 meterslängd. Eftersom jag behövde 5,5 så jag fick specialbeställa.


Översvämning

– Själva byggandet av biorummet gick rätt smidigt, förklarar Rany. Ytan fanns ju redan i huset, så det var egentligen bara att sätta igång med det praktiska. Jag visste hur jag ville ha det.

När alla spottar var monterade, så drogs kablar till dem och till ljudanläggningen.

– När allt var målat och klart var det dags att rulla ut matten. Det var tungt, rullen vägde som en gris, skrattar han. Han berättar att mattan var det mest tidskrävande med hela bygget.

– Vi var ju tvungna att rulla ut mattan för att kunna skära till rätt storlek inne i rummet.

Annars var ett misstag det som orsakade mest huvudbry.

– Precis när vi satte på vattnet till värmepumpen så insåg vi att hade vi glömt att stänga ventilerna till radiatorerna i biorummet. Det resulterade i en stor översvämning som dränkte hela biomattan.

Rany Thomas berättar att det tog åtskilliga dagar innan mattan var torr igen.

– Vi fick köra med värmefläktar och dessutom köpa en vattendammsugare för att återställa mattan.

En annan sak som krävde lite mer jobb än planerat var när Rany drog kablarna till ljudsystemet.

– Det var lite kärvt att borra hål upp till vinden, dra kablarna och sedan försöka dölja alltihop som bra som möjligt. Annars har jag varit förskonad från problem.

 

Bättre akustik på gång

Rany Thomas berättar att det tog honom ca två månader att få klart rummet.

– Eftersom det varit en dröm för mig att få bygga en egen biosalong, så har det fått kosta en del, men jag vet faktiskt inte exakt hur mycket det gått loss på än.

Och än återstår, som sagt, lite fixande. Förutom diverse dekorationer och en popcornmaskin, planerar han att se över akustiken i rummet.

– Det är pyssel som jag får ta tag i när ekonomin tillåter.

 


 

Rany Thomas 3 bästa tips

 
* Planera noggrant innan du börjar bygga.

* Gör en budget och bestäm vad det är viktigt att lägga pengarna på.

* Se till så att hela familjen trivs. Det är särskilt viktigt om du verkligen har ett stort filmintresse, för du kommer tillbringa mycket tid i bion.

 

Hårda fakta

Projektor: Epson EH-TW7200

Filmduk: Kingpin Velvet Framed Screen 104 tum.
Förstärkare: Marantz SR6009
Mediespelare: Egen byggd HTPC
Golvhögtalare: Swans M6F
Centerhögtalare: Swans M6C
Surroundhögtalare: Swans M6R


Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår