Hemma hos

Trivsam hemmabio

Trenden är tydlig. I fler och fler 70-tals hus får den gamla klassiska gillestugan stryka på foten för drömmen om en egen biograf.

Så var också fallet för Mikael, 36, utanför Trollhättan som med små medel skapat en mysig salong med härlig komfort, bra bild och ett mäktigt ljud.

– Vi flyttade från lägenhet till hus för cirka 6 år sedan och när det plötsligt fanns plats för ett dedikerat biorum började också byggplanerna ta form någonstans i bakhuvudet, berättar han.

Dock fanns det så mycket annat som behövde göras först i deras 70-tals hus innan det kunde bli tal om att börja bygga en bio.

Mikael berättar om fem års ständigt renoverande.

– Dränering, fönsterbyten, takbyte och badrumsrenoveringar avlöste varandra, så under flera år fanns det varken tid eller pengar över till någonting annat än att få huset i bra skick.

I källaren fanns den för 70-talsvillor obligatoriska gillestugan.

– Det var ett utrymme som vi använde som uppställningsplats för diverse ”bra att ha”-grejor. Men i november 2012 började jag skissa och räkna lite på vad det skulle kosta att bygga ett biorum.

Mikael räknade med att om han skulle kunna få tag på det mesta begagnat och göra det mesta arbetet själv, så skulle han nog klara sig undan med runt 50 000 kronor.

– För mig var det viktigaste att bygget i alla fall blev genomfört inom rimlig tid, så att jag inte körde fast på grund av brist på ork eller att pengarna tröt. Uppgradera kunde man ju göra senare pö om pö, tänkte jag.

Jag hade dock bestämt mig för ett 7.1-system och projektor med så stor duk som möjligt.

 

Buller och bång i bakkanalerna

Mikael berättar att han gillar både film och musik och tycker att en riktigt bra inspelad konsert på Blu-ray slår det mesta.
– Musikintresset har hängt kvar sedan tonåren när man på lördagarna spelade in ”Tracks-listan” på kassett och satt och diggade i pojkrummet. När jag sedan flyttade ned i min utflugna brors rum i källaren, så gick jag från en teve på 20 tum till ett monster på hela 28 – då pratar vi såklart om tjockteve.

I mitten av 90-talet fick Mikael upp ögonen för en surroundreceiver med Dolby Pro Logic.

– Det var en Pioneer VSX405 RDS som såldes i ett paket med en liten center och två små surroundhögtalare.  Glad i hågen kom jag hem och kopplade in allt, men fick inte alls ut ljudet som jag hade förväntat mig. Jag blev snart varse om att försäljaren glömt upplysa mig om en sak – att man måste ha en STEREO-video!
Efter mycket tjat på farsan köpte vi en SABA stereovideo och då jäklar hände det grejer. Tidiga VHS-filmer som kunde avnjutas med surroundljud var Jagad med Harrison Ford och Money Train med Wesley Snipes.  Det var lika coolt varje gång något hände i bakkanalerna och jag förstod direkt att jag hade grundat ett genuint intresse för film och hemmabio.

 

Mycket vill ha mer

Mikael insåg dock ganska snabbt att han ville ha bättre grejor.

– Det dök ju upp nya produkter på marknaden hela tiden som lockade. Först införskaffades nya fronthögtalare, Dali 104:or och en Paradigm-center. Det var vad ekonomin tillät. Men högtalarna lät ju inte alls så bra som de gjort i butiken, något som många med mig fått uppleva misstänker jag.

En kraftigare förstärkare (H/K AVR25 II) inhandlades. Då ingick ett par små Infinity-bakhögtalare som Mikael tycker gjorde ett betydligt bättre jobb än de gamla Pioneer-ditona som han fortfarande hade uppe. Centern byttes till en Dali 1000C och bildkällan blev en 32-tums Panasonic Widescreen tjockteve.

– Den första dvd-spelaren blev en läcker guldfärgad Sony av ES-modell. Den var dyr, så det blev mycket nudlar under en period, skrattar han. Valet av förstärkare föll på en Akai Dolby Digital.

Anläggningen växte i takt med att lägenheten blev större. Tjockteven byttes först ut mot en 47-tums bakprojektionsteve från Samsung, sedan en 50-tummare av samma fabrikant. En ny förstärkare (Pioneer VSX 1011) tog hand om ljudet tillsammans med högtalare från Audio Pro – Blue Diamond, Black Pearl, Center Black Vector, samt en subwoofer av samma märke. Bakhögtalarna blev ett par B & W DS6 dipol.

– Det blev en otrolig upplevelse att titta på nya Star Wars. Förstärkaren bytte jag mot H/K:s dåvarande flaggskepp AVR8500, men gick tillbaka till 5.1. 2006 köpte jag min första platteve, en Samsung-plasma på 42 tum.

När det gäller film står Sci-Fi högst på listan för Mikael.

– Man blev liksom fast när man hade sett Star Wars första gången i slutet på 80 talet. Men även drama, thriller och action med oväntade slut gillas skarpt, typ De misstänkta och Nyckeln till Frihet.

 

Budget med eftertanke

Mikaels kriterier för en riktigt bra hemmabio är enkla och tydliga.

– Bilden ska ha bra skärpa och färgerna ska kännas naturtrogna. Systemet ska kunna leverera både film, men även vanlig musik från cd-skivor eller streaming. Framför allt ska man inte bli ”lyssnings-trött”, vilket kräver en del både av anläggningen och av rummet. Jag tycker också att man även ska kunna sitta skönt igenom ett par filmer i sträck och minst 6 personer ska kunna få plats att se på film samtidigt.

Han berättar att de flesta idéerna till sitt biobygge har han hämtat från alla fantastiska biorum som medlemmarna på www.minhembio.se visar upp, men även från Hemma hos-reportagen i HemmaBio.

 – Många av dessa byggen är ju betydligt mer avancerade och mer påkostade än mitt eget rum, men det spelade inte så stor roll. Jag tyckte det skulle bli grymt kul att sätta igång och äntligen få ett eget dedikerat biorum.

Tanken var att försöka göra allt jobb själv, förutom el-arbetet.

– För att komma ner ytterligare i kostnaderna var tanken också att komma över så mycket begagnade prylar som möjligt. Det kunde inhandlas samtidigt som planeringen och byggandet fortlöpte, så jag slapp att lägga ut så mycket pengar på en och samma gång. Det skulle väl på sätt och vis bli en form av budgetbiorum, men med mesta möjliga ljud och bild för pengarna.

Mikael började med att i stort sett köpa allt begagnat, men han har bytt ut mycket i efterhand, både till andra begagnade delar eller köpt nya prylar, beroende på vad han har varit ute efter och vad han har kunnat komma över på begagnatmarknaden.

En begagnad 7.1-förstärkare från Pioneer och sju stycken begagnade högtalare från Dali.

Basen (XTZ Passiv 12 tum med tillhörande slutsteg Sub amp 1 DSP) köptes ny. 

– Eftersom i stort sett alla rum lider av något eller några akustiska problem så kändes DSP-funktionen som ett bra tillägg. Projektor ville jag också ha en ny, med garanti. Det kändes tryggt och fick hellre kosta lite extra. Så valet föll på en Optoma HD33.

Blu-rayspelare, en Pioneer BDP-450, köptes också ny.

– Det var ungefär då jag också började jag förstå att min budget på 50 000 kronor antagligen inte skulle räcka …


Bort med den gamla gillestugan

Arbetet med att förvandla den gamla gillestugan till en biograf började med att Mikael satte upp upp en ny bakvägg för att dela av gillestugan. I den drogs el- och högtalarkablar, samt uttag för de bakre surroundhögtalarna. Väggen kläddes med OSB och gips.

– Därefter byggde jag ett podium av reglar och golvspånskivor för den bakre soffan. Den fick en höjd på cirka 25 cm. I nästa steg byggde jag en ljusramp runt om av träreglar och gips där spottar fälldes in.

Alla kablar drogs i plastslangar under golvet till respektive högtalarplats med en knutpunkt vänster bak i rummet där ett mediaskåp skulle byggas. Jag slog på ett lager gips utanpå de befintliga väggarna och på det befintliga trägolvet lade jag ett lager golvgips. Efter spackling, så rollades gipsväggarna mattsvarta i tre lager, blankhet 3 – det vill säga riktigt matt.  Även trätaket målades tre gånger med mattsvart färg.

Ett enklare mediarack byggdes av MDF där ett par galler fälldes in för att avleda värmen.

– Det placerades till vänster bak i rummet vilket gör vyn framåt renare och snyggare, även om det blir lite opraktiskt då man måste hålla fjärren över huvudet, riktad bakåt, när man ska styra någon funktion. Det kan dock avhjälpas med ett IR-öga placerat längre fram i rummet, så det står nu på dagordningen.

Efter att mattan rullats ut och lister på golv, tak och runt dörrposten satts upp, så var det äntligen dags för den roligaste fasen i jobbet – att börja jobba med projektor, duk och elektronik.

 

Ny stärkare och kabeltrångt

– Under arbetes gång så hade jag kommit fram till att jag ville ha en förstärkare med hdmi, något som den begagnade jag hade köpt saknade. Så det blev till att skramla fram lite kulor till mellanskillnaden för en nyare Pioneer-modell. Jag ville så klart även ta del av de nya ljudformaten.

Mikael använde Supra ply 3,4 till samtliga högtalare och det visade sig vara tämligen tight att dra dessa i de dragna plastslangarna på 16 mm, särskilt när det blev en del böjar och längre sträckor.  Nu gick det bra till slut, men med facit i hand insåg han att en 20 mm slang hade varit att föredra.

Funderingar huruvida Mikaels äldre Dalihögtalare skulle leverera tillräckligt bra för att han skulle bli nöjd snurrade i skallen.

– Till film absolut, men till musik? När jag fick nys om ett par nästan nya Canton GLE 490-frontar till en marginell extra kostnad, så byttes Dalifrontarna ut redan innan de hade hunnit testas i bion. En matchande Canton-center inhandlades också av bara farten.

Front-setupen från Canton hängde med i cirka ett år tills Mikael testade vardagsrumshögtalarna, Dynaudio X32, i biorummet.

– Oj! Det var som natt och dag, så de fick helt enkelt stå kvar. Cantonhögtalarna såldes och jag kunde därför införskaffa en begagnad Dynaudio Focus 200-center.

 

Egenbyggda absorbenter

När det gäller akustiken, så tillverkade Mikael absorbenter av ramar i trä som han lade en ljudskiva av Ecophon i, samt vanlig isolering. De har sedan klätts med tyg och satts upp på väggar och i tak för att ta hand om högtalarnas första reflexer.

– För att få lite balans mellan absorption och diffusion, så har jag byggt lite olika typer av diffusionspaneler av vanliga kvartsstavar och taklister av hålkälstyp. Även dessa har satts upp på väggar och i tak.

– Efter mätning med XTZ:s Room Analyzer upptäckte Mikael att det fanns en antinod (topp) på mätkurvan vid 31Hz. Efter test med bland annat Svanå V6 och DSP- justering av basen, så krävdes det till sist att basen flyttades från den främre väggen till bak till vänster i rummet, framför media racket.  Det blev kanske inte estetiskt rätt, men det låter i alla fall bäst så.

Mätkurvan såg också bättre ut, men Mikael hade ändå en del kvar att göra.

– Jag provade åter med DSP-justering av basen, men den tog inte som jag ville. Då insåg jag att så länge frontarna spelar som Large (full range) så spelar det ingen roll hur mycket jag DSP-justerar själva subbasen, då frontarna spär på den förstärkta frekvensen 31Hz.  Så med dem satta till Small och delning 80Hz, så blev mätkurvan också bättre och efterklangstiden kortare. 

Just akustiken tycker Mikael är A och O i bion.

– Ljudbilden har hela tiden förbättrats i takt med att fler diffusorer kommit upp på väggarna. Och förutom att det låter bättre, så tycker jag även det blir ganska snyggt också.

Möbler och annan inredning är förstås också viktigt.

– Ska man kolla på en film i två timmar eller mer, så ska man sitta skönt! Våra gamla Ikea-soffor uppfyller det kravet mycket bra. Visst är Reclinerfåtöljer i skinn otroligt läckra och säkert sköna att sitta i, men i soffan kan hela familjen kura ihop sig under en filt när det blir riktigt spännande.  Dock saknar jag de praktiska mugghållarna som ofta sitter på de dedikerade biofåtöljerna. Att ha två soffor med bakre stående på ett upphöjt podium för att även gästerna ska kunna avnjuta en bra film, hade jag också som krav innan bygget påbörjades.

 

Uppgraderingarna kommer efter hand

Mikael berättar att han inte har någon koll på hur många timmar han har lagt ned på byggandet.

– Men många är det. Jobbet har pågått under ca 1,5 års tid och de första månaderna var det mycket intensivt, varje kväll och hela helgerna. Men när grundjobbet var klart och man kunde börja kolla på film, så har uppgraderingar och akustikjobb kommit mer sporadiskt och när lusten fallit på.

Han uppskattar att kostnaden för biorummet hittills landat på ca 100 000 kronor.

– Det blev mer än jag räknat med, men samtidigt tycker jag ändå att jag har fått ”mycket rum” för pengarna och jag är supernöjd med resultatet.

Trots det fortsätter Mikael fortlöpande med lite akustikfix och på önskelistan står en Blu-rayspelare från Oppo och projektor från JVC.

– Det hade även varit kul att se vad en duk av bättre kvalitet kan göra för bilden. Men redan nu har jag utökat med ytterligare en subwoofer. En REL T1. Resultatet blev en jämnare och fastare bas. XTZ:a 12:an gräver djupare, men REL:en är bättre! Många förespråkar att man ska ha samma modell när man har två eller fler subbar för bästa resultat. Men jag upplevde istället att de kompletterar varandra och ger mer dynamik, både till film och till musik. Framöver kommer han dock att testa olika placeringar och inställningar för att optimera basåtergivningen. 

– Det mindre utrymmet som blev kvar av gillestugan återstår att få ordning på. Det är inte tillräckligt stort för en bar eller dylikt, men ett par fåtöljer och en popcornmaskin av mindre modell ska nog få plats i alla fall.

Mikaels 3 bästa tips


  • Gör en budget, men lägg till minst 20 % för oväntade utgifter och uppgraderingar som du kommer på under själva byggandets gång.
  • Leta begagnat, men spara gärna extra varje månad för att kunna gå upp ett snäpp på till exempel högtalare, för att slippa byta ganska omgående på grund av att du inte blir helt nöjd.
  • Jobba med akustiken, mycket går att göra själv och akustikfix slår dyra kablar och så vidare alla dagar i veckan.

 


 


Hårda fakta


Projektor: Optoma HD33 

Filmuk: Kingpin Velvet Framed Screen 104” 

Receiver: Pioneer VSX-2022 

Blurayspelare: Panasonic DMP-BDT500 

Slutsteg fronthögtalare: Rotel RB-1080 

Slutsteg Center: Bryggat NAD 216THX 

Fronthögtalare: Dynaudio Excite X32 

Centerhögtalare: Dynaudio Focus 200C 

Sidosurroundhögtalare: Definitive Technology SR8040BP, bipolära

Surroundhögtalare bak: Dali 102

Subwoofer: XTZ 99 W12.18 P + Sub amp 1 DSP, samt REL T1

Kablar: Supra och XTZ

Streaming: Apple TV-Ipad, för Viaplay och Youtube 

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår