Hemma hos Favoriter ur arkivet Hemmabio #11 2016

Från tvättstuga till drömbio

Att vara småbarnspappa och nybliven husägare hindrade inte Mattias från att förverkliga drömmen om en egen biograf. Nu stortrivs hela familjen med filmkvällar under en gnistrande stjärnhimmel.

Annons:

Mattias har burit med sig sitt filmintresse sedan han var barn.

– Varje gång jag gick på bio, så funderade jag på om det fanns en möjlighet att kunna se film även hemma med lika stor bild och lika stort ljud, berättar han.

Och med åren har intresset för hemmabio också vuxit.

– Det började med att jag skaffade en teve med inbyggd video och byggde upp ett bibliotek med VHS-filmer. Min första 5.1-anläggning var en Denver och hade väl inte det allra bästa ljudet, men jag var ändå helt fascinerad av hur fantastiskt det var med surround.

När Mattias med sambo och fyra barn började leta hus spanade han hela tiden efter ett hus med förutsättningar för att förverkliga sin stora dröm – att kunna bygga ett eget biorum.

– Vi fastnade för ett hus en bit utanför Uppsala på 130 kvadrat, och när jag såg källarplanet insåg jag direkt att det var här jag kunde bygga min bio.

Och kriterierna var glasklara.

– För min del ska en riktigt bra hemmabio ha stor bild, ett okej ljud, vara mörkt, ha sköna stolar och mysig stämning. Man ska kunna gå ner dit när som helst med familjen och slå på en film och mysa tillsammans. Att ha sköna möbler är nästan det viktigaste, man ska kunna sitta skönt under en hel film. Det har även varit väldigt viktigt för mig med inredning, snygga affischer på väggarna, mysig belysning och coola citat på väggarna.

När det vankas film blir det främst action och Sci-fi om Mattias själv får välja.

– Serietidningsfilmer från Marvel och DC Comics tillhör också favoriterna.

 

Eget rum för filmsamlingen

Familjen flyttade in det nya huset i december 2014 och Mattias drog igång arbetet med biorummet i februari 2015. Han hämtade väldigt mycket idéer och inspiration från HemmaBio och minhembio.com.

– Jag bestämde mig tidigt för att jag ville ha två rader med platser med den bakersta raden på ett podium och en scen med snygg LED-belysning under.

Valet av rum för bion i källaren var självklart – Mattias hittade två små rum som skulle kunna bli en biograf om man rev mellanväggen.

Kruxet var bara att det var ett badrum och en tvättstuga och att väggen mellan rummen var en bärande vägg. Men jag gav inte upp, jag skulle bara ha en hemmabio i källaren nu när vi äntligen hade hittat en villa som vi trivdes i. Samtidigt måste jag säga att jag är väldigt glad över att ha en så förstående sambo som lät mig röja runt och bygga en bio.

Mattias började riva mellanväggen och slita ut all inredning och fick ett stort blivande biorum på lite drygt 20 kvadrat. I samband med detta byggde han också ett separat rum där han kunde förvara sin filmsamling.

– Den hade jag tidigare haft på hyllor stående i vardagsrummet och det var inte jättepopulärt.

De kala betongväggarna i filmrummet kläddes med reglar, gips och målades. När hyllorna sedan kom på plats blev det äntligen ordning på filmsamlingen.

 

Bärande vägg fick taket i gungning

Den bärande väggen mellan badrummet och tvättstugan var förstås ett problem som genast gjorde sig påmint.

– Taket ovanför rummen började svikta under rivningen och jag fick lite smått panik. Lösningen blev att skaffa en H-balk som kunde bära upp taket. Trots att vi var tre man, så var balken så tung att vi höll på att tappa den. Till slut fick vi dock den på plats och bygget kunde fortsätta.

Efter att rörmokaren och elektrikern hade tagit bort allt överflöd efter rivningen var Mattias tvungen att gjuta igen avloppet.

– Podiet och scenen byggde jag därefter och fyllde med isolering. Jag anlitade en akustikfirma som kom och satte upp akustiktaket. Det blev fruktansvärt bra och gav verkligen rummet en helt annan känsla.

Mattias hade tidigt bestämt sig för en röd heltäckningsmatta och när den levererades, så lade han in den i två etapper – scenen och podiet för sig och resten av golvet för sig.

– Det var ett projekt att få den på plats, men jag blev riktigt nöjd till slut.

 

Filmkvällar under stjärnorna

När mattan kommit på plats ställde Mattias in den beställda reclinersoffan och biosoffan.

– Jag spände samtidigt upp vajrar längs med sidorna på rummet som jag hängde upp scenmoltontyg på för att dämpa akustiken i rummet och kunna mörklägga ordentligt. Jag fick även mörklägga ett fönster bak i på rummet där ljus letade sig in. När det var klart kunde jag börja inhandla elektroniken och duken.

Han hade också tidigt bestämt sig för att ha en ramspänd filmduk på 135 tum, så det krävdes hjälp att spänna och sätta upp den på väggen.

– När det var klart, så började jag lägga energi på belysning och fick hjälp av en elektriker att koppla in fyra stycken LED-spotlights i taket. Jag monterade också lister med LED-belysning under överhänget på scenen och podiet.

En specialbeställd LED-skylt med namnet på Mattias bio, Cinemagic, monterades också upp.

– En del av drömmen med ett eget biorum var att kunna se film under en gnistrande stjärnhimmel, så jag beställde en sådan i fiberoptik. Det var 600 små fiberoptiktrådar som skulle sättas fast, så det var ett ganska pilligt pyssel. Jag fick lyfta ned akustikplattorna en efter en, trä i en tråd åt gången ovanifrån, lägga på smältlim och sedan sätta tillbaka plattan igen. Jag tog några plattor varje kväll, så det krävdes några veckor för att få det klart, men det var det definitiv värt med tanke på resultatet.

När Mattias ändå höll på att plocka ned akustikplattorna från taket monterade han också in två Atmoshögtalare.

– Därefter kunde jag börja koppla in högtalare och all elektronik. Som slutkläm på bygget hängde jag upp tavlor med filmcitat på väggarna.

 

 

Barnen var med och målade

Mattias berättar att hela bygger gick loss på ca 70 000 kronor.

– Det är svårt att uppskatta hur mycket tid jag har lagt ned, men totalt tog det ett år. Eftersom jag har familj och fyra barn, så fanns det inte så mycket tid över till byggande, plus att lite strul under arbetet också fördröjde alltihop en del. Men jag byggde så fort jag fick en stund över och barnen fick vara med och måla, då blev allting roligare.

Mattias berättar att han inte har planerat några större förändringar i bion.

– Men mitt nästa projekt blir att montera Basshakers i stolarna för att maximera upplevelsen ännu mer.

 

 

MATTIAS BÄSTA TIPS

Planera noggrant

Ta hjälp om du kör fast

Satsa helhjärtat

 

 


 

3 FAVORITFILMER

Bad boys 2

The Getaway (1994)

True Romance 

 

 


 

 

HÅRDA FAKTA

Centerhögtalare: Klipsch R25C

Frontar: Klipsch R26F

Surroundhögtalare: Klipsch Reference Premiere RP-240S

Sub: Klipsch R-12SW

Filmduk: Multibrackets Framed Projection Screen Deluxe 135 tum

Blu-rayspelare: Panasonic DMP-BDT460

Förstärkare: Denon AVR-X2200W

Projektor: Epson EH-TW6600

Spelkonsol: Xbox 360

Media: Chromecast 2

Nexastyrd belysning

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår