Hemma hos Favoriter ur arkivet Hemmabio #4 2018

Källarförrådet blev till en drömbio

Efter tio år blev drömmen om ett dedikerat biorum äntligen verklighet för Viktor och hans fru. Med mycket eget jobb, koll på budgeten och noggrann planering förvandlades ett gammalt källarförråd i parets hus till en efterlängtad bio.

Viktor är 30 år gammal och bor med sin fru och 2-åriga dotter i ett fristående enplanshus med källare en bit utanför Linköping. Dessutom har man två obligatoriska “hemmabio-katter” som gärna delar parets filmintresse. Sci fi, krig, äventyr och action är de genrer som får mest utrymme i salongen. Familjen har bott i huset i drygt tre år nu.

– Innan dess hade vi hunnit avverka diverse hyresrätter med tillhörande vardagsrumsbio, berättar Viktor.

Huset är byggt 1967, men stora delar var renoverade innan familjen flyttade in.

– Dräneringen var redan utförd och fönstren på markplan utbytta. Ett av våra egna större projekt kom att bli en renovering av den halvan av källaren som inte var ombyggd.

 

Hallen en naturlig övergång mellan källardelarna

När frun och jag kollade på hus, så fanns hela tiden tanken på att kunna använda ett rum som dedikerat biorum, och i huset som vi till slut köpte hittade vi det optimala rummet för det ändamålet, berättar Viktor.

Bion växte fram i ett fönsterlöst rum på källarplanet på drygt 12 kvadrat som tidigare hade huserat oljetanken till husets värmepanna.

– Men eftersom husets värmesystem konverterades för fjärrvärme av den förre ägaren användes rummet istället som förråd, förklarar Viktor.

– Både min fru och jag såg redan från början framför oss hur rummet skulle kunna förvandlas till en bio. Vi hade stora planer redan från tillträdesdagen och var sugna på att sparka igång bygget.

Men hösten 2015 fick Viktor och hans fru barn.

– Det, tillsammans med andra saker, fick prioriteras före biorummet, så byggplanerna lades på is ett tag.

Innan man kunde börjar bygga biorummet var Viktor också tvungen att renovera resten av den oinredda halvan av källaren.

– Hallen som leder till biorummet behövde rustas upp rejält. Det är här som filmhyllorna och affischerna sedan kom på plats.

Man renoverade hela utrymmet, från golv till tak. Väggarna fick också ett helt nytt utseende.

– Vi öppnade även upp ett valv i den befintliga betongväggen för att på så sätt kunna skapa en mer naturlig övergång mellan de två källardelarna. Allt målades i en vit ljus och fräsch nyans. Det var perfekt för en hall i en källare där det vanligtvis är väldigt mörkt.

Stilrent och funktionellt

Ett bra biorum ska enligt Viktors smak vara riktigt mörkt.

– Det går alltid att fixa belysning som man kan styra när man vill ha lite stämningsljus. En annan viktig sak för mig är att hemmabion ska vara stilren, det ska inte finnas för mycket prydnadssaker. Sådant kan man gärna samla i ett fint skåp eller i en monter. Ljudet skulle jag säga är snäppet viktigare än bilden. Bra ljud förhöjer upplevelsen avsevärt.

– Jag är mycket för funktion. Ska man ha tavlor på väggarna är det viktigt att de inte reflekterar ljuset från projektorn – varför inte använda ljudabsorbenter som tavlor? Soffan är för mig den viktigaste möbeln. Det är i den man ska tillbringa tiden och då är det viktigt att man sitter bra. Samtidigt är det förstås viktigt att den passar in bra i rummet vad det gäller färg och form. När det kommer till all annan inredning håller jag gärna det till ett minimum. Funktionellt och stilrent är den gyllene regeln.

 

Matrix och pojkrumbion väckte intresset

Viktors intresse för ljud och bild vaknade redan hemma i hans gamla pojkrum.

– Som tonåring fick jag ett par hemmabyggda golvhögtalare av en av pappas vänner. De hade dörrstopp av gummi som högtalarfötter och kanterna var stötta, men ljudet var bra! Dessa högtalare kopplade jag in i mina föräldrars gamla 80-tals Yamaha-förstärkare som jag hade fått överta. Utöver golvhögtalarna hade jag även förstärkarens originalhögtalare inkopplade på “Zone B”. Denna förstärkare kunde köra med både Zone A och B samtidigt, vilket betyder att jag där hade skapat mig mitt första “surroundsystem”. Även om det nu var så att det egentligen bara var 2 x stereo var jag överlycklig – jag hade ju faktiskt 4 högtalare!

Med ljudet på plats och kopplade Viktor in förstärkaren till sin egen stereo-VHS-spelare som i sin tur var inkopplad till en 26-tumsteve.

– När jag sedan också fick tag i en begagnad VHS-kopia av Matrix, så var pojkrumsbion fulländad och ett nytt intresse hade väckts till liv. Även kompisen Petter har varit en del i mitt växande intresse för Hifi. Han visade mig tidigt hur bra ljud ska låta och vi kunde prata mycket och länge om Hz och watt.

Svart och fyrkantig ungkarlsstil

Viktor skaffade sin första riktiga hemmabioanläggning när han flyttade hemifrån sommaren 2007.

– Jag och kompisen Petter hade fått tag i en trea som vi inredde i en fantastiskt modern stil. En stil som min fru kallade “svart och fyrkantig". Med andra ord bestod större delen av vardagsrummet av IKEA-möbler i den då populära färgen “svart-brun” och framför den 32 tum stora LCD wide-screen teven stod två svarta Klippan-soffor. Högtalarna var av märket Wharfedale. Till en början körde jag bara med 5.0 eftersom jag var lite osäker på om man vågade ha en stor baslåda i sin första hyresrätt. Receivern var en Marantz SR3001 och tillsammans köpte vi ett paket som bestod av ett Xbox 360, en projektor av modellen Panasonic PT-AX200 och en Kingpin CES210 90-tumsfilmduk. Petter lade beslag på Xboxen och jag de övriga prylarna.

Samma anläggning fick sedan också fått följa med när Viktor flyttade till andra lägenheter.

– När min blivande fru och jag flyttade till eget boende utökades systemet med en Blu-rayspelare, en HTPC och baslåda. Receivern byttes senare även ut mot en Onkyo med HDMI och dubbla bildutgångar.

Allt började i Sketch-Up

Viktor hade burit på drömmen om ett dedikerat biorum i tio år och låtit sig inspireras av gallerierna på minhembio.com innan han själv äntligen fick chansen att förverkliga ett eget bygge.

– Efter så lång tid visste jag exakt hur jag ville att min bio skulle se ut.

Det första han gjorde var att skapa en 3D-ritning över det 12,5 kvadratmeter lilla rummet i Sketch-Up.

– Här ritade jag upp alla reglar, isolering och gipsskivor. På så sätt kunde jag beräkna materialåtgången och hålla nere kostnaderna genom att inte riskera att köpa för mycket material. Under hela renoveringen av källaren använde jag mig av ett Excel-ark där jag skrev upp alla saker som behövdes göras. På så sätt kunde jag hela tiden hålla koll på att saker och ting gjordes i rätt ordning. Eftersom jag gjorde det mesta av jobbet själv, förutom el och VVS, så behövde jag ju vara min egen byggnadsledare.

Viktor berättat att han gillar teori och planering, men är ändå praktiskt lagd.

– Det gör att jag gärna varvar mitt kontorsarbete med byggande på fritiden.  

Friskluftsfläkten bra tips för andra biobyggare

Det första Viktor gjorde när verktygslådan kom fram jag var att få bort betongklacken som den gamla pannan stod på.

– I dörrposten satte jag upp ett dammskydd med dragkedja. Det blev ett väldigt smidigt sätt att hålla ute byggdammet från resten av källaren och samtidigt lätt kunna ta sig in och ut ur rummet.

För jobbet med betongklacken behövdes det både bilningshammare och friskluftsfläkt.

– Det är en fläkt som jag verkligen kan rekommendera om man ska göra större betongarbeten som dammar väldigt mycket. Fläkten suger in dammet som fastnar i ett filter. Luften skickar man sedan iväg ut ur rummet genom en slang. På så sätt skapas ett undertryck i rummet som hjälper till att hålla dammet kvar.

När klacken var borta var det dags för spackling. Både golvet och väggen fick sig en omgång, speciellt där klacken en gång hade stått och väggen var väldigt ojämn.

– Innan jag kunde bygga frontväggen, som jag placerade en bit ifrån ytterväggen, behövde jag leda om luften från friskluftsventilen som sitter på väggen.  Jag ville ha en så stilren vägg som möjligt där duken är placerad, så genom att leda luften till taket kunde jag senare istället använda en takventil. Det var tack vare utrymmet mellan yttervägg och frontvägg som jag fick plats med luftkanalen upp till taket.

Viktigt att undvika fukt i källarbyggen

Nästa steg i bygget var att påbörja monteringen av baffelväggen.

– Detta började med att jag fäste reglar i golv, tak och väggar. Eftersom det ständigt finns en risk för markfukt i källare ska man alltid använda icke organiskt material och därför använder jag mig av plåtreglar. Plåtreglarna satte jag enligt byggstandarden 45cc, alltså 45 cm mellan de vertikala reglarna på väggen. Det måttet är bra eftersom det är ganska tätt mellan reglarna, vilket gör väggen mer stadig. Dessutom hade jag redan kollat upp vilken typ av gipsskivor jag skulle använda och de skivorna var 90 cm breda. Det gjorde att de passade perfekt på de redan fastsatta reglarna.

Men innan det var dags att sätta upp gipsplattorna monterade Viktor apparatdosor där högtalarterminalerna skulle sitta.

– Jag satte även dit två dosor som skulle komma att husera RCA-kontakter för baslådor, en till vänster och en till höger. Efter det drogs ett antal meter med VP-rör som jag monterade mellan apparatdosorna och platsen bak till vänster där receivern skulle komma att hamna. Det blev ca 50 meter VP-rör för det lilla rummet, men då visste jag i alla fall att mina kablar var skyddade och i säkert förvar.

Efter rören lades också isoleringen på plats och efter det två lager med gipsskivor - detta för att förstärka väggen ytterligare och även för att undvika resonans.

– När det var dags för tapetsering valde vi en vävtapet eftersom det är det som andas bäst i en källarmiljö. Man vill inte riskera att tapeten släpper efter ett tag, dessutom gör vävstrukturen att eventuella skavanker på väggen syns mindre. Jag fick lägga mycket tid på att dölja rör och annat i rummet, till exempel så sitter inkommande fjärrvärme på högerväggen och där finns även ventiler och annat. Dessa byggde jag in i en liten låda som jag sedan isolerade och satte gips på. Dessutom monterade jag en inspektionslucka som man kan öppna för att få tillgång till ventilerna.

 

Akustiktaket gör stor skillnad

Näst steg i process var målning.

Alla väggar utom frontväggen fick en mörkgrå färg medan frontväggen fick bli riktigt mattsvart.

– Den svarta färgen kom att göra sig väldigt bra med den vita duken och sin svarta ram. Den mattsvarta färgen förhindrar också ljuset från projektorn att reflektera tillbaka mot åskådarna. Dörren fick samma färg som väggen, så även fodret runt dörren.

Det svarta akustiktaket kom att bli ett av de största projekten.

– Jag lade ned mycket tid på att planera, rita i Sketch-Up och mäta i rummet. Även här kunde jag hålla nere materialkostnaderna för när jag sedan fick tag på en leverantör som verkade bra, så visste jag precis vad jag behövde beställa.

Taket kom smidigt på plats och Viktor fick snabbt en bild över hur det skulle se ut.

– Taket består av ett bärverk som liknar ett rutnät. I rutorna lägger man sedan isolerade akustikplattor som både är snyggt svarta, men även väldigt bra på att absorbera ljud. Jag hörde direkt skillnaden när jag hade fått upp några skivor, ljudet slutade studsa och blev istället behagligt klart. I taket monterade jag sedan dimbara LED-downlights.

 

Köksskåpet blev ett elegant Hifi-rack

Nästa stora steg i förvandlingen av det gamla förrådet var att lägga in en heltäckningsmatta.

– Vi valde en svart matta med lagom lång lugg som var godkänd för källargolv. Mattan skars och tejpades fast på plats på golvet. Även mörkgrå målade golvlister kom på plats och nu började det verkligen likna en hemmabio.

Ett av de mer specialanpassade projekten var Hifi-skåpet som Viktor monterade.

– Jag köpte ett överskåp som är tänkt att placeras ovanför kylskåpet i köket. Det som gjorde skåpet så bra var att det fanns i svart och dessutom var måtten perfekta för att förvara hårdvaran i. Killen på köksavdelningen var lite fundersam när jag förklarade vad jag skulle ha det till, men efter att ha fått med mig rätt prylar hem var det bara att börja modifiera.

Viktor plockade bort lite på djupet, sågade upp ett hål upptill och satte dit ett galler för ventilationens skull.

– Dörrarna är frostade i svart glas och hela skåpet fäste jag på väggen, så att det ser ut som att det svävar. Med två hyllplan finns det plats för tre olika större Hifi-prylar.

När duken var monterad, projektorhyllan uppsatt och högtalarna hade kommit på plats återstod bara att bära in möblerna.

 

Mysig budgetbio

Arbetet med bion pågick från och till under ett års tid.

– Jag har lagt mellan 30 000 – 40 000 kronor på bion om man räknar med material, verktyg och hantverkskostnader. Till det tillkommer kostnaderna för elektroniken och högtalarna. För de pengarna tycker jag att jag har fått till en riktigt trevlig hemmabio.
Viktor gjorde det mesta av jobbet själv och eftersom han hade en ganska stram budget valde han att satsa en del på begagnade prylar.

– Den ramspända 90-tumsduken från Kingpin är begagnad och gör sitt jobb minst lika bra som en helt ny. Sedan kan jag ju hålla med om att det alltid finns en speciell känsla med att packa upp och installera något som man vet är sprillans nytt. Men som småbarnsförälder får man kompromissa och välja vad man vill lägga pengarna på. Det fanns två saker i byggandet av vår bio som jag redan från början hade bestämt att jag inte skulle snåla in på och det var heltäckningsmattan och akustiktaket.

 

Småpill och drömmar om Atmos och 3D-projektor

Viktor berättar att han precis blivit klar med ett stativ till centerhögtalaren som han har byggt själv av MDF och målat i samma svarta färg som frontväggen.

– Härnäst ska de vita högtalarkablarna kläs in i svart kabelstrumpa och kontrakteras med banankontakter, vilket kommer innebära lite småpill med lödning och krympslang. Ljudabsorbenter på väggarna är också ett mindre projekt som han är sugen på dra igång.

– En tanke är att klä in träramar i ett gråskaligt tyg och sedan fylla dem med isolering på insidan. Det skulle både förbättra biorummets akustik och förgylla väggarna.

För tillfället har Viktor inga konkreta planer på att uppdatera bion med mer än så.

– Men framöver funderar jag på att skaffa ny projektor. 3D eller kanske till och med 4k hade ju varit riktigt nice. Det är dock fortfarande lite väl dyrt. Dolby Atmos-högtalare i taket hade inte varit fel heller, men då behöver jag uppgradera receivern också. Något som ligger närmare i tiden skulle vara en multifjärr. Jag har kört Logitech tidigare, så någon av deras nyare varianter skulle passa bra. Dessutom skulle jag vilja skaffa ett konto till appen “MyMovies”. Då skulle jag få ordning på mina filmer och kunna få dem organiserade efter genre. Jag skulle enkelt få koll på vilka filmer jag äger och det skulle även vara ett bra komplement till att bara se dem stående i filmhyllan.

 


 

Viktors 3 bästa tips

Planera mycket i förväg, det spar man pengar på.

Låt det ta tid, spackling blir inte alltid bra första gången.Gör så mycket av jobbet du kan själv. Det är både roligt och lärorikt.

Det finns mängder med info och filmer på nätet om hur man bygger, allt från mattläggning till hur man skär till gipsskivor på bästa sätt.

 

 


 

 

3 favoritfilmer

Star Wars

Band of Brothers

Matrix

 


 

 


Hårda fakta

Projektor: Panasonic PT-AX200

Filmduk: Kingpin Velvet Framed Screen VFS210-16:9 90”

Receiver: Onkyo TX-NR709B

Golvhögtalare: Wharfedale Diamond 9.4

Centerhögtalare: Wharfedale Diamond 9.CS

Surroundhögtalare: Wharfedale Diamond 9.0

Subwoofer: Wharfedale Diamond SW150

Spelkonsol: Playstation 4

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår