Hemma hos Hemmabio #9 2018

Stilren lyxbio för två

När Stefan med sambo köpte hus vaknade också tankarna på att äntligen få ett dedikerat biorum. Men det var först när man fick chans att bygga ut det lilla fritidshuset som drömbion blev verklighet.

Text: Thomas Nilsson, Foto: Stefan och Szilard Gango

 

Både Stefan och hans sambo har gillat film sedan lång tid tillbaka.

– För oss är film en härlig flykt från verkligheten. Man kan koppla bort jobb och gå in i en fantasivärld. Dataspel och film har varit en stor del av mitt liv.  

Det blir mycket fantasy och action, men eftersom Stefans sambo älskar skräck så blir det även en hel del sådant.

– Inget slår dock en riktigt bra zombiefilm, menar Stefan.

Stefan berättar att han bott i lägenhet i större delen av sitt liv. För fem år sedan köpte han och sambon hus tillsammans och bor nu i Huddinge strax söder om Stockholm tillsammans med två katter.

– Äntligen får vi spela så högt vi vill när vi kollar på film, skrattar han.

 

Trogen Canton

Som husägare fick Stefan också äntligen en chans att bygga en riktig bio.

– Jag kommer så väl ihåg när jag fick min första Blu-rayfilm, Gladiator, som jag tittade på minst tio gånger. Visst hade jag haft både på VHS och dvd tidigare, men det var med Blu-ray som mitt teknikintresse tog fart på allvar. Jag vet inte hur många platteve och mindre högtalarsystem jag har plöjt igenom. Nu när vi köpt villa har jag äntligen kunnat förverkliga min dröm, ett biorum utan kompromisser, utan omtanke till grannar, bara ren kärlek till teknik, ljud och bild. Det är verkligen en dröm som har gått i uppfyllelse.

Canton har varit en högtalartillverkare som hängt med Stefan under många år.

För mig har det varit Canton hela vägen. Från Canton Chrono till Canton Vento och nu slutligen Canton Reference. Det är något speciellt med Canton. De är bra till musik, men också väldigt bra till film. De känns öppna, rena och starka, men de är också estetiskt tilltalande.

 

Vilken skillnad!

Estetik är viktigt för Stefan.

– Bildmässigt har jag aldrig riktigt fastnat för 4k. Jag tycker det är för dyrt i förhållande till vad man får, men utvecklingen går fort framåt, så inom några år blir det med all sannolikhet ändå en uppgradering på bildsidan.

Ett omslutande ljud med ett bra akustiskt behandlat rum betyder mycket.

– För några månader sedan fick jag hem min andra subwoofer och min tjej uttryckte det bra: ”Det var den största uppgraderingen ljudmässigt vi gjort i biorummet”.

Om Stefan måste summera sina kriterier för en riktigt bra hemmabio, så menar han att det handlar om att skapa ett estetiskt tilltalande rum med ett engagerande ljud.

– Det ska vara ett ställe där man kan koppla bort verkligheten och bara njuta. Jag gillar känslan av lyx, förklarar han.

– Ibland kan jag bara gå in och sätta mig i biorummet (som bygger på ett 5.2.4-system) med ett glas vin, njuta och tänka på alla timmar jag lagt ned och hur fint jag tycker det har blivit. Att både jag och min sambo delar filmintresset gör förstås det hela ännu roligare. Vi ser på film minst två, tre gånger i veckan och det är lika härligt varje gång.

 

Vin och njutning i treskalig färg

Stefan och hans sambo köpte sitt hus 2103.

– Det ligger i ett fritidshusområde och var då bara 55 kvadrat stort. Tre månader efter köpet beslutade kommunen att göra om fritidshusområdet till ett villaområde, vilket också ökade möjligheterna att bygga ut huset. I ett första steg byggde vi ut huset till 80 kvadrat. Vi gjorde då om sovrummet till en bio, med högtalare i taket och kolsvarta väggar. Folk undrade vad vi var för galningar, skrattar Stefan.

Efter att ha levt med sin sovrumsbio i tre år tog Stefan och hans sambo beslutet att bygga ut huset en gång till – och den här gången se till att få plats med ett dedikerat biorum.

– Vi startade bygget hösten 2017 och jag bestämde mig tidigt för att skapa ett stilrent biorum. Det skulle bestå av tre färger: svart, grått och gråbeige som motsvarade färgen på högtalarelementen. Favoritfilmerna har jag köpt in som steelbooks och placerat som inredning, men i övrigt är det väldigt avskalat.

Till skillnad från många andra som bygger biorum hemma och ställer in läsk och godishyllor ville Stefan istället satsa på en inbyggd vinkyl i hallen mot bion.

– För mig är det lyx att kunna öppna en fin flaska vin och sätta på en bra film. Vårt biorum består enbart av två biostolar, vilket vi fått mycket kritik för av kompisar. Men vi ville skapa en lyxbio för bara oss två. När vi har vänner på besök med barn, så lägger vi in lite madrasser och stolar.

 

All elektronik är inbyggd

Inspirationen till Stefans bio har vuxit fram under många år.

– Inte minst via oändligt många timmar på internet där jag tittat på andras hemmabiorum och fått idéer, framförallt via minhembio.com. Jag har också fått många idéer från Hemmabiotidningen. Jag har alltid velat bygga ett dedikerat biorum, så alla inköp under de senaste åren har gjorts med åtanke på att de till slut skulle landa i vårt rum. 

Själva bygget av bion tog fart sent i november-december 2017.

– Innan vi fått utbyggnaden vädersäkrad och isolerad blev det många kalla och mörka morgnar och kvällar. Vi hade dock tur att det varken kom snö eller regn, så bygget flöt på smidigt. Väl framme i januari påbörjades arbetet inomhus med biorummet.  

Utbyggnaden var på 34 kvadrat med ett dedikerat biorum på 22 kvadrat och ett intilliggande sovrum, samt hall på 8 respektive 4 kvadrat.

– Min plan var att all elektronik skulle vara inbyggd. Samtidigt ville jag ha en vinkyl i hallen mot bion. Jag var även tvungen att på ett enkelt sätt komma åt och koppla sladdar och dra dem osynliga ovanför bions innertak.

Lösningen blev en specialbyggd garderob i sovrummet intill bion som huserar all elektronik, samt vinkylen. Kabeldragningen går sedan via garderoben ovanför innertaket.

 

Smart lösning på projektorplaceringen

Stefan beskriver det som en utmaning att få till en snyggt inbyggd projektor, framförallt av estetiska skäl, men även för att dämpa ljudnivån. Lösningen blev en ventilerad projektorbox med indragen el.

– Jag hade en viss oro för eventuell överhettning av projektorn, men det visade sig fungera mycket bra, tack vara ventilationsgaller på sidan av boxen. Jag slapp samtidigt ha en projektor med sladdar hängandes i taket. Biorummets elektronik styrs med Logitech Harmony Elite.

Golvet består av textilplattor och det är något som Stefan säger sig verkligen kunna rekommendera.

– Dels är de enkla att lägga till skillnad från en heltäckande matta. Dels är de stryktåliga mot smuts och slitage och har bra akustiska egenskaper. Man kan även skapa fina mönster och färgvariationer. Själv valde jag svarta textilplattor kombinerat med beigegrå för att matcha färgen på högtalarelementen.

Väggar och tak är behandlade med Vicoustic Wavewood absorbenter och diffusorer som tar bort första reflektion av ljudet, samt förhöjer dynamiken.

– Jag ville också ha plats för min filmsamling, samtidigt som det var viktigt att hantera reflektion av ljudet bakom biostolarna.

En samling hyllor från IKEA kapades och placerades under projektorboxen. Den övre delen av hyllorna innehåller en samling steelbooks, men hålls i övrigt ren för att skapa en diffusionseffekt. – Den nedre delen innehåller filmsamlingen, lätt åtkomlig, men samtidigt dold i ett försök att hålla rummet så stilrent som möjligt.

Då själva utbyggnaden var ett ryggåstak med 3,7 meter i höjd var Stefan tvungen att sänka taket. Lösningen blev att bygga ett innertak med upphöjd belysning. Takhöjden blev då 2,5 meter. Genom en takstege kan man sedan klättra upp ovanför biotaket för kabeldragning och framtida installationer.

Biorummet målades slutligen i matta mörka färger för att absorbera så mycket ljus som möjligt.

– Att måla med väldigt matta och mörka färger kan vara en utmaning om man exempelvis har barn, då fläckar blir väldigt framträdande.

 

Bästa uppgraderingen är redan gjord

Stefan räknar med att han lagt ned ungefär 600-700 timmar på själva utbyggnaden. Bioutrustningen har gått på cirka 400 000 kronor.

– Jag har köpt både nytt och en del begagnat. Utbyggnaden i sig kostade runt 300 000 kronor, men då byggde vi även ett sovrum och en hall. Begagnad utrustning köper jag så ofta det är möjligt. Jag tycker det är viktigt att hålla högtalare inom samma serie, men då kan det vara svårt att hitta begagnat. Försteg och slutsteg finns det bra klipp att göra på begagnatmarknaden.

Några omedelbara uppgraderingar är inte aktuellt just nu för Stefan. 

Den bästa uppgraderingen har jag redan gjort med en andra subwoofer. Jag har aldrig tidigare förstått snacket om att man bör ha två subwoofers för att få den bästa ljudupplevelsen – inte förrän jag själv skaffade en till. Vilken skillnad! Man får inte glömma att en subwoofer inte bara ger ett skakande basljud. Den förstärker också dynamiken i precis varenda högtalare. Jag trodde inte det var sant, men nu vet jag att ett bra basljud är det viktigaste av allt i biorummet, säger Stefan och avslutar med att han ska försöka lära sig mer om kalibrering av högtalare och subwoofers.

 

 

Stefan bästa tips

* Satsa på ljud före bild. Ett bra ljud med sämre bild är enligt mig bättre än tvärtom.

* Satsa på minst två subwoofers, speciellt om du gillar actionfilmer. En bra bas förhöjer biokänslan.

* Investera i akustik. Det kan vara svårt att få till perfekt akustik, men en grundläggande akustikbehandling gör mycket för klarhet och dynamik i ljudet.

 

 

HÅRDA FAKTA

Subwoofer: 2 x SVS SB 16 Ultra

Fronthögtalare: Canton Reference 5k

Centerhögtalare: Canton Reference 50k

Surroundhögtalare: Canton Reference 9k

Atmoshögtalare: Canton Inceiling 989

Flerkanalsslutsteg: Mcintosh MC8207

Slutsteg för frontar: Bel Canto Ref 1000

Försteg: Marantz 8802A

4k-spelare: Panasonic DMP-UB900

Projektor: JVC X5000

Filmduk: 2,35:1 Screen Research Classic Solid Pix 110 tum

 

 

 


 

3 favoritfilmer

Resident Evil (hela serien) 

Gladiator

The Descent


 


 

REGLAGET

Bygg själv eller tagit hjälp

Byggt själv 70 %

Film eller musik

Film 100 %

Bild eller ljud

Ljud 70 %

Estetiskt eller funktionellt

Estetiskt 70 %

Budget eller High End

High end 85 %

Skryt eller egen njutning

Egen njutning 90 %

 

 


 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår