Hemma hos Favoriter ur arkivet Hemmabio #10 2014

Källarbio med wow-känsla

För filmfantasten Patricio var frågan aldrig om, utan när han skulle ha en egen bio. När familjen växt ur lägenheten och började leta hus, var det självklart att det skulle bli ett hus med plats för att förverkliga sin stora dröm.

Annons:

Av Thomas Nilsson, Foto: Patricio

– Genom åren har jag tänkt mycket på hur mitt framtida biorum skulle se ut och själva planeringen har ändrats en hel del. Jag har ju köpt HemmaBio under många år och sett massor av fantastiska bioreportage. För min egen del började det med en skiss på ett papper, det var ingen märkvärdig skiss utan det mesta hade jag redan klart för mig i huvudet.

Det berättar filmfantasten Patricio som bor i Upplands Väsby, lite norr om Stockholm, tillsammans med sin fru Priscilla och Elias, 11 månader gammal. Han förklarar att han tittat på massor av bilder och foton på nätet för att hämta inspiration.

– Jag har även ställt frågor och pratat med medlemmar på minhembio.com. Jag tycker att det är ett av det bästa ställena för oss som är biofanatiker att våga fråga folk på nätet, men jag har även kollat i biobutiker i stan.

Hans kriterier för hur en bra bio ska se ut är enkla.

– Jag vill kunna sitta skönt, det ska vara ganska mörkt och stilrent. Jag vill inte ha för mycket prylar som stjäl uppmärksamhet från själva filmen. En stor filmduk är också ett måste, ju större desto bättre. En bra bas som ger rejält tryck i actionscenerna är självklar. Det ska också finnas ett ställ för läsk och popcorn. Det ska helt enkelt vara ett rum där man kan njuta av sin favoritfilm med familj och vänner. Alla som besöker oss ska kunna njuta, sitta behagligt och få en trevlig upplevelse.

Patricio avslöjar att han helst ser actionfilm baserad på verkliga händelser.

– Sådana filmer som får en att förstå vad vi människor är kapabla till att göra och hur grym världen är i vissa länder. Jag gillar också filmer med oväntade slut. Men annars tror jag att humöret och orken styr lite på vad man är sugen på att se för slags film. En bra skräckis är inte helt fel – men ju äldre jag blir, desto räddare känner jag mig märkligt nog.

 

Spökjägarna i Kista skrämdes

Patricio har varit filmbiten så länge han kan minnas.

– Både jag och min bror växte upp med actionfilmer som Star Wars, Rambo och Stålmannen. En av mina första och starkaste bioupplevelser var när jag fick se Ghostbusters på bio i Kista centrum. Jag var sju år gammal och minns exakt hur biografen i Kista centrum såg ut och hur man fick gå ner för en spiraltrappa för att komma till salongerna. Jag kan också fortfarande komma ihåg spänningen och rädslan av att se spökena i filmen. Det var mitt första biobesök och något som satte djupa avtryck i mig.

Videoboomen fick filmintresset att växa ytterligare. Familjen hade till en början ingen egen videospelare hemma, så man brukade hyra Moviebox i videobutiken.

– På den tiden kunde man även få låna hem videoband med bara en massa filmtrailers. Det var bland det roligaste, att få se vad som skulle komma längre fram. Jag minns att det kändes grymt spännande och roligt att sitta hemma med storebror och kolla på bra actiontrailers.

 

Källaren perfekt för en bio

Tankarna på ett dedikerat biorum har funnits länge och Patricio köpte tidigt en egen anläggning.

– Men eftersom vi bott i lägenhet förut har det ju inte handlat om några större anläggningar. Det första jag köpte när jag flyttade hemifrån var ett dvd-system från Pioneer; Pioneer XV-DV222, och på den tiden tyckte man att det lät helt okej .

När det blev dags att uppgradera systemet började Patricio intressera sig för projektorer.

– Jag gick runt och kollade i olika butiker och jämförde priser. Eftersom vi fortfarande bodde i en liten lägenhet fick det bli små vägghögtalare.

Valet föll på Harman Kardon HKTS 30 5.1 och en ny förstärkare från Pioneer: VSX-920.

– 2010 hittade jag en grym hemmabiobutik i Lidingö. Tanken var då att köpa en projektor för max 12-13 000 kr, men när jag åkte därifrån hade jag fått med mig en projektor för runt 24 000 kr (en Panasonic PT-AE3000) och en 90-tums rullduk från Grandview.

När Patricio och hans fru bestämde sig för att köpa hus var det självklart att sikta in sig på ett hus där det fanns utrymme för att äntligen bygga en egen biograf.

– Hela övervåningen på huset vi köpte var totalrenoverad, men i källarplanet fanns det flera rum som vi kunde göra om – och bygga om till en bio.

 

Miss av byggfirman

– Eftersom rummet där bion skulle byggas till en början var lite för smalt och hade två små förrådsrum, var det första jag och min far Fransisco – som hjälpt mig med allt i huset – gjorde, var att riva väggarna för att få till de rätta ytorna.

Först verkade det vara ett ganska enkelt projekt, men det tog längre tid och var mycket tyngre än de trodde. Orsaken var det fanns massor av gamla tegelstenar.

– Men efter några timmars slit var väggarna nere och rummet hade breddats rejält.

Patricio var också tvungen att ta reda på vad för slags material han kunde använda på väggarna eftersom en del av rummet ligger under marknivå.

– Jag tycker att när man frågar runt i olika byggvaruhus, så får man inte den hjälp och de svar man behöver. Svaren har jag till största delen istället fått på nätet.

Valet föll då på en blå platonmatta som användes både till väggar och golv.

– Problemet var bara att när mattan levererades efter en vecka, så upptäckte jag att jag fått en svart matta. Jag var väldigt besviken på byggfirman och fick skicka tillbaka alltihop och vänta en vecka extra helt i onödan innan jag kunde sätta igång med bygget.

Patricio hade bra hjälp av Internet för att ta reda på hur man använde sig av platonmattorna.

– Det var ju första gången jag och min far gjorde ett sådant stort jobb. Jag jobbar som målare och varit ute på byggen, så lite har man ju lärt sig under åren. Som tur var är min pappa också väldigt händig, utan honom hade jag inte klarat av bygget.

 

Levande mönster

När Patricio och hans pappa hade satt upp fuktspärrarna på golv och väggarna var det dags att lägga in golvspånskivor.

– Det gick väldigt smidigt och vi lade in allt på en kväll efter jobbet. Därefter reglade vi klart väggarna, drog el och lade in plaströr för högtalarkablarna.

Bygget fortsatte med att de satte upp dubbla gipsskivor.

– Det var bland det roligaste, att få bygga skära och skruva. Jag hade planerat att lägg in en LED-slinga ovanför bioduken mellan gipstaket och väggen, så det var viktigt att allt kom på exakt rätt plats så att belysningen blev som jag hade tänkt mig.

När el och gipsplattor var på plats var det dags att börja måla, och valet föll på två gråa kulörer – en ljusgrå och en antracitgrå. Jag kom fram till de färgerna efter att ha frågat en medlem på minhemmabio.com vad han hade använt.
– Själva målandet och spacklandet gick väldigt fort eftersom jag jobbar som målare.

Patricio hade köpt en ny ramspänd 114 tums duk och berättar att tanken var att han skulle ha en mörk bakgrund, men med ett levande mönster.

– Därför satte jag upp ett tyg som skiftar när man rör vid det . Jag fick också tag i ett par riktigt trevliga väggbelysningar som sattes upp ca 1,5 meter från fondväggen. I taket sitter också fyra spottar inmonterade.

– När jag letade efter en heltäckningsmatta insåg jag hur dyra de är om man vill ha en lite tjockare matta. Det känns inte så kul att lägga ut över 6 000 kr på en matta, men när den väl var på plats, så stod jag där med ett stort leende och var nöjd till tusen.

 

Wow-känsla att rigga upp hårdvaran

En riktig bio måste ju ha ett podium, så även Patricios salong.

– Jag började att skissa upp podiet på ett stort papper och slutresultatet blev bättre än vad jag hade förväntat mig. Eftersom jag gillar att använda mig av LED-slingor, så köpte jag två slingor – en på 5 meter och en på lite drygt 1 meter. Man kan styra båda slingorna separat och växla till olika färger. Totalt finns det tre LED- slingor i rummet. Vi brukar sätta på dem när vi har gäster.

Podiet kläddes sedan med in rester av mattan som blev över från golvet. När det äntligen var dags att sätta upp bioduken på väggen berättar Patricio att han fick en otroligt skön ”Wow”-känsla.

– Det här kommer bli riktigt bra, tänkte jag. Samtidigt som jag började se ett slut på allt byggande, ville jag ändå inte att det skulle ska ta slut för det här biobygget är bland det roligaste jag gjort.

Så dags hade Patricio också köpt sina nya golvhögtalare och förstärkare.

–,Det var riktigt mäktigt att äntligen få rigga upp allting. Eftersom det var vinter hade vi tagit in våra utesoffor, så de fick bli våra provisoriska biosoffor. Våren därpå fick jag köpa en biosoffa med recliner i skinn av en vän till ett riktigt kompispris. Den passar perfekt till rummet.

Patricio berättar vidare att han faktiskt målat om rummet en gång till efter att det var klart.

– Anledningen var att jag tröttnade lite på de ljusgrå väggarna och mattsvarta väggar var egentligen det självklara valet, som jag borde gjort det redan från första början. Och jag har inte ångrat mig en sekund. Nu är det riktigt becksvart, precis som det ska vara i en bio!

Patricio säger att han tillsammans med sin pappa uppskattningsvis jobbade med rummet i ca 1 månad.

– Vi höll väl på en tre-fyra timmar varenda kväll. Vi har nog lagt ut runt 27 000 kr i materialkostnader. Totalt med material och hårdvara har hela kalaset kostat lite drygt 97 000 kr

Jag vill säga stort tack till min pappa, min fru och familj för all hjälp och allt stöd.

 

Imponerande Han Solo-projekt

Även om Patricio säger att han föredrar stilrena biorum utan allt för mycket prylar, tycker han ändå att det är på sin plats med lite filmsouvenirer.

– Det gör rummet mer spännande med en Jason-mask, lite movie-rekvisita eller en figur som hälsar dig välkommen. Alla som kommer hem till oss får en tur runt huset och reaktionen när vi visar biosalongen är alltid densamma; ”Wow”, säger folk. Det är en riktigt skön känsla att få höra att man gjort ett bra jobb.

För en tid sedan drog Patricio igång ett nytt projekt till biorummet.

– Eftersom jag älskar Star Wars, och speciellt Han Solo, ville jag försöka göra en egen movie prop. Det resulterade i en modell av just Han Solo.

– Jag började med att bygga en figur av gamla kläder och ett Han Solo-ansikte som jag köpt på internet. Men jag var inte nöjd med resultatet, så jag började om. Jag köpte en Han Solo carbonitemodell i glasfiber från USA som jag fick bygga ihop och sedan måla. Modellen var som ett skal, så det var ett trevligt projekt att få ihop den gode Han Solo. Det blev en hel del spacklande, limmande, målande, slipande och sprayande.

Och resultatet var bättre än väntat.

– Mitt enda problem nu är att jag inte är säker på om Han Solo ska få stå inbäddad i väggen eller ligga i biorummet med en glasskiva över sig som ett biobord. Jag måste prova mig fram lite, beroende på att jag inte vill att det ska bli för mycket reflektioner i glasskivan. När jag flyttade in Han Solo i rummet, så döpte jag också om bion till The Smuggler´s Room som en hyllning till Han Solo.

Framöver säger Patricio att han gärna vill sätta upp sombras – svarta akustikplattor – som undertak.

– Det är en special känsla att kliva in i ett rum med ett sådant tak, det ger mig en ”Wow”-känsla. Det vore också kul att installera Butt-kickers i soffan, men det får vänta lite.

 

 


 

Patricios 3 bästa tips 

  • Gör en bra skiss med alla mått nedskrivna.
  • Ta foton och dokumentera var du har dragit el och rör till högtalarkablarna innan du sätter upp gipsväggar. Det kan vara bra att ha ifall du ska borra eller bygga om.
  • Hämta inspiration från HemmaBio-tidningen och våga fråga folk på forumen på nätet hur de har gjort.

 

favoritfilmer

Star Wars - Jedins återkomst

Gladiator

Aliens – återkomsten


 


  

 

FAKTA

Projektor: Panasonic PT-AE3000

Spelkonsol: Playstation 3

Mediaspelare: Apple TV

Högtalare: Monitor Audio Silver Edition RX6

Förstärkare: Marantz SR 6006

Filmduk: Grandview Velvet Cinema 2.35:1 114 tum

 


 

 

REGLAGET

Byggt själv eller tagit hjälp?
100% själv tillsammans med min älskade far

* Film eller musik?
100% film

* Ljud eller bild?

50 %-50 %


* Estetiskt eller funktionellt?

50 % - 50 %


*Budget eller high-end?

70 % budget 30 high-end


* Skryt eller egen njutning?

100 % egen njutning

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår