Hemma hos Favoriter ur arkivet Hemmabio #5 2007

HEMMA HOS – RICHARD I MALMÖ

Nytt liv för gamla 70-tals hjältar i Skåne

AV THOMAS NILSSON, FOTO: RICHARD

 

Gott om plats brukar de flesta ha ont om, inte minst alla som drömmer om ett eget biorum hemma. Antingen får man kompromissa och bygga i mindre skala i vardagsrummet, eller så gör man som hifi-fantasten Richard i Skåne – man bygger helt enkelt ut huset så att både en högklassig hemmabio och gamla musikhjältar får plats!

 Goda råd brukar vara dyra, precis som det gamla ordspråket. För Richard, bosatt med fru och två barn i en klassisk skånelänga på 350 kvadrat en bit utanför Malmö, föll valet på att investera i ytterligare ett rum, även om det kostade en rejäl slant.

 

 

– Vi ville ha ett slags samlingsrum för hela familjen, säger Richard när vi hälsar på mitt ute på den vårgrönskande skånska slätten.

Musiken har alltid hamnat i första rummet hos Richard, även sedan man byggde ut och skaffade ett rum till!

– Det är klart att vi ser en hel del film nu också, men rummet växte fram ur en musikanläggning till att även innefatta en hemmabio, berättar han och fortsätter:

– En bidragande orsak till att jag ville utöka anläggningen till en hemmabio, var att kunna både höra och se alla gamla 70-talsidoler, framför allt grupper som ELP, Yes, Procol Harum och Gentle Giant. Jag var mycket inne på den progressiva rocken förr om åren, men på den tiden kunde man nästan aldrig se dem spela, bara lyssna via vinylen.

 

 

Familjens ”trivselrum” på 90 kvadrat ståtar med en uppsättning som imponerar. Den är väl inkörd vid det här laget, Richard är nöjd med hårdvaran och har låtit det rulla på under årens lopp. Varför ändra på ett vinnande och så välljudande koncept? Enda nyinköpet är en Powerplant, en PS1000.

– Tack vare den får jag ren ström till mina komponenter, förklarar Richard. Eftersom vi bor en bit utanför tätbebyggelsen, har vi väldigt dålig ström här ute med många tillfälliga strömavbrott. Med ett pris på strax under 50 000 kronor är detta ett dyrt tillval, men Richard tycker det är väl investerade pengar.

– Med Powerplant får jag hela tiden rätt ström in i apparaterna och det både syns och hörs tydligt, oavsett om jag lyssnar på musik eller ser på film eller teve, påpekar han belåtet. Han säger att han väl rekommenderar en liknande uppgradering för alla som tar sin film- och musikanläggning på allvar.

– Idag finns det ju mindre och betydligt billigare modeller än min, så det tycker jag är ett vettigt sätt att ytterligare öka kvalitén på sin anläggning.

 

 

Snygg och smakfull kompromiss

Richard byggde till ett rum till huset redan 1997.

– Men det var på övervåningen och jag upptäckte ganska omgående att det inte fungerade att använda det som ett ”film- och musikrum”, minns han. Två år senare drog han därför igång med den senaste tillbyggnaden, den här gången på nedre botten.

– Jag hade väl egentligen inga andra premisser när jag fick ritat rummet än att jag ville ha ett stort rum på 90 kvm, utan vare sig bjälkar eller andra innerväggar. I övrigt fanns det inga särskilda direktiv för ljudets skull, säger han.

Fönster kunde Richard inte välja bort.

– Man måste ju kompromissa lite, skrattar han. Rummet skulle ju fungera som ett vardagsrum också, en plats där vi kan bjuda in gäster och umgås även när anläggningen inte är i gång. Det går att se på teve i rummet via projektorn, men familjen använder hellre ett annat rum som teverum, där man samlas framför en nyinköpt plasma från Philips med ambilight.

 

– Jag fick också byggt speciella golvstativ till ”högtalarhornen” så att jag kunde rikta in dem exakt som jag ville, berättar Richard

 

Däremot fick Richard se till att klä om väggarna en del för att dämpa efterklangen.

– Det tog ett tag innan jag fick ordning på ljudet, men med hjälp av nyinköpta mattor och tjocka gardiner fick jag bukt med de problemen. Riktigt bra blev det dock först sedan han köpt in ett antal 1,5 meter höga ljuddämpande ”halvmånar” som placerades ut i rummet som effektivt ”sväljer” den irriterande efterklangen.

– Det är nog ingen överdrift att påstå att det tog ett par år innan jag kunde sätta mig i soffan här och känna mig riktigt nöjd med alltihop, förklarar Richard. Det finns ju en hel del annat än bara ljudet att ta hänsyn till. För oss var det lika viktigt att rummet i sig blev snyggt, trevligt och inbjudande. Även om det kanske varit perfekt att klä väggarna med äggkartonger för att få fram det perfekta ljudet, var det aldrig något riktigt tänkbart alternativ, skrattar han.

– Och ett sådant här rum kostar ju en del pengar dessutom. Möbler och mattor är dyra saker, så det tar tid att få till det som man vill ha det. Richard räknar med att bara tillbyggnaden och möbleringen av rummet landade på runt 600 000 kronor. 

 

De snygga musikbänkarna kommer från Solid Tech

 

Nytt liv för gamla hjältar i hornen

Även om det är musiken som ligger allra varmast om hjärtat, njuter Richard med familj av att kunna uppleva film med stort ljud och stor bild hemma.

– Jag kan ju inte påstå att vi saknar biobesöken, säger han. De här ”högtalarhornen” – tre stycken aktiva Avantgarde Solo fullregisterhorn för centern och bakkanalerna i kombination med Avantgarde Trio med sub 225 som huvudhögtalare levererar ett fantastiskt ljud.

 

 

Film, men kanske framför allt musikvideos, gärna med Paul Simon och Andrew Lloyd Webber, körs ut från en takmonterad Sim HT200-projektor och landar med en fullödig, mycket detaljerad bild via Sony 999ES DVD/CD på en 150 tumsduk av märket XOS som enkelt rullas ned när man vill se film.

– Filmduken är XOS som tillverkas i Malmö av Skandinavisk interiör, berättar Richard. Jag har en transparent version då centern är på samma höjd som övriga högtalare för att få ett mer korrekt ljud. En kompromiss då bilden inte blir lika bra som med en icke-transparent duk.

 

 

– Jag har Musica Nova Phoenix försteg och Musica Nova Pegasus stereoslutsteg (Klass A), berättar han vidare. Jag använder inte slutsteget i Marantzen, utan Pegasusen eftersom den låter bättre både med musik och med film. Phoenix försteg använder jag till 2-kanalslyssning (cd och vinyl), jag får då koppla om mellan Marantzen och Phoenix. Eftersom ”högtalarhornen” har inbyggda förstärkare, kör jag bara med en tvåkanalsförsärkare som jag sedan kopplat in till de tre Avantgarde-hornen.

Som gammal hifi-fantast har Richard också en riktig drömskivspelare inkopplad, en VPI TNT 4 – allt för att de gamla 70-talshjältarna ska få nytt liv! Via cd:n lyssnar han mycket även på flerkanalsskivor.

Kablaget ligger diskret draget längs med golvlisterna.

– Eftersom jag inte hade en tanke på att det här musikrummet även skulle bli ett filmrum när vi byggde till huset, har allt kablage hamnat utvändigt istället för i kanaler inne i väggarna, förklarar Richard.

 

 

Hårda fakta hos Richard

Högtalare: Avantagarde Trio/Sub 225, 3 x Avantgarde Solo

Förstärkare: Marantz PS-17, 2 x Musica Nova Pegasus rörförsteg

Dvd: Sony 999ES DVD/CD

Skivspelare: VPI TNT 4

Projektor: Sim HT200

Filmduk: XOS

Kablage: Harmonic Tech och Supra

Övrigt: Powerplant PS1000

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår