Teknik Guide Favoriter ur arkivet Hemmabio #3 2019

Stoppa störningarna

En många gånger förbigången del i hemmabion är kvaliteten på strömmen du matar den med, och hur du gör det.

Annons:

Poängen är att ren och fin ström borde vara varje anläggnings självklara rättighet, men i realiteten är det dessvärre ganska illa ställt med den saken. Ett hem är fullproppat med apparater som skräpar ner i ditt elnät: kylskåp, element, grannar, mikrougnar och lampor, för att bara nämna några besvärliga källor.

Det finns gott om externa strömfilter och kablar i alla möjliga och omöjliga varianter, både i lösbit och för inbyggnad, beroende på hur pass raffinerat du vill ha det. En del är högst tveksamma grejer (läs billiga, plastiga grendosor med lysande power-knapp), andra från de etablerade tillverkarna högst förnuftiga. Priserna börjar på några hundralappar för ett mer avancerat grenuttag med lite filter och åskskydd till exotiska strömbankar för hundratusentals kronor.

Vi har därför samlat några tips på lite tjusigare strömartiklar för dig som vill få ordning på kabelhärvorna och bukt på störningar och spikar från elnätet som sliter på din elektronik – och få renare, luftigare ljud med bättre svärta när du sedan lutar dig tillbaka och njuter av din anläggning.

 

 

SUPRA

Från svenska Supra har vi valt två populära produkter: först ut ett DC-filter, Supra LoRad MD01-16-EU, för att råda bot på den ovälkomna likström som till exempel led-lampor genererar, vilken ska resultera i att dina apparater får reducerat transformatorbrum och förbättrad dynamik.

Pris: ca 3 500 kronor

 

För inkoppling av flera apparater är Supras LoRad MD-EU grendosor för att skärma och filtrera nätspänningen till din utrustning prisvärda och effektiva alternativ, där filtreringen ökar för varje uttag. Standard filterkonfiguration är att det första uttaget är ofiltrerat för till exempel slutsteg, upp till MD06-modellen, alternativt de två första uttagen på MD08 och uppåt.

Finns i flera utföranden, kan skräddarsys och matchas med fördel med Supras egna nätkablar.

Pris: från ca 1 000 kronor

Info: www.jenving.se 

*

 GORDIAN


Grekiska Lab 12 kommer med filtret Gordian som är utrustat med sex uttag, varav två är helt ofiltrerade för till exempel strömkrävande slutsteg och ytterligare fyra för försteg, mediaspelare och annan finelektronik. Fronten har två rattar och en tydlig display som visar mängder med info om statusen i ditt elnät såsom frekvens, spänning, strömförbrukning.

Det här är dessutom ett utmärkt hjälpmedel även för att hitta rätt bland dina uttag då du kan se vilka värden som beror på vad som är inkopplat och faktiskt genererar störningar – koppla i och ur dina prylar tills du får ett så bra resultat som möjligt.

Du får även justerbara filter som direkt visar vad som händer med de olika varianterna aktiva, mycket tydligt och informativt. Vill du göra det enkelt ställer du den i auto-läge som automatiskt justerar in de olika parametrarna åt dig. 

Pris: ca 15 900 kronor

Info: www.lab12.gr

*

 

OELBACH


Powerstation 909 från tyska Oehlbach är ett strömfilter med åtta uttag, fyra filtrerade för finliret och ytterligare fyra för tyngre strömförbrukare indelade i två separata grupper, som dessutom kan slås av och på individuellt.

Med Powerstation 909 får du även koll på fasen, både vid inkommande ström och på respektive uttag som med en lampa indikerar att du har kontakterna vända korrekt.

Mellan uttagen har Oehlbach använt sig av rejäl kopparkabel för att slippa onödiga förluster och på frontens display indikeras aktuell strömförbrukning samt volt från vägguttaget.

Pris: ca 7 000 kronor

Info: www.oehlbach.com 

*

AUDIOQUEST


Vill du investera i ett mer kompromisslöst strömfilter i premiumklass med massor av tekniska lösningar kan du kika på någon av Adioquests modeller. Hos Niagra 5000 får du anslutningar för upp till 12 apparater (fyra strömkrävande för dina feta monoblock och åtta för till exempel Blu-rayspelare och försteg).

En strömbank på 90 Ampere säkerställer ett obehindrat flyt även när apparaterna smäller på för fullt och Niagara 5000 skyddar naturligtvis också dina prylar mot strömspikar och blixtnedslag. Tänk också på att du måste komplettera med en ordentlig 20-amperes strömkabel.

Pris: ca 48 000 kronor

Info: www.audioquest.com 

 *

ISOTEK

En av de riktiga veteranerna när det kommer till strömhantering för ljud- och bildprodukter är brittiska Isotek. Sortimentet är mycket omfattande, från kablar och kopplingslister till filter i absolut referensklass för hur mycket pengar som helst.

Vi har plockat ut en grendosa modell bättre, Isotek Corvus med nio från varandra isolerade uttag för att få minimal inverkan och störningar på de inkopplade apparaterna. Naturligtvis finns här också ett överslagsskydd. Kabel ingår.

Pris: ca 8 300 kronor

Har du ingen större lust att lägga för stor del av din hemmabiobudget på dyra strömlister och filter kan Isoteks Isoplug vara ett högintressant och högst kostnadseffektivt alternativ. Det handlar om en liten bula du trycker in i ett ledigt uttag vid din anläggning och vips! minskar du bruset i elnätet dramatiskt och din hemmabio blir betydligt gladare.

Pris: ca 1 400 kronor

Info: www.isoteksystems.com 

*

 

STROMTANK


Vill du ha bland det absolut bästa när det gäller strömförsörjning är det batteridrift som gäller. Tyska Stromtank S5000 är en sanslöst brutal värsting utan kompromisser och överlägset läckrast på marknaden. Väger in på ståtliga 115 kilo och kan förse din exklusiva anläggning med ström under drift bortkopplad från det allmänna elnätet och allt dess skräp. Det kostar att ligga på topp!

 

Pris: ca 300 000 kronor

Info: www.stromtank.com 

 *

 POWERGRIP

 


Vad sägs om ett strömfilter konstruerat i Ryssland och byggt i Taiwan? Den relativt färska tillverkaren Powergrip erbjuder just det i sina två modeller av strömfilter. Här har vi det större, YG-1, även det är uppdelat i filtrerad grupp för finelektronik och ofiltrerat för slutstegen.

YG-1 jobbar med tre olika varianter av strömskydd och om det blir kraftiga avvikelser slår den omedelbart ifrån och startar igen efter 2 minuter. Trevligt nog har man även försett den med två USB-uttag på fronten för kvalitetsladdning av dina mobila prylar och en display som visar aktuella värden. Vill du rackmontera ligger det ett kit för ändamålet med i lådan.

Pris: ca 14 500 kronor

Info: www.powergrip.com 

 

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår