Bra ljud till filmen eller tv-serien innebär inte att man absolut måste ha högtalare runt om i rummet. Ett par rejäla golvhögtalare plus subwoofer kan leverera en härlig upplevelse, även för musikälskaren. 2.1 alltså!
Vill man inte ha en full surrounduppsättning hemma i teve- eller biorummet kan man med fördel använda ett par valfria fronthögtalare av god kvalitet. Kanske till och med dina gamla trogna favoriter som saknar matchande center och surrounder. Eller så köper du nytt, och då med fördel en modell som har passande kringhögtalare när och om du vill expandera din anläggning.
Du behöver inte heller köpa en fullsmetad bioreceiver med hur många kanaler som helst om du bara vill nyttja två kanaler i stereo plus en subwoofer, då det släpps allt fler dedikerade 2-kanalsförstärkare med hdmi, läs till exempel om Marantz NR1200 i detta nummer, och inbyggd processor för det digitala ljudet från dina Blu-rayskivor.
Ska palla trycket
För mig, personligen, är det viktigt att anläggningen presterar lika hög kvalitet med musik som med filmljud, då systemet står på och skvalar mest hela tiden, och ett par välljudande fronthögtalare är liksom själva grundstommen som det sedan byggs vidare på.
Då jag gillar att kunna vrida på ordentligt ska högtalarna också klara av det utan att bryta ihop och samtidigt leverera en bra kompromiss av charmigt lättlyssnat ljud parat med hög upplösning och transparens. Så därför är ett par ordentliga golvhögtalare mest intressant.
Anrik tillverkare
Brittiska högtalartillverkaren Kefs senaste Q-serie består av tre golvare, två stativare och en center. Det finns också Atmos-högtalare som läggs ovanpå fronthögtalarna. Vi har varit nyfikna på den största golvaren Q950 och plockade in ett par för att testa. En subwoofer ska det ju också vara och där valde vi Kef Kube 12b.
Q950 är enligt specifikation en dryg meter höga, 106 cm närmare bestämt, vilket borde innebära jämbördig storlek med alla andra 1-metersgolvare. Men Q950 är ett nummer större och betydligt biffigare när normalgolvaren hamnar bredvid varandra.
Att den är bestyckad med tre 8-tummare (varav 2 är slavbasar), samt det berömda Uni-Q-elementet med diskanten monterad i mitten (vilket ger samma avstånd till lyssnaren), gör ju sitt till. Diskanten är för övrigt delad vid 2,2 kHz och har den lite ovanliga diametern 38 mm (1,5 tum). Faktiskt gigantisk i sammanhanget. Elementen är dessutom snyggt integrerade i lådan utan synliga skruvar eller slarvig montering.
Vit eller svart
Kef Q950 kan fås i svart eller vitt (finns också i valnöt som dock inte säljs i Sverige) och finishen på lådan är kanske inte i finare möbelsnickarklass men helt okej och rätt för prisklassen.
För inkoppling finns anslutningar för ett enkelt par kablar, ingen bi-amp/wire alltså, och vi gillar utriggarna som monteras med skruvar på högtalarens undersida. En liten specialare här är att du lätt med en insexnyckel kan justera spikfötterna individuellt ovanifrån. Mycket smidigt och välkommet för den som, förutom ojämna golvytor, även vill testa med lite bakåtlut.
Komplettera med bas
Sedan skulle vi naturligtvis komplettera med en subwoofer också, och ur Kefs digra sortiment valde vi som sagt Kube 12b. En bashögtalare utrustad med ett frontmatat 12 tum stort element som i det här sammanhanget borde matcha frontarnas 8-tummare väl när det gäller fundamentet i ljudet.
Konstruktionen är sluten, drivs av ett slutsteg på 300 watt och har en totalvikt på knappa 21 kilo. Identiskt med Q950 alltså.
Själva lådan är försedd med tyg på tre sidor, slutsteget med alla reglage bak och pianolackad topp. Det sistnämnda är kanske inte helt optimalt i ett mörkt filmrum med projektor då det speglas och blänker ganska ordentligt. Men det är ju bara att langa på nåt tygstycke vid de tillfällena om man stör sig på det. En egenskap Kube 12b delar med många subwoofers på marknaden, som i väldigt många fall är just högblanka i lacken.
Nåväl, baksidans möjligheter till att ställa in basen är vettig där du kan ställa fasen 0/180 grader och med en liten EQ korrigera i tre lägen beroende på var i rummet den hamnar. Det finns också högnivåingångar som brukar tilltala hifi-entusiasten. Vi har dock använt de vanliga LFE-ingångarna. Delningen på filtret är ställbar mellan 40 och 140 Hz och brantheten hela 24dB/oktav.
Arbetsvillkoren
Vi skulle kunna babbla vidare om det nyutvecklade kabinettet där Uni-Q-elementet får jobba ifred i en sluten kavitet, eller dess nya diskantport, men vi packar upp och kopplar in!
Som försteg kör vi Yamaha MX-A5000 kopplat till Hegels pigga slutsteg C55. Som källa kör vi Oppos utmärkta UHD-spelare UDP-203. Högtalarkablarna av god kvalitet kommer från Monster och strömditos från Supra. Totalt sett en effektiv arbetsrigg som borde kunna locka finliret ur Q950.
Låter fint
Enligt god tradition i testrummet får systemet gå ordentligt i flera dygn med musik innan vi slår oss ner och lyssnar ordentligt. Men det hörs redan vid det inledande och allmänna musikskvalet som strömmar ut i kontorslandskapet att det låter bra, och utan hårdheter, slapphet eller dåligt kontrollerade register.
När vi så sätter oss i fåtöljerna och börjar mata på i spellistorna blir stämningen i rummet behaglig och musiken flödar på lagom ljudnivå medan vi sitter och spontansnackar lite teveserier inför helgerna.
Q950 levererar en lätt tillbakalutad musikupplevelse med en engagerande spelstil där ljudet släpper väldigt fint ut i rummet. Stereobilden är generös och med härligt djup, nästan 3D-aktig. Vi får också en skön tyngd i botten med en bas som kan trycka på ordentligt med rapp attack (subben är inte inkopplad än). Q950 spelar lite som de ser ut – tunga och stabila med god rymd i ljudbilden utan överdrifter.
Med film i spelaren och subwoofern Kube 12b med på resan blir det riktigt roligt. De tio första minuterna av Passengers, som jag i princip alltid kör när vi testar, bjuder på detaljer i ett klart generöst ljudfönster trots att vi kör utan center och surrounder. Kollisionen med asteroiden hanteras med stabil känsla och det efterföljande glassklirret lyfts elegant ut ur bakgrunden.
Som helhet spelar Kef Q950 nyanserat och jämnt, och Kef har lyckats bra med att integrera elementen med varandra. Det hänger verkligen ihop och med fin timing. Inte den mest elektriska spelstilen kanske, däremot väldigt behaglig och med skönt flyt i såväl musik som film.
Slutsatser
Kef Q950 har varit en trevlig bekantskap. En ordentlig golvhögtalare med gott om resurser. Inte bäst på allt, snarare en god kompromiss som borde tilltala de flesta. En egenskap vi ofta återkom till när vi satt och lyssnade är den fina rösthanteringen, i såväl film som musik. Sångare får bra nyanser och tydlig separation från övriga instrument och ljudmattor. Likadant med skådespelare som rör sig över bilden, man hör var de är och vad de säger.
Spelstilen totalt sett kan närmast beskrivas som relativt lugn och sansad men absolut inte utan bett eller auktoritet. Någon tyckte att det lät mjukt och fylligt även i mellanregister och diskant, en annan uppskattade att de gick att lyssna länge utan att det blev tröttande för öronen, eller att högtalarna inte spelade för nära lyssnaren.
Med subben Kube 12b adderad fick vi ett djup i basen med som trycker till ordentligt utan att tveka när det behövs och klara samtidigt att puttra på riktigt snyggt vid musik.
Kef Q950 tillsammans med subwoofern Kube 12b är en bra och ordentlig grund i ett musik- och filmsystem i 2.1 som får absolut godkänt. Här finns kapacitet för riktiga biokvällar samtidigt som musik engagerar och är riktigt kul att lyssna på.
KOMPLETTERA MERA
Kef har som bekant ett stort sortiment av högtalare i alla prisklasser, och även kompletterande modeller i Q-serien:
KEF Q650C
Centerhögtalare med 6,5-tums Uni-Q plus dubbla basar i samma storlek. Pris: 5 990 kronor
KEF Q150
Som surrounder körs med fördel stativarna Q150 med 5,25-tums Uni-Q. Pris: 4 990 kronor
KEF Q50 ATMOS
En smidig lösning när du vill komma igång med Atmos-ljud är att komplettera golvarna med Q50. Pris: 5 990 kronor
KEF Q950
Princip: 2,5-vägs slavbas
Bestyckning: 1 x 200 mm Uni-Q, 3 x 200 mm (varav två passiva), 1 x 38 mm
Känslighet: 91dB
Impedans: 8 ohm
Mått (B x H x D): 244 x 1116 x 328 mm
Vikt: 21 kg
Pris: ca 17 000 kr/par
KEF KUBE 12b
Princip: sluten låda
Bestyckning: 12 tum
Effekt: 300 watt
Vikt: 21 kg
Pris: ca 8 990 kronor
Info: eu.kef.com, digitalbild.se
3 SNABBA
Lättlyssnat ljud med behaglig attityd
Kapabla även till lite tuffare upplevelser i filmmörkret
Gott om matchande högtalare för att bygga ut.