Teknik

Håller HDMI-signalen?

Bridgee Cables gör HDMI-kablar och har bevisen för att de håller för 48 Gbps! Vi förklarar hur du själv kontrollerar en HDMI-kabel.

 

 

Det finns inte versionsnummer på HDMI-kablar. Det finns inga HDMI 2.1-kablar och än mindre någon några HDMI 2.1a-kablar – eller vilken HDMI-version som nu är den senaste när du läser detta. Fast eftersom alla frågar efter versionsnummer på HDMI-kablar i tron att det finns just versionsnummer på kablarna måste butikerna och tyvärr även tillverkare skriva ut just versionsnummer. Gäller bara att byta ut etiketter och kartonger varje gång HDMI-standarden uppdateras…

Så vad finns det då för HDMI-kablar och hur vet man att de fungerar med alla HDMI-funktioner? Svaret är enkelt: det finns certifierade kablar och de fungerar med allt. Allt som någonsin använts i HDMI-standarden och allt som någonsin kommer i framtiden. I alla fall inom överskådlig framtid. De tekniska kraven på HDMI-kablarna ändras ungefär var tionde år och senaste skiftet skedde nyligen.

 

High Speed först och lätt att förfalska

Den första certifiering som angav tillräcklig kvalitet var High Speed och de kablarna hade för tiden tillräcklig kapacitet för 10‚2 Gbps bandbredd (4K/30, 1080p/120) och kunde vara med eller utan Ethernet. Du ville ofta ha Ethernet trots att ingen Ethernet över HDMI någonsin blev verklighet. Istället användes Ethernet-kopplingen för ARC och eARC.

Problemet med High Speed-certifieringen är att det aldrig fanns något sätt att verifiera äktheten. Vem som helst kunde kopiera märkningen som i grunden inte var mer än en jpeg-bild. Snabba pengar att tjäna på skräpkablar när det säljs hundratals miljoner varje år.

 

Premium High Speed: 18 Gbps

För snart tio år sedan när HDMI-standarden nådde version 2.0 kom gränsen om 18 Gbps för att köra 4K i 60 Hz. Det fungerade med samma tekniska krav på kabeln som den befintliga High Speed. Fast den högre bandbredden (600 MHz) visade på ett värre problem där en HDMI-kabel som kör den bandbredden kan skapa interferens mot Bluetooth och Wifi.

En dåligt skärmad kabel riskerar bli en störsändare till ditt trådlösa nätverk och störa exempelvis dina Bluetooth-hörlurar. Men också tvärtom, plocka upp störningar från Wifi-sändare som då stör bilden som går på HDMI-kabeln. Det klassiska exemplet är när man hänger en Chromecast direkt på TV:n bredvid HDMI-kabeln från Xboxen. Antingen Chromecasten eller Xboxen slutar då fungera. Tycker du TV:ns Wifi är för dåligt? Ja, Wifi är ju bara så bra som din radiomiljö. Och den miljön blir inte bättre ifall du dessutom har dåligt skärmade HDMI-kablar som stör.

Lösningen blev Premium High Speed, där kablarna är garanterade för 18 Gbps, ARC-funktioner och säkrade mot radiointerferens. Här uppdaterade HDMI också själva certifieringen där tillverkarna kan förse sina certifierade produkter med ett orange sigill. Detta sigill kan du skanna med en app i telefonen (iOS och Android) och då få upp information om exakt vilken kabel det är. Nu blev det lite svårare att sälja skitkablar.

 

Ultra High Speed: 48 Gbps

Med funktionerna i HDMI 2.1 kom då FRL-tekniken, Fixed Rate Link, för att nå 48 Gbps och kunna köra signaler som 4K/120 och 8K/60. Detta ställer nya krav på radiointerferens och nya krav på kabelkvalitet för att nå hela vägen fram. Sigillet är silverfärgat.

Nu certifieras olika former av aktiva kablar, likt AOC-kablar, Active Optical Cable, vilka sänder signalen över fiber vilket minskar riskerna för problem. Ena änden sänder, andra änden tar emot och inget fungerar om du vänder dem fel.

Minns man tiden när projektorer hade problem med 1080p-signal över 10 meter långa kablar är detta guld värt. Nu kan du köpa en kabel som är certifierad att klara 4K/120 över 10, 15, 20 meter eller mer. Man måste inte längre pröva igenom vilka exotiska och kanske extra dyra kablar som kanske eller kanske inte fungerar.

På alla sätt ersätter Ultra High Speed alla tidigare kablar och certifieringar. Köper du Ultra High Speed vet du att den kabeln fungerar med allt som HDMI används för idag.

 

Bridgee har certifierade kablar

Kablarna vi har i artikeln kommer från en tillverkare som heter Bridgee och de finns representerade i Norden av NSHT, men säljer också via Amazon över hela värden. Den korta kabeln på två meter kostar cirka 250 kronor inklusive frakt till Sverige. Den 15 meter långa AOC-kabeln kostar runt 800 kronor med frakt. Och det behöver inte kosta mer än så. Räkna bort frakten och enkel certifierad kopparkabel på två meter kostar kanske 100–150 kronor i svensk butik.

En av förtjänsterna med Ultra High Speed är att det intygar att kabeln är precis så tekniskt kompetent som HDMI själva kräver att kabeln ska vara. Det motverkar mycket av den hokus pokus som finns runt kablar. Så länge två kablar är Ultra High Speed-certifierade är de hur HDMI:s tekniska synpunkt båda tillräckligt bra.

Och ja, Bridgee-kablarna fungerar som tänkt med utrusning vi kopplar mot. Inget udda eller ovanligt. Vilket faktiskt har varit normen för de certifierade kablarna jag hunnit träffat på. Mycket kan krångla med HDMI och där är det är skönt att veta att kunna utesluta att det är kabeln som bråkar.

Förhoppningsvis vet du och dina vänner efter den här artikeln att du inte längre ska fråga efter HDMI 2.1a-kablar (eller vad som nu är senaste specifikation) och riskera köpa en icke-certifierad skräpkabel. Leta efter Ultra High Speed-sigillet, plocka fram telefonen och verifiera. Klart och redo!

 

Steg 1. Leta efter Ultra High Speed-sigillet med hologram och QR-kod på förpackningen. Om sigillet saknas är kabeln inte certifierad och dess funktion kan inte verifieras.

 

Steg 2. Starta HDMI-appen (iOS och Android) och läs av sigillet enligt instruktionerna. Kan kräva upprepade försök beroende på din mobilkamera.

 

Steg 3. Nu får du besked om HDMI-kabeln är certifierad eller inte. Det ska stå tillverkarens namn från förpackningen, artikelnummer och hur lång kabeln är.

Annons:

Thomas Ytterberg Ultra High Speed-certifierade AOC-kablar (Active Optical Cable) klarar 48 Gbps över långa längder och det för runt tusenlappen. Du kan verifierad att kabeln är äkta och håller måttet via ett sigill på förpackningen.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår