hemmabioskolan Favoriter ur arkivet Hemmabio #12 2014

Optimera projektorbilden – i vardagsrummet!

Visst kan du ha projektor även om du inte har någon biogrotta. Och du behöver inte bygga om rummet till ett mörkrum. Det går att få till en riktigt stor och bra bild ändå. Här är våra bästa tips och råd för största möjliga projektorupplevelse i icke ljusanpassade vardagsrum.

Annons:

Av Petter Hammarbäck

Visst är det sant som de säger – en tv är bättre lämpad i ett vardagsrum än en projektor. Det stämmer också att den vita duken aldrig kan bli svartare än när projektorn är avstängd och att en projektor i vardagsrummet funkar bäst på natten. Men det är inte så svart eller vitt som man kan tro.
Sant är ju även att en 100-tums tv fortfarande är svår att hitta för rimliga pengar. Det är även sant att svärta är något relativt. För även den vita duken kan te sig svart trots att det inte är helt mörkt i rummet.
Nattittande är också en sanning med modifikation. Vintertid råder det som bekant 16 timmars mörker per dygn även i landets sydligare delar, och det går ju att dra för gardiner när det inte är tillräckligt mörkt ute.
 

Ingen nödlösning
För den som har en biogrotta är det förstås inget alternativ att sätta en projektor i vardagsrummet. Men det betyder inte att den som saknar biogrotta inte kan ha projektor i vardagsrummet. Det handlar ju snarare om vilka kompromisser man är beredd att göra.
Om storlek på bilden är högt prioriterad är projektorn fortfarande svårslagen, även i vardagsrummet. Så här är våra bästa tips för att få till en riktigt skaplig projektorbild i vardagsrummet.

 

Duken är väsentlig
Det är duken som gör bilden. En vitmålad vägg räcker inte för att ge bra bild. Men i ett vardagsrum ska du också kunna leva med duken när projektorn är avstängd. Lämpligt är därför en rullduk som kan hissas ner när den ska användas och hissas upp när den inte används.
Det finns en rad olika dukmaterial med lite olika egenskaper. I ljusa lokaler som ett vardagsrum kan en högkontrastduk hjälpa till att öka svärtan och minska ljusreflexer från belysning i rummet. En grå duk kan också ge bättre svärta. Men det finns även nackdelar med dessa typer av dukar.
Högkontrastdukar kräver som regel ett visst tittavstånd för att de inte ska upplevas som ljusare i mitten, medan grå dukar kräver mer ljus och kan ha svårt att visa vitt som riktigt vitt.
Avståndet viktigt oavsett duk
En projektor som placeras nära en duk sprider ljuset bredare än när den är längre ifrån. Detta avspeglar sig till viss del även i dukens reflektioner. Så ju längre bort du kan komma med projektorn, desto bättre bild i vardagsrummet.
En annan fördel med att ha projektorn längre bort är att du själv kan sitta en bit ifrån projektorns fläktljud och varmluftsutblås. Men det är förstås även en fråga om vad projektorn klarar, och hur rummet ser ut. Många vardagsrumsprojektorer har en starkt begränsad zoomfunktion.

 

Välj rätt projektor för uppgiften
Du hittar mängder med bra projektorer för vardagsrum i tidigare tester som gjorts här i Hemmabiotidningen. Utgå från hur stor duk du kan eller vill ha och mät avståndet till hur långt bak du kan ha projektorn. Då får du fram vilket kastförhållande som projektorn måste klara.
Om du till exempel vill ha en två meter bred bild och det är fyra meter från duken till motstående vägg blir kastavståndet 2. Men det är avståndet till projektorns lins som räknas så om projektorn i sig bygger 50 cm blir avståndet maximalt 3,50 meter och kastavståndet som projektorn måste klara 1,75.
Ljusstyrkan är förstås också väsentlig för en vardagsrumsprojektor, men ska du inte se på film och tv i dagsljus eller med starka lampor tända, räcker de flesta vanliga projektorer från 1 000 lumen och uppåt alldeles utmärkt. För mycket ljus kan faktiskt vara negativt även i vardagsrummet då det blir bländande och ljusa scener lyser upp hela rummet. Dessutom låter som regel en ljusstark projektor mer, vilket sällan är önskvärt.

 

Svärta inte alltid det viktigaste
En mer exklusiv projektor med djup svärta har som regel även fler inställningsmöjligheter och flexiblare zoomfunktioner. Och svärtan är naturligtvis inte bortkastad om du har släckt och mörklagt i vardagsrummet.
Men om du inte har mörkt är den djupa svärtan till mindre nytta och kan faktiskt bidra till att du missar en del av de mörka detaljerna i bättre filmer.
Detaljerna i den djupa svärtan bleks då ut av omgivningsljuset, så i det avseendet kan en enklare projektor med sämre svärta faktiskt vara bättre på att visa mörkare detaljer i ett mindre mörkt rum.

 

Det hänger även på vad du ser
Bra filmer är som regel väl inspelade och proffsigt redigerade med en vit- och svart-punkt som utnyttjar hela filmens luminansbredd för att visa eller dölja detaljer i det svartaste svarta och det vitaste vita.
Tv-program som filmas och sänds mer eller mindre direkt får minimal redigering och använder en mindre del av vad som är möjligt för att ha lite marginal. Därför visas sällan speciellt mycket i den djupaste svärtan, och om det vitaste når upp till helt vitt är det som regel överexponerat.
Självfallet skiljer det även stort mellan olika program. Studioprogram är som regel bättre filmade än utomhusprogram.
Tv-serier kan vara lite både som film och tv-program beroende på hur påkostade serierna är, men för den som vill ha stor tv-bild och se tv-serier med projektor i vardagsrummet krävs som regel inte alls samma nivå på återgivningen av svärta som vid filmvisning från Blu-ray och dvd.
Nedtankade filmfiler (inte ISO-kopior som är exakta kopior av filmer) komprimeras som regel rätt hårt och blir därför mer lika tv-serier och tv-sändningar än originalet på bio och dess blålaserkopia på skiva, helt enkelt för att den förstörande komprimeringen skär bort detaljinformation där den antas synas minst.

 

Storlek och upplösning
Den största behållningen av att se på tv, tv-serier och film med projektor är att högupplöst material visas i den storlek det förtjänar. Standardupplöst material i sämre kvalitet och hårdkomprimerat material från exempelvis Youtube gör sig ofta inte alls lika bra på stor bild.
Men den som vill se på hd-kanaler och annat högupplöst material får en helt annan behållning av det när det visas i lite större storlek. Och då kanske den något sämre svärtan kan vara ett pris värt att betala i vardagsrummet?
Komplettera med tv
För den som vill se på tv-sändningar under dagtid med fullt ljusinsläpp är det dock bättre med en tv. När det blir för ljust kan inte ens den mest ljusstarka projektor ge någon vidare bild.
Bäst är förstås kombinationen – tv på dagtid och projektor när det börjar mörkna på kvällen. Och då är det inte dumt att kunna hissa ner en rullduk ett par decimeter framför tv:n.

 

Fem snabba...

1. Acceptera att du inte kan få absolut svärta och utgå från det.
2. Mörklägg så gott det går.
3. Placera duken på ett ställe där gatlysen och andra ljuskällor utifrån inte kan lysa in direkt på duken.
4. Använd inte för stor duk, men inte för liten heller. Sikta på en bildbredd kring halva tittavståndet.
5. En hyfsat ljusstark projektor är bättre än en ljussvag, men se till att den inte väsnas mer än vad du kan leva med.

 

I vardagsrummet...

1. Se till att ha ordentligt avstånd från duk till sidovägg, åtminstone 1 meter, för att minimera sidoreflektioner.
2. Placera gärna en rullduk en bit framför bakomliggande vägg. Då får du både ett bättre rumsdjup i bilden med färre reflektioner bakifrån. Då kan du även ha en vägghängd tv bakom duken och får möjlighet att ha belysning bakom duken.
3. Om du inte vill ha helt släckt i rummet är det viktigt att ingen ljuskälla är riktad mot duken. Skärma av belysningen och undvik färgade lampskärmar. Ett svagt rött sken gör att hela projektorbilden skiftar i rött vid mörkare sekvenser. Bäst blir det om belysningen återfinns bakom duken. Då luras ögat även att tro att det svarta på duken är svartare än vad det är.
4. Låt rullduken vara utrullad och hänga till sig ibland för att minimera draperingar.
5. Komplettera projektorn med en motsvarande ljudanläggning. Enbart stor bild blir fel om inte ljudet matchar.

 

 HemmaBio tipsar: Behåll projektorduken intakt

 
En mekanisk rullduk drabbas förr eller senare av draperingar, det vill säga v-formade vågor i dukmaterialet, beroende på att dukmaterialet töjs på olika sätt när duken dras ner och upp.
En motordriven rullduk påverkar också dukmaterialet, men inte i samma omfattning som en manuell duk då trycket fördelas jämnare över hela dukens bredd.
Alla rulldukar oavsett mekanism för utrullning påverkas också av att vara ihoprullade. När duken rullas ihop pressas den och blir lite bredare.
Ett elastiskt dukmaterial drar ihop sig igen, men med tiden riskerar du ändå att duken böjer sig vilket kan påverka bilden.
Dessa ojämnheter syns främst när bilden panorerar i sidled och framträder då som lätt vågformade rörelser.
Tab tension-dukar, det vill säga rulldukar med en extra lina i kanten som hjälper till att sträcka ut dukmaterialet, håller formen bättre. De är som regel även justerbara så man kan spänna linorna om duken börjar välva sig. Men även tab tension-dukar som varit upprullade länge pressas ut och kan få störande draperingar.
Ett sätt att undvika och eliminera draperingar är att låta duken vara uthängd en tid så att den hinner hänga till sig och materialet återställs innan den dras upp igen.

 

Publicerad i HemmaBio 12/2014

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår