Teknik Hemmabio #4 2023

Vilken TV drar mest el?

Nya schabloner och ändrade skalor är förklaringen bakom den virriga energimärkningen – vi reder ut!

Nej, den nya TV:n drar inte mer ström än den gamla. Snarare tvärtom.
Vad som ändrats är själva energimärkningen. Betygsskalan glider nedåt.
Nya TV-modeller får sämre betyg som följd av ändrade EU-direktiven för hur man betygsätter energieffektivitet.

2021 infördes nya direktiv för en ändrad energimärkning för hushållselektronik dit TV-apparater räknas in. Det som var betyget A+++ i förra märkningen, baserat på 2010 års direktiv, motsvarar ofta betyget B eller C i med den nya märkningen.

Nya TV-apparater får därför påfallande ofta betyget F eller G i botten av skalan. Vilket alltså kan ge intrycket att nya TV-apparater är mycket sämre och slösar mer energi.

 

Indexerad energieffektivitet enligt direktivet

Själva energimärkningen som sådan är en typisk byråkratisk skrivbordsprodukt. Betyget A, B, C och så vidare står för EEI, Energy Efficiency Index, alltså indexerad energieffektivitet. TV:ns energiförbrukning betygssätts i proportion till bildstorleken vilket betygssätts i jämförelse med en arbiträr schablon.

Effektivare än schablonen och betyget går bakåt mot ett grönare betyg där A är högsta betyg enligt 2021-direktivet och G är det lägsta betyget. Då storleken räknas in kan en jämförelsevis ineffektivare 55-tummare få lägre betyg än en 75-tummare, detta trots att 75-tummaren drar mer energi totalt sett.

 

Jämfört kWh istället för betygen

Vad man som köpare vill veta är sällan hur mojängens effektivitet indexeras i förhållande till schablonen. Du vill antagligen veta fall den nya TV:n dra mer eller mindre ström än den gamla TV:n.

Vilket då avslöjar problemet med märkningen eftersom betygsskalan hinner ändras mellan köpen och inte hjälper när du byter till en större TV. Även kWh-siffrorna räknas annorlunda.

Fast det har också blivit lite bättre i och med att man i nya direktivet använder kWH per 1 000 timmar användning. Där har du en mycket mer användbar siffra oavsett betyget på energieffektivitet. Alla som betalat en elräkning i sitt liv begriper att fler kWh är samma sak som att elräkningen blir högre.

 

Annum = 1460 timmar

Den gamla märkningen var kWh/annum eller per år. Vilket baseras på schablonen att en TV används 1 460 timmar per år.

Dela den gamla märkningens siffra för kWH/annum med 1,46 och du får motsvarande mer begriplig kWh-förbrukning. Sedan får du omsätta själv hur du använder dina timmar med TV:n per månad och år.

Gamla märkningen för samma OLED 77CX är 239 kWh/annum som alltså med 239/1,46 blir ca 163 kWh/1000h. Nu kan du jämföra nytt och gammalt!

Ifall TV:n enligt nya märkningen drar 163 kWh/1000h drar den alltså 0,163 kWh per timmes användning. Mycket enklare att sätta den siffran i proportion till vad du idag betalar för elen.

Nytt är också skillnad på förbrukning i SDR jämfört HDR vilken då får en egen kWh/1000h-siffra. HDR drar som regel drar mer energi då mer ljus alstras.

 

kWh direkt ur kartong

Viktigt att komma ihåg här är att den märkta kWh-förbrukningen baseras på de inställningar som TV:n levereras med, ”direkt ur kartong” som det kallas. Om du själv ändrar bild- och energi-inställningarna kan det gå åt mer men också mindre energi än vad märkningen säger.

En effekt av detta är att nya TV-apparater måste varna för ändrad energiförbrukning, vilket leder till irriterande popup-rutor när du ändrar inställningarna. Du blir dessutom varnad även om du faktiskt minskar energiförbrukningen.

Du kan själv minska energiåtgången genom att minska ljusstyrkan och bakgrundsbelysningen i TV:n. Ser du på TV mitt på ljusa dagen när elen kanske är som dyrast? Testa att dra för gardinen och du kan bokstavligen spara kronor.

 

Hårdare direktiv för 2023

Det som ändras 2023 är direktiven för hur mycket ström en TV får dra direkt ur kartong. Gränsen är 141 watt för 75 tum och 84 Watt för 55 tum. TV:n kan fortfarande dra mer energi än så, men du måste självmant låsa upp den möjligheten hos 2023-modeller.

Detta har medfört att vissa typer av TV-apparater i praktiken måste säljas nästan oanvändbart ljussvaga direkt ur kartong, typiskt då 8K-modeller. Ett ämne värt en egen artikel framöver.

Annons:

Samma TV, olika betyg och siffror. Till vänster den gamla EU-märkningen för LG OLED 77CX med gamla betygsskalan från 2010. Till höger den nya betygsskalan och nya och mer begripliga siffrorna som infördes 2021. Inget är ändrat med själva TV:n utan det är endast direktiven som ändrats.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår