Teknik hemmabioskolan

Vi har ordlistan för hemmabion!

Det är verkligen inte lätt att hänga med i vad alla mystiska uttryck och förkortningar faktiskt betyder. Vi har ordlistan du behöver!

Annons:

Källor: Wikipedia, LG, Panasonic, Samsung, Sony, HemmaBio, Hifi & Musik

.1
Baskanalen I en hemmabio, innehåller effektljud och ska enligt standarden inte filtreras lägre än 80 Hz.

10-bit panel (Samsung)
Till skillnad mot de vanliga 8-bit paneler som används i de absolut flesta LED/LCD-TV och kan återge ungefär 17 miljoner färger (28*28*28 = 256*256*256 = 16.777.216), så kan en 10-bit panel återge ca en miljard färger (210*210*210 = 1024*1024*1024 = 1.073.741.824). Dvs man får en bättre precision i färgåtergivningen.


100 Hz
Många vanliga standarder för TV-signaler baseras på en bilduppdateringsfrekvens på 50 Hz (eller 50 gånger per sekund). Med den uppdateringsfrekvensen kan bilder flimra. Med 100 Hz-teknik dubbleras uppdateringsfrekvensen och flimret försvinner så att bilden blir mjukare.

1080i
Siffran 1080 syftar på 1080 linjers vertikal upplösning, medan bokstaven "i" står för sammanflätade avsökningar. 1080i anses vara ett HDTV-videoläge och används ofta som en beskrivning av en grupp med videostandarder.

1080p, 1080p/24
HD-format – 1080p ger mer än två miljoner bildpunkter för en jämn, högupplöst bild, och 1080p/24 är återgivningen exakt som den filmades. Här visar bokstaven "p" att bilden använder den progressiva (ej sammanflätade) bildskanningsprocessen där bildens linjer uppdateras vid varje vertikal avsökning. 1080p är den högsta upplösningen som definieras för HDTV-användning, och formatet används för Blu-ray Disc® och PLAYSTATION®3.

14:9-läge
Gör det möjligt att visa en sändning i 14:9-format fullt ut på en 16:9-TV tack vare att bilden vidgas tills den fyller skärmen vertikalt.

16:9-läge
TV-signaler i hoptryckt format från en Laser Disc-enhet eller en videokamera kan också återges på 4:3-bildrör utan distorsion genom att du manuellt växlar till 16:9-läge. Anamorfiska inspelningar (hoptryckt inspelning) från en videokamera eller DVD-spelare kan visas på en 4:3-anläggning utan distorsion.

2160p
Framtidens HD-upplösning där siffran 2160 syftar på antalet rader eller den vertikala upplösningen. Se även 4K och Ultra-HD.

3D Cinema Surround (Panasonic)
3D-surroundeffekt med 5.1 högtalare och 25 virtuella högtalare skapar en surroundupplevelse.

3LCD
Sonys benämning på tv-apparater med bakprojicering samt projektorer som använder tre separata LCD-paneler (liquid crystal display) – där varje panel fokuserar på att avbilda rött, grönt och blått – vilket aktiverar och avaktiverar bildpunkter.

4K
Filmbranschens format för högupplösta inspelningar. 4K-film har en upplösning på 4 096 x 2 160 vilket är lite mer än fyra gånger så mycket som hd-upplösningen 1 920 x 1 080. Se även Ultra-HD.
5.1ch Front Layout (Panasonic med flera)
Låter användaren ställa upp samtliga 5.1 högtalarkanaler framför sig.

576i
576i är den gamla standarden för TV och avser antalet horisontella sammanflätade linjer som används av en Standard Definition-utdataenhet (till exempel en gammal tv).

AirPlay
Apples teknik för trådlös överföring av ljud, bild och film mellan Apple-enheter och en tv eller musikanläggning via WiFi. Airplay för att sända finns inbyggt i nyare Apple-prylar men kräver en Apple TV eller enhet med inbyggd Airplay-mottagare som kan kopplas till en TV eller ljudanläggning.
ANSI Lumen
En ANSI Lumen är en standardenhet för ljusstyrka enligt definitionen i ANSI (American National Standards Institute) som beskriver hur ljusstyrkan ska mätas på ett enhetligt sätt.

Allshare (Samsung)
Ett samlingsnamn för Samsungs funktioner för att koppla samman TV:n med tablets och smarta telefoner. Vanligtvis via WiFi, direkt eller via eget nätverk.

AnyNet (Samsung)
Samsungs teknik från 2005 för att styra Samsung-enheter med en fjärrkontroll via hdmi. Blev Anynet+ från 2007.

AppliCast (Sony)
Tillgång till internetbaserade program på din BRAVIA samtidigt som du tittar på tv-program utan att du behöver slå på datorn.

ARC
Audio Return Channel, en funktion som låter tv-ljud gå från tv:n till förstärkaren (baklänges) via den hdmi-kabel som normalt förser tv:n med bild (och ibland också ljud). Håller nere antalet kablar.

Audiokalibrering
Funktion för att, med hjälp av en mätmikrofon, anpassa ljudet från din hemmabioanläggning till ditt rum. Finns i allt från enkla versioner i hemmabiopaket till mycket avancerade proffsvarianter.

Bakprojektions-tv
Ett slags tv-apparat med en projektor som via speglar projicerar bilden spegelvänd på baksidan av den skärm du tittar på.

Bas
En högtalardrivenhet som utformats för att fungera med frekvenser från nedre delen av ljudspektrat.

BD
Se Blu-ray.

Bild-i-bild (PIP)
Datorns skärmbild visas på skärmen intill en liten bild från tv-källan. Gör att du kan visa dina datorprogram samtidigt som du tittar på en tv-kanal.

Bildförhållande
Förhållandet mellan bredd och höjd för en bild eller skärm. Det gamla tv-formatet är 4:3, det nya 16:9, och det vanligaste bioformatet är 2,35:1.

Bildvisare
Samlingsnamn för alla enheter som har till huvuduppgift att visa bild, i hemmabiosammanhang oftast en tv eller en projektor.

Blu-ray
Blu-ray Disc™-skivan är ett format för optiska skivor med hög densitet som har utformats för lagring av High Definition-video och -data. 25 GB per lager, de flesta kommersiella skivor idag är tvålagers och rymmer 50 GB.

Bluetooth
Trådlös teknik för att skicka ljud mellan enheter, framför allt från mobila enheter som telefoner, datorer och plattor till allt från ljudanläggningar och tv-apparater till hörlurar och andra mobila enheter. Används även i vissa fall för överföring av fjärrkontrollsignaler.

Bokhyllehögtalare
En högtalare som är så pass liten att den kan ställas i en normal bokhylla. Fungerar dock oftast mycket bättre på ett stativ, och kallas hellre satellithögtalare, då den inte kan återge lågbas utan behöver stöd av en subbas.

Box
Digital tv-mottagare som tar emot tv-sändningar via satellit, marknät, kabel-tv-nät eller ip-nät.

BRAVIA (Sony)
Best Resolution Audio Visual Integrated Architecture, Sonys bildteknik.

BRAVIA ENGINE (Sony)
BRAVIA ENGINE är den motor för hög bildkvalitet som har använts i de senaste LCD-tv-apparaterna från Sony.

Bricka
Relativt ny typ av ljudenhet. En låg, bred och ganska djup (30-50 cm) låda att placera under tv:n, kopplas oftast in via hdmi eller optisk digital från tv:n, och går i de flesta fall att styra med tv:ns fjärrkontroll. En enkel väg till bättre tv-ljud.

CCFL
CCFL-bakgrundsbelysning (Cold Cathode Fluorescent Lamp, lysrörsteknik), användes förr som ljuskälla i LCD-tv. Numera helt ersatt av led.

CEC
(Consumer Electronics Control) är en funktion i hdmi-standarden som gör det möjligt att styra upp till 15 CEC-enheter via hdmi.

Core
Blu-ray levererar HD-ljud, men i standarden specificeras också att alla BD-spelare måste kunna skicka ut Core-ljud som kan avkodas som de äldre standardformaten DD och/eller DTS.

Chromecast
Googles strömmande teknik som utgår från webbläsaren Chrome, Youtube med flera program och kan strömma innehåll till Googles Chromecast-adapter som i sin tur matar en tv via hdmi.

CRT
Cathode Ray Tube. Katod-stråle-rör. Teknik i gamla tjock-tv, men också i trerörsprojektorer.

CVBS
Composite Video Blanking Sync, se komposit.

Datoringång
D-sub 15, DisplayPort, DVI eller HDMI, Gör att du kan ansluta datorn direkt till TV:n utan videografikadapter.

DD
Dolby Digital, digitalt ljudformat med upp till 7.1kanaler (DD EX)

Digitalingång / -utgång
Koppling för digitalt ljud, i konsumentsammanhang nästan alltid som Tos-Link (optisk) och S/PDIF (elektrisk).

DLNA
Nätverksöverföring och strömning av underhållning som ljud, bild och film mellan fristående enheter inom ett nätverk som datorer, NAS:ar, mediespelare, tv-apparater, Blu-ray-spelare med mera.
DLNA står för Digital Living Network Alliance som ett internationellt samarbete som skapades 2003 och tagit fram standarden.

DLP
Digital Light Processing, en mikroskärmsteknik som uppfanns av Texas Instruments. DLP baseras på en DMD-enhet (digital micromirror device), som är en krets med miljoner anslutna gångjärnsförsedda, mikroskopiska speglar. Varje spegel motsvarar en enda bildpunkt i den projicerade bilden. Rött, grönt och blått ljus filtreras genom ett färghjul och dirigeras omväxlande till DMD-enheten, som slås av och på upp till 5 000 gånger i sekunden. Det reflekterade ljuset dirigeras genom en lins till en bildskärm, så att en bild skapas. Avancerade HDTV-projektorer använder en lösning med tre kretsar, vilket separerar DMD-enheter för grönt, rött och blått, och förbigår färghjulet.

Dolby Digital
Se DD.

Dolby ProLogic
Det stora genombrottet för surroundljud, med centerkanal.

Dolby Surround
Det första kommersiella surroundformatet, fronthögtalare, surroundhögtalare och subbas men ingen center.

DRM
Digital Rights Management, ett system för att skydda upphovsrätten på digitalt material.

DSP
Digital Signal Processing, digital signalbehandling, kan förändra ljudet på många olika sätt, till exempel för att simulera en viss miljö eller ett visst ljudideal.

DTS/DTS HD
Digital Theater Systems – ett digitalt format för lagring av ljud. Digital Theater Systems High Definition är efterträdaren för DTS och finns i de två formaten DTS-HD High Resolution Audio och DTS-HD Master Audio. Båda klarar upp till 7.1 kanaler i 24 bitar/96 kHz.

DVD
Digital Versatile Disc (ursprungligen Digital Video Disc). Lagringsmediet för DVD-film.

DVD Audio
Ett format där man använder DVD-skivans bättre lagringsutrymme för högupplöst musik. SA-CD (Super Audio CD) är ett annat sätt att lagra högupplöst music med cd-teknik.

DVI
Digital Visual Interface, digitalt visuellt gränssnitt. Det här är en videoanslutning med hög bandbredd som bär på digitaliserad RGB-bildinformation och stödjer kopieringsskyddade metoder. Med DVI-specifikationen kan presentationsenheten och bildskärmen enas om en optimal bildstorlek och upplösning för att garantera högsta möjliga bildkvalitet automatiskt.

Elektrisk digital in/ut
Se Digitalingång / -utgång

EPG
En elektronisk programguide (EPG) är en guide för schemalagda sändningar av tv-program. Användaren kan navigera, välja och upptäcka innehåll efter tid, titel, kanal, genre och så vidare.

Ethernet
Trådbunden nätverksanslutning.

Full HD
1 920 x 1 080 pixlars upplösning. Det finns en hel standarduppsättning för att något ska få kalla sig Full HD 1080p, men det är inget man behöver bry sig om idag.

FullHD 3D (Samsung)
Samsungs teknik med aktiva 3D glasögon gör det möjligt att se 3D-film i full HD-upplösning 1080p.

Fullrange högtalare
Högtalare som klarar att återge hela frekvensspektret från djupaste bas till skiraste diskant. Nästan alltid större högtalare stående på golvet.

Golvhögtalare
Se Fullrangehögtalare

Grafisk equalizer
Tonkontroll med fasta mittfrekvenser (allt från 2 till 31 st) och oftast skjutreglar, vilket ger en grafisk indikation på inställningen.

HCFL
Hot Cathode Fluorescent Lamp, Mikrotubulär teknik för bakgrundsbelysning förbättrar energieffektiviteten jämfört med CCFL. Numera helt ersatt av led.

HD DVD
Format som konkurrerades ut av Blu-ray, jämförbar bildkvalitet. Främsta förespråkare var Toshiba, fodralen är genomskinligt röda.

HD
Standard för HD (innan Full HD) som är 720 linjer. Dock gjordes de flesta HD-TV med en panel med 768 linjer (det passade väl rent industriellt), men eftersom de inte var 1080 (full HD) fick de heta HD.

HD-ready
Standarden för de TV apparater som kunde återge en HD-signal via video-ingången och visa den med minst 720 linjer på TV-skärmen. (Dock hade dessa apparater ingen tuner som tog emot HD, utan bara via videoingången, t.ex. HDMI)

HDCP
Står för High-bandwidth Digital Content Protection. Det är ett kopieringsskyddat system som har utvecklats av Intel för att användas tillsammans med DVI- och HDMI-anslutningar.

HDMI
Står för High-Definition Multimedia Interface. HDMI™-gränssnittet överför okomprimerad digital video med kopieringsskydd och flerkanalsljud. Den första standarden var 1.0, och när detta skrivs är 2.0 på väg, vilken bland annat kommer att stödja Ultra-HD i 60 Hz och flera samtidiga videoströmmar.

HDTV
Står för High-Definition Television. HDTV används ofta felaktigt som en beskrivning av all digital-tv, men syftar främst till de format med högst upplösning bland de 18 digitala tv-formaten. Trots att tillverkare, återförsäljare, journalister och andra fortfarande inte är 100 % överens betraktas äkta HDTV allmänt vara 1 080 linjer sammanflätat (1080i) eller 720 linjer progressivt (720p).

IEEE 1394
IEEE 1394 är ett annat namn för i.LINK™ (Firewire) som gör att du kan ansluta en kompatibel Handycam till en dator eller en annan i.LINK™-kompatibel enhet.

Insomningstimer
Programmerbar automatisk avstängning. Den här funktionen kan du välja med fjärrkontrollen för att försätta TV-mottagaren i standbyläge efter en angiven tid.

Interlaced
Se Sammanflätad

IPS PANEL (LG)
In Plane Switching, panelteknik utvecklad av Hitachi och idag använd av bland andra LG. Karaktäristiskt för en IPS-panel är en bred betraktningsvinkel.

Kalibrering
Teknik för att ställa in och finjustera ett återgivningssystem som en tv, projektor eller hemmabioanläggning för bästa eller mest korrekta återgivning.

Kamfilter
(DCF) I TV-signaler kombineras ofta svartvit information och information i färg till en enda signal. Ett digitalt kamfilter separerar bildinformationen i färg från den svartvita, vilket ger levande och skarpa bilddetaljer utan den bildvibration som fina bilddetaljer annars kan leda till.

Koaxialkabel
En kabel i vilken en ledare är precist centrerad inuti en annan kabel. Båda ledarna bär på en ±-signal främst för överföringen av hög frekvens, som digitala signaler eller tv.

Kompositvideo
I kompositvideosignalen är ljusstyrka och krominans (färginformation) ihopmixade.

Kontrastförhållande
Förhållandet mellan den mörkaste och den ljusaste punkten som visas på en skärm av en projektor eller som är synlig på en bildskärm.

LCD
LCD, eller Liquid Crystal Display, består av två transparanta filmer som det flyter en genomskinlig, flytande kristallösning mellan och där bildpunkterna skapas. När elektricitet passerar genom LCD-skärmen bestäms färgerna på de små flytande kristallerna inuti och det gör bilden du ser mer levande. Med svag ljusintensitet minskar LCD-skärmen reflexer och möjliggör visning ur snävare vinklar.

LCOS
Står för Liquid Crystal on Silicon. En teknik för projektions-tv-skärmar som klämmer ihop ett lager med flytande kristall mellan ett skydd i glas och en mycket reflekterande spegelaktig yta som har ett mönster med bildpunkter som sitter ovanpå en kiselkrets. Lagren skapar en mikroskärm som kan användas i bakprojektions- och frontprojektions-tv-apparater. Olika tillverkare använder olika namn på sina LCoS-baserade tekniker.

LED
Light-Emitting Diode: en halvledarenhet som sänder ut synligt ljus när en elektrisk ström passerar igenom den.

LFE
Low Frequency Effects Channel, se .1.

Limpa
Slarvigt samlingsnamn för ljudenheter som är breda, relativt platta och med ringa djup, avsedda att framför allt hängas under platta tv-apparater.

LOCAL DIMMING
Teknik som gör det möjligt att reglera bakgrundsbelysningen på en LCD-TV, framförallt för att förbättra svärtan, och därmed kontrasten. Samsungs benämning för den här funktionen är Precision Black.

MAGIC REMOTE (LG)
En gyrobaserad fjärrkontroll som gör att du kan styra tv:n med enkla handrörelser.

Memory Stick
Flashminne som användes av Sony.

Menysystem
Menysystem är dialogsystem på skärmen som förenklar användningen.

Nano Crystal Colour (Samsung) 
Ett nytt sätt att skapa färger i en LED/LCD-TV. Genom att belysa nano-kristaller med blått ljus, återger kristallerna ett brett register av röda och gröna nyanser (beroende på kristallernas storlek). Samsungs Nano Crystal-teknik är kadmium-fri och används i företagets SUHD-modeller. Tack vare denna teknik kan TVn återge en större färgrymd.

MHL
Multimedia High definition Link, HDMI-koppling för mobila enheter.

Micro Dimming (Samsung)
Mjukvarubaserad bildbehandling som förbättrar kontrast och svärta, lokalt anpassat för varje del av bilden.

Miracast
Strömmande teknik som finns inbyggd i Android version 4.2 och senare och i flera nyare tv-apparater, bland annat från Philips och Panasonic. Med Miracast i Android-enheten kan du använda tv:n som trådlös bildskärm och spela upp ljud och bild direkt från enheten.

Multi View (Samsung)
Funktion hos Samsungs nya OLED-modell 55S9C som med hjälp av aktiva glasögon med inbyggda högtalare/inear lurar, kunna se - och höra - två olika program samtidigt. I full HD-upplösning till och med i 3D.

NANO FULL LED (LG)
Lcd-panel med LED bakom panelen i stället för som normalt i kanterna. Kan ge extrem svärta.

NAS
Network Attached Storage, nätverksansluten hårddisk (-ar) där vi gärna lagrar film och musik så att alla i hushållet kommer åt den.

NTSC-videoingång
TV-apparater med NTSC-videoingång (National Television Standards Committee) kan anslutas till NTSC-videokameror, videoskivspelare och stationära videoinspelare.

NICAM
Digital standard för TV-ljudöverföring i Skandinavien, Storbritannien och Frankrike.

Nätverk
Se Ethernet och WiFi.

Optisk digital in / ut
Se Digitalingång / -utgång.

PAL
PAL står för Phase Alternation Line, det sdtv-sändningsformat som används mest i Europa.

PDP
Plasma Display Panel: en bildskärm vars bildpunkter på skärmen lyses upp av en liten bit plasma eller laddad gas, som liknar ett litet neonljus.

Progressiv
Innebär att bilden inte delas. P:et i 1080p24 innebär att filmen innehåller 24 hela bilder per sekund. Alternativet är sammanflätad eller interlaced där bildens innehåll halveras. Se sammanflätad.

Responstid
Se Svarstid

S-PVA
Står för Super Patterned Vertical Alignment. Tekniken används av bl.a. Sony och Samsung för att uppnå extra vida betraktningsvinklar.

Sammanflätad
En bildskärm i vilken linjerna läses av växelvis i två sammanvävda rasterskanningar. Varje bild delas upp i varannan rad så att en bild bara innehåller halva (varannan jämna och ojämna rader) bildinformationen.

SDTV
Standard Definition-tv hänvisar till digitala överföringar med en upplösning lik den de analoga tv-sändningarna hade.

S/PDIF
Sony/Philips Digital InterFace, ett protokoll för digital överföring av ljud.

SACD
Super Audio Compact Disc, ett högupplöst ljudformat för extrem ljudkvalitet.

Satellithögtalare
Se bokhyllehögtalare.

Scart
Analog multianslutning för ljud och bild.

Smart Evolution (Samsung)
Ett unikt gränssnitt som gör det möjligt att uppgradera dyrare Samsung TV-modeller för framtida funktions- och teknikutvecklingar.

SmartLink (Sony)
En funktion för intelligent kommunikation mellan olika ljud-/videoenheter, CEC.

SMART SHARE™ (LG)
System för att söka och dela dina filer i dina externa enheter trådlöst på din tv-skärm.

Smart-tv
Ett samlingsnamn för en mängd funktioner som knyter samman information och media från internet och det egna nätverket, för att göra det lättare för användaren att hitta passande innehåll och applikationer.

Soundshare/TV SoundConnect (Samsung)
En funktion som med hjälp av Bluetooth kan koppla samman utvalda Samsungmodeller av TV och soundbar. Sedan 2014 har Samsung bytt namn på denna Bluetooth koppling till TV SoundConnect

Streaming
Strömmande innehåll. Kan vara ljud, bild film eller annan digital information som visas eller konsumeras i samma takt som den skickas.

Subbas
Se subwoofer.

Subwoofer
En lågfrekvenshögtalare som får ljud från både vänstra och högra kanaler för basljudåtergivning. Den är beroende av det mänskliga örats oförmåga att avgöra från vilket håll lågfrekventa ljud kommer.

Svarstid
Svarstid är den tid (i tusendels sekunder) det tar för en bildpunkt (pixel) att gå från aktiv (svart) till passiv (vit) och sedan tillbaka till aktiv igen.

SXRD (Sony)
Se LCOS.

S-VHS
Super VHS, gammalt videoformat med högre kvalitet än VHS.

TosLink
Digital ljudutgång som använder optiska kablar med ljusöverföring mellan exempelvis en tv och en hemmabioförstärkare.

Ultra-HD
Nästa generation HDTV med ultrahög upplösning, bredare färgdjup och fler bilder per sekund. Ultra-HD innebär en upplösning på 3 840 x 2 160 vilket är exakt fyra gånger så mycket som full hd:s 1 920 x 1 080.

USB
Universal Serial Bus, används i hemmabion för inspelning och uppspelning av ljud och/eller bild, samt för visning av bilder på en tv.

VGA
Video Graphics Array: ett skärmläge som introducerades av IBM® 1987 som möjliggjorde ett val mellan 16 färger med 640 x 480 bildpunkter eller 256 färger med 320 x 200 bildpunkter.

VHS
Video Home System eller video för hemmabruk är ett system för att lagra video på kassettband som JVC lanserade 1976.

VIERA Connect (Panasonic)
Panasonics namn på sin implementation av CEC.

Wide-läge
Ändrar widescreen-TV-läget till lämpligt zoomläge för antingen 4:3- eller letterbox-sändning.

Widescreen
När termen widescreen beskriver en tv hänvisar det vanligtvis till ett bildförhållande på 16:9, vilket är det optimala förhållandet för att visa dvd-filmer och HDTV-sändningar.

WiDi
Wireless Display, en teknik från Intel för att överföra ljud, bild och film trådlöst från en dator till en tv via WiFi.

VieraCast (Panasonic)
VieraCast är Panasonics smart-tv-teknik som gör det möjligt att ta emot och spela upp digital underhållning direkt i Panasonics tv.

WiFi
Trådlös nätverksteknik som egentligen är ett finare namn på IEEE802.11b/g/n och som tidigare kallades för WLAN, det vill säga Wireless Local Area Network, eller trådlöst nätverk. Finns i dag inbyggt i alla smartphones, surfplattor, bärbara datorer och de flesta mediespelare och även många tv-apparater. I princip alla trådlösa tekniker för medieuppspelning som Airplay, DLNA, WiDi, Miracast och Chromecast bygger på och använder sig av befintlig nätverksteknik som Ethernet och WiFi.

WRGB (LG)
4-färgspixeltekink för OLED med en vit underpixel som modifierar de vanliga 3 färgerna och utökar färgregistret och gör färgåtergivningen mer korrekt.

Zoomläge
I zoomläget justeras 4:3-filmer vertikalt och horisontellt så att de passar en 16:9-skärm.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår