hemmabioskolan

HDCP 2.2 och 4K

Med kopieringsskyddet HDCP 2.2 riskerar du ett rejält magplask. Vi går igenom vad som gäller för dig som hoppar på 4K-tåget!

Annons:

Publicerad i HemmaBio 10, 2015

Av Thomas Ytterberg

Kör du fortfarande 1080p och är nöjd med dina befintliga Blu-rayfilmer och den utrustning du har? Skönt, för då slipper du tänka på det mesta av detta. Åtminstone för stunden. Den dag du vill koppla in 4K-Blu-rayspelaren eller en annan 4K-källa finns det dock risk det stora magplasket.
HDMI 2.0 är senaste versionen av HDMI-standarden och spikades 2013, med några mindre uppdateringar efter det. Problemet med att tala om HDMI i fråga om versionsnummer är det syftar på själva teknikstandarden. Det du kan läsa om HDMI 2.0 på exempelvis Wikipedia säger inget om vad som är möjligt i praktiken och från produkt till produkt.
Vi gick igenom problem och fällor runt HDMI 2.0 tidigare, i nummer 1-2/2015. Då konstaterade vi att ifall det står "HDMI 2.0" på en produkt säger det inte exakt hur den hanterar 4K-signaler i 60 Hz. Det kan vara så att det endast fungerar med reducerad färginformation, så kallad 4:2:0 chroma subsampling, eller med full färginformation som då kallas 4:4:4.

Stryper ljud och bild
HDMI 2.0-specifkationen omfamnar också kopieringskyddet HDCP version 2.2. HDCP står för High-bandwidth Digital Content Protection och har funnits som ett direkt krav i HDMI-standarden sedan första versionen av specifikationen. En HDMI-anslutning måste hantera HDCP, punkt slut.
Fast HDCP i version 2.2 är inget krav för version 2.0 av HDMI-specifikationen. Prylen med en "HDMI 2.0"-klisterlapp kanske endast klarar den gamla ursprungliga HDCP-versionen.
Syftet med HDCP är att förhindra piratkopiering direkt från HDMI-kontakten av material från skiva som DVD och Blu-ray och digitala sändningar. Bild och ljud krypteras från bildkällan, till exempel Blu-ray-spelaren eller digitalboxen.
För att din TV sedan ska kunna visa signalen måste den hantera HDCP och tillsammans byter bildkälla och bildmottagare hela tiden, varannan sekund, ut information och bekräftar krypteringsnycklar. Skulle krypteringen inte bekräftas stryper genast bildkällan bilden eller ljudet.

Fel uppstår ändå
Detta beteende måste hanteras av alla i kedjan. Har du en förstärkare med en HDMI-växel eller någon annan form av utrustning mellan Blu-rayspelare och TV måste dessa också hantera HDCP. Hela kedjan av ljud och bild måste verifieras hela tiden.
Fel med HDCP inträffar ändå, av andra orsaker. Till exempel en HDMI-växel som inte riktigt vill göra som den ska. Eller att krypteringen inte alltid hanteras rätt och du får bild bestående av myrornas krig i färg. Oavsett vad: HDCP medför att prylarna inte riktigt vill fungera ihop. Men det har blivit bättre med åren.
Ironin i det hela? Den gamla HDCP-krypteringen knäcktes för flera år sedan. Så något stopp för piratkopiering har det inte blivit. Däremot kan det bli stopp för den konsument som vill göra rätt för sig.

"HDMI 2.0" eller "4K" garanterar inget
På grund av bristerna och framtida format likt Ultra HD Blu-ray spikades HDCP i version 2.2. Krypteringen är förstärkt och det finns så att säga extra lager av paranoia inbyggt. Till exempel ska bild och ljud släckas ned ifall HDCP-bekräftelsen dröjer för många millisekunder.
Med version 2.2 är det vassare krypteringteknik och kraven är också hårdare på hur du blandar utrustning. Tyvärr innebär detta att all bakåtkompatibilitet är borta. Nya kretsar i din utrustning måste till för HDCP 2.2. Har du en källa som kräver HDCP 2.2 måste allting som kopplas in på den signalvägen också hantera HDCP 2.2. Annars släcks bilden och ljudet tystnar.
Och det är här det blir besvärligt. Köpte du en Ultra HD-TV redan på fjolårets rea? Tänkte att du skulle vara framtidssäker? Köpte du en ny förstärkare som enligt reklam och klisterlappar klarar 4K och HDMI 2.0? Risken finns att ingen av dem fungerar med Ultra HD Blu-ray eller andra 4K-källor.
Det måste alltså vara en produkt som uttryckligen hanterar HDCP 2.2 och alla dina produkter i bildkedjan från 4K-källan till TV:n eller projektorn som bioförstärkare, HDMI-växlar men också ljudlimpor som kopplas via HDMI och så vidare måste vara förberedda för HDCP 2.2. Annars är risken stor att det inte fungerar.

Ny logotyp att leta efter
Att detta blir ett problem har man redan räknat ut. Den amerikanska organisationen CEA, Consumer Electronics Association, bestämde sig 2014 för att ställa som krav att alla Ultra HD-TV ska ha minst en HDMI-ingång som hanterar HDCP 2.2. Digital Europe som har utvecklat HD Ready-licenserna genom åren har därför tagit fram en kravspecifikation och logotyp med motsvarande krav.
Ska du köpa nytt så leta efter och fråga efter denna logotyp. Med äldre produkter måste du specifikt leta efter information om HDCP 2.2 i dess specifikationer. Så fråga! Ring, mejla och fråga på plats i butik. Informationen om HDCP 2.2 är sällan tydlig.

Tips och tumregler om HDCP 2.2

• HDCP 2.2 är ett krav för Ultra HD Blu-ray och andra kommande typer av källor för 4K-material.

• Alla produkter i kedjan måste hantera HDCP 2.2 för att signalen ska kunna gå fram. Ja, det gäller även bioförstärkare och HDMI-växlar.

• Det finns ingen bakåtkompabilitet. HDCP 2.2 kräver ny hårdvara och nya kretsar för att fungera.

• För nya Ultra HD-produkter som TV-apparater och förstärkare lanserade under 2015 hanterar de flesta, men inte alla, HDCP 2.2.

• För äldre produkter, 2014 och tidigare, måste du fråga tillverkaren. Några tillverkare erbjuder hårdvaruuppgraderingar till äldre produkter.

• Oftast är det endast en HDMI-ingång i TV:n eller förstärkaren som är HDCP 2.2-kapabel. Det är inte alltid uppenbart vilken.

• Din gamla digitalbox, Blu-rayspelare, Xbox, Playstation och så vidare kommer inte påverka eller påverkas av detta. Det är bara med kommande 4K-källor HDCP 2.2 blir ett krav

Leta efter denna. Branschen samlas runt riktlinjer för vad som ska krävas för att spela upp 4K-material. Apparater med den här logoypen ska ha minst en HDMI-ingång som hanterar kopieringskyddet HDCP 2.2.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår