Vill du ha det absolut bästa när det gäller själva hjärtat i hemmabion, processorn, finns det en solklar kandidat – Trinnov Altitude32. Här har du en maskin i absolut toppklass som kan det mesta.
Publicerad i HemmaBio 9/2016
Av Jonas Olsson
Okej, vi tar priset först: från runt 180 000 kronor för 8-kanalsmodellen och 215 000 för den med 16 kanaler, och du kan bygga på ända upp till 32. Vill du ha 3D-ljud, och det vill du ju, plussar du på ytterligare 24 000 kronor på prislappen.
En rejäl slant alltså, men så befinner vi oss också på en nivå som är väldigt långt från stormarknadens färdiga biopaket, eller "vanlig" hemmabioutrustning över huvud taget för den delen. Det här är grejer som installeras av utbildade installatörer med matchande kringutrustning och rum, och medger en hemmabio i absolut toppklass med allt du kan drömma om när det gäller en avancerad bioprocessor.
Har du köpt en 8-kanalare så kan den uppgraderas när behoven växer och du betalar då bara mellanskillnaden. Man pratar ofta om framtidssäkra apparater, vilket ofta är onödigt korkat då man knappast vet var tekniken tar vägen och vad användarna kräver i framtiden. Här har vi dock en produkt som tack vare sin avancerade processorplattform kan uppgraderas med nya funktioner och format via nedladdad firmware. För fler kanaler skickas den dock fysiskt till fabriken i Frankrike.
Digital rumskorrigering
Trinnov drog igång år 2000 och var från början en renodlad mjukvarutillverkare med fokus på rumskorrigering. Efter 5 års forskning fick man inom 3D-ljud och multikanalsinspelningar fram en "Optimizer", en automatisk digital rumskorrigering som blev populär i studiobranschen och som än idag är själva stommen och kärnkunskapen hos Trinnov Audio.
Så småningom började Trinnov även tillverka egen hårdvara i form av rena rumskorrigeringsmoduler.
Det gick riktigt bra och det tog inte lång tid innan man blev ansedda som mer eller mindre ledande inom rumskorrigering och 3D-ljud. Några år senare började Trinnov licensiera sin mjukvara till ett antal större elektroniktillverkare för hemmabiomarknaden, vilket i sin tur gav resurser till att vidareutveckla mjukvaran.
Trinnov har alltså gjort sin läxa ordentligt och man verkar idag inom såväl studio och hifi som hemmabio och kommersiella biografer.
Historien med Trinnovs bioprocessor Altitude32, väldigt kort, är att det egentligen började som ett skolprojekt i Paris 2003 och man samarbetade med amerikanska tillverkaren ADA, och kom på så sätt den vägen in på det här med hemmabio och slutligen processorn Altitude32.
Men vad kan den?
Trinnov Altitude32 tillverkas för hand i Frankrike och det finns massor att säga om den här maskinen, men vi koncentrerar oss på det viktigaste.
Vi börjar med själva designen som är diskret men läcker, mycket tack vare den rejäla displayen som kan visa massor med aktuell information. Där fronten är lugn är baksidan desto mer hysterisk och vinner helt klart någon form av världsrekord i antalet anslutningar. Vad sägs om hela 118 digitala och analoga ingångar och 80 ljudutgångar? Häpp! Hdmi då? Jodå, här finns 8 in och 2 ut.
Men det är naturligtvis insidan som räknas och grunden i Altitude32 är till stor del processorn och rumskorrigeringen parat med ett kompetent försteg, som inte ska förväxlas med dem på vanliga hemmabioförstärkare. Det här är något helt annat.
Handhavande och funktion
För att handskas med Altitude32 till vardags kan du använda dig av flera tillvägagångssätt utöver att vrida på apparatens rattar. Förutom normal fjärrkontroll får du bäst översikt med en laptop eller surfplatta, och du har hur många parametrar som helst att leka med. Självklart hanterar den även de mer avancerade och professionella styrsystem som till exempel Crestron och RS232-protokoll och så vidare för det tyngre custombygget.
Jag befinner mig i skrivande stund på en demo fixad av den entusiastiske Niklas Sjöö på NSHT som visar runt bland parametrar och inställningar: till exempel kan du ställa polaritet, delay och förstärkningsgrad individuellt för varje kanal tillsammans med en 31-bands grafisk EQ. Ja, förutom 3D-mappning och rumskalibreringen med flerpunktsmätning då.
Du kan också justera hög- och lågpassfilter för exempelvis en grupp högtalare eller helt individuellt per satellithögtalare och subwoofer (du kan köra upp till 32 subwoofers...) och styra balansen mellan de olika grupperna av högtalare i rummet. Och så vidare.
Det finns som sagt hur mycket som helst att pyssla med, och trots att det är ytterst professionellt genomfört är det väldigt överskådligt att hantera och snyggt illustrerat i appen eller på datorn, och du kan finjustera dig fördärvad när du ser allt du kan laborera med.
Tipset är dock att låta installatören göra sitt jobb och ställa in allt, för du kommer inte att behöva mecka speciellt mycket till vardags förutom att välja källa och justera volymen när allt lirar som det ska. I alla fall så länge du inte bygger ut eller om i rummet eller bland högtalarna.
Svindlande slutsatser
Efter några timmars närmast svindlande demonstration var jag helt såld. Vilket ljud, vilken upplevelse! Jag hörde till slut inte längre vad Niklas sa, det blev mest ett avlägset mummel när mina tankar var fokuserade på annat håll och kretsade kring möjligheterna att kanske låna lite till på huset och satsa ordentligt. 32 kanaler...
Trinnovs Altitude32 är helt klart den mest kompetenta bioprocessorn du kan investera i idag, och förmodligen även i morgon. Med stöd för alla ljudformat, hög kvalitet på prestanda, komponenter och mjukvara och tillräckligt med kanaler känns det som en trygg investering. Så länge du har råd förstås – för det här är verkligen grunden till något helt annat än en "vanlig" hemmabio – det här är på riktigt!
TRINNOV ALTITUDE32
Vad: Bioförsteg/processor
Antal kanaler: 8-32
HDMI: 8 in/2 ut
Ethernet: Ja
Wifi: Ja
Dolby Atmos: Ja
Auro-3D: Ja
Dts:X: Ja
Mått (BxHxD): 442 x 165 x 445 mm
Vikt: 14,5 kg
Info: trinnov.com, nsht.se
Pris: från ca 180 000 kronor (8 kanaler) 3D-ljud: +24 000 kronor