Teknik Intervju Hemmabio #11 2018

Fler (och bättre) pixlar!

Med anledning av Samsungs stora vintersläpp, 8k-trion i Q900R-serien, måste vi självklart kolla vad, hur och varför! Därför har vi tagit ett snack med Samsungs Magnus Nilsson!

Vad är en 8K-TV?

– En 8k-tv är helt enkelt en TV med 4 ggr fler pixlar än UHD 4K. Det vill säga hela 7680x4320 pixlar. Alla med RGB subpixlar så att varje pixel kan visa alla färger. Det blir otroligt många pixlar – mer än 33 miljoner, säger Magnus Nilsson

 

Att Magnus Nilsson är entusiastisk inför 8k går inte att ta miste på, men så är han också produktchef på Samsung, som är först med att lansera en serie 8k-apparater i Norden. Och det är också därför vi satt oss ner med Magnus, för att få bättre koll på vad som händer.

 

Men vad ska man med 8K till, när det knappt ens finns UHD 4K material att titta på?

– Som vi ser det handlar det hela om pixeltäthet, och vår strävan att alltid kunna ha så stor bild som möjligt. För med bild är det ju faktiskt så att större bild ger större upplevelse. Vi tänker ju ofta på upplösning som ett fast mått på bildkvalitet. Men det är ju helt beroende på bildens storlek. En 43-tums UHD-TV ser ju fantastiskt skarp ut, men när vi blåser upp den bilden på en 85-tummare, så är ju pixeltätheten plötsligt densamma som på en gammal 43-tums TV med FHD, Ungefär 52 PPI (pixlar per tum).
Men med en 85-tums TV med 8K-upplösning har vi samma pixeltäthet som en 43-tums UHD 4K TV, alltså 104 PPI. Det gör att man i princip kan sitta hur nära TV:n man vill, utan att kunna urskilja enstaka pixlar. Det ger en fantastisk verklighetskänsla.

– Jag var själv förvånad över effekten. Jag menar, man tyckte ju redan UHD 4K var skarpt! Men med 8K var det lite som att öppna ett fönster. Genom att ge ytterligare lite krispig skärpa till detaljer, så blir skillnaden mellan förgrund och bakgrund större, och man upplever en större känsla av djup i bilden, fortsätter Magnus Nilsson

 

Men det finns ju knappt något 8K material?

– Det är vi väl medvetna om. Och det kommer förmodligen inte att bli särskilt vanligt heller den närmaste framtiden. Men därför har vi lagt mycket stor möda på att skapa vår bästa uppskalningsteknik någonsin. Och för att göra det möjligt, har vi använt så kallad maskin-inlärning. Vi har utgått från äkta 8K-material, och sedan har vi låtit datorer försöka skala upp lågupplösta versioner av samma material till full 8K.
Hela tiden har vi kunna jämföra resultatet med 8K-orginalet. Efterhand har vi funnit vilka metoder som passar bäst för olika typer av strukturer i bilden. Det handlar om hundratals olika metoder. Dessa har vi sedan lagt in i vår nya bildmotor Quantum Processor 8K. Där använder vi AI för att analysera bilden – ja faktiskt även intilliggande bildrutor för att samla ledtrådar – och för att identifiera olika delar av bilden, där vi sedan använder olika metoder för att skala upp bilden.

Vi använder alltså i en och samma bildruta flera olika metoder för att nå bästa möjliga resultat för de olika strukturerna. Vi kallar det för MLSRMachine Learning Super Resolution. I en normal uppskalningsmotor, använder man samma metod för hela bilden och allt material, men med AI har vi kunnat göra uppskalningen långt mer avancerad.

 

Kan man skala upp lågupplöst skräp också?

– Javisst. Men naturligtvis blir resultatet bättre, ju bättre utgångsmaterial man har. Utgår man från en UHD 4K Blu-rayfilm, med stor bandbredd och försumbart brus, så kommer man mycket nära hur äkta 8K-material skulle sett ut. Men även vanlig Full HD ser imponerande ut, och det är ju mycket av det vi tittar på – som HDTV och vanliga BD-skivor. Skalar man upp från SD, som till exempel en gammal DVD, eller många TV program med för den delen, så kommer man naturligtvis inte ha någon vidare skärpa. Men AI-tekniken hjälper oss genom att det blir mindre fel än tidigare, och man slipper de flesta artefakter och ”plastansikten” som man ofta ser annars. Av naturliga skäl vill man ju skala upp allt man ansluter till TV:n, annars skulle ju inte bilden fylla hela rutan!

 

Jag läste att den här AI-tekniken blir bättre över tiden. Är det så att min TV lär sig mer ju mer jag tittar på den?

– Nej, utvecklingen sker inte i konsumenternas apparater. Däremot fortsätter vårt labb att låta maskinlärningsprocessen fortgå. Allt eftersom vi kommer över mer och mer 8K-material som vi kan låta den träna på, så kan vi också förfina uppskalningsmetoderna, och till och med lägga till nya. Och i och med att vi förfinar tekniken kontinuerligt, så kan vi sprida den som uppdateringar till de apparater som redan är ute i bruk. Det kan ske med våra vanliga mjukvaruuppdateringar som skickas ut till TV:n över internet.

 

Hur mycket nytt klarar tv:n att lära sig då?

– När vi gjort en förbättring av uppskalningsmetoderna, kan vi ta med denna i en av de vanliga uppdateringarna som skickas till nyare TV modeller. Det här ryms inom TV:ns vanliga programvara, så det finns ingen praktisk begränsning av hur många uppdateringar som kan göras.

 

Funkar det med HDR-material också?

– Japp det gör det, processorn klarar att skala upp HDR-material också.

Dessutom är ju detta vår ljusstarkaste TV någonsin – med upp till 4000 peak nits för 75- och 85-tummarna, och 3000 nits för 65-tumsmodellen.

 

Är det 4000 nits också i Film mode?

– Nej, 4000 nits gäller bara i Dynamic mode.

 

Vad ska man med så mycket ljus till?

– Dessa höga toppvärden är intressanta eftersom många av de senaste Hollywoodproduktionerna mastras för HDR 4000, och det här är alltså en TV som kan dra nytta av detta. QLED-tekniken med Quantum Dots gör att vi har kraftfull ljusstyrka också i färgerna. Det gör att vi klarar att återge 100 % färgvolym enligt DCI P3.
Det betyder rent praktiskt att färgerna bibehåller sin lyster också i de ljusaste sekvenserna. Som när en skidåkare susar fram i snön en solig vinterdag. Dessutom har TV:n ljusstyrka nog att kunna konkurrera med annat ljus i rummet, så att du inte ska behöva dra för alla gardiner bara för att du vill se på TV.

 

Med så hög ljusstyrka drar väl TV:n mer ström än motsvarande storlek med 4K?

– Ja, strömförbrukningen skiljer en del. 75-tummaren Q9FN med 4K UHD har en max effektförbrukning på 305W och har energiklass B, medan motsvarande siffror för 75-tums Q900 med 8K är 385W och energiklass C.

 

Fungerar uppskalningen också med spel?

– Nej, eftersom AI-uppskalningen tar en del tid i bildbehandlingen, så är det inte lämpligt att använda detta, eftersom man i spel prioriterar en så snabb bild som möjligt. Därför använder TV:n en enklare och snabbare uppskalning i Game-mode. Detsamma gäller när du kopplar en PC till TV:n.
För övrigt funkar Q900R med samma smarta koppling till spel som våra andra QLED modeller. Med Auto Game Mode och stöd för Freesync, som gör anslutningen till Xbox One X den snabbast tänkbara. Med QLED behöver man ju inte heller oroa sig för att spelmenyer eller programloggor ska orsaka inbränningar i panelen. Game on!

 

Har du någon siffra på latencyn i Game Mode?

– På andra 2018 QLED modeller har jag sett att de flesta som testat dem mätt detta till ca 15 ms. Men jag har inte hunnit se några mätningar på Q900R ännu, avslutar Magnus Nilsson.

Annons:

– Jag var själv förvånad över effekten. Jag menar, man tyckte ju redan UHD 4K var skarpt! Men med 8K var det lite som att öppna ett fönster, säger Samsungs Magnus Nilsson
Samsung Hjärtat i bildbehandligen är den nya 8k Quantum-processorn.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår