Kontakten hemmabioskolan

Vilken subwoofer?

"Som alltid handlar det om pris kontra prestanda"

Annons:

Hej!

Jag är prenumerant sedan flera år och tycker er tidning är fantastiskt bra! Ni brukar ju ha tester av ”subbar” titt som tätt, verkligen givande och intressant. Min fundering är: vad är bäst i ett stort vardagsrum (75 kvm och 4,5 m i nock, snedtak), en SVS PB16 Ultra eller två-tre stycken Klipsch R-115SW? Eller finns det någon/några andra som är bättre? Budgeten för bas vill jag nog sätta till cirka 35 000 kronor.

Jag har läst och läst och läst. Fysiken säger att ju mer luft som flyttas desto bättre… Men ingen regel utan undantag, så kanske är SVS bäst på grund av förstärkare och element? Känner mig som en åsna mellan två hötappar, haha.

Hade blivit evigt tacksam för ett svar!

Mvh Johan Östlund

 

 

Hej Johan!

Som alltid handlar det om pris kontra prestanda, och då får vi den här gången dela in prestanda i kvalitet och kvantitet. En SVS PB 16 Ultra (HemmaBio 8/2017) är ett riktigt as, men till 75 m2 och högt i tak blir det kanske inte den trycksättning man är ute efter. Du får dock subbas av absolut referenskvalitet.

Med tre-fyra Klipsch R-115 (HemmaBio 4/2015) kommer det att bli enklare att få till en jämn basåtergivning i hela rummet, men du får såklart inte samma kvalitet på basljudet.

Det finns många andra subbaslösningar för runt 35 000 kronor, och med tanke på dina förutsättningar (jättestort rum) vill vi förutom dina ursprungliga alternativ lyfta fram följande:

 

* 2 x XTZ Cinema 3x12. Rejäl konarea och effekt parat med bra ljudkvalitet till ett vettigt pris (32 000 kronor för två st.). Testad i HemmaBio 11/2014

 

* 2 x Arendal 1723 Subwoofer 2. Även här rejäl konarea, effekt och ljudkvalitet, och rätt pris (2 x 1 600 Euro). Testad i HemmaBio 12/2016

 

* 4 x REL Acoustics HT/1205, inte riktigt samma konarea, men mycket bra bas och helt rätt pris, testad i HemmaBio 9/2018.

 

Alla dessa alternativ har det gemensamt att de kommer från tillverkare som verkligen kan bas, och att de har förutsättningar att kunna ge bra bas i ditt förhållandevis stora rum.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår