hemmabioskolan Favoriter ur arkivet Hemmabio #7 2015

Klassiker i repris: Rädda grannsämjan

En viktig ingrediens i hemmabion är subbasen, en vanlig tid för filmtittande är sena kvällar, och en vanlig boendeform är lägenhet. Dessa tre ingredienser funkar tyvärr inte riktigt 100 ihop, och för att åtminstone i viss mån råda bot på det kommer här ett tips för att se till att subbasfrekvenserna i görligaste mån stannar där de hör hemma, hos dig!

Av Magnus Fredholm

 

Ok, personligen är jag helt övertygad om att detta är det allra bästa sättet att ställa upp alla högtalare alldeles oavsett boendeform och golv- eller väggmaterial, och eftersom kostnaden är så liten tycker jag att du borde testa du också.

Vi har gjort artiklar om detta förr, men nu behövde vi en ny platta i biorummet, så då gör vi om artikeln också.

 

Placera rätt

Det hela börjar som vanligt med att du, om du inte redan gjort det, ser till att subbasen står på den bästa platsen i rummet. Det simplaste sättet är att ställa subbasen i lyssningspositionen, sätta på lite skön (basrik) musik och sedan krypa runt i rummet tills du hittar en plats där basen låter jämn och bra.

Ställ sedan basen där och kontrollyssna.

Det kanske krävs några försök, men det är det värt.

Nästa etapp är att köpa en trädgårdsplatta i lämplig storlek. Jag köpte för denna artikel en 40x40 cm stor så kallad Villaplatta på Bauhaus. 19 kg och 29 kr känns bra för mig!

När plattan är inskaffad vidtar invägning: Platta och baslåda ska vägas var för sig, och när du har dessa siffror kan Sonic Design SD-fötter inskaffas.

Sedan kan du, om du vill, måla betongplattan, och därefter är det bara att ställa plattan på fötter, och så basen på fötter på plattan. Sådärja, nu har du fått tajtare och bättre bas själv, och dina grannar kommer att höra mycket mindre av ditt filmljud. Har du andra högtalare som är fullregister funkar detta precis lika bra till dem också.

 

Teorierna bakom

Sonic Design SD-fötterna är alltså viktanpassade, och det speciella med dem är att gummit de är tillverkade av har extremt hög förlustfaktor. Vibrationer som kommer från basen (eller från golvet) transporteras alltså inte vidare, och för grannarna innebär det alltså helt enkelt att golvet inte kommer att vibrera med i filmbasens utbrott.

Betongplattan är inte bara tung, den är stadig också. Den stora idén med plattan är att man bygger in ytterligare tröghet i systemet, men dessutom blockerar den effektivt direktvågor från eventuella nedåtriktade element och/eller portar.

 

Vikterna

Plattan Villa 40x40x4,3 cm, 19 kg

Subbasen         XTZ 99w12.16, 30,5 kg

 

Sonic Design SD-fötter köps alltså efter vikt, och rekommendationen är att man bör hålla sig så nära den övre gränsen som möjligt. För mig blev det därför denna gång totalt åtta 28-50 kiloskuddar. Hade jag haft en lättare subbas hade det blivit mindre kuddar mellan bas och betongplatta, och hade jag haft en tyngre betongplatta hade jag fått byta kuddarna mellan platta och golv till 150-100 kg-varianterna.

 

Inköpslista

Betongplatta Villa 40x40 cm  29 kr

SD-fötter 8-pack         250 kr

Summa            279 kr

 

Extra

Färg     200 kr

Rollerset          70 kr

 

 

 

Med rätt mått på plattan och en färg som funkar i ditt rum är räddaren av grannsämjan en diskret plint.

 

Allt som egentligen behövs är Sonic Design DS-fötter i rätt viktklass (här ser vi 0-12, 12-28 och 28-50 kg-varianterna), en rejäl betongplatta och så kanske färg och en roller.

 

Med fötterna nära hörnen blir plinten som stadigast, men det är helt ok att ha dem lite längre in, så både betongplatta och baslåda ser ut att flyta.

 

 

Andra material

Den här gången har vi använt oss uteslutande av Sonic Design SD-fötter, men det finns även andra alternativ. Ett är NoVibramattan från Kunzes (till höger i bild), en gummimatta som normalt används för att koppla bort vibrationer från tunga maskiner. En kvadratdecimeter pallar 1 ton, så klipp den i fyra delar.

Det finns en variant hos Clas Ohlson med samma funktion, Artikelnummer 30-9687.

 

Foten fäster i färgen

Förra gången jag isolerade subbas i tidningen tänkte jag att det kunde vara bra att visa hur man undviker att gummifötterna fastnar permanent i färgen. Nu, efter 8 år, har jag fortfarande inte haft anledning att flytta en enda gummifot, men om du vill ha möjligheten är det inte svårare än att lägga ett papper mellan varje fot och betongplattan.

 

Väl synlig

Gräslig färg, men funktionen är mycket bra även på den gamla dämpplattan.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår