Nyhet Hemmabio #3 2020

PHILIPS TV 2020

Philips har nu presenterat sin lineup av TV-modeller för 2020 och ledordet är Ambilight.

Ingen nyhet i sig kan man tycka då Philips haft sin fräsiga bakbelysning sedan tjocktevens tidevarv. Dock har man ständigt raffinerat lamporna och ljuseffekterna, och nu vill man att folk verkligen ska inse hur bra teveupplevelsen faktiskt blir med Ambilight.

Kikar man bland de nya TV-modellerna för året ser man att alla är utrustade med just 3-sidig Ambilight. Philips vill också påpeka att en tredjepartslösning kostar några tusenlappar, och blir ändå långt ifrån lika effektfullt som Philips system. Här får man det ”på köpet” så att säga. Ett bra mervärde om du frågar oss då Ambilight, gärna kombinerade med några Hue-lampor i rummet, höjer upplevelsen ordentligt. Ja, så länge du gillar ljuseffekter vill säga.

 

Vad är det då som är nytt? I maj släpps till exempel de nya OLED-modellerna OLED805 och OLED855 som utrustas med den fjärde generationens uppdaterade P5-bildprocessor som bland annat använder AI för att analysera innehållet i bilden i 5 olika kategorier såsom ansikten, mörka scener, landskap och så vidare.

Samtidigt jämförs innehållet i realtid mot en databank med miljontals bilder och testklipp som byggts upp av utvecklingsavdelningen i över 30 år. Systemet lär sig och utvecklas hela tiden för att leverera en så bra bildkvalitet som möjligt.

 

De nya OLED-modellerna har också nya stativ, Android TV Pie (9) och 50 watts multihögtalare. När det gäller stöd för olika HDR-standarder så ska alla vanligt förekommande fungera och förbättrar Dolby Vision-kodat HDR-material med ett eget ”Dolby Bright Mode”. Alla Android-modeller för 2020 hanterar också Disney+ med Dolby Vision-streaming

Philips har fortsatt att utveckla samarbetet med högtalartillverkaren Bowers & Wilkins och tagit fram riktigt bra ljud, kanske bäst av alla tillverkare just nu, där flera modeller har stöd för Dolby Atmos och klätts med läckert tyg från danska Kvadrat.

 

En annan tillverkare man knutit till sig är den skotska läderspecialisten Muirhead som med sitt skinn bland annat återfinns på den nya fjärrkontrollens sidor och baksida. Knapparna på fjärren har trevligt nog försetts med belysning, något som det sparats in på hos de flesta tillverkare de sista åren.

Storleksmässigt sträcker sig Philips 2020 från 43 tum upp till 75 tum. Inga superbjässemodeller alltså. 8K då? Vi fick se en i princip helt färdig prototyp i Amsterdam i januari 2020 men Philips anser att bristen på källor och efterfrågan gör att man i dagsläget avvaktar med att lansera den tills man känner att tiden och marknaden är mogen.

Här fick vi också se exempel på utvecklingen av processorns AI där den till exempel identifierar statiska loggor (för Sverige, läs – Nyhetsmorgons berömda gula sol på TV4…) och automatiskt dimmar ner dem inom ett 10-tal sekunder. Såg bra ut och är mycket efterlängtat av OLED-ägare, inte bara i Sverige. Lyckades dock inte få någon tidsplan för release av just den finessen.

 

NYA FINSMAKARLURAR

Annat trevligt från Philips är att man återlanserar Fidelio-serien av ljudprodukter. Vi har lyssnat på den nya toppmodellen X3 som släpps senare i vår och det handlar om en halvöppen hörlur med 50 mm gelfylld polymerelement och kåpor i dubbla lager för att minska vibrationer. Även här får vi elegant Kvadrattyg och läderdetaljer från Muirhead.

X3 har klar inriktning mot seriöst musiknjutande hemma i fåtöljen, vilket de sköna velourkuddarna med minnesskum som ger hög komfort även för den med lite tjockare glasögonbågar, borgar för.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår