Nyhet

Äntligen

Förra året var ett mellanår för Yamaha-förstärkare, men nu i höst kommer det ett gäng nya, och först ut är två modeller i den enklare V-serien.

Annons:

Först ut bland årets Yamaha-förstärkare är alltså de två minstingarna RX-V4A och RX-V6A, som tillsammans utgör V-serien, och som vanligt kommer de dyrare modellerna i Aventageserien senare.

Förutom det uppenbara, med en helt ny design, är de största nyheterna (förutom alla normala moderniseringar med HDMI 2.1-finesser och liknande) att slutstegen i dessa instegsförstärkare lånat teknik från Yamahas hemmabioslutsteg MX-A5200, samt att appen AV Controller fasas ut. I stället kommer förstärkarna att kontrolleras av MusicCast-appen, så du som kör Yamahas multi roomsystem slipper numera feppla med olika appar.

Designen då? ja vi gillar den skarpt, och kanske speciellt hur modern den känns jämfört med den förra, tio år gamla designen. Lite påminner det hela om HK:s hemmabio-glansdagar, med de svängda hörnen och den integrerade displayen, medan den centrerade volymratten känns lite lagom kaxig (och rätt ovanlig, kommer på rak arm bara på Arcam som har samma volymplacering på hemmabioförstärkare). Sammantaget kommer man definitivt att känna igen Yamaha-förstärkare 2020 på direkten!

Minstingen RX-V4A är en 5.1-kanalare med 4 HDMI in och en HDMI ut och ett pris som verkar hamna runt 5 400 kronor.
Storasyster RX-V6A har 7.1 kanaler (med zon 2), 7 HDMI in, bättre YPAO rumskalibrering och Dolby Atmos/Dts:X, samt ett pris på runt 7 500 kr.
Båda har HDMI 2.1/HDCP2.3, eARC, röststyrning (Alexa, Siri via AirPlay2 samt Google på Engelska) och möjlighet att köra MusicCasthögtalare som trådlös surround.

De båda förstärkarna ska enligt uppgift komma ut på marknaden runt månadsskiftet september/oktober, och vi har självklart redan beställt enheter för test!

Annons:

RX-V6A är den större av de två förstärkarna i V-serien.
Fjärrkontrollen känner vi igen, liksom mikrofonen, medan utseendet på själva förstärkaren är helt nytt. Konkurrenterna verkar tro att utseendet är för vågat och annorlunda, vi tycker det ser bra ut!
Det ser ite tomt ut på baksidan av RX-V6A, men hur många använder mer än tre analoga källor i hemmabion? Tufft att man kostar på en Phono-ingång, även om vinyl är väldigt långt ifrån hemmabio.
Jämfört med V6A är baksidan på V4A närmast asketisk. Färre högtalarutgångar, färre HDMI in och ingen Phono gör att spekulanter bör fundera över behoven en extra gång.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår