Nyhet

Sveriges första filmauktion

Jesper Isberg har arrangerat SciFiWorld-mässorna runt om i Sverige i drygt 20 år. Nu bjuder han in till landets första auktion helt dedikerad till äkta filmrekvisita och Hollywood-memorabilia

Annons:

Av Thomas Nilsson, Foto: Isberg Entertainment

 

Pandemin har tillfälligt satt stopp för de populära SciFiWorld-mässorna.

Men arrangören Jesper Isberg ligger inte på latsidan. Förutom att han håller på att planera för kommande mässor för fullt drar han nu igång Sveriges första riktiga auktion för filmrekvisita och memorabilia.

­- Ända sen vi startade mässorna på 90-talet har besökarna pratat om hur kul det skulle vara att själv få äga saker som varit med i deras favoritfilmer, säger Jesper.

- Problemet är att äkta rekvisita brukar kosta en förmögenhet att ropa hem på utländska auktioner. Dessutom tillkommer dyra köparprovisioner, tullavgifter och utländska fraktkostnader.

Men det vill Jesper ändra på.

- Vår auktion är den första av sitt slag i Sverige och med den hoppas vi att fler filmälskare ska få en vettig chans att äga en bit filmhistoria för en rimlig slant.

 

Ikoniska skyskrapsmodeller

I utbudet hittar vi filmrekvistia från både Hollywood och svenska filmer.

Här finns kläder som använts vid inspelningar, originalaffischer, storyboards och signerade foton från filmklassiker som Star Wars, Sällskapsresan, Indiana Jones, James Bond, Alien, Tillbaka till framtiden, Fredagen den 13:e, Titanic, Sagan om ringen och Terror på Elm Street. Med andra ord, gott om prylar som alla som älskar film vill lägga vantarna på.

 

Bland dyrgriparna syns en Gotham Bank-sedel som användes i Batman Forever (1995), polisbrickorna som både Mikael Persbrandt och Peter Haber använde i flera Beck-filmer och flera klädesplagg som den legendariske komikern Benny Hill använde i klassiska The Benny Hill Show (1955-1989).
Cool är även den vinterjacka som Vanessa Redgrave bar under inspelningarna thrillern Björnön (1979). Här får man också en originalfilm-affisch på köpet där stjärnan syns bära jackan.

 

En storyboard för en actionscen i Sylvester Stallones en gång totalförbjudna kultfilm Cobra (1986) och en storyboard från Indiana Jones och de fördömdas tempel (1984) hade gjort sig fina på vilken filmsamlares vägg som helst.
För alla som älskar John Carpenters 40-årsjubilerande Flykten från New York finns ett utmärkt tillfälle att lägga beslag på fem av de miniatyrskyskrapor (tillverkade av James Cameron som jobbade med filmens specialeffekter) som användes för att filma den ikoniska scenen man ser på datorskärmen när Snake Plissken glidflyger in över Manhattans skyline.

 

 

Pistoler, svärd och hajtänder i stål

Kostymen som Denholm Elliott (Marcus Brody) bär i scenerna där han och Indy (Harrison Ford) reser till Venedig i Indiana Jones och det sista korståget (1989) hade säkert också suttit fint för en svensk filmfantast.
Precis som Will Smiths polispistol från I, Robot (2004), sedlar använda under inspelningen av Bondfilmen Octopussy (1983) och ett kulhål i latex som Kane Hodder bar som Jason i Jason X (2001). Svärdet som Ingrid Bergman använde i klassiska Jeanne D´ Arc (1948) är också en spännande del av filmhistorien.
Stuntkniven, komplett med lite teaterblod, som ”The Killer” (Dave Sheridan) använde i Scary Movie (2000) finns också till försäljning, liksom en miniatyrmodell av en tankmätare som användes i scenerna där fartyget sjunker i Titanic (1997).

 

 

Bland alla autografer hittar vi också signerade foton av Tom Skerritt (Alien), John Saxon (Enter the Dragon), Linda Blair (Exorcisten), Robert Englund (Freddy Kreuger), Kane Hodder (Jason Vorhees), Christopher Lambert (Highlander) och mängder av Star Wars-skådisar, bland dem Harrison Ford, Dave Prowse (1935-2020), Anthony Daniels och Kenny Baker (1934-2016).

 

En annan unik samlarpjäs är en limiterad och sedan länge slutsåld replika av de ikoniska ståltänderna som Richard Kiel (1939-2014) använde som Bondskurken ”Jaws” i Älskade spion (1977) och Moonraker (1979). Tänderna är gjutna efter originalformarna och är nummer 273 av totalt 715 utgåvor. Den här utgåvan har aldrig varit på display och har en plakett till en specialdesignad utställningsbas signerad av Kiel.

Auktionen hålls på Traders som SCIFIWORLD THE AUCTION – Icons of Hollywood. Budgivningen startar den 11 april och avslutas den 25 april 2021.

 

Länk till auktionskatalogen:
http://stefanisberg.se/scifiworld/SciFiWorld_the_Auction.pdf


Länk till auktionerna:
https://www.tradera.com/profile/items/1353637/scifiworld

 

 

­

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår