pressrelease filmrecension

Ny fläskig svensk katastroffilm

”En riktigt actionspäckad katastroffilm har varit högst på min önskelista i snart fyra år så det är med stor stolthet att nu se Avgrunden komma till liv."

Annons:

Att något ska hända i Kiruna är det ingen tvekan om, frågan är bara när. 
Avgrunden är berättelsen om en familj som ställs inför det otänkbara när katastrofen alla fruktade plötsligt är ett faktum. I händelsernas centrum står Frigga (Tuva Novotny) som vid sidan om det riskfyllda arbetet som säkerhetschef i Kiirunavaaragruvan försöker balansera familjen, den nya kärleken Dabir (Kardo Razazzi) och ett ex som inte vill släppa taget (Peter Franzén).
Men när marken plötsligt börjar skaka under deras fötter spelar livspusslet ingen roll och kampen för att inte dras ner i avgrunden börjar.

- Jag har regisserat en hel del action under min karriär och att nu få ta det ett steg till med en riktigt storskalig katastroffilm känns fantastiskt. Men ingen action engagerar om det inte finns karaktärer att identifiera sig med. Därför har det varit extra kul att jobba fram filmens familj tillsammans med skådespelarna under repetitionerna. Sedan har ju filmens katastroftema ett stort mått av sanning i sig. Man flyttar ju en hel stad för att marken spricker runt omkring den på grund av gruvan. Som historieberättare behöver man ju bara ett ’tänk om…, säger Richard Holm, filmens regissör.

Avgrunden spelas in dels på plats i Kiruna, dels i Tammerfors i norra Finland där många av interiörscenerna i gruvan spelats in. Denna vecka avslutades inspelningarna i Kiruna och produktionen flyttar nu till en studio i Las Palmas efterföljt av ett omfattande VFX arbete.

- Kiruna är den viktigaste platsen för historien vi vill berätta. Därför har det också varit viktigt för oss att kunna spela in på plats. Men för att kunna genomföra filmen och maximera både berättandet och kvalitén filmar vi i ytterligare tre europeiska länder.
Det är också fantastiskt att SF Studios och alla andra finansiärer vågar satsa på en genrefilm vilket vi historiskt sett väldigt lite av i Sverige”, säger Joakim Hansson, filmens producent.

 

Avgrunden har biopremiär i Sverige 15 september 2023.

 

 

Annons:

SF Studios Avgrunden med skådespelerskan Tuva Nuvotny och regissören Richard Holm.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår