pressrelease tv-serier

Nattryttarna

Nattryttarna är fritt baserad på historien om de omskakande och uppmärksammade övergrepp som förekom på ett ridcenter i Sverige under 1990-talet.

 

Dramaserien Nattryttarna är en stark upprättelsehistoria som har premiär 31 oktober.
Molly (Saga Samuelsson) har just gått ut nian när hon anländer till ridskolan Heddesta för att arbeta och leva nära hästarna. Hon får dela rum med stalltjejen Frida (Amanda Jansson) som är några år äldre. De kommer snabbt varandra väldigt nära. Molly tycker först att hon har kommit till paradiset, men snart ser hon tecken på att allt inte står rätt till på ridskolan.

Verksamheten drivs av hästprofilen Tommy (Jonas Karlsson). Han är en karismatisk och drivande person, som kan vara charmerande och uppmuntrande, men han är också en manipulativ maktmänniska med mycket mörka sidor. Han begår övergrepp, både psykiska och fysiska. Snart blir Mollys enda mål att ta sig ur Tommys grepp – och att ställa honom till svars.

– När jag läste manusen kände jag direkt att Nattryttarna är ett väldigt unikt projekt. Jag har inte tidigare sett en svensk drama-serie med ett sånt här tema där fokus får vara offrens perspektiv och deras kamp. Serien utspelar sig på 90-talet men tematiken är smärtsamt relevant även i vår tid och sträcker sig långt utanför ridskolan och familjen. Nattryttarna handlar om maktmissbruk, utnyttjande av status och ställning vad som händer när omgivningen väljer att titta bort och när vuxenvärlden positionerar sig, det är en historia om visselblåsare och stora konsekvenser. Nattryttarna är också en berättelse om familjeband och vänskap, att gå samman och att hjälp kan komma från oväntat håll, säger Molly Hartleb, konceptuerande regissör för Nattryttarna.

Historien sträcker sig från början av 90-talet till åren 2003-2007, då Tommys dotter Victoria (Hanna Ardéhn), hennes lillasyster Agnes (Tehilla Blad) och hans fru Lotta (Malin Persson) alla kämpar för att ta sig ur hans våld.

För manus står Ulf Kvensler (Vår tid är nu) och serien har skapats i samarbete med Sophie Jahn, dotter till den verkliga hästprofilen. Den är fritt baserad på verkliga händelser ur Sophie Jahns liv, och bygger också på intervjuer med många av dem som var med under rättegången mot hästprofilen på 90-talet. Alla namn på karaktärer och miljöer är fiktiva. Vissa skeenden i serien är påhittade eller justerade av dramatiska skäl.

I övriga roller ses bland andra, Melinda KinnamanChristopher WollterJessica LiedbergAnnika HallinFrida ArgentoOméya Lundqvist-Simbizi och Julia Marko-Nord.

– Det här är en berättelse som berör människor och behandlar det mest obehagliga man kan föreställa sig. Det är viktigt för oss att belysa hur något så fruktansvärt kan förekomma men också förhindras. Det är sällan man får möjligheten att arbeta med produktioner som är så fängslande, omskakande och samtidigt inspirerad av sanna berättelser, säger Piodor Gustafsson, dramadirektör TV4 och C More.

Annons:

Gabriel Liljevall/C More

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår