hemmabioskolan

Kom igång: Hemmabio från början

Hemmabio är ett intresse som är lika omfattande som omväxlande, och inte är det svårt att komma igång heller!

Av Magnus Fredholm

Oftast kollar vi väl på film, lyssnar på musik eller spelar, men en och annan gillar säkert att koppla, fixa och trixa också, precis som jag gör.

Hemmabions olika delar
En hemmabio består i sin enklaste form av en signalkälla, en bildvisare och en ljudanläggning. Ljud och bild i skön harmoni alltså, inte superljud och en 14-tumsteve och heller inte inbyggt ljud från en superplatt 65-tumsteve eller från projektorns högtalare!
Det är kombinationen stor, bra bild och bra ljud som gör en hemmabio, och detta gäller allt ifrån de enklaste anläggningarna till mångmiljonbyggen.

Signalkällor
Den första signallkällan är tv-mottagaren, och antingen använder du den som finns inbyggd i din tv, eller så har du en separat box. Om du får in alla kanaler via din tv tar du ut ljudet via ARC, och kör du med en separat box skickar du bild och ljud via HDMI. Boxen kopplar du ihop med tv:n via HDMI. Är din tv lite äldre och saknar ARC får du ut ljudet via en digitalutgång (optisk eller elektrisk) eller i nödfall från analoga ljudutgångar (ofta via SCART-adapter) eller hörlursutgången.
Nästa signalkälla, och den kanske enskilt viktigaste för många filmälskare, är Blu-rayspelaren. En Blu-rayspelare (BD-spelare, Blu-ray Disc) spelar upp både Blu-ray, DVD och CD-skivor, och i många fall dessutom SACD- DVD Audio-skivor. Blu-rayspelare finns i prisklasser från under tusenlappen till över 10 000 kronor, ja när det gäller esoterisk hemmabio finns det ännu mycket dyrare apparater. När det gäller att välja Blu-rayspelare handlar det mycket om vilka finesser du vill ha, för till och med de allra enklaste spelarna levererar bild och ljud av hög kvalitet.
Bland finesser man kan vilja ha är dubbla HDMI-utgångar, HDMI-ingångar, analoga ljudutgångar, USB-portar för upp-/inspelning, smart-tv-funktioner och mycket mer.
Och för den som nu undrar vart DVD-spelaren tog vägen säger vi: köp en Blu-rayspelare i stället! Den spelar självklart upp DVD också, ger dig bättre bild, fler kul funktioner och den sköna förvissningen om att du kan spela upp alla skivor du råkar ut för.
För den inbitne entusiasten är mediaspelaren en viktig del i anläggningen. En mediaspelare spelar oftast upp allt från MP3-musik till högupplöst film i fantastisk kvalitet, och har ofta appar för till exempel netFlix, ViaPlay och andra streamingtjänster. För dig som inte är det minsta äventyrlig rekommenderas AppleTV, medan du som gärna härjar lite själv för att få det som du vill har många fler att välja mellan.
TV-spel är också ofta använda i hemmabion, både för att spela på och för att köra dem som mediaspelare, och i Sony PS3:s fall också som Blu-rayspelare. Har du ingen konsol idag blir det sannolikt en Sony PlayStation 4 eller en Microsoft Xbox One du kommer att köpa, och båda dessa konsoler kämpar hårt för att få vara din huvudsakliga källa till underhållning. Föregångarna PS3 och Xbox360 har mediaspelare, och PS3 har Blu-ray, men de nya modellerna lär vara avsevärt mer kraftfulla i detta hänseende.
Mobila enheter av olika slag kan också användas som signalkällor, till exempel Android- och iOS-telefoner, datorer och surfplattor. Dessa kopplas ofta in trådlöst via exempelvis Miracast eller AirPlay, eller via den relativt färska MHL-standarden. Sällan det bästa valet för högsta kvalitet, men bekvämlighet ska inte föraktas.

Bildvisaren
Du behöver något som visar bilden från din signalkälla, och valen är två: tv och/eller projektor. En tv är ljusstark, lättskött och har bra bild. En projektor är inte lika ljusstark, men är idag väldigt lättskött och ger dig en avsevärt större bild per krona än en tv, trots att du också måste köpa en bra duk att projicera bilden på.
Tv-apparater finns i storlekar upp till över 100 tum, men för tillfället är den "stora" tv:n ofta 65 tum, även om det finns (ganska kostsamma) 84- och 85-tummare. Sharp har de största "normalprissatta" apparaterna, 90 tum, och är också ensamma om 80-tumsstorleken. De enklaste tv-apparaterna har ganska enkla paneler och begränsad processorkraft för att behandla bilden, medan dyrare apparater är avsevärt mer avancerade, och som resultat också ger bättre blid.
Projektorer finns i prisklasser från under 10 000 kronor till flera hundratusen, där den lägsta prisklassen saknar full HD-upplösning. Men redan runt 10 000 kronor finns projektorer med full HD-upplösning, och ju dyrare projektorerna blir desto djupare blir svärtan, ljusstyrkan ökar och bildbehandlingen likaså. Ju dyrare projektor desto finare linser får man, och ju mer stålar du lägger på projektorn desto bättre bild alltså. Men tänk på att duken ska matcha projektorn, det duger inte med en dyr fin projektor och en vitmålad vägg!

Förstärkaren
En hemmabioförstärkare (eller hemmabioreceiver) är en grymt komplex maskin, och på många sätt hjärtat i en hemmabioanläggning. Självklart förstärker den ljudet så att du kan höra det i högtalarna, men den avkodar också alla de surroundljudsformat som finns tillgängliga. Dessutom kan både nivå och avstånd för varenda högtalare justeras separat, både manuellt och automatiskt om man så önskar.
Men det slutar självklart inte där. Alla förstärkare med självaktning har ju flera ingångar, och i hemmabiosammanhang betyder detta mellan 3 och 9 HDMI-ingångar, en drös digital- och analogingångar, videoingångar för äldre produkter och oftast också USB-kontakt för till exempel iPhone och inte sällan Bluetooth och/eller AirPlaykoppling.
Utgångar saknas inte heller, alla har idag en HDMI-utgång och dyrare modeller har ofta två utgångar, vilka på vissa modeller kan användas till två olika zoner, så att du till exempel kan få ljud och bild från Blu-ray i huvudzonen och bild och ljud från en tv-box i en andra zon, varför inte sovrummet.
Inbyggda källor finns det också oftast ett gäng av, som FM-radio (då vi alltså egentligen ska kalla produkten för receiver, men det låter så ostigt att vi konsekvent kör på förstärkare), nät-radio och enklare mediaspelare.
En hemmabioförstärkare har allt mellan 5 och 11 inbyggda förstärkare, och ofta en eller flera extra zoner dit du kan skicka annat ljud (och ofta också bild) än det förstärkaren jobbar med i huvudzonen.
En av huvudfunktionerna för en modern hemmabioförstärkare är att agera nav eller ljud/bildväxel i din hemmabio, och därför finns stora möjligheter att bestämma hur respektive ingång ska fungera. Man kan till exempel ha olika inställningar för ljudavkodningen och nivån på en viss källa, så att man inte överraskas vid byte från en källa till en annan.

Högtalarna
Tillsammans med bildvisaren är högtalarna den del i hemmabion som syns mest, utom om man har inbyggnadshögtalare, men mer som det senare.
Högtalare kan delas in i många olika grupper, och för hemmabio börjar vi med att dela upp dem efteranvändningsområde. Först ut är fronthögtalarna, de högtalare som du hittar till höger och vänster om bildvisaren. Dessa högtalare är de enda du faktiskt måste ha, annars finns ingen som helst möjlighet att ge din hemmabio ett vettigt ljud. Fronthögtalarna återger det mesta av ljudet i din hemmabio, som musik och ljudeffekter du ser i bild.
Nästa högtalare är centerhögtalaren, som passande nog placeras mitt mellan fronthögtalarna. Denna högtalare återger det mesta av ljudet som kommer från mitten av bilden, framför allt dialog men också effekter av olika slag.
Surroundhögtalarna sitter vid sidan om och/eller bakom dig, och dessa högtalare är till för att ge dig känslan av att vara mitt i filmens handling. Här ligger rumsklang, men också effekter som kommer bakifrån eller från någon av sidorna.
Effekthögtalare sitter oftast över och/eller utanför fronthögtalarna, och dessa specialiserade kanaler har till uppgift att ge dig en ännu mer omslutande filmljudsupplevelse.
Subbasen är efter fronthögtalarna den viktigaste högtalaren i en hemmabio, för här återges .1-kanalen, som också kallas LFE, samt basljud från samtliga övriga högtalare som är för små för att kunna återge bas på egen hand.
Ju fler högtalare du har i din hemmabio desto intensivare blir upplevelsen, men det är också mycket viktigt att placera högtalarna rätt för att få ut maximalt av dem.

Färdiga paket
För den som inte vill hålla på så mycket, men som ändå vill ha en skön hemmabioupplevelse, finns det massor av färdiga paket, ofta kallade HTiB (Home Theater in a Box). Här finns allt ifrån enkla 2.0-system (som alltså endast har ett par stereohögtalare) med inbyggd Blu-rayspelare, via 2.1-system (där stereohögtalarna kompletterats med en subbas för en bättre filmupplevelse) hela vägen upp till 9.1-kanaliga system.
Gemensamt för alla dessa system är att du på ett enkelt sätt (och till ett förhållandevis lågt pris) får en godkänd hemmabioupplevelse utan speciellt mycket krångel, men att du samtidigt försakar möjligheten att efter hand uppgradera ditt system.

Limpor och brickor
I takt med att allt färre människor accepterar skräpljudet från en modern tv ökar kraven på vettiga ljudanläggningar också för den som inte vill ha separata högtalare över huvud taget. Och i det läget är det för tillfället två produkttyper som är populära: de vi kallar limpor respektive brickor. En limpa är en bred högtalarlåda som innehåller högtalarelement för både höger och vänster kanal, oftast också en centerhögtalare, och inte sällan någon form av funktion för att få till en känsla av surroundljud. Limpan kommer oftast med en trådlös subbas, och den kombinationen förbättrar ljudet från vilken tv som helst. En limpa placeras framför en tv som står på en bänk, eller under en tv som sitter på väggen.
En bricka (kanske inte den bästa benämningen, men vi kallar dem det så länge) har mycket gemensamt med en limpa, men man ställer tv:n ovanpå den. Fördelen är att man på ett enkelt sätt kan få till sätt stor lådvolym, vilket betyder att många brickor klarar sig utan separat subbas.

Skiftande krav
Ingen hemmabio är den andra lik, det kan vara allt ifrån en liten skön anläggning i sovrummet till en separat byggnad på tomten helt dedikerad åt filmtittande. Användningsområdena är också många, och det är bara du själv som kan bestämma vad du vill använda din bio till.
Två huvudvarianter finns dock, och eftersom dessa två ställer så olika krav vill jag nämna dem. Det första är det dedikerade hemmabiorummet, komplett med mörkläggning och som alltså används uteslutande för hemmabio och liknande aktiviteter. I denna kategori ser vi mycket lite i kompromissväg, och desto mer av filmintresse.
Den andra varianten är det allmänna rummet, ofta ett vardagsrum, kanske med en ljusstark projektor men oftare med en stor tv och en rejäl ljudanläggning. Här ställs naturligtvis helt andra krav, inte minst estetiska, och det är också denna typ av hemmabio som är vanligast.

Planera utifrån behov och budget
Hur du börjar och fortsätter utvecklingen av din hemmabio är helt upp till dig själv, och de enda tipsen vi kan ge som är generella nog är att dels tänka över behoven innan du börjar shoppa, och dels försöka skapa en någorlunda realistisk budget så att du får med det viktigaste på direkten, för det är inte så kul att ha bara bra ljud eller bild.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår