Test Hemmabio #7-8 2023

Ännu skickligare TV - Philips 55OLED808

Idag klarar OLED808 att fylla alla nästan roller du kan vänta dig av en bra OLED.

 

Ännu skickligare TV!

Philips finputsar sina OLED-TV där 808-modellen får en ny nivå av fingertoppkänsla!

Philips TV-apparater har alltid haft den där lite extra skruvade bilden. I perioder har det varit mer av bildtugg snarare än bildbehandling. Lite av TV-världens motsvarighet till en grillkorv som från början är fylld med ost, bacon och rökarom.

Gott och smarrigt för den som älskar exakt den sortens korv. Kanske lite kämpig ifall man inte gör det.

Jag har skrivit många gånger om hur Philips TV en gång i tiden direkt ur kartong gav morotsfärgade ansikten och radioaktiva gräsmattor. Fotboll med nederländska landslaget blev till psykedeliska färgkontraster. Kicki Danielsson satt i TV4-soffan och det såg ut som någon tänt eld eld på hennes burriga hår.

Kampen i TV-testerna för tio år sedan var att normalisera bilden utan att en Philips-TV samtidigt blev platt och tråkig.

 

Kontrastrik i vardagsrummet

Det här har verkligen ändrats. Philips har givetvis kvar en del av ultraprocessandet men du måste inte längre acceptera det absurda. Vi såg det tydliga trendbrottet med OLED806-modellen från 2021, 807 från 2022 och vi ser det ännu tydligare med den nu testade 808.

Philips OLED är fortfarande en grillkorv med extra allt om du verkligen vill. Men idag också en TV som kan mycket mer!

Idag klarar OLED808 att fylla alla nästan roller du kan vänta dig av en bra OLED. Ljusstyrkan finns där och används nu mer effektivt snarare än spektakulärt vilket gör OLED808 till en kontrastrik OLED främst för de lite ljusare rummen.

Den enda rollen Philips inte riktigt kan fylla lika väl som konkurrenterna är placering i en biogrotta med dämpade ljusnivåer. Nivån mellan mysbelysning och panoramafönstren dagtid är där OLED808 fungerar som bäst.

 

Två steg fram och ett bakåt?

808:n är till det yttre rätt lika tidigare modeller med ett robust vridbart stativ. Stalltipset är att vid montering mer noggrant dra åt de tre skruvarna på bottenplattan för ökad stabilitet.

Modellen finns 42, 48, 55, 65 och 77 tum där 42-tum är nytt för 2023. Vi har testat 55-tummaren. 77-tummaren har fötter istället för roterbart stativ.

Reflexfiltret är det typiska OLED-filtret som ger blanka men samtidigt dämpade reflexer i ljusa miljöer. Du ser fönstrets och lampans skarpa konturer reflekteras där det ljus de lämnar överlag är dämpat och inte lyser ut bilden.

Enklare filter kan vara mer diffusa och förvisso mjuka upp det som reflekteras men kan inte dämpa styrkan på ljuset lika väl.

Betraktningsvinklarna är något bättre i denna panel och bilden blir inte lika turkos i vinkel. I extrema vinklar kan det skifta både mot turkos och magenta. Inget av detta märks i soffan.

 

Ambilight och bra ljud

Modellen har tresidig Ambilight och saknar den nedåtriktade ljuslisten som sitter på föregående 807-modell. Båda använder ”next generation”-versionen av Ambilight där upplösningen på ljuset är högre och mer nyanserat.

Menyerna för Ambilight är bra och funktionerna är snabbt tillgängliga via den tydliga knappen på fjärrkontrollen.

Ambilight är något av Philips unikum och den som gillar Ambilight lär föredra just den nya generationen. Tyvärr finns ingen fyrsidig version i någon av årets modeller vilket är synd för den som önskar full täckning med TV:n hängandes på väggen.

Ljudet är för övrigt bra för att vara inbyggda högtalare. Philips använder ett 2.1-system med en subwoofer på baksidan och det är fylligt vid modesta volymer. Kanske något bullrigt vid höga volymer.

 

Något ljusstarkare

Panelen är av typen Philips kallar ”OLED Ex” och använder inte 2023-nyheten med MLA, Micro Lens Array med lager av miniatyriserade linser som samlar upp ljus för högre ljusstyrka.

Denna ljusförstärkning har Philips likt andra tillverkare istället reserverat till flaggskeppen, i detta fall OLED+ 908-modellen.

OLED-panelen i 808 har en generellt ökning i ljusstyrka med blygsamma 10 procent när vi jämför med förra modellen OLED807, testad i nr 12/2022. Detta är inget som direkt märks då 10 procents skillnad i ljusstyrka är svårt att uppfatta ens bredvid varandra.

Däremot märks detta positivt på hur panelen arbetar med lite lugnare karaktär och sådant kan man märka. Mer om det längre fram.

 

Ytterligare Philips-OLED-modeller

Philips OLED-utbud har tre grundmodeller där den testade OLED808:n är den normala modellen för 2023.

OLED848 är på papper identisk med OLED808. All information är ännu inte på plats men den skillnad som verkar gå att luska fram är att fjärrkontrollen är i ljust,  antagligen metallfärgat utförande.

OLED708 (48, 55 och 65 tum) är den enklare varianten och har tidigare varit väldigt enkel. 708-modellen har GoogleTV och är spec för spec identisk med OLED808 kring smart-gränssnitt och P5-bildprocessor. Följande skillnader går att fastställa:

• Stativfötter istället för vridbart stativ.

• Äldre versionen av Ambilight. Tresidig.

• Saknar ”IMAX Enhanced”-bildläget.

• Enklare 2.0-högtalare utan inbyggd subwoofer.

Tidigare år har OLED7-modellerna använt sig av ytterligare en generation äldre paneler med lägre ljusstyrka. I praktiken rätt små skillnader i fråga om bildkvalitet. Mest att alla finesserna runt om är steget enklare.

OLED+ 908 (55, 65 och 77 tum) är flaggskeppet med integrerad 3.1-soundbar från Bower&Wilkins. Denna modell använder den ljusförstärkande tekniken som kallas ”META” och modellen ska nå betydligt högre i ljusstyrka. Vi hoppas på test senare i höst eller vintern när modellen blir tillgänglig.

 

Utmärkt bildkvalitet

Färgmässigt är Philips imponerande där Filmmaker Mode och IMAX Enhanced fungerar bra ur kartong. Även Personlig-läget fungerar exakt lika bra ifall man stänger av alla extra finesser som överprocessar bilden.

Det märks att Philips denna gång bättre justerat hur ljusresurserna i panelen används. Den drivs inte lika hårt som tidigare och de kortvariga topparna i ljusstyrka är inte lika starka som hos 807:n.

Den generella snittnivån i ljuset hålls istället högre och bilden upplevs rent av lugnare utan att tappa det kontrastintryck som Philips lyckas bra med.

Modellerna är fortfarande rätt snabba med att dimma ned och aktivera skärmsläckare vilken kan störa i filmer med långa och stillsamma sekvenser. Bortsett från detta dimmande som även påverkar andra tillverkare hade jag väldigt lite synpunkter på hur bilden fungerade.

I fråga om teknisk kvalitet är Philips fortfarande inte fintrimmad eller lika precis som Sony, Panasonic och LG vilket märks när jag drar i reglagen. Samtidigt går det inte klaga något på detta eftersom det inte upptäcks några fel som minskar förmågan till skapa upplevelse. Snarare att vi har olika nivåer av precision.

 

 Gillar du interpolering och adderat flyt är OLED808 en av de bättre TV-modellerna idag”


Spelläge och hyfsat felfri interpolering

Spel- och bildskärmsläget ger låg latens med mätbart 13 ms vid 4K/60 och låga 5 ms vid 4K/120 vilket placerar Philips på samma nivå som andra tillverkare när det kommer till att minimera fördröjningar.

Utanför spelläget är det däremot mycket fördröjning med över 200 millisekunder. Det kan märkbart påverka hur exempelvis läppsynk blir med hemmabioljudet.

Menyn Bild/Rörelse handlar om interpolering. OLED808 har inga problem med 24p från filmer, det vill säga det gör inte situationen värre genom ojämn repetition. Från början står dock reglaget i läget ”Film” och det är med interpolering och därför flyter det mer artificiellt och det uppstår milda artefakter.

Av eller Biokänsla har samma effekt när vi testar och övriga lägen ger väldigt mycket artificiellt flyt. En riktigt enkel kompromiss är Personligt-läget med Jämnhet på 1 eller 2 som precis mjukar upp flytet men utan att addera något som inte finns där. Reducering av oskärpa har normalt ingen effekt på material i 24p.

Överlag är interpoleringen hos OLED808 mycket bra. Gillar du interpolering och adderat flyt är OLED808 en av de bättre TV-modellerna idag baserat på hur jämförelsevis lite fel det faktiskt blir i bilden!

 

Philips processar ljuset

Philips bildprocessor P5 är i sin sjunde generation och det vi noterade från 2022-modellerna var hur ljussensor integrerar med bildbehandlingen. Det viktiga med ljussensorn, kallas Optimering av ljusnivå, är att den fungerar bra. Kortfattat arbetar Philips med ljuset på flera nivåer i bilden, inte enbart de fysiska kvantiteterna i panelerna.

En effekt är att Optimera mörka detaljer är en funktion som faktiskt fungerar bra ihop med ljussensorn. Upplevelsemässigt lyfter den mörka nyanser som blir svårare att uppfatta när ljuset i rummet blir starkare. Och den fördjupar skuggtonerna i mörkare miljöer utan att smeta ihop dem.

Ljusstyrkan styrs överlag av reglaget som fortfarande från engelskans ”Light boost” är felaktigt översatt till Lätt förstärkning. Reglaget har fyra lägen som ger följande mätbara ljusstyrkor i färgkorrekta lägen och SDR:

• Av: 150–135 nits

• Lätt: 240–205 nits

• Medel: 320–215 nits

• Max: 360–230 nits

Siffrorna är för 10 respektive 75 procents snittljusnivå i bilden. Alltså motsvarande mörk filmbild respektive mycket ljust bildinnehåll, likt vintersporter. För HDR kan man räkna med det dubbla om än i kortare perioder.

Av-läget är på grund av hur Philips reglerar ljuset ett ganska dämpat läge och tappar kontrastintryck och då inte bara som följd av att det är ljussvagare. Bilden blir inte riktigt lika bra.

Detta reglage paras ihop med reglaget OLED-kontrast som är den generella nivån för ljuset i panelen. Också det dämpar bilden och reglaget lägre än 50 blir gradvis försämrande. Skuggtoner påverkas mer och mer och bilden blir också allt grönare.

 

Sammanfattning

Detta är alltså kritiken: I mörka miljöer eller när man stänger av funktionerna och vill få ned ljusstyrkan i panelerna till biogrottans nivåer blir Philips OLED808 inte lika rolig. Bilden dämpas och nyanserna komprimeras. 160–200 nits ljusstyrka och TV:n fungerar mycket bättre.

OLED808 gör sig därför bäst i rum där vi har en hel del ljus, gärna med Ambilight igång, med någon form av tilltagen mysbelysning som absolut minimum. Tolka detta rätt nu: Philips OLED är inte dålig i biogrottan. Däremot är konkurrenternas OLED bättre på just biogrottan.

Detta är inget nytt med Philips OLED utan den viktiga skillnaden mot föregående modeller är mer finlir med mindre noterbara fel. Hög kontrast och bra punsch i bilden i ljusare rum är fortfarande styrkan. Philips OLED808 är en redan hög kontrastupplevelse som med 2023 även blev en konsekventare kontrastupplevelse!

 

 

 Det finns två snabbmenyer där den från övre Menu-knappen på fjärrkontrollen går till mer TV-funktioner, kanalguider och liknande. Den undre kugghjulsknappen lyfter fram mer en ”widget”-meny där vi utan allt för mycket klickande når viktiga funktioner, likt bildmenyer och att kunna reglera om ljussensorn ska användas eller inte. Detta gör 2023 års Philips mer snabbnavigerad jämfört med äldre modeller.

 

 

Filmmaker Mode direkt ur kartong fungerar utmärkt och det är inga fel eller underligheter. Mest att bilden generellt är anpassad för ljusare miljöer snarare än biogrottan. Vi testar att kalibrera Personlig-läget för just det mörka rummet och det går ganska väl så länge vi håller oss till 160+ nits. OLED808 är inte riktigt optimal i den mörkaste biogrottan.

 

  

HDR i Filmmaker Mode följer HDR-tonkurvan väl och matchar för hur HDR-bilden ska bete sig i mysbelysning. Med reglaget HDR-kontroll och HDR-effekten ställd till Max får vi mer push i ljuset och mer anpassning för HDR i ett ljusare rum utan att offra allt för mycket av övrig färgprecision kring HDR-bilden.

 

Philips 55OLED808

Mått (BHD): 1 225 × 707 × 230 (68) mm, 18 kg

Paneltyp: WOLED, 3 840×2 160 pixlar

Operativsystem: Google TV

HDMI-anslutningar: 4 st. varav 2 st. klarar 4K/120

Latens: under 15 ms i spelläge, 200+ ms utanför

Funktioner: HDR10+, Dolby Vision, Bluetooth

Pris: ca 26 000 kronor (juni 2023)

Info: www.philips.se

 

Betyg: 8 av 10

Toppklass!

 

Fördelar

Kontrastrik och ljus bild

 

Nackdelar

Inte bästa valet för en biogrotta

 

= OLED för vardagsrummet

 


Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår