Intervju Hemmabio #10 2023

Playpilot – din guide i strömningsdjungeln

Idag lägger vi nästan två år av våra liv på att försöka hitta något bra att titta på. Men med hjälp av Playpilot kan du få effektiv hjälp med att leta mindre och lättare hitta mer av alla filmer, serier och dokumentärer du vill se.

3,94 minuter.

Enligt en undersökning är det så lång tid vi i genomsnitt tillbringar med att varje dag bara hoppa fram och tillbaka i utbudet hos Netflix, HBO Max, Disney+ och de andra strömningstjänsterna.

När vi inte själva hittar vad vi söker eller orkar välja kan vi låta plattformarnas egna matriser komma med förslag på vad de tror att vi tycker om och vill se. Ibland kan det fungera någorlunda, ibland missar de målet nästan helt.

Men det finns en bättre och mer effektiv lösning för att leta mindre och ägna mer tid åt själva tittandet istället för att bara planlöst scrolla och sedan utmattad landa i något slags kompromiss för att man inte hittar det man egentligen vill se.

Vi bad David Mühle, vd för Playpilot – en av världens största underhållningsguider - att berätta mer.

 

David Mühle, VD Playpilot


Hur skulle du beskriva Playpilot?

– Det finns ju så otroligt mycket bra filmer, serier och underhållning nu. Det som kallas ”Paradox of Choice” innebär att det idag finns för mycket av allt att välja på. Playpilot är en plattform som hjälper våra användare att hitta det som passar just dig på ett snabbt och smidigt sätt. Dessutom talar vi om var du kan hitta filmerna och serierna. Kort sagt, det är en plattform som sparar folk en massa tid.

 

Visionen för Playpilot är att bli den naturliga startpunkten för den moderna underhållnings-streamaren.

– Vi hoppas att folk söker sig till Playpilot först för att hitta det man vill konsumera. Vår ambition är ge råd för att varje enskild individ ska hitta det innehåll som matchar just hans eller hennes smak.

 

Han lyfter fram det faktum att människan är ett flockdjur.

– Vi gillar att se sånt som andra också ser på. Statistiken visar att vi följer varandras tittarmönster. Vi ser Game of Thrones, Chernobyl och The Tiger King samtidigt när alla andra också gör det. Men sen finns det så mycket annat som folk missar. Till exempel många otroligt bra franska dokumentärer, tyska långfilmer eller norska serier.

Playpilot erbjuder inga filmer direkt på tjänsten, utan länkar bara till olika streamingtjänster.

 

Behöver det ta två år att hitta rätt film? 

David får ofta samma kommentar när han berättar för folk vad Playpilot är.

– Man klagar på att man suttit med familjen eller sin partner och försökt hitta nåt bra att se, men att det tog så lång tid och slutade med att man somnade eller gjorde nåt annat istället. Nån har räknat ut att vi nu sammanlagt tillbringar nästan två år av våra liv med att leta efter det vi ska titta på. Det är ju ganska tragiskt. Så var det ju inte förr, men så blir det med det överflöd vi har idag. Och trots att utbudet har blivit större och bättre upplevs det som ännu mer frustrerande att ha tillgång till så mycket.

 

” – Streamingtjänsterna är väldigt positiva eftersom vi fungerar som ett skyltfönster för deras innehåll.”

 

Det enorma utbudet gör det svårt att hålla reda på allt. Och olika streamingtjänster erbjuder olika slags innehåll.

– Playpilot försöker bli som en underhållningsguide som lägger sig mitt emellan alla konsumenter i världen på ena sidan och alla streamingplattformar och innehållsproducenter på den andra. Väldigt förenklat skulle man kunna beskriva oss som filmernas motsvarighet till hotels.com

 

Störst utanför Norden 

Playpilot startade 2015.

David Mühle var med redan från starten.

– Men till en början bara som investerare. Då jobbade jag från sidlinjen. 2018 klev jag in som vd, samtidigt som Playpilot växte i rasande takt.

 

Företaget fortsätter att växa och finns idag i 26 länder.

– Befinner du dig i Sverige får du upp allt som är tillgängligt på svenska streamingtjänster. Sen kan man enkelt ändra inställningarna om man vill se vad som finns tillgängligt i till exempel USA.

Man har kontor i Stockholm och Köpenhamn med sju respektive tre anställda.

– Alla som jobbar med Playpilot gillar förstås film. Men medarbetarna i Danmark har även tidigare jobbat som både regissör och skådespelare.

Resten finns utspridda på annat håll, i till exempel Holland och Rumänien.

– Vår chefstekniker är amerikan och sitter i Indonesien där han rattar tekniken.

 

 

Playpilot startade i Sverige och Danmark.

– Men Norden står bara för cirka tio procent av trafiken. Idag är vi störst utomlands, bland annat i Brasilien, USA, Argentina och Storbritannien. Vi har nästan sex miljoner unika besökare varje månad. Problemet med att hitta i streamingdjungel är ju globalt. Det är lika svårt överallt.
Tanken är att få med så många av världens steamingtjänster som möjligt, även om det rent praktiskt är svårt att vara heltäckande. Bara i USA finns det runt 400 olika tjänster, så det kan vara lite knepigt att hålla koll på dom alla. Men vi försöker få med dom allra största.

 

Vad håller ni egentligen på med? 

Till en början var streamingtjänsterna lite tveksamma till Playpilots affärsidé.

– Dom undrade vad vi höll på med. Några trodde att vi var nåt slags piratsajt.

Men nu är det tvärtom.

– Streamingtjänsterna är väldigt positiva eftersom vi fungerar som ett skyltfönster för deras innehåll. Idag är vi partners och jobbar väldigt nära varandra. Inom EU samarbetar vi också med streamingtjänsterna för att minska pirattittandet av film. Plattformarna förstod snabbt att ju svårare det är för folk att hitta det dom söker, desto mer trafik får pirattjänsterna. Problemet är inte att folk tycker det är för dyrt att betala 49 kronor för att se Star Wars, utan för att det är struligt att hitta filmen. Playpilot är ett led i processen för att lättare kunna hitta det man vill se.

 

Playpilot är gratis att använda 

Tjänsten finansieras delvis av annonser, men det handlar inte om så kallad ”re-targeting” eftersom Playpilots marknadsföring är riktad mot sina användare, men man säljer inte datan till andra så de kan använda den till ”riktad marknadsföring.”

– Vi står på tre ben. Det ena bygger på att vi har så bra relation med streamingtjänsterna att dom inser att det är väldigt attraktivt att annonsera hos oss. Det gör också att vi kan ta bra betalt för dom annonserna. Nummer två är att vi får betalt varje gång en Playpilot-användare öppnar ett konto hos nån av streamingtjänsterna. Nummer tre innebär att vi tillhandahåller en dataprodukt som kallas ”Gravity. Den ger en överblick på hur hela innehållsmarknaden ser ut i ett land. Det är information som vi säljer tillbaka till branschen.

Men Playpilot riktar sig inte bara till film och serier.

– Vi har även lanserat en funktion där man kan söka efter poddar. Vi upplever att problemet är ungefär detsamma som för film. Det finns enormt många poddar, men dom kan vara svåra att hitta. Därför försöker vi skapa samma modell för poddar som för film och serier. Nu har vi 70 miljoner avsnitt av olika poddar i systemet.

Extra smidigt är att Playpilot inte bara länkar till poddarna som man gör med filmer, utan att man kan spela upp och lyssna på poddarna direkt i Playpilot.

– Det gör att användarna stannar kvar längre och att deras engagemang samtidigt ökar. På sikt kommer vi också att plocka in sport, spel och ljudböcker på samma sätt.

 

Hur gör man då om man vill prova Playpilot?

– Det beror lite på vad man letar efter. Men säg att du bara vill se nåt ”bra”. Då har vi listor på vad som är mest populärt just nu bland Playpilots användare i Sverige. Men där dyker det också upp andra saker, jämfört med till exempel på Netflix. Dom pushar, förstås, främst sitt eget innehåll och framför allt nya och dyra produktioner. Men det tar Playpilot ingen hänsyn till. Vi listar allt som är populärast på alla tillgängliga streamingtjänster. Det kan lika gärna vara en dokumentär på SVT Play som en HBO-film som toppar listan.

Om man är intresserad av dokumentärer blir det första steget att kolla vilka dokumentärer som ligger högst på Playpilots topplista för att få ett hum om utbudet och lite vägledning.

– Samma sak vad man än är intresserad av, från action och skräck till drama och romantiska komedier. Med hjälp av våra filter kan du få fram vilka filmer i varje genre som finns tillgängliga på samtliga tjänster i Sverige och som antingen är mest populära eller fått högst betyg. Dom inställningarna kan du själv välja och ändra på.

Man kan även själv söka på specifika titlar, regissörer och skådespelare om man vet ungefär vad man letar efter. Dyker det upp filmer som man redan har sett kan man enkelt filtra bort de titlarna.

Det allra vanligaste ”användar-caset” är att man vet vad man vill titta på, men inte var man kan hitta det.

– Säg att du blir sugen på Top Gun (1986), men inte vet var du kan se den. Söker du på Playpilot hittar du direkt var filmen finns tillgänglig. Har du inte just den tjänsten där filmen streamas kanske du upptäcker att den går att hyra eller köpa på till exempel Apple.

Näst vanligast är att man vill bli inspirerad och få tips om filmer och serier.

– Det tredje vanligaste är rekommendationer. Alla streamingtjänster rekommenderar förstås bara sina egna produktioner. På Playpilot får man rekommendationer kors och tvärs från alla tjänster på marknaden.

 

Skapa egna samlingar och stilla samlarbehovet 

Mängden filmer och serier som man vill se kan upplevas som stressande.

– På Playpilot kan man lägga filmer i olika samlingar, till exempel filmer som man vill se själv eller tillsammans med sin sambo, barn eller familj. Även om inte alla finns tillgängliga just nu kan man få lite ro i själen av att ha veta att man har filmen sparad. Då kan man också få känslan av att tillfredsställa sitt samlarbehov. Jag skapar egna samlingar och tycker det är skönt att få lite bibliotekskänsla. Det hjälper mig också att snabbt hitta och beta av sånt jag vill se. Visst, jag kan få lite ont i magen av att vissa filmer inte finns längre. Men förr eller senare kommer dom tillbaka. Och under tiden finns det ju så mycket annat att se.

I vinter kommer Playpilot att lansera en tilläggsfunktion.

– Säg att jag vill titta på en film med min fru. Jag har ju min samling, men vet att det inte är filmer som hon vill se. Då blir det svårt att välja, även i Playpilot. Men då kan jag söka upp hennes profil och utifrån vad vi båda tidigare har sett och betygsatt i olika genrer låta Playpilot rekommendera sånt som vi båda gillar och kan titta på tillsammans. Jag tror vi har alla möjligheter att skapa en fungerande sån funktion.

 

 

Socialt engagemang ger mervärde 

Om man sätter betyg och recenserar 10 eller fler filmer eller serier får man som Playpilot-användare ännu bättre rekommendationer.

– Detta eftersom vi har en AI som kan hjälpa dig att hitta det vi tror att du gillar. Förutom dessa funktioner har vi även lagt till en social del. Idag har vi drygt 100 000 som är aktiva på Playpilot i den bemärkelsen att dom följer andra användare på tjänsten och använder Playpilot även som en social plattform.
Det gör att du enkelt kan se vad dina vänner tycker om en film. Har du samma smak som dom som gett en viss film högt betyg blir det en fingervisning om att du kanske också skulle gilla att se just den filmen. Egentligen vill man inte ha en algoritm som talar om vad man ska konsumera.
Filmtips ska ju uppstå på samma sätt som när man tar en öl och någon säger ”Den här filmen måste du se. Den är helt fantastisk!” Med våra sociala features är det precis den sortens rekommendationer vi försöker åstadkomma på ett skalbart sätt på Playpilot.

 

Snart kan du be AI hitta Charles Bronson 

En annan sak som Playpilot kommer att bygga vidare på är en utvecklad AI-modell.

– Om man frågar Chat GPT idag vilken film man ska titta på kan man faktiskt få ett hyfsat svar. Men Chat GPT vet ju inget om dina preferenser, vilka filmer du redan sett eller vad dina kompisar som har samma smak som du gillar.
Lägger man ihop Chat GPT:s intelligens med den sociala datan kan Playpilot skapa en ”innehålls-assistent” som verkligen har muskler att ge dig träffsäkra rekommendationer på ett snabbt och enkelt sätt. Då kan du säga: ”Jag är trött, men jag vill se en actionfilm med Charles Bronson som jag inte har sett förut” och då få ett bra svar.

 

Filmiska själsfränder världen runt 

Det är enkelt att skapa ett konto på Playpilot och utnyttja fördelarna med detta.

– Om du betygsätter mer än 30 filmer kommer vi kunna föreslå din ”entertainment soulmate”, alltså nån som gillar samma slags filmer och serier som du. Och det är spännande, för det kan lika gärna vara en kvinna i Indien som en man i Norge. Då kan man med våra algoritmer gå in på den personens profil och se vad den personen skulle rekommendera dig att titta på.

Om man bortser från individbasis kan vi klustra ihop den här datan och kanske hitta 100 användare som har samma smak. Då kan vi också få fram vilken rekommendation som toppar dom här personernas lista och som du också borde gilla. Då blir kvaliteten på den rekommendationen för dig sannolikt mycket högre eftersom den sociala datan ger betydligt mer träffsäkra rekommendationer.

 

Jag har sett en del streamingplattformar som även har en chattfunktion så att folk kan chatta med varandra samtidigt som man ser film tillsammans, men på varsitt håll. Är det något som Playpilot också har kikat på? 

– Lustigt att du nämner det, vi pratade faktiskt om det igen tidigare idag att vi borde skapa en meddelandetjänst inom Playpilot. Nu kan man ju dela titlar med varandra genom till exempel Whatsapp och Snapchat. Men man vill ju reagera och kommentera andras betyg och recensioner direkt på Playpilot. En sån funktion har varit under diskussion i många år hos oss och den kommer i någon form.

 

Det är ju smått turbulent i strömningsvärlden just nu. Tjänster försvinner, slås ihop och döps om. Hur ser ert dagliga arbete ut med att uppdatera Playpilot? 

– Vi har redan från starten fokuserat på att skapa en så bra produkt som möjligt. Framför allt i andra länder utanför Norden jobbar vi aktivt med att täppa igen hålen och försöker hitta dom mellanstora streamingtjänsterna. I Norden har vi koll på alla aktörer och hur tjänsterna och utbudet förändras.

 

Ett problem är att många filmer plötsligt bara försvinner eller inte alls finns hos streamingtjänsterna. Hur tänker ni kring det? 

– Ibland finns filmerna ändå tillgängliga, fast man inte vet om det. Med sökfunktionen på Playpilot är vi ganska säkra på att det går att hitta filmen om den ligger ute. Men om titeln inte finns kan man spara den i Playpilot, sen kommer man få en notis om när filmen är tillgänglig.
Playpilot samlar den datan som blir som ett slags önskelista – en lista med dom mest efterfrågade filmerna som inte finns att se i Sverige. Då blir den ju också som en ”inköpslista” för streamingtjänsterna.

 

Hur ser konkurrensen för Playpilot ut? 

– Dom två tjänster som vi ser som våra huvudkonkurrenter startade ungefär samtidigt som Playpilot. Volymmässigt är Justwatch störst i världen. I Sverige är dom inte så stora, men det är dom av nån anledning i Norge. Fast den tjänsten har en lite annan modell. Dom är inte lika produktfokuserade med sociala features som vi på Playpilot och använder mer riktanpassad marknadsföring.
Sen finns det ju även lokala tjänster som fokuserar på linjär-teve, som till exempel tv.nu. Dom är duktiga på det dom gör. Men vi har ambitionen att vara internationellt heltäckande.

Den andra stora huvudkonkurrenten är amerikansk och heter Reelgood.

– Dom påminner lite mer om Playpilot, men är väldigt USA-fokuserade. Genom ihärdigt arbete är Playpilot sen nåt år tillbaka storleksmässigt nummer två i världen. Det är vi väldigt glad och stolta över, avslutar David Mühle.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår