Film

EVEREST

Varför vill man bestiga Mount Everest?
För att det finns där.

Av Thomas Nilsson

Den legendariske bergsklättraren George Malloys klassiska svar gäller antagligen fortfarande. Men det mytomspunna berget kräver också sina offer. En av de största tragedierna har nu blivit film i andlöst spännande Everest.

Berg har förtrollat och fascinerat människor i århundraden.
Ju högre och ju mer otillgängliga, desto större har dragningskraften varit. Men bergstopparnas besegrare har också krävts på offer. I skuggan av äventyren och de hyllade bedrifterna har stora tragedier utspelat sig.
En av de mest omtalade incidenterna inträffade på Mount Everest i maj 1996 då åtta personer omkom under ett försök att nå den mytomspunna toppen. Det är också en händelse som det skrivits flera böcker om.
Den första skrevs av Jon Krakauer (Into Thin Air) som själv klättrade på berget när tragedin blev ett faktum. I boken beskrev han händelserna ur sin synvinkel och är där kritisk mot den ryske bergsklättraren Anatolij Boukreev som också befann sig på väg uppför Mount Everest som guide för en annan expedition.
Som svar på kritiken skrev Boukreev tillsammans med Gary Weston DeWalt en egen bok, The Climb, och det är en berättelse som motsätter sig Krakauers version. De båda böckerna startade sedan en infekterad debatt inom klättringskretsar om vem av de båda som egentligen handlade mest rätt.
Boukreevs anhängare hävdar att ryssen, som led av syrebrist, gjorde rätt som återvände till lägret för att vila och därför fick tillräckligt med kraft för att organisera en räddningsaktion som innebar att han kunde leda flera strandade klättrare i sin grupp tillbaka till säkerheten.
Kritikerna menar att Boukareev borde ha stannat kvar med sina klienter i snöstormen och på så vis snabbare kunde ha hjälpt dem att ta sig ner till lägret. Men faktum kvarstår – alla Boukareevs klienter överlevde medan flera av deltagarna i Adventure Consultants-expeditionen, ledd av Rob Hall, omkom.

Brevbärarens stora dröm
Det är också kring den nyzeeländske bergsbestigaren och guiden Rob Hall som händelserna i Everest – ett drama baserat på händelserna som ledde fram till tragedin på Mount Everest 1996 – kretsar (Hall blev den förste icke-nepales att ha bestigit berget sex gånger).
I mars 1996 var flera kommersiella klättringsexpeditioner på väg mot Mount Everest. Hall (i filmen spelad av Jason Clarke), som var först med att arrangera guidade klättringar på berget, ledde en expedition.
Bland deltagarna fanns läkaren Beck Weathers (Josh Brolin) som även var en rutinerad klättrare, brevbäraren Doug Hansen (John Hawkes) som äntligen fått chansen att förverkliga sin livsdröm och veteranalpinisten Yasuko Namba (Naoko Mori) som behövde nå Mount Everests topp för att fullborda Seven Summits – utmaningen att bestiga de högsta bergen i de sju världsdelarna under ett och samma år.
På vägg mot Mount Everests fanns också en annan expedition, Mountain Madness, ledd av Scott Fisher (spelad av Jake Gyllenhaal). När en fruktansvärd snöstorm bryter ut tvingas alla som befinner sig på berget kämpa för sina liv ...

Ny tragedi på berget
Everest är inspelad under sex veckor i de italienska Ötztal-alperna och under en månad på Island, men man filmade även på plats i Nepal och på baslägret på Mount Everest i fyra veckor.
Tidigt i januari 2014 började Jake Gyllenhaal och Josh Brolin träna bergsklättring i Santa Monica Mountains. Flera av skådespelare berättade efteråt att inspelningarna varit tuffa och att man frusit rejält under strapatsrika klättringar och långa arbetsdagar.
Efter inspelningarna i Nepal återvände filmarna till Italien (Schnalstal och Rom). Exteriörscenerna från Everests basläger spelades också in på ett område på klassiska Cinecitta Studios i Rom. Det bländade solljuset här var perfekt för att återskapa det ljus som finns vid verklighetens basläger i Nepal.
I april 2014 slog olyckan till igen vid Mount Everest. En lavin drog med sin en grupp sherpas som höll på att bära upp utrustning och förbereda för sommarens klättringsexpeditioner. 16 av dem omkom i snömassorna.
Filmens huvudteam med regissören Baltasar Kormákur och alla skådespelare var i London vid tillfället och höll på att avsluta filmen, men ett Second Unit-team befann sig i ett angränsande område och blev chockade av tragedin. Man tvingades också göra ett kortare uppehåll i arbetet med att spela in kompletterande naturscener.

Verklighetstrogen klättring - inomhus
"The Hillary Step" är en 12 meter hög, nästan vertikal klippvägg - belägen på ca 8 790 meters höjd – ungefär halvvägs mellan "den södra toppen" och Mount Everests verkliga topp. Klippväggen, som fått namn efter Sir Edmund Hillary som var den förste som tillsammans med sherpan Tenzing tog sig upp den här vägen, brukar räknas som den sista stora utmaningen innan man når toppen.
Av naturliga skäl kunde filmmakarna inte filma så högt upp på berget. Istället byggdes klippavsatsen, komplett med läger 4, upp i 007-studion i Pinewood Studios utanför London. På det konstgjorda berget kunde skådespelarna klättra utan att behöva riskera livhanken.
De svindlande höjdscenerna skapades genom att man klättrade framför gröna väggar där effektteamet sedan lade in de mäktiga CGI-bakgrunderna. Den stora utmaningen för filmteamet var att återskapa det genomträngande solljuset på Mount Everest. Lösningen blev att man riggade enorma lampor på 100 000 watt vardera på stora lyftkranar inne i studion.
För en dramatisk scen där Rob Hall blir strandad på en bergssluttning mitt i den rykande snöstormen byggde man upp en bit berg i en avskild del av studion. Berget bestod av plast och för att kyla ned studion och ytterligare förstärka illusionen av att man verkligen befann sig på ett berg, så ställde man in gigantiska kylanläggningar som drog ned temperaturen till runt -3 grader, samtidigt som stora fläktar blåste in riktig snö.

Hård kritik mot filmen
Både Jon Krakauer (Michael Kelly) och Anatolij Boukreev (Ingvar Eggert Sigurðsson) är porträtterade i filmen. Trots att båda klättrarna i detalj har beskrivit händelserna på Mount Everest 1996 i sina böcker, valde filmbolaget att inte ge någon av dem credit för källmaterial.
Manuset, skrivet William Nicholson och Simon Beaufoy, sägs vara ett originalmanus, baserat på research gjorda av dem och av filmteamet. Som källmaterial lär man ha konsulterat aldrig tidigare publicerade bandupptagningar mellan klättrarna uppe på berget och kollegorna i baslägret.
Jon Krakauer har varit öppet kritisk mot filmen.
– Det är bara skit. Den som ser filmen och vill få verkliga fakta ska läsa Into Thin Air istället, sa Krakauer till Entertainment Weekly (september 2015) efter att ha sett en förhandsvisning av filmen i IMAX på en biograf i Los Angeles.
Det som Krakauer främst vänder sig mot är en scen i filmen där han förklarar sin vägran att hjälpa en klättrare på berget med att han är snöblind.
– Det samtalet är helt påhittat, stormade Krakauer i tidningen. Han förklarade sig också vara väldigt besviken över att Michael Kelly (som spelar Krakauer i filmen) aldrig tog kontakt med honom för att få förstahandsuppgifter från Jon.
Krakauer berättar även i Entertainment Weekly att han själv ångrar att han sålde filmrättigheterna till Into Thin Air så snabbt efter att boken publicerats – och att det resulterade i en halvdan tevefilm om dramat.
Baltasar Kormákur kommenterade också Krakauers kritik i Entertainment Weekly. Regissören sa:
– Uppriktigt sagt var jag aldrig intresserad av att berätta en historia om en författare på ett berg. Jag har redan sett en massa sådana filmer. Hans bok är berättat ur ett personligt perspektiv. Det finns händelser som han har teorier om och saker som han skriver att han tror hände, men som aldrig inträffade. Det här är en berättelse om en grupp människor som ska ta sig upp för det här berget och jag ville berätta den ur det perspektivet.



Så farligt är Mount Everest - och andra fakta
• Mount Everest är med sina 8 848 meter världens högsta – och kanske mest mytomspunna berg – beläget på gränsen mellan Kina, Tibet och Nepal.

• Den förste som ansåg det vara fysiskt möjligt att bestiga Mount Everest var den brittiske kirurgen och bergsbestigaren Clinton Thomas Dent, ordförande i The Alpine Club, som 1885 lanserade idén i sin bok Above the Snowline.

• Enligt en officiell himalayansk databas har bergstoppen hittills (2013) bestigits 6 871 gånger av 4 042 olika personer. 274 människor har uppskattningsvis fått sätta livet till. Många av dem ligger fortfarande kvar på berget, infrusna i snön på otillgängliga platser.

• De första försöken att bestiga Mount Everest gjordes 1922 och 1924 under ledning av den brittiske generalen Charles Bruce. Båda försöken misslyckas. Den engelske bergsbestigaren Hugh Ruttledge försökte nå toppen via den norra väggen med två expeditioner, 1933 och 1936. Även han misslyckades. 1922 blev George Finch och Geoffrey Bruce de första att nå 8 000 meter.

• De första officiella rapporterade dödsfallen på Mount Everest kom 1924. George Malloy, som ledde expeditionen, tog på sig skulden för de sju döda bärarna. Han försvann själv spårlöst på berget under samma klättring. I 75 år var hans öde ett mysterium tills en expedition den 1 maj 1999, som skickats ut för att försöka lösa gåtan, hittade Malloys kropp en dryg kilometer från toppen. Det är fortfarande oklart om Malloy och hans kollega Andrew Irvine verkligen nådde toppen.

• Den nionde brittiska expeditionen, ledd av John Hunt, var nära att nå högst den 26 maj 1953. De två klättrarna Tom Bourdillon och Charles Evans var bara 100 meter från toppen när de fick problem med syrgasen och tvingades avbryta.

• Tenzing Norgay och Sir Edmund Hillary var de första som officiellt erövrade Mount Everests topp den 29 maj 1953 genom att ta sig upp för den sydöstra sluttningen. Året innan hade Tenzing som medlem i en schweizisk expedition, nått en annan topp på 8 595 meters höjd. Tenzing avslöjade i en bok, Man of Everest (James Ramsey Ullman, 1955), att Hillary var den av de två som faktiskt satte sin fot allra först på toppen.

• "Klockan var halv tolv. Min första känsla var lättnad...". Så beskrev Hillary den historiska bragden i sin bok Mot toppen (1956). Det finns inga bilder av Hillary och Tenzing på toppen.

• Japanskan Junko Tabei blev den första kvinnan att bestiga Mount Everest den 16 maj 1975.

• En kinesisk expedition med Wang Fuzhou, Gonpo och Qu Yinhua blev de som i maj 1960 officiellt först besteg toppen från den norra sidan.

• Italienaren Reinhold Messner och österrikaren Peter Habeler blev 1978 de första att ta sig till toppen utan hjälp av syrgas. 1988 blev Lydia Bradey från Nya Zeeland den första kvinnan att göra om den bedriften.

• Reinhold Messner blev 1980 den förste att bestiga Mount Everest ensam.

• Amerikanen Erik Weihenmayer blev den första blinda personen att bestiga berget i maj 2001.

• I oktober 2000 blev slovenen Davo Karnicar den förste att åka skidor utför toppen.

• Amerikanen Jordan Romero var 13 år när han i maj 2010 tillsammans med sin pappa, styvmor och tre sherpas nådde toppen. Det gör Jordan till världens yngste Mount Everest-bestigare.

• Apa Sherpa (1990-2011) och Phurba Tashi (1999–2013) delar världsrekordet om att ha bestiget Mount Everest flesta gånger (21).

• Hittills (2013) har 23 svenskar bestigit Mount Everest. Mikael Reutersvärd och Oscar Kihlborg var först 1990. Göran Kropp (1996, 1999) och Renata Chlumska (1999) är kanske de mest omtalade av svenskarna. De senaste svenskarna som nått toppen är Petter Hidén, Lars Sandelius, Jakob Lindqvist och Alexander Riddermark (2012).

• Den senaste stora katastrofen inträffade den 25 april 2015 när en våldsam jordbävning skakade Nepal. 24 klättrare dödades och ett stort antal skadades. Incidenten är den som genom historien krävt flest människoliv under en och samma dag på Mount Everest. De nepalesiska myndigheterna stängde för första gången på 41 år berget under våren 2015.

• Den farligaste klättringspassagen på berget ligger på mellan 5 400 och 6 400 meters höjd. Den fruktade "dödszonen" ligger på runt 8 000 meter. Här är luften så tunn, så att det i princip krävs syrgas för att överleva. Men kroppens organ utsätts ändå för enorma påfrestningar och området har vållat åtskilliga dödsfall. En vanlig anledning är att syrebristen i hjärnan ofta orsakar misstag och felbeslut, även hos erfarna klättrare.

• Andra faktorer som gör att Mount Everest är farligt att bestiga är de plötsliga väderomställningarna. Jetströmmen kan skapa vindar på upp till 320 km/tim. Snöstormar och laviner är också vanliga.

• Babu Chiri (1965-2001) är kanske den mest legendariske av Nepals sherpas. Han besteg toppen tio gånger och satte två världsrekord – 1999 tillbringade han 21 timmar på toppen utan syrgas och är också den som snabbast bestigit berget (16 timmar och 56 min). Han omkom 2001 efter ett fall nära Basläger

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår