spel

Möt garndockan Yarny

Välkommen hem.
Välkommen till de svenska skogarna med kottar, barr och vattendrag.

Av Christian Moberg

Den lilla garndockan Yarny har varit ute på marknaden sedan februari och får i det här svenskutvecklade lilla mästerverket uppleva en åldrande dams minnen, såväl de lyckliga men också de mörkare.
I en aldrig tidigare skådad bandesign, kärleksfullt inspirerad av vår vackra svenska natur, kanske i synnerhet den norra delen av vårt land. Gulnande löv och vackra små kottar utgör en lika naturlig del av pussellösandet i Unravel som fiskmåsar och krabbor gör på sommaren.
Från vänster till höger, upp och ner ska vi styra vår mjuka kompis under runt sex timmar för att vandra längs vår husmors minnesgata. Med en kontroll som känns fullständigt självklar och naturlig går det lätt att precisionshoppa och knuffa objekt över eller under hinder för att ta oss vidare.
Ibland måste en gren brytas av för att komma vidare eller en böljande vattenvåg undvikas på bästa sätt för att inte att dö. Vissa pussel är såklart svårare än andra men det håller sig alltid på en perfekt nivå som varken blir för svår eller för lätt. Fokuset i Unravel ligger på det varma och kärleksfulla berättandet i denna oemotståndliga saga. Det känns unikt och eget utan att för den sakens skull någonsin bli svårtillgängligt eller exkluderande.
Det är så vackert att man nästan blir tårögd, så perfekt tonsatt att öronen njuter och spelglädjen fullkomligt översköljer mig och får omvärlden att försvinna. Coldwood Interactive som den Umeå-baserade studion heter har fått mig att återupptäcka Sveriges vackra natur, samtidigt som jag fått uppleva ett säreget och fantastiskt bra spel som lärt mig om livet självt, allt detta utan att ens lämna tv-soffan.


UNRAVEL

Genre: Plattform
Utvecklare: Coldwood Interactive
PEGI: 3
Testat på: Xbox One

 

Spelglädje 4/5
Grafik 5/5
Ljud 5/5
Online -

Totalt 4/5

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår