spel Spelrecension

Dirt 4

Kanske är det dags att ge den där sura skotska gubben som ansvarar för ditt team kicken!

Visst är det härligt när motorn ryter, gruset skvätter och hjulen skriker? Dirt-serien tog en kraftig vändning i och med det förra spelet med namnet Dirt Rally. Istället för snabblärd arkad-rally som de tidigare tre spelen inriktade det sig mer på detaljerad simulator-upplevelse. Jag hade själv till en början problem med detta, men insåg snart att när väl den första branta inlärningskurvan var överkommen blev det riktigt roligt.

Fjärde delen går tillbaka mer till rötterna, även om det första du får välja är om du vill spela för att spela och ha kul (Gamer-läget) eller spela för att plågas och bli frustrerad (Simulator-läget), är det överlag betydligt mer förlåtande än förra spelet. Nu handlar det återigen att ratta snabbt och rätt i höga hastigheter på inledningsvis ganska snåriga banor. Arkadstyrningen gör dock det hela relativt problemfritt och ruskigt roligt och att lyssna på kartläsaren är essentiellt. Även i arkadläget finns emellertid fyra olika svårighetsgrader för att hitta just din perfekta utmaning, ju högre svårighetsgrad desto mer XP-bonus, såklart.

Grafiken är krispig och klar (kunde dock varit ännu lite mer detaljerad) styrningen är rapp och precis och ljudet lämnar väldigt lite att önska. Med ljudet i din hemmabio på hög volym (eller ett par schyssta gaming-lurar) blir upplevelsen riktigt vass, och kommer få dina grannar att tro att du parkerat den trimmade familjebilen i vardagsrummet.

Har du inget körtkort? I Dirt Acadamy, som spelets tutorial heter, får du lära dig allt du behöver för att bli nästa rally-stjärna. Efter den här utbildningen kommer du kunna köra offroad med en tvättmaskin om det skulle behövas. När du känner dig helt redo är det dags att starta din karriär som rallyförare, köpa egna fordon för vinstpengarna och bli herre på täppan. Till hjälp kan du anställa olika nyckelpersoner i ditt team som är olika bra på att finjustera din bil och ordna andra sysslor, förutsatt att du avlönar dem korrekt. Ju högre andel av dina vinstpengar du inkluderar i deras kontrakt, desto bättre jobbar de för dig, i alla fall oftast. Kanske är det dags att ge den där sura skotska gubben som ansvarar för ditt team kicken, han verkar bara vilja ha högre och högre procent utan att riktigt leverera, kanske anställa det unga men osäkra stjärnskottet istället? Många står i kö för att jobba i just ditt team om du blir framgångsrik och vinner många race. Detta är ett kul komplement till karrärläget som adderar lite extra djup. Ju längre in i spelet du kommer låses nya lägen upp och buggy-racen är en av höjdpunkterna.

Känner du dig särskilt självsäker och har krossat kompisarna i soffan genom att gång på gång skvätta grus i ögonen på stackarna tio matcher på raken i din egenskapade turnering? Då kan det vara hög tid att koppla upp dig till onlineläget. Där kan du känna dig helt säker på att du kommer åka på högoktanigt däng, säg inte att jag inte varnade dig. Dirt 4 är superkul, så rusa iväg och köp bara. Alla förtjänar ett sådant här strålande vrålåk i spelrummet.


DIRT 4

Genre: Rally
Utvecklare: Codemasters
PEGI: 3
Testat på: Xbox One S

Spelglädje 9/10
Grafik 8/10
Ljud 10/10
Online 9/10

Totalt 9/10

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår