spel

DEAD BY DAYLIGHT

”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här”Assymetric survival horror action” är en genre som bara inom loppet av några veckor fick tillskott i form av två spel. Det ena av dessa två testar vi här.

Det är Dead By Daylight av Starbreeze Studios. Det andra är ett liknande spel men med Jason Vorhees i spetsen.

Upplägget är nästan identiskt i båda spelen. Fyra spelare, så kallade survivors ska överleva och fly ett område, under tiden försöker en mördare sniffa fram vart ni alla befinner er, och gör allt för att sätta stopp för era ansträngningar att öppna porten som leder ut från banan.

I Dead By Daylight styr man alltså antingen ett av dessa fyra offer i tredjeperson, alternativt en av flera mördarkaraktärer i förstaperson som ska offra dessa offer till ett ont väsen. Allt du gör, både som offer och mördare, är en avvägning, det går nämligen att smyga nästintill ljudlöst för att ta dig fram till ett av offren, eller i deras fall fram till ett antal generatorer som ska repareras.

Det går också att springa, men detta bestraffas såklart med en högre risk att bli upptäckt av mördaren, eller avslöja din position. Väl framme vid en generator påbörjas en lång och mödosam process som tar några minuter att slutföra. Då ska en knapp hållas inne som börjar reparera och med ojämna mellanrum måste en annan knapp tryckas på i rätt ögonblick.

Misslyckas du blir du bestraffad med en mindre explosion i generatorn som avslöjar din position för mördaren. Har du tur är han upptagen med sitt mer omfattande uppdrag: att hitta de fyra offren och ta er till en av flera offerplatser. Allteftersom låses nya förmågor och fördelar upp, som underlättar utmaningen något, men svårighetsgraden är hög och kräver samarbete, i alla fall för offren. När man väl hamnar på kroken gäller det att man har snälla kompisar som hjälper en ner, de riskerar dock även sina egna liv då, eftersom mördaren ofta hänger kvar i närheten för att plocka ännu en av överlevargänget. Det är stundtals riktigt spännande om än något dåligt balanserat då jag upplever att man som mördare sällan misslyckas med sitt uppdrag. När de fem generatorerna är reparerade gäller det att snabbt bege sig till en av två grindar, öppna den och sen springa för glatta livet. Springer du själv eller väntar du in och hjälper dina vänner? Kanske är det värt att offra en för att de resterande tre ska överleva?

Kul är det i alla fall, det ser helt okej ut och låter som det ska. Kontrollen kanske inte är helt superlogiskt alltid men fungerar fullt godkänt. Vill du ha en något annorlunda multiplayer-upplevelse, men tyckte att Evolve som kom häromåret var för actionbetonat är nog Dead By Daylight något för dig Här premieras tålamod och försiktighet framför aggressivitet – och viktigast av allt – lagspel.


DEAD BY DAYLIGHT

Genre: Flerspelarskräck
Utvecklare: Starbreeze
PEGI: 18
Testat på: PS4 Pro

 

Spelglädje 7/10
Grafik 7/10
Ljud 7/10
Online 8/10

Totalt 7/10

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår