Test

Steget till UHD Blu-ray

LG:s UHD Blu-rayspelare UP970 är en rättfram spelare som också har ett lågt pris, vilket aldrig är fel!

 

LG UP970 är en enkel Blu-rayspelare som likt många andra saknar frontpanel. Allt som finns är enkla knappar, en USB-ingång och en lysdiod som lyser rött i Standby-läge. Till styrkorna hör ett lågt pris och dubbla HDMI för att koppla ljudet direkt mot en äldre förstärkare eller ljudlimpa. Till nackdelarna hör en viss plastighet och lite rassel när skivorna läses.

Gränssnittet är ganska enkelt och UP970 är i första hand en Blu-rayspelare för dig som redan har Netflix och Youtube på annat håll, likt smart-gränssnitt i TV:n. Samtidigt är dessa appar väldigt intressanta för dig som har en äldre TV-apparat eller en projektor. Därför finns det en del saker som är värda att ta upp. Som detta med frekvenser och HDR där UP970 krånglar till det en hel del. UP970 har minimalt med menyer och inställningar. Enligt ”Visningsläge”-menyn kommer spelaren inställd på ”50 Hz”.

Det är också 50 Hz som körs via Youtube-appen vilket är utmärkt när materialet är i 25 eller 50 Hz från början. Men det skapar en viss ryckighet med material som är inspelat i andra frekvenser. Detta är inget ovanligt för många spelare och i flera fall måste man växla frekvens på egen hand.

Så vi testar och växlar om till 24 Hz-läget. Nej, Youtube kör fortfarande 50 Hz och det rycker rätt friskt. Den aktiverar i alla fall HDR på material som är kodat i HDR vilket är bra!

 

Netflix klarar 24p men forcerar HDR

Över till Netflix, en tjänst som i allra högsta grad är baserad på 24 Hz-material. Då kör 50 Hz-inställningen istället 30 Hz. Netflix-appen ger oss 4K och HDR-material vilket är bra men 24 Hz-material återgivet i 30 Hz blir ett ganska besvärligt judder. Ställer vi om i Visningsläge-menyn till att köra 24 Hz slår Netflix tack och lov om till 24 Hz. Nu flyter filmer och serier som de är tänkt. Mycket bra!

Däremot kör Netflix-appen alltid med HDR aktiverat, oavsett materialets inspelade format, vilket är ett problem eftersom själva konverteringen från SDR till HDR sker med en alldeles för mörk tonkurva. Skuggtoner smetar ihop i mörkret. Tyvärr finns det inget sätt att få Netflix att sluta köra HDR så detta problem är olösligt.

Det andra problemet med att forcera allt till HDR är att många apparater är lite godtyckliga med hur de faktiskt fungerar i HDR. Ofta innebär det att ljusstyrkan ökar till max där enklare TV-modeller, likt LG:s egna IPS-baserade LCD-modeller, inte är särskilt bra på HDR. Svärtan blir sämre och bilden upplevs livlös i de sammanhangen. Detta är en klar nackdel samtidigt som 24p-förmågan räknas som en klar fördel.

 

Blu-ray gör sig bäst i 24p

När vi laddar gamla sortens Blu-ray med 1080p/24-material kommer 50 Hz-inställningen istället att köra bilden i 60 Hz och vi får klassisk ”judder”-effekt med den regelbundna ryckigheten när 24p-bilden bilden 3:2-repeteras till 60 Hz. Detta är då istället enkelt åtgärdat med 24 Hz-inställningen i spelaren och allt är som normalt. Blu-ray beter sig som det ska i alla fall!

Skalningen från Blu-ray och 1080p-formater sker i spelaren till 4K och 3840 × 2160 pixlar och har en något mjuk karaktär. För att få ut 1080p och skala själv måste du ändra detta i bildinställningarna. Ofta kan det vara värt att låta din bildvisare stå för skalningen men som alltid är det en fråga om att testa sig fram.

Gamla goda DVD då? Ja, där fungerar det som det brukar och LG kör europeiska utgåvor i 50 Hz oavsett vilken inställning du gör i menyerna. Inga synliga problem med interlace-artefakter och liknande.

Nya sortens Blu-ray – och förmodligen anledningen till att du funderar på att köpa UP970 – är UHD Blu-ray med 4K-upplösning och HDR. Där får vi samma upplevelse, att 50 Hz-läget ger oss 60 Hz-uppspelning medan 24 Hz-läget fungerar på rätt sätt. Med andra ord: Kör UP970 inställd på 24 Hz för då är spelaren precis så normal den kan och ska vara.

 

Svårt val för äldre TV

Nu finns situationer där vi inte vill köra HDR men ändå ta del av det mer informationsrika bildinnehållet från 4K och HDR-källor. Typexemplet är projektorer men också TV-apparater som är väldigt bra och kapabla men är några år äldre än HDR-tekniken. Eller för den delen en budget-TV som tar emot HDR men inte har resurserna att återge HDR på ett bra sätt.

Här har flera av konkurrenternas alternativ möjlighet att stänga av HDR och vissa av dem även möjlighet att styra över hur du ska konvertera HDR-material till SDR. Där är Panasonics UHD-spelare de som enklast och tydligast låter dig prioritera skuggtoner eller högdagrar baserat på vad som passar din bildvisare. Spelaren UB700 testades i nr 11/2016 och bildmässigt får du samma funktioner i modellerna UB400 (dubbla HDMI) och UB300 som ligger snarlikt lågt i pris som UP970.

 

Verkar bandbreddsbegränsad?

Vi tar till vår signalanalysator, en Murideo Six-A, som i detalj kan tala om för oss vilken signal som kommer över HDMI-anslutningen. Då är det uppenbart att LG UP970 inte vill köra högre bandbredd än 300 MHz/9 gigabit per sekund. Med 4K i 60 Hz får vi endast 8-bitars färg vilket förklarar varför HDR-bilden från UHD Blu-ray blev sämre i 60 Hz-läget.

Du ska med andra ord köra UP970 inställd på just 24 Hz eftersom 50 Hz-läget ger sämre bildkvalitet och fel bildflyt i alla situationer. Fascinerande att LG väljer att ställa in sin produkt så fel kartongläge! Vi körde den mjukvara i spelaren som var aktuell så sent som 10:e februari 2018.

LG ger inga bildalternativ alls utan det enda extra vi kan påverka är mellan RGB eller YCBCr-format utan tydlighet runt subsampling eller bitdjup. Vad vi kan konstatera är att UP970 prioriterar 4:2:0-subsampling vid 60 Hz och 4:4:4-nivå vid 24 Hz.

 

Få alternativ för att påverka bilden

Vi har heller ingen möjlighet att stänga av HDR. Än mindre att det finns reglage för att nedkonvertera HDR-material till SDR. Men vi kunde ställa om UP970 att köra ut 1080p-signal vilket också stänger av HDR-metadata. Då blev det tydligt att spelaren inte gör någon HDR-till-SDR-konvertering alls. Den skickar helt enkelt ut bildinformation som den är lagrad, bit för bit, med den väldigt ljusa bild som följden när HDR-data forceras till SDR-omfång.

Ja, vi upplevde en del frågetecken och huvudbry när vi kartlade i detalj hur UP970 fungerar. Kan mycket väl vara så att du upplever att saker fungerar bättre eller sämre beroende på vilka prylar du kopplar spelaren mot. Oavsett vad saknar UP970 möjligheter att påverka hur nedkonverteringen från HDR till SDR ska gå till. Därför är UP970 i första hand en spelare för dig som till lägsta pris vill ha UHD Blu-ray-uppspelning till en ny och HDR-kapabel TV-apparat.

 

Sammanfattning

Sitter du med en lite äldre TV med 4K-upplösning och begränsad eller ingen HDR-kapacitet får du inte alls de alternativ du söker hos UP970. Samma sak för dig med en projektor. Där är det helt enkelt för många missar för att fungera klockrent med den typen TV-apparater och projektorer.

Poängen med UP970 blir därför att fungera som just Blu-rayspelare till en modern TV. Så länge kraven är just Blu-ray, UHD Blu-ray samt DVD är LG UP970 inget dumt köp trots sin plastighet. En av spelarna med lägst pris på marknaden. För just skivorna snurrar på som de ska!


 

LG UP970

Funktion: Ultra HD Blu-ray-spelare

Anslutningar: 2 st. HDMI-utgångar (en för ljud), nätverk, Wifi, optiskt ljud ut, USB 3.0 på framsidan

Optiska format: UHD BD, BD, DVD, CD

Streaming: Netflix (klarar 24p) och Youtube

Mediaspelaren: AVCHD, mkv, avi, xvid, divx, flv, ts, mp3, MPEG4 över USB och nätverk

Mått: 430 × 46 × 170 mm, 1,6 kg

Pris: ca 3 000 kronor


+

Enkel spelare till lågt pris

 

-

Begränsade funktioner

 

=

UHD Blu-ray för den moderna TV:n

Annons:

Dubbla HDMI ut är en fördel för dig som har en äldre förstärkare. Enkel fjärrkontroll som gör precis vad den ska. Som spelaren i övrigt alltså!
Det är ungefär så här inställningsalternativen ser ut och du ska köra 24 Hz-läget för bäst bild och minst fel. Ja, UP970 kommer felinställd.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår