Filmhistoriens mest omtalade uppföljare är här

Helgerån!, rasade den ena halvan av världen. Äntligen!, jublade den andra när det stod klart att Scifi-klassikern Blade Runner verkligen skulle få en uppföljare – och med Harrison Ford tillbaka i sin ikoniska roll.

Annons:

Det har varit tal om en uppföljare till Ridley Scotts klassiska Blade Runner (1982) i många år och bland fansen har reaktionerna varit blandade. Många har menat att det vore vansinnigt att försöka upprepa (och förstöra minnena av) ett sådant tidlöst och banbrytande mästerverk. Andra har tyckt att det skulle vara spännande att få en fortsättning på historien.

De första ryktena med substans om en uppföljare började surra i mars 2011. Då avslöjades det att produktionsbolaget Alcon Entertainment hade köpt franchiserättigheterna till Blade Runner och planerade såväl en uppföljare som en prequel. I samma veva började också ett rykte spridas om att Christopher Nolan (Dunkirk) var högaktuell som regissör för en första film.

Men bara några månader senare började nya uppgifter florera i Hollywood som sa att Ridley Scott själv skulle producera och regissera en uppföljare med inspelningsstart 2013. Producenten Andrew A. Kosove förklarade i en intervju med BBC (augusti, 2011) att det inte var aktuellt att Harrison Ford skulle återvända för en andra film. I februari 2012 förnekade Kosove bestämt i en intervju med Ign. com att man överhuvudtaget hade diskuterat projektet med Ford om en reprisering av hans ikoniska roll som Rick Deckard.

– Det finns absolut ingen sanning i de ryktena … Vi har inte börjat jobba med någon form av rollbesättning än.

I oktober 2012 bekräftade Ridley Scott för MTV Movies Blog att det var klart att det skulle bli en ny Blade Runner-film – men han vägrade svara på om det skulle ske med Harrison Ford i rollistan.

– Jag vet inte. Är han kanske för gammal? Tja, han var ju en Nexus-6 och vi vet ju inte hur gammal en sådan kan bli.

 

Vart tog Scott vägen?

I november 2014 kom så ett nytt besked.

I en intervju med The Verge avslöjade Ridley Scott att han inte längre skulle regissera en uppföljare, men att han skulle stanna kvar som producent. Han berättade även att Denis Villeneuve (Arrival) var klar som regissör och att Harrison Ford tackat ja till att återvända som Deckard.

Klart var också att en av originalfilmens manusförfattare, Hampton Frances, skulle skriva manus till den nya filmen (tillsammans med Michael Green, Alien: Covenant, 2017 som också kläckte storyn till uppföljaren ). I en intervju med Vulture (januari, 2018) hävdar Ridley Scott att han skrev det mesta av manuset till uppföljaren, men utan att få cred för det.

I vilket fall som helst blev det en ny Blade Runner-film – Blade Runner 2049 – trots att Ridley Scott själv någonstans på vägen helt lämnade projektet.

 

Hemligheten som avslöjar det omöjliga

Uppföljaren utspelar sig trettio år efter händelserna i Blade Runner.

Det är 2049 och replikanterna används som slavar och betjänter. Vi möter Los Angeles-snuten K (Ryan Gosling) som jobbar som en Blade Runner – han spårar upp och oskadliggör replikanter på rymmen.

Under ett uppdrag, där K ska eliminera replikanten Sapper Morton (spelad av fribrottaren Dave Bautista), hamnar K på en bondgård ute i ödemarken. I en trälåda, begravd djupt i marken vid ett träd, gör K en skrämmande upptäckt – lådan innehåller kvarlevorna av en kvinnlig replikant som uppenbarligen dog i sviterna av ett kejsarsnitt. Detta skulle alltså betyda att replikanterna, trots att forskarna menat att det är omöjligt, kan föröka sig – och att det finns en son eller dotter.

K avslöjar upptäckten för sin chef Joshi (Robin Wright) som dock vill lägga locket på av rädsla för att fyndet skulle kunna leda till ett krig mellan människorna och replikanterna. K får då i uppdrag att söka upp och döda barnet för att förhindra att upptäckten blir offentlig.

Spåret leder till Wallace Corporation, företaget som tog över tillverkningen av replikanterna när Tyrell Corporation gick i konkurs. Här upptäcker K att kvarlevorna i lådan tillhör Rachel (spelad av Sean Young i originalfilmen). När han får veta att Rachel hade en relation med Rick Deckard (Harrison Ford), som varit försvunnen i trettio år, ger sig K ut i jakt på den mytomspunne replikantjägaren.

Vd:n för Wallace Corporation, Niander Wallace (Jared Leto) ruvar på stora planer på att skapa en ny typ av replikanter för att kolonisera rymden. För det behöver han få veta hemligheten bakom Rachels unika fortplantningsförmåga. Wallace skickar sina hantlangare för att stjäla Rachels kvarlevor från Los Angelespolisen, samtidigt som han låter skugga K för att också lägga vantarna på Rachels barn.

 

Skrämmande utmaning

Denis Villeneuve har i flera intervjuer erkänt att han länge var emot att en uppföljare till Blade Runner eftersom han ansåg att den skulle kunna ”våldföra” sig på originalet.

– När jag hörde att Ridley Scott skulle göra en ny Blade Runner-film tänkte jag att det var både en fantastiskt bra och vansinnigt dålig idé. Originalfilmen tillhör mina absoluta favoriter.

När Villeneuve fick erbjudandet om att ersätta Scott som regissör tvekande han. Men regissören ändrade sig när han läste manuset (som både Villeneuve och Harrison Ford berömt som ett av det bästa de någonsin läst). När Villeneuve tackade ja till att regissera filmen var Ford redan kontrakterad.

Regissören var väl medveten om pressen han skulle få på sig och att han skulle dömas hårt av hardcore-fansen.

– Det var mer än bara nervositet, jag var fruktansvärt rädd när jag skulle börja jobba med filmen. Men jag tackade ja eftersom jag kände att jag faktiskt kunde gå iland med uppgiften.

Villeneuve har sagt att det var en enorm utmaning att göra en film som Blade Runner 2049.

– Jag var tvungen att skapa något eget. Det finns ingen poäng med att bara klippa och klistra ihop något. Det är en delikat uppgift att skapa en balans mellan att vara trogen originalfilmen och att tillföra berättelsen något nytt som också passar in i Blade Runners universum.

 

Finalscenen omgärdad av extrem sekretess

Blade Runner 2049 spelades in mellan juli och september 2016, huvudsakligen i två stora studior i Budapest, Ungern. Hemlighetsmakeriet var, förstås, rigoröst och säkerheten kring produktionen enorm. Framför allt ville filmmakarna förhindra att filmens slut skulle avslöjas i förtid. Slutscenen fanns inte nedskriven på i de kopior av manuset som skickades ut till skådespelarna. De som hade roller i finalscenen fick muntligen sina repliker av regissören.

Alla som jobbade med filmen, inklusive skådespelarna, visiterades innan de fick komma in på studioområdet. Mobiltelefoner och kameror fick lämnas hos vakterna.

En av skådespelarna, Lennie James, har i intervjuer berättat att de kopior av manuset som skickades ut när man skulle anlita skådespelare för birollerna bara bestod av de första 20 sidorna, plus de sidor som var aktuella för varje enskild aktör.

De som blev erbjudna en roll fick bara 36 timmar på sig att tacka ja. Först när de skrivit på sitt kontrakt fick man läsa det fullständiga manuset – minus slutscenen. Filmbolaget hotade med höga böter om någonting från inspelningarna läckte ut. Samtliga manuskopior samlades in efter varje inspelningsdag. Ingen fick behålla sitt eget manus. De (kopieringskyddade) digitala kopior som fanns kunde bara öppnas och läsas på en enda enhet och raderades efter ett bestämt antal timmar efter att en scen spelats in.

 

Comeback för Rachel - typ

Scenerna i Blade Runner 2049 med Sean Young som Rachel skapades med hjälp av klipp, ljudinspelningar och foton från originalfilmen. Man använde också datorteknik för att ”klistra” Youngs ansikte på skådespelerskan Loren Petra som även fick hjälp av Sean i studion för att gestalta henne i en scen där Wallace har tagit fram en identisk kopia av replikanten Rachel. Rösten gjordes av ytterligare skådespelerska som imiterade Sean Youngs röst.

 

Ris och ros för regissörens största risktagande

Det är ingen överdrift att påstå att det kokade på nätet när det började närma sig premiär för en av filmhistoriens mest omtalade uppföljare. Förväntningarna var förstås skyhöga. Samtidigt slipade belackarna sina knivar.

– Jag insåg att fansen skulle kliva in i biosalongen med ett basebollträ – och jag respekterar det, sa Denis Villeneuve.

– Men konst handlar om att ta risker och jag gillar att ta risker. Det här projektet var tveklöst den största risken jag har tagit hittills i mitt yrkesliv. Men det var spännande och inspirerande. Jag kunde helt enkelt inte säga nej till Blade Runner 2049 och jag tog mig an jobbet med ambitionen att göra en stor film.

Kritikerna var imponerade. Man hyllade filmen för sin stilistiska elegans och hisnande visuella stil. Peter TravisRolling Stone Magazine tyckte att Blade Runner 2049 var ”en omedelbar klassiker”, medan Scott Collura (Ign.com) menade att det var ”den bästa uppföljare som någonsin gjorts”.

Filmen gick också upp i topp på biolistan i flera länder världen runt, men lyckades inte möta filmbolagets ekonomiska förväntningar. I en intervju med IndieWire (december, 2017) vädrade också Ridley Scott sina tankar om den uteblivna kassasuccén.

– Den (filmen) är för långsam. För lång. Jag hade plockat bort en halvtimme.

Blade Runner 2049 är nominerad till fem Oscar i klasserna Bästa foto, Bästa scenografi, Bästa ljud, Bästa ljudredigering och Bästa specialeffekter.

 

Blade Runner 2049 trivia 

  • Begreppet ”Blade Runner” är inte är inte hämtat från Philip K. Dicks roman Do Androids Dream of Electric Sheep? (1968) som originalfilmen bygger på. Termen lånade man istället från boken Blade Runner (1974), skriven av Alan Nourse.
  • David Bowie var Denis Villeneuves förstahandsval för rollen som Niander Wallace, men rockikonen avled under planeringen av filmen.
  • Öppningsscenen där K konfronterar Sapper Morton är en nästan exakt remake av en scen som skrevs och blev storyboardtecknad, men aldrig filmades för originalfilmen.
  • Enligt dokumentären Dangerous Days: The Making of Blade Runner (2007) hade Ridley Scott skrivit en helt annan scen än den som slutligen filmades och som introducerar karaktären Rick Deckard. I uppföljaren plockar Denis Villeneuves fram den gamla oanvända scenen för att presentera Ryan Goslings karaktär K när denne upptäcker det gamla trädet på ödetomten på Sapper Mortons gård.
  • Det har gjorts tre kortfilmer (samtliga producerade under 2017) som fyller tidsrummet mellan originalfilmen och uppföljaren. Blade Runner: Black Out 2022 är en animerad film regisserad av Shinichirō Watanabe. 2036: Nexus Dawn och 2048: Nowhere To Run är ”vanliga” filmer med flera av de skådespelare som medverkar i uppföljaren. De två sistnämnda filmerna är regisserade av Ridley Scotts son Luke Scott.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår