Test Nyhet Favoriter ur arkivet Hemmabio #1-2 2017

MED FOKUS PÅ LJUDET

Entusiastfabrikatet Rotel tar god tid på sig mellan sina modellsläpp, vilket borde vara en tydlig indikator på att man lägger ned ett gediget arbete på sina apparater för lång och trogen tjänst på marknaden. Vi har lagt vantarna på det maffiga försteget RSP-1582, flaggskeppet!

Rent designmässigt är det ingen som helst tvekan var RSP-1582 kommer ifrån. Rotel har med små variationer behållit sitt etablerade, och faktiskt ganska tidlösa formspråk ganska länge nu, och lyckas hela tiden uppgradera den utan att tappa identitet. Och som vanligt kan du välja silver eller svart utförande. Snyggt och prydligt med bra kvalitetskänsla.

Plattformen i försteget, som är moduluppbyggd (smart, då man slipper konstruera en helt ny apparat från grunden när det är dags för en uppdaterad modell med nya funktioner osv.) har Rotels tekniker jobbat med under 2 års tid, och man har utvärderat varenda komponent och funktion inför konstruktionen av RSP-1582.

 

Rakt på sak

Fronten på apparaten domineras av den närmast gigantiska 7-tumsskärmen – förmodligen den största på marknaden på en sådan här typ av produkt. Riktigt fräck men tyvärr ganska trist i verkligheten. I alla fall om du hade förväntat dig ett fyrverkeri av häftiga funktioner och animeringar. Istället speglar den faktiskt 1582 ganska bra – här visas bara de enkla menyerna, avskalat och framför allt – funktionellt.

Här bläddrar du upp och ner i de olika huvudgrupperna (du behöver inte ha en bildvisare igång) och gör raskt och smidigt dina inställningar manuellt. Svenska finns som menyalternativ.

RSP-1582 saknar helt all form av autokalibrering, och till exempel avstånden till respektive högtalare gör du alltså manuellt med hjälp av ett måttband. Ljudnivåerna justeras med hjälp av dina öron och eventuellt en ljudtrycksmätare (finns appar gratis att ladda ner).

För att få till ljudet i din hemmabio på bästa sätt har du hjälp av en 10-bands parametrisk EQ. Lite mer avancerat än att bara ställa upp en mikrofon och trycka igång en inbyggd autokalibrering, som ju är det mer ”vanliga” sättet när det handlar när man ställer in hemmabioljudet.

EQ:n kan verka förvirrande, och det är den, men läs gärna på och testa ordentligt så kommer du att kunna mjölka ytterligare och viktiga kvalitetspoäng ur din anläggning och ditt rum.

Tillfredställelsen när man själv tweakat fram det där tajta och snygga bioljudet ska inte heller underskattas. Dock bör det understrykas att en 10-bands parametrisk EQ är ett fantastiskt och exklusivt verktyg, men samtidigt väldigt avancerat och bör användas i kombination med mätutrustning och kunskap i ämnet.

Vid drift har du inte heller mycket att leka med, som till exempel diverse spejsade ljudfält eller andra mer eller mindre nödvändiga ljudfunktioner, och det finns inga konventionella tonkotroller. Här är det avspelning av respektive format rakt av som gäller. Punkt.

 

frånkopplad

I linje med resten av konceptet RSP-1582 finns inte heller någon inbyggd mediaspelare eller stöd för till exempel DLNA. Nätverkskontakten på baksidan är endast för uppgradering eller styrning i en proffsbio. Någon Wifi får vi inte heller, däremot Bluetooth om du vill strömma den vägen.

Appstyrning är följaktligen inte aktuellt, utan apparaten styrs och ställs in med en fjärrkontroll, alternativt med knapparna på fronten. Inga problem tack vare den tydliga displayen.

När det gäller fjärren tycker vi att den är bra att jobba med. En hederlig, ordentlig fjärrkontroll. Belysning finns, och till och med en liten ficklampa på baksidan (håll in lampknappen några sekunder så tänds den) som kan vara prima att ha när du drällt popcorn eller tappat kontaktlinsen på golvet utan att behöva tända i taket och pajja hela stämningen.

En annan utmärkt finess är direktknappar för att temporärt ställa nivåerna på de olika kanalerna utan att gå vägen via menyerna.

 

Avspänt kvalitetsljud

Med allt inkopplat och inställt, vilket var relativt snabbt gjort, ska det bli kul att lyssna hur det låter. Vi låter musik skvala och RSP-1582 smälter närmast osynligt in i anläggningen utan att göra speciellt mycket väsen av sig. Den bara blev en naturlig del med resten av komponenterna.

Rotel spelar inte på något sätt speciellt insmickrande, blåser dig ur fåtöljen eller charmar dig till lycka med hjälp av uppskruvade parametrar. Nej, den gör sitt jobb utan dramatik eller försök att pocka på uppmärksamhet

Och allt eftersom vi spelar desto mer upptäcker vi kvaliteterna maskinen besitter. Den växer hela tiden och det är svårt att sluta mata cd-skivor (cd-spelaren blev lite återupptäckt i testriggen vid det här testet). När det var som värst, en trött fredakväll, blev vi sittande till klockan 5 på morgonen. Ingen ville sluta. Ett ganska bra betyg. Det är full kontroll, fantastisk kanalseparation, nyanser i många lager och gott självförtroende överlag.

Vid byte till högupplöst bioljud är det precis samma sak. Allt finns där det ska vara. Tydligt, rent och vi oroar oss aldrig på att Rotel ska brista i kontrollen, vilket faktiskt höjer njutningen ett snäpp när man vet att allt verkligen lirar.

Och när det gäller just kvaliteten på själva ljudet är Rotels RSP-1582 bäst i prisklassen just nu. Helt klart. Både högupplöst filmljud på Blu-ray och musik i stereo låter avspänt och lätt tillbakalutat men skitbra, och med massor av detaljnivåer och fina luftiga nyanser. Vuxet, som någon hade antecknat.

 

Slutsatser

Rotel RSP-1582 har ett riktigt biffigt yttre med bra byggkänsla och tyngd i konstruktionen, men desto blygsammare när det gäller finesser och vilda funktioner. Rotel har helt klart satsat resurserna på att bygga ett stabilt och tillförlitligt försteg med fullt fokus på att låta bra, både i en ordentlig hemmabio och för den som vill lyssna på musik i två kanaler. Och det har man verkligen lyckats med.

Attityden hos Rotel RSP-1582 är entusiastens, med krav på kvalitetsljud i en maskin utan lullull och glitter. Allt, från ljudet till funktioner, känns så avskalat enkelt men samtidigt så genomtänkt.

Rotel vet uppenbarligen vad man pysslar med och levererar klassens mest välljudande försteg!

 

 


 

KRINGUTRUSTNING

Slutsteg: McIntosh MC402, BMC M1

Högtalare: Swans F1.1A, JBL Studio LC2, NHT U2

Blu-rayspelare: Oppo 103

Signalkablar: Supra Sword

Högtalarkablar: Oelbach XXL Fusion, Supra

 


 

FÖRSTÄRKNING

En av fördelarna med separata enheter i hemmabion är den flexibilitet det erbjuder, och ett försteg måste som bekant kompletteras med separata förstärkare för att det ska låta något i dina högtalare. Här är det egentligen fritt att välja efter egna önskemål – antal kanaler, prisklass, ljudkaraktär, fabrikat, design och så vidare. Det finns massor att välja på.

Frågar man Rotel själva lär de dock garanterat rekommendera ett slutsteg ur sin egen katalog, och då lämpligen det maffiga 36-kilossteget Rotel RMB-1585. Här får du 5 kanaler med rejäla kraftresurser på 200 watt vid 8 ohm för runt 28 000 kronor. Passar perfekt.

 


 

ROTEL RSP-1582

Vad: Bioförsteg/processor

Antal kanaler: 7.2   

 

INGÅNGAR:                         

HDMI: 8 (varav 1 i fronten)   

Digital in: 3 x koax, 3 x optisk

Digital ut: Nej                          

USB front: Ja (för uppspelning från iPrylar)

Ethernet: Ja (endast uppdatering/styrning)

Wifi: Nej                 

Analog: 6 x RCA, 1 x XLR

Phono: Ja (MM)                      

multi ch: 7.1           

USB Dac: Ja                            

Bluetooth: Ja (aptX)                

 

 

UTGÅNGAR:                        

HDMI: 2                 

Pre out/sub out: 7.2

Hörlur: Nej                             

Multiroom: Nej       

 

Mediaspelare: Nej

App för styrning: Nej                              

Svenska menyer: Ja                

HDMI: 1.4                              

ARC: Ja

HDR: Nej

Dolby Atmos: Nej

Rackmontage: Ja     

 

Mått (BxHxD): 431 × 188 × 417 mm                      

Vikt: 12 kg

Info: septon.se, rotel.com

 

Pris: ca  35 000 kronor

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår