Aktuellt

Teatersuccé för kultdockorna

Dockorna från kultförklarade Kjell och hyllade Operation Klotty gör stor succé på Scalateatern i Stockholm. Vi har träffat Björn Carlberg, dockornas upphovsman.

Av Thomas Nilsson

Björn Carlberg och Petter Lennstrand är två av Sveriges mest erfarna dockspelare.

När de för första gången tillsammans skrivit manus och ställer sig på scen med ett helt koppel av sina mest populära figurer kan det förstås inte bli annat än braksuccé.

Dockhumor på Scala – med Klotty, Kjell & Allram med vänner hade premiär på Scalateatern i Stockholm den sjunde november och det blev genast publikrusning. Nu har man förlängt med ytterligare föreställningar och spelar hela februari ut. Sedan fortsätter segertåget ut i landet med shower i Malmö, Lund och Göteborg.

Björn har varit dockspelare i över 15 år och gjort kultserien Kjell och senast SVT-succén Operation Klotty.

Petter har jobbat med dockteater i snart 30 år. Han ligger bakom ett flertal teveserier, bland dem Höjdarna och Janne och Mertzi, samt långfilmen Upp i det blå. Hans mest kända skapelse är Allram Eest som både haft en egen talkshow på SVT, medverkat i julkalendern och Melodifestivalen.

 

Kjell gör entré

Genombrottet som dockspelare för Björn kom 2007.

Allt började med att Björn och Daniel Eskils gjorde en musikvideo med en docka som var regissör och som sedan blev karaktären Kjell.

-Vi filmade ute på stan, åkte tunnelbana och testade lite grejer. Det var bara ett experiment, något som vi gjorde för oss själva. Sedan tyckte vi det var så kul att vi fortsatte av bara farten.

Och resultatet blev geniala Kjell.

Första säsongen visades på ZTV 2007, säsong två gick på SVT 2009. Trots den enorma populariteten fick Kjell sedan vila flera år. 2015 dammade Björn och Daniel av dockorna igen och drog igång en efterlängtad tredje säsong, då som julkalender på TV4 Play.

Klotty banade väg för mer vuxenhumor

Ifjol gjorde Björn succé igen med en ny skruvad, fantastiskt rolig dockserie för vuxna, Operation Klotty, på SVT Play. Här möter vi Renata – en lätt försupen överklasskvinna som nästlat sig in i societeten, men som riskerar att hamna utanför sedan hennes make, den skröplige Klottys bilfirma gått i konkurs och gjort dem utblottade. Här finns också den struliga tonårsdottern Paula, hennes holländske friare Geert, den snobbiga väninnan Margareta, investment-bankiren och styrelseproffset Ulf af Utterman Klinkenspiel och många fler. Det är en välgjord satir med briljant knasiga karaktärer, suveränt bitsk dialog och med samma absurt underfundiga humor som i hyllade Kjell, fast med betydligt mer våld, blod och svärta.

Hur föddes idén med en dockföreställning på scen?

-Det kom vi på när Petter och jag gjorde Klotty. Han och jag spelade alla rollerna. Vi hade så roligt och kände att vi ville göra något mer. Vi har ju spelat ihop i rätt många olika barnprogram under åren och samlat på oss en massa karaktärer. Det ville vi utnyttja på något sätt.

Lite sång, lite dans och lite trams 

Arbetet med scenföreställningen började i maj.

Då spånade Björn och Petter fram sketcher och skrev manus. I augusti hade man plockat ut vilka dockor man ville använda i showen och repade sedan under september och oktober.

Finns det någon röd tråd i showen?

-Det är väl mer en kavalkad av olika sketcher, lite som en varité-föreställning. Men i andra akten finns det mer av en röd tråd. Då går dockorna från att vara sig själva till att spela roller i ett drama. Det blir lite mer fysisk situationskomedi än tidigare, men också lite sång och dans.

Bland de medverkande syns både gamla favoriter och nya figurer. Kjell, mamma Birgitta och hennes pojkvän Peter dyker förstås upp. Birgitta är, givetvis, föreställningens självklara primadonna och berättar inlevelsefullt om sitt travspelande och sina imponerande rökvanor på balkongen.

Överklassdamerna Renata och Margareta från Operation Klotty försöker bräcka varandras dyrbara vanor, styrelseproffset Ulf af Utterman Klinkenspiel rapporterar från det svenska näringslivets finrum och den finske gangstern Risto (från samma serie) berättar om sin kriminella uppväxt i Pääkasjärvi.

Nya figurer i sällskapet är den nervöse resebloggaren Hans Skägga, stand-up komikern Gergei Basso (världsberömd i hela Kirgovsk) och Atle Klinke, Norges svar på Jean-Michel Jarre.

-Totalt handlar det om att spela ett tjugotal bångstyriga dockpersonligheter, säger Björn.

Ett körschema som består av en avancerad ekvation av dock-och scenografibyten och tajming.

 

Det blir en del improvisationer också, särskilt när dockorna interagerar med publiken.

-Det är speciellt Birgitta som pratar med folk och ställer frågor. Det är nytt varje kväll. Då får jag improvisera. Det är kul, det ger showen mer nerv.

Ett bejublat inslag i föreställningen är en revolutionerande nytolkning för scenen av Sagan om ringen med Allram Est som Gandalf och Birgitta som Frodo (lina). Publiken tjuter av skratt och applåderna dånar ända ned till Norra bantorget.

Målsättningen har varit att folk ska kunna se föreställningen utan att ha koll på figurerna sedan tidigare.

-Och det tror jag vi har lyckats med. Karaktärerna är så tydliga, så man fattar dem ganska fort. Birgitta känner man igen även om man aldrig sett henne förut.

 

Dockhumor på Scalateatern spelas nu till den 29 februari. Se www.scalateatern.se för datum och tider.

Läs hela intervjun med Björn Carlberg HemmaBio 1-2/2020!

Desirée Nilsson

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår