Guide Favoriter ur arkivet Hemmabio #5 2019

GUIDE: Samsung TV 2019-2020

Bättre toppmodeller och vidare vinklar är de stora nyheterna hos Samsungs TV för 2019.

Samsung år 2019 bjuder på tekniska förbättringar och mer spelfunktioner. Annars är sig utbudet likt det för 2018 med ett par viktiga skillnader. Främst den att du inte kan lita på att QLED-stämpel längre ger ”allt”. Vi går igenom detta och mycket till. För vi fick chansen att se en hel del av nyheterna hos Samsung tidigare i vår.

 

Innan vi går igenom allt behöver vi en förklaring till produktkoden. Till exempel kan den kompletta produktbeteckningen hos RU8-modellen vara UE65RU8005TXXC. Detta bryter ned som följer

 

UE: allmän beteckning för en konsument-TV

65: Hur många tum panelen är på, vilket är viktigt att veta

R: Årsmodell

U: Ultra HD

8: Modellserie, eller övergripande kvalitetsnivå om man så vill

00: Avslöjar mindre detaljer inom denna serie, likt färgen på ramen, färg på fjärrkontroll, formen på stativet men också modeller som endast säljs via vissa butiker

5: Nordisk modell, nordisk elsladd och förberedd för nordiska tjänster som kabel-TV etc.

TXXC: anger främst försäljningsregion. Beteckningen är överflödig.

 

Det räcker alltså med att skriva RU8-serien så har man täckt in allt man behöver veta om TV:ns egenskaper i fråga om bild och kvalitet. På de enklare modellerna är det alltså många varianter med snarlika siffror som i grunden är samma TV fast med kosmetiska detaljer. Därför skriver vi som vi gör i tabellen med X istället för exakt siffra.

 

Q som i QLED

Det finns likt tidigare år främst Samsungs QLED-modeller, vilka är de ”roliga” apparaterna med finesserna och bildkvaliteten. 8K-modellen Q950R är efterföljaren till 2018:ns Q900R-model och lägger främst till finesser för UVA (se nedan) med bättre betraktningsvinklar samt 4K/120 och 8K/60 Hz via HDMI 2.1.

 

För de vanliga 4K-modellerna är det Q90R, Q85R, Q80R och Q70R som ger varierande grad av finesser. Här hittar du toppklassnivå i fråga om bildkvalitet där TV:n i allt högre grad är bättre på ”allt”. Bättre på bild för film, för HDR, för spel och så vidare.

 

Den lite udda fågeln i år är Q6xR-modellen som kommer under flera beteckningar som Q60R, Q67R, Q65R och Q64R med vad som är verkar vara samma TV i olika utföranden, färger och lister. 2019:ns Q6xR-serie är en mycket enklare modell jämfört med Q6FN från 2018 och saknar ljusstyrkan, färgomfånget och avancerad bakgrundsbelysning.

 

Steget ned är RU8-serien som är en mellanklass. Det är inte självklart exakt hur mycket som skiljer mot Q6xR-serien, men en möjlighet är att exempelvis reflexfiltret är enklare vilket stämmer från tidigare år. Och kliver vi ned till de enkla modellerna i RU7-serien är det ännu enklare på alla punkter. Enda udda utstickaren är RU73-serien som använder en krökt panel. Annars har Samsung helt släppt detta med böjda eller välvda paneler.

 

För smart-systemen är det fortfarande Tizen OS som gäller hos alla modeller. Ju högre upp i serien, desto med processorkraft finns inbyggd. Funktionerna i tabellen är som följer:

 

En box för dem alla

One Connect är Samsungs lösning där bildbehandling, anslutningar med mera och elektronik för bild- och ljudsignaler samlas i en separat låda. Den lådan kan du gömma med övrig utrustning, inklusive i ett skåp så länge som ventilationen är god. Sedan dras en kabel direkt till TV:n och du behöver aldrig (och kan inte) dra HDMI, USB och alla andra kablar till TV:ns baksida. Istället används en specialiserad systemkabel från boxen till själva bildpanelen. Den kabeln kan du komplettera i flera längder, upp till 15 meter. Exakt kapacitet hos One Connect-boxen varierar från år till år.

 

HDMI, antalet HDMI-anslutningar hos TV:n i fråga. Med en One Connect-box sitter de på boxen.

 

Local Dimming är i hur detaljerat bakgrundsbelysningen kan regleras i zoner. Ju fler zoner, desto mindre sektioner släcks ned och desto mindre risk för att panelen synligt lyser upp i en ”gloria” runt ljusa objekt mot mörk bakgrund. Observera att Samsung inte går ut med antalet zoner utan beskriver det godtyckligt som X4 eller X16 baserat på ”upplevd kvalitet”.

 

TV-tillverkare har generellt problem att beskriva saker i klartext och Samsung är inget undantag. Det framstår som att Samsung för 2019-modellerna tar bort local dimming-funktionerna som arbetar i kolumner eller rader. Helt enkelt för att det blir klagomål när exempelvis vita undertexter får stora delar av bilden att lysa upp. Det som finns av local dimming är då endast Q70R-modellerna och uppåt.

 

Bättre svärta och färg i vinkel

UVA är Ultra Viewing Angle och är det nya filter som Samsung adderar på toppmodellerna. Filtret fokuserar ljuset mot själva LCD-skiktet och minskar ljusspridningen i panelen. Detta leder dels till mer effektivitet vid hög ljusstyrka och HDR, men kanske viktigast av allt, att panelen inte läcker lika mycket ljus i vinkel. Detta bidrar till att panelerna sedda från sidan behåller sin svärta och färgerna i mycket högre utsträckning. Detta har alltid varit ett besvärande problem med VA-paneler.

 

Här har vi fått chansen att jämföra modellerna från 2018 och de nya från 2019 med just UVA-filtret och det märks tydligt att det fungerar och har effekt. Svart behålls som svart i vinkel. Särskilt då från sidan sett. Hos VA-paneler är det vanligt att röda färger dämpas när du går åt sidan och drar bilden mot en mer turkosgrön ton. På 2019-modellerna med UVA-panel uppstår heller inte sett fenomen. Tyvärr återfinns detta filter endast i toppmodellerna.

 

Spelfunktioner och 13,5 ms input lag

4K/120 Hz innebär att TV:n har HDMI-anslutning kapabel till en bandbredd om 48 Gigabit/s. Alltså Ultra High Speed från HDMI 2.1-specifikationen och därför kan köra 4K-signal om 120 Hz. Observera att det i skrivande stund inte finns några brett tillgängliga bildkällor som klarar denna hastighet, utan det är för framtiden.

 

1080p/1440p/120 Hz betyder att TV:n tar emot bildsignaler för 1 920 × 1 080 pixlar och 2 560 × 1 440 pixlar i 120 Hz. Detta används främst för dig som spelar spel från PC, men kan också bli aktuellt från spelkonsoler. Panelerna med dessa funktioner har också ett utökat utbud av spelfunktioner för att minska intrycket av eftersläp genom att lysdioderna släcker ned.

 

VRR är Variable Refresh Rate och innebär att panelen ändrar sin bildfrekvens, Hertz, till samma frekvens som spelet skickar, alltså FPS, frames per second. Detta minskar problem med ryckighet och bruten grafik i rörelser. Samsung använder sig också av AMD Freesync. Frekvensspannet är då 48–120 Hz.

 

120 Hz och VRR-funktioner finns endast hos modeller där LCD-panelen också kan arbeta i 120 Hz, vilket då endast gäller 55 tum och större paneler. De mindre panelerna arbetar internt endast i max 60 Hz. Enklare modeller saknar dessa utökade spelfunktioner helt och hållet. Samsung utlovar en latens, input lag, om ca 13,5 ms vilket är lågt. Det är ännu inte tydligt om detta också gäller de enkla modellerna.

 

QLED, modell Q70R och uppåt för HDR

HDR Ljusstyrka är hur starkt modellen ska lysa i HDR. Samsung anger den förväntade ljusstyrkan vid HDR hos några av modellerna och främst då toppmodellerna. Övriga modeller har ingen specifikation. Det mesta tyder på att ljusstyrkan är under 500 nits och till och med lägre. Därför kommer HDR hos dessa modeller ha en begränsad betydelse.

 

Detta medför också att Samsung använder enklare former av lysdioder till dessa modeller. De har inte samma stora färgomfång för att matcha de typiska kraven hos film för 4K och HDR. Det vill säga ett mer begränsad färgomfång jämfört med DCI-P3-färgrymden som är normen i dagsläget.

 

Sammanfattning

För 2019 fortsätter Samsung i samma spår och de intressanta nyheterna kommer främst i toppmodellerna. Den förbättrade betraktningsvinkeln imponerade stort under Samsungs teknikdemo. Men det är också lite av en reträtt hos mellanmodellerna, särskilt då Q6xR-modellen som för 2019 är en mellanklassmodell utan tidigare generationers förmåga till ljusstark HDR. Där är 2018 års Q6FN modellen fortfarande den bättre modellen så länge som den säljs.

 

Som alltid kommer priserna att inledningsvis vara höga och sjunka mot hösten och vinterns reor. Kvaliteten mer exakt kommer vi att försöka testa så gott vi hinner. Tumregeln du ska ha med dig att för 2019-modellerna är det Q70R och högre som har ”allt” och ger minst kompromisser med funktioner och bildkvalitet. Vi återkommer i tester!

 

Q950R är 8K-modellen. Behöver du inte pixlarna eller den höga ljusstyrkan är klivet ned till Q90R-modellen en stor skillnad i pris, men lika bra i bildkvalitet. Ja, förutom ljusstyrkan och 8K-möjligheten när den dagen kommer. Det är Q70R och uppåt du ska sikta på för högsta bildkvalitet och flest finesser.

 

 Samsung börjar släppa idén om böjda paneler. Undantaget är RU73-serien som är en enklare mellanklassmodell och de enda modeller med just krökta paneler.

 

 

Effekten av det nya Ultra Viewing Angle-filtret i praktiken. Den bortre TV:n är en Q8DN, en 2018-modell utan UVA och närmast den ersättande 2019-modellen, Q80R. Apparaterna är ställda till samma ljusstyrka.

 

 

Skiss över Ultra viewing Angle-filtret (som också kallas ”Q Angle”) och hur det fungerar som ett extra skikt mellan lysdioderna och själva LCD-skiktet. Ljuset är mer samlat, kollimerat, innan det når själva LCD-skiktet och spiller därför inte över lika mycket. Detta leder till att svart förblir svart och att färger inte tappar intensitet i vinkel.

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår