mässa

Filmfantasten som lockar stjärnorna till Sverige

Jesper Isberg, 47, är Sveriges ende mässarrangör för film, Sci-Fi och fantasy. Det är han som legat bakom Sci-Fi World i 23 år och bjudit in svenska fans få träffa Hollywoodstjärnor och kultförklarade ikoner. Vi har tittat in bakom kulisserna och fått en pratstund med Jesper.

Av Thomas Nilsson, Foto: Isberg Entertainment

 

Sci-Fi World slog upp portarna första gången 1997.

Det är en mässa som växt och blivit allt mer populär med åren. Här kan filmfans i alla åldrar köpa coola prylar och träffa både likasinnade och kända skådespelare som signerar och låter sig bli fotograferade med sina beundrare. Det handlar om fyra välbesökta mässor per år - i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg.

När vi träffar Jesper är det tidigt i december och portarna har nyligen stängts för ännu en välbesökt upplaga av Sci-Fi-mässan, den här gången i Älvsjö med gäster som Robert Englund (Freddy i Terror på Elm Street-filmerna), Michael Madsen (Reservoir Dogs), Michael Biehn (Aliens) och Christopher Lambert (Highlander).

-Det var lyckat, alla gästerna var nöjda och glada och besökarna likaså. Då är jag också glad.

 

 

Hur lång tid tar det att få ihop allt för varje ny mässa?

-Förberedelserna tar ungefär ett halvår. Det är fortfarande mycket jobb för varje gång, även om jag etablerat ett stort kontaktnät och mitt team fått rutin. Men det är viktigt att inte bli för bekväm och ta saker och ting för givet. Min inställning är att göra varje mässa som om det var den allra första. Det är också viktigt att hela tiden förnya sig och utveckla arrangemanget. Cosplay (folk som klär ur sig till populära film-eller seriekaraktärer) är till exempel något som blir allt mer populärt, både för de som själva medverkar och besökarna som tittar på. Den delen växer för varje mässa.

Nu när du hållit på så många år är det förstås lättare att få Hollywoodstjärnor att ställa upp. Men hur lyckades du ragga kända gäster när mässan var ny och inte lika etablerad?

-Det var tufft i början. Det var 90-tal och det fanns inget internet. Det gick genom bekantas bekantas kontakter. Det blev många dyra telefonsamtal och resor för att träffa folk på plats och försöka övertala dem att komma hit.

Konstiga erbjudanden

Som arrangör måste Jesper också hantera mängder av förfrågningar om gästerna.

- Jag måste sålla hårt. Mest handlar det om folk som vill intervjua skådespelarna. Problemet är att så många kallar sig journalister nuförtiden. Inget ont om dem, men bara för att man driver en blogg, har ett Youtube-konto eller en egen hemsida innebär det inte att man är journalist. För min del handlar det om att hitta en balans mellan att skapa uppmärksamhet kring mässan och få gästerna att trivas. De kommer ju främst hit för att träffa fans, inte prata med journalister.

 

Skrönor och minnen i bokform

En bok om Sci-Fi World och mässan är på gång.

Här kommer man att samla foton och en massa kända och okända anekdoter, samt en och annan liten skandal. Självklart vill Jesper spara godbitarna till boken, men bjuder ändå på historier som ingen annan utanför mäss-crewet känner till.

Dem och mycket mer om allt som hänt bland stjärnorna bakom kulisserna på Sci-Fi World kan du läsa i intervjun i nr 3-20.

 

Kommande Sci-Fi mässor slår upp portarna i Göteborg den 29 feb – 1 mars och i Malmö den 28 mars – 29 mars.

Mer aktuell information finns på www.scifiworld.se

Annons:

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår