Test Smarta hem Hemmabio #12 2020

TEST: ARLO FLOODLIGHT

Inget smart hem utan effektiv kamerabevakning. Vi kollar in Arlos lysande Floodlight

Annons:

Tryggheten är viktig, särskilt I våra hem. Tyvärr finns det idioter som inte respekterar andras egendom så åtgärder som just kameraövervakning och tajt grannsamverkan är något vi kommer att behöva fortsätta att jobba med för att hålla våra hem under effektiv uppsikt.

Kameratillverkaren Arlo är ett bekant fabrikat för många som smartat upp sitt hem för just detta ändamål. Vi har tidigare testat Arlo Pro (HB6, 2017) som bjöd på en trådlös och flexibel bevakning om än inte högupplöst (720p).

Sedan dess har nya modeller med högre upplösningar lanserats såväl som kompletterande produkter såsom dörrklockor och separata lampor kommit att integreras i Arlo-familjen.

Lys upp, håll koll

För en tid sedan lanserade man Arlo Pro 3 Floodlight, en 2k-amera med integrerad LED-strålkastare som verkligen lyser upp området den är tänkt att bevaka. Belysningen är rörelseaktiverad och kan regleras att ösa på med 2000 lumen med den inbyggda batteridriften och hela 3000 om du kopplar in strömmatning via kabel.

Kamerans status kan, precis som med andra modeller från Arlo, övervakas via app eller webbläsare. Och det som är viktigt att hålla koll på är batteristatusen så den inte står utan kräm när det blir skarpt läge (du kan välja att få pushnotiser när batteriet börjar sina).

 

Smidig integrering

Arlo Pro 3 Floodlight kan köras helt utan hub, men har du redan etablerat ett Arlo-system där hemma är det väldigt enkelt att addera ytterligare enheter, och Floodlight anslöt sig smidigt till resten av systemet. Det var bara att skruva upp den på väggen och addera i appen.

Väl igång med kameran och appen (du kan även logga in på ditt konto via datorns webbläsare för att kanske få bättre överskådlighet och göra dina inställningar där) kan du ställa in en hel del funktioner, som till exempel vad som ska hända när någon kamera detekterar rörelse eller ljud. Jag kör direkt inspelning på alla mina anslutna kameror (4 stycken), även de inomhus, så fort något händer.

Funkar naturligtvis också i det smarta hemmet med till exempel Homekit, Alexa, Google Home och IFTTT vilket ger en bra integrering och kontroll av hela systemet i ditt smarta hem.

Vidare kan du ställa in att kameran zoomar in det som rör sig och följer det genom att bocka för Auto Zoom och tracking i appen. Mycket smidigt även om kameran tappar en del upplösning i zoomat läge. I appen ställer du också in om du till exempel vill använda Geofencing för till- och frånslag, schemaläggning av detsamma, markering av aktivitetszoner och diverse inställningar för respektive enhet.

 

Arlo Floodlight har en effektiv 160-graders vidvinkel vilket täcker in såväl baksidans trädäck som trädgården.

 

I praktiken bevakar Floodlight den valda delen av vår testträdgård, som verkligen badar i ljus när Floodlight slår på, utan problem. Vi uppskattar också den generösa vidvinkeln på kameran, som anges till 160 grader, vilket innebär att så fort någon kliver i på området eller kikar ut det minsta från gaveln, så aktiveras enheten och lyser upp hela min trädgård (typ jag när jag smyger ut och tjuvröker…).

Plus att i mitt fall triggas övriga kameror samtidigt och ger en väldigt komplett överblick på vad som händer både i och utanför byggnaden.

Under fliken ”Smarta meddelanden” hade jag missat att knäppa på detekteringen av djur vilket resulterade till mängder av fina kattfilmer.

 

Ännu ett abonnemang

För 29 kr I månaden kan du lägga till igenkänning av personer, fordon, djur och paket, vilket gäller för en kamera. Det finns fler varianter av abonnemang för ytterligare kameror samt att du kan spara dina inspelningar I molnet.RÄTTELSE

 

VI SKREV: Utan abonnemang har du sju dagar på dig, men kan alltid ladda ner inspelningarna och spara lokalt på lämplig plats eller dela med den det kan angå.

DETTA GÄLLER UTAN ABONNEMANG: 

  • Fjärrstyrd och lokal livestreaming
  • Push-meddelanden
  • Automatisk zoomning och spårning
  • Tvåvägsljud
  • Lokal lagringsinspelning

Om du har befintliga Arlo-kameror (Pro 2, Pro, Wire-Free, Go, Q Plus, Q och Baby) återgår de till Inget abonnemang, vilket inkluderar grundläggande 7-dagars molninspelning samt alla de funktioner och fördelar som tidigare.

För aktuella abonnemang, priser och funktioner, klicka HÄR

 


 

Det som talar för betaltjänsten hos mig, förutom lagring i molnet, är framför allt att den kan urskilja djur, då jag har en närmast oavbruten parad av grannarnas katter som oblygt knallar över tomten och runt huset och bevakar sina revir, dygnet runt.

Det blev 30-40 push-notiser om rörelser per dygn vilket naturligtvis dränerar batteriet snabbt. Det adderar även onödig stress då meddelanden om RÖRELSER på framför allt husets baksida ger en lätt klump I magen. Varje gång. Tänk om det inte är ett djur?!

 

I praktiken

Arlo Floodlight gör det den ska och som flerårig brukare av företagets kamerasystem har jag varit såväl nöjd som lätt frustrerad och irriterad över knorrig app och tappad kontakt med mera.

Exempel på det är när jag vid några tillfällen kommit hem tidigare än vad som angetts i schemaläggningen av systemet, så har Arlo plötsligt ”glömt bort mig” och jag måste logga in med användarnamn och lösenord i mobilen, vilket verkar inträffa när jag har extremt bråttom in genom dörren efter en dryg timme i bilköerna (ja, ni fattar).

Naturligtvis kommer jag inte ihåg just de förbaskade uppgifterna i det trängande läget. Tur att det finns nödalternativ – en liten skogsdunge precis bakom tomten man kan springa bort till för att slippa trigga hela systemet.

Vanligtvis loggar man direkt in i appen genom att öppna den.

När det gäller det praktiska underhållet så är det du behöver göra, för att hålla igång kameran, att med jämna mellanrum plocka fram stegen och ta ner kameran för laddning och eventuell putsning av linsen. Det finns även lösningar med små solpaneler att ansluta för laddning den vägen.

Batteriet tar runt 5 timmar att ladda och kameran ska tåla temperaturer ner till -20 grader.

 

Sammanfattningar

Med Floodlight i systemet har jag fått en ganska komplett täckning av trädgården på husets baksida, det ställe där inkräktare med kofot I handen tidigare smugit omkring (och även brutit sig in, något som tyvärr inte blivit helt ovanligt i grannskapet).

Det som återstår nu är att bygga vidare med de delar av smartsystemet jag just investerat i, och försöka få allt att trivas tillsammans och göra livet i mitt hus ännu lite bekvämare. Det här är kul och samtidigt väldigt bekvämt, och svårt att sluta är man väl börjat.

Jag funderar också på att skaffa ett par Arlo Security Lights (när de väl släpper en ny modell då de tidigare utgått) och till exempel montera en bit upp på den stora tallen på baksidan, som även den ska aktiveras så fort någon allt för nyfiken typ rör sig på tomten. Borde blända till och med den mest ljusskygge besökaren.

Arlo Floodlight är ett utmärkt verktyg med flera funktioner för att få en fullt fungerande kameralösning med kraftig belysning för din egendom. Bildkvaliteten är helt okej, såväl i dag- som nattläge. Batteritiden likaså. Vill du sedan vidare kompletterar du med en hub och fler kameror, och integrerar det galant i ditt smarta hem för full funktionalitet.

 

 

ARLO FLOODLIGHT

Vad: kamera med inbyggd strålkastare

Batteridrift: Ja, laddbar

Synfält: 160 grader

Upplösning: 2K HDR (2560 x 1440 )

Inbyggd siren: Ja

Ljusstyrka: Upp till 3000 lumen

Högtalare: Ja, tvåvägs

Pris: ca 3 000 kronor

Info: arlo.com

Annons:

Med mobilen är det en enkel sak att på plats rikta kameran för bästa täckning.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår