Test Favoriter ur arkivet Hemmabio #12 2020

Samsung HW-Q950T

Samsungs största soundbar levereras med trådlösa surround/atmoshögtalare, och det här kan vara den enklaste vägen till äkta hemmabioljud någonsin.

Annons:

 

En soundbar, en trådlös subbas och två trådlösa surroundhögtalare, tio minuter för att packa upp, fem minuter för att koppla in och sedan är det klart! Ok, ska du sätta upp soundbaren på väggen kommer det att ta längre tid, men i övrig stämmer tidsåtgången rätt väl.

 

Enkelt att komma igång

I förpackningen finns – förutom soundbar, subbas och surroundhögtalare – fjärrkontroll, hdmi-kabel och vinklar för väggfäste. Dessutom finns en manual som täcker det viktigaste, och förutom det som är i kartongen behöver man en modern telefon eller padda för att ansluta till nätverket, och självklart en tv.

Anslutning till tv:n kan ske på flera sätt: via HDMI, via optisk digital eller via Bluetooth (om du har en Samsung-tv), och använder du HDMI kan den optiska ingången användas till andra källor. Dessutom finns två HDMI-ingångar för att ansluta till exempel tv-mottagare och UHD Blu-rayspelare.

För att ansluta till nätverket krävs appen Samsung SmartThings, och förutom att man måste skapa ett konto går installationen sjukt smidigt.

De trådlösa delarna, subbasen och surround/atmoshögtalarna, kommer att kopplas upp automatiskt om du gör som det står i manualen. Gör du i stället som jag, bara packar upp och stoppar i strömsladdar allt eftersom, kanske du måste koppla dem manuellt, men det är enkelt beskrivet i manualen och tar inte lång tid.

Med appen Smart Things kan du koppla in Q950T i ditt smarta Samsung-hem, och till exempel gruppera Q950T med andra högtalare, spela radio och annat.

Ljud och avkodning

Då själva soundbaren har en display som är riktad uppåt är det lite småsvårt att sitta i soffan och justera nivåerna för de olika kanalerna, med lite minnesträning går det. Och just detta att du kan justera kanalernas inbördes nivå gör det enkelt att anpassa Q950T till ditt rum.

Förutom nivåjustering per kanal finns också tonkontroller, och du kan välja mellan bas/diskant eller 7-bands eq i appen. Smidig funktion och enkla justeringar, och det är lätt att justera ljudet efter smak.

Avkodningen av ljud är bra, om än inte fullständig. Q950T kan koda av Dolby Atmos, och så Dolby True HD och DD+, men inga Dts-format. Lite samma sak är det med HDMI och 4k pass thru, Q950T hanterar HDR 10+, men inte Dolby Vision. Detta kommer nog inte att störa speciellt ofta, men det kan vara bra att känna till om ljud eller bild inte blir riktigt som man väntar sig.

Samsungs fjärrkontroller är sköna att hålla i, och riktigt smarta att använda. Tack vare CEC kan du kontrollera till exempel Apple TV eller en BD-spelare, och med vippan för Woofer styr du enkelt subbasens volym.

 

Riktig hemmabio

Oavsett om det är en gammal sunk-dvd med 5.1 DD, Netflix eller den senaste Atmosfilmen imponerar Samsung Q950T storligen med ett ljud som verkligen fyller rummet, och inte med någon diffus ljudsmet heller! Nej, det är fokuserade placeringar, lätt att följa rörelser i rummet och definitivt ”riktig hemmabio”. Även tonalt är Q950T imponerande, lite lagom överdrivet och insmickrande, men över lag ändå hyfsat linjärt, känns ljudet ärligt på ett sätt man sällan upplever med just soundbars.

Q950T kan också smälla på rätt duktigt, och bor du i lägenhet finns alla möjligheter att reta upp grannar om du är lagd åt det hållet. Japp, det går att spela starkt med Q950T!

Samsung har också ”Sound modes”, så att du kan få den att spela surroundljud oavsett insignal eller fokusera ljudet för optimal spelupplevelse, men standardläget är bäst tycker vi. Det fjärde läget, ”Adaptive”, är också intressant, då soundbaren försöker gissa hur ljudet borde funka bäst. Lite AI på ljudsidan, och en inställning som funkar ok i de allra flesta fall, speciellt som den inte rör signaler som identifierar sig som Atmos.

 

Full pott

Samsung HW-Q950T är en föredömligt lättanvänd soundbar med ett i sammanhanget fantastiskt bra ljud, och just att det inte finns något du egentligen behöver ställa in gör det hela ännu mer imponerande. Äkta surround med fyra uppåtriktade Atmoshögtalare kombinerat med en mycket imponerande ljudsignatur gör att vi utan att tveka ger HW-Q950T våra varmaste rekommendationer!

 

 

    3 SNABBA         

Riktig biokänsla

Snabb installation

Trådlösa Atmos-surrounder

Betyg 10

 

Samsung HW-Q950T

HDCP2.2               Ja

HDMI in                2

Övriga digitala in               Optisk

Analoga in           Nej

Bluetooth in       Ja

Nätverk                Wifi 2,4/5 GHz

Multiroom          Samsung SmartThings

Spotify Connect                Ja

Utgångar             HDMI eARC

Röststyrning       Alexa

Mått (B x H x D) 1232 x 69,5 x 138 mm

Vikt        7,1 kg

Subwoofer         Trådlös

Mått (B x H x D) 211 x 403 x 403 mm

Vikt        9,8 kg

Övrigt    Trådlösa surround/atmoshögtalare

Pris         14 990 kr, Prissänkt 20210330: 8 990 kronor

Info        samsung.se

Annons:

De två surroundhögtalarna är egentligen fyra, eftersom det är två helt separata kanaler per låda. Allt du behöver göra är att koppla in strömkabeln så funkar det, och det samma gäller subbasen. Tänk bara på att koppla in strömmen till surroundhögtalare och subbas innan du kopplar in soundbaren, annars får du göra den trådlösa kopplingen själv.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår