Extra Material

Dirac – kul eller krångligt…?

Här kommer delen om Dirac-inställning, läs testet av förstärkaren i HemmaBio 5/2021. Egentligen är det inte så komplicerat att fin-kalibrera à la Dirac (som i sig är extremt komplext och finmejslat). Du behöver bara se till att ha ett grundlugn i huvudet och kroppen, och gå metodiskt tillväga. Gör så här:

1

På Diracs hemsida och laddar ner programmet till din PC, Mac, pekplatta eller smartphone. Sedan ser du till att vara uppkopplad på samma nätverk som Arcamförstärkaren.

 

2

Du drar igång programmet, och låter det hitta din AVR30 via en scanning. Det plingar till på en gång, och en kvadratisk ARCAM-symbol dyker upp under rubriken ”hittad samarbetspartner”.

 

3

Koppla in mikrofonen i datorns USB-ingång, eller i AVR30, och klicka nästa. Välj mikrofonen i nästa steg och hoppa vidare. Här inser du att din första ”bonn-installation” inte var så dum ändå, för kanalvolymerna är hyfsat grundinställda. Du aktiverar en brussignal som sedan spelas på en högtalare som du väljer, och så har du möjlighet att finjustera kanalbalansen mellan alla inkopplade högtalare. När du har justerat samtliga inkopplade kanaler är det dags att börja mäta upp rummet!

 

Prydligt och tydligt

Grafiken är både pedagogisk och lättöverskådlig i senaste versionen av Dirac. AVR-förstärkarna levereras med ”mellanversionen” av programmet, vilket betyder att alla högtalare mäts över hela frekvensregistret, varefter ett gäng avancerade beräkningar följer. Du kan välja att köpa till fullversionen, som lägger extra energi på att para ihop dina stora och kraftfulla subwoofers med övriga högtalare om du vill. Det går att klicka i längst uppe till höger i arbetsfältet. Du kommer dock långt med mellanversionen, som fungerar finfint i de flesta normalfall, med ingen, en eller ett par vanliga woofers. Vi fortsätter.

 

1

Du kan välja att utföra din mätning utifrån din vanliga lyssningsplats, en bredare lyssningsyta, eller en riktigt tight och definierad position i rummet. Vi valde den vanliga, som kallas ”narrow” i programmet.

 

2

Fram med stativet och den lodrätt monterade mikrofonen, och så kör vi igång. Första positionen är mitt mellan öronen, och sedan följer tolv ytterligare – fyra framför, fyra bakom och fyra utmed sidorna.

 

3

När alla positioner är mätta, lämnar du över beräkningen till programmet, och skickar sedan över det över nätverket till din hungrande hemmatioförstärkare. That’s all, Folks!

 

Och så…

 Proceduren tar väl en tjugo minuter sådär, och sedan får vi se resultatet. Diracs förvalda kurva utgår från att vi får det som trevligast om vi ökar nivån en aning i basområdet, och sedan varsamt reducerar den gradvis ända upp i diskantområdet. Du får se varje individuellt uppmätt respons för alla dina högtalare, och du kan själv gå in och höja och sänka kurvan efter egna preferenser. Har du olika preferenser för olika tillfällen, kan du göra tre helt olika kurv-kompotter och lagra dem på varsitt förval i Arcamreceivern.

Låter det krångligt? I så fall har jag beskrivit proceduren för omständligt, för det är det inte! Du fixar det, om du bara tar det lite lugnt och metodiskt. 

Annons:

Din vanliga laptop förvandlas till ett avancerat akustiklaboratorium så fort du laddat ner den Dirac-appen. När du hittat din AVR-förstärkare är det bara att börja justera nivåerna för varje inkopplad högtalare.
Du börjar med mikrofonen i lyssningsposition, och trycker sedan START. Ett frekvenssvep kommer då att ljuda i varje högtalare, en efter en, laget runt.
Så här ser det ut när du harvat igenom alla mätpunkterna. Använd stativ! Nu är det bara att vänta på resultatet…
Du döper din korrigeringskurva, och sparar den på en av AVR30:s tre minnesplatser. Observera att du själv kan gå in och modifiera kurvan helt efter egna preferenser. Det är lätt.
Tryck SAVE, och vips – så hamnar mätresultatet i din förstärkare. Du kan välja att använda korrigeringen individuellt för varje ingång. AVR30 kommer ihåg ditt senaste val.
Snabbt och lätt konfigurerar du upp din AVR30 via ditt eget tangentbord. Funkar direkt.
Du hittar precis samma menyer som på displayen. Bara att gå in och döpa om ingångar och välja format precis som du vill ha det.
Kanalbalans efter första manuella grovinställningen. Gör den noggrant så underlättar du inför Dirac-kalibreringen.

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår