Test Smarta hem Veckans gratisartikel Hemmabio #4 2021

ARLO ESSENTIAL WIRE-FREE

”När en besökare närmar sig ytterdörren slår kameran igång en inspelning.”

Annons:

 

PLING PLONG ­– VEM DÄR?

Mer eller mindre smarta dörrklockor med kamera har ju funnits ett tag nu. Idéerna har varit goda men i praktiken har de lämnat mycket att önska när det kommer till den praktiska användningen. Arlos senaste trådlösa kan dock vara varianten vi väntat på!

När du väl installerat dina smarta lampor, en dammsugare och ett par kameror är kanske nästa steg att slå till på en smart dörrklocka. Det är ju onekligen ganska praktiskt när någon kommer på besök mitt i filmen, eller kanske ännu mer angeläget -­ när du inte är hemma!

Dock har de tidigare modellerna på den svenska marknaden inte slagit igenom så stort. Problem med otroligt sega appar och dyra abonnemang gjorde säkert sitt till. Men som bekant går ju den tekniska utvecklingen i raketfart, så nu har den här produkttypen mognat ganska mycket, och det kommer flera intressanta modeller under 2021.

Ett fabrikat som etablerat sig bra här är Arlo med sina kameror som är bland de allra starkaste när det gäller den typen av produkter för vanliga hushåll. Många gånger också ihop med någon typ av larmpaket.

 

Provmontering och test av kablarna och att den gamla transformatorn orkar driva dörrklockan. Och det gjorde den.

 

Med eller utan kabel

När Arlo nu släppt sin senaste dörrklocka Wire-free är vi naturligtvis nyfikna. Som namnet antyder är den trådlös och matas av ett inbyggt batteri. Har du en del trådlösa prylar hemma redan jublar du kanske inte direkt över ännu en produkt att behöva plocka ner och ladda med ett par-tre månaders mellanrum

Välkommet här är att dörrklockan även kan kopplas till befintliga kablar från din gamla dörrklockeknapp, och underhållsladda batteriet den vägen. Du kan då också använda ringklockan som redan sitter inne på hallväggen.

Har du ingen klocka sedan tidigare skruvar du upp utomhusenheten på lämplig plats (efter att du laddat batteriet ordentligt) och köper till en trådlös ringklocka, Arlo Chime, för några hundralappar och ploppar in i ett ledigt vägguttag (kräver koppling till en basstation) och väljer lämplig ringsignal (finns ett antal mer eller mindre användbara varianter).

Vi kopplade trådat till husets ordinarie ringklocka. Den funkar men låter bedrövligt (tror den är från sent 70-tal). I appen kan du välja vilken du vill använda. Vi testade att bara använda Chime, men den gamla hemska plingade vilt ändå.

Batteriet sitter i oavsett om du kopplar till befintlig strömsatt ringklocka eller inte. Dels har det en vattentätande funktion, dels är det från batteriet Arlo hämtar sin ström för drift (strömkablarna underhållsladdar bara).

 

Sådärja, nu sitter dörrklockan stadigt på väggen och är redo för nya besökare.

 

Stationslös

Arlo Wire-free behöver ingen basstation utan ansluter direkt till ditt Wifi (går dock med lite pyssel att ansluta även till basstationen) och installationen går smidigt via appen som tar dig steg-för-steg till mål.

Det som Arlo skryter lite extra om är att du kan ställa in ett synfält på 180 grader i upplösningen 1536 x 1536, vilket gör bilden kvadratisk och inte brevlådebred. Tanken är att du ska kunna se hela filuren som ringer på och det eventuella paket han droppar vid dörren.

 

Fasen, fikasugne Thomas Odeltorp ringer på igen! Ska jag svara eller trycka igång larmsignalen?

 

I praktiken då, funkar det?

Ja, det funkar. Riktigt bra dessutom. När en besökare närmar sig ytterdörren slår kameran igång en inspelning. När densamme trycker på knappen ringer mobilen efter några sekunder, och du svarar precis som vid ett vanligt mobilsamtal, och live-bilden från kameran kommer upp så du ser den som vill hälsa på hos dig.

Och just detta moment ligger till grund för mycket av den tidigare kritiken,­ det tog så lång tid innan du fick en notifiering att besökaren eller paketbudet hann gå igen för att ingen svarade.

Med den här dörrklockan ansluten till en supersnabb Netgear Orbi-router ett par meter från dörren är fördröjningen bara några få sekunder. Jag får också samtidigt ett röstmeddelande från Google Nest som säger att det ringer på dörren (hemsystemet har allt kopplat även till Samsung Smartthings).

Sedan är det bara att snacka på med din gäst via den inbyggda högtalaren. Svarar du inte kan du välja några av de förinspelade (av Arlo alltså) meddelandena eller inte göra ett skit. Cirka 20 sekunder efter att knappen tryckts in meddelar dörrknappen besökaren att det går bra att lämna ett röstmeddelande.

Bildkvaliteten från kameran är inte superbra, men absolut godkänd. Du ser vem det är som anlänt, både dag och natt, och det är ju syftet med den här produkten. Du kan välja andra upplösningar än den kvadratiska, slå på hdr och justera ljusstyrkan och sensorns känslighet.

 

Månadsavgift

Så här långt allt frid och fröjd alltså. Dörrklockan fungerar utmärkt efter en del inkörning och tillvänjning. Det som vi inte är helt överens med är att du, efter tre fria månader, åker på ett abonnemang för 30 kronor i månaden, per kamera (paketerbjudanden för flera kameror finns). Betalar du inte det får du ingen molnlagring, bara live där och då.

Utan abonnemang kan du inte heller justera zoner i bilden så att till exempel ett träd som gungar eller bilar som åker förbi inte triggar igång dina valda händelser. Du kan inte heller välja att den känner av om det är grannens kaxiga katter som glider förbi eller om det är budfirman som droppat ett paket på trappen.

De tidiga Arlo-kamerorna kör fortfarande sju dagars gratis molnlagring, men alltså inte de senare generationerna. Men vi börjar väl bli ganska vana vid alla dessa abonnemang att ett till knappast skadar, eller…

 

Arlo Doorbell är igång och har en bra uppsikt över området kring ytterdörren. Dock funkar bevakning av eventuella paketleveranser inte hundra här då trappen syns dåligt.

 

Kom och säg hej

Enda smolket, är väl egentligen att ingen har ringt på dörren än, förutom de jag bett göra det, och så jag själv förstås för detta test.

Man gör ju liksom inte det på samma sätt som förr i tiden. Då hade det ju varit klockrent att kolla när de tjatiga och objudna gästerna plingade på för en ”spontan fika”, och smidigt kunna lämna ett lämpligt förinspelat meddelande (Typ ”Lämna paketet vid dörren”…) och sen låtsas vara bortrest...

Skämt åsido, en viktig aspekt med en smart dörrklocka, förutom då kommunikation med en eventuell besökare, är att den kompletterar övrig säkerhetsutrustning där hemma – Är det någon som knallar in i området vid ytterdörren, oavsett ärende – får du veta det!

 

ARLO ESSENTIAL WIRE-FREE

Vad: Smart dörrklocka

Upplösning: 1536 x 1536

Storlek:  47 x 143 x 37 mm

Pris: ca 2 200 kronor

Info: arlo.com

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår