Nyhet pressrelease Smarta hem

Ren hemmabio = mysig hemmabio

Robotdammsugartillverkaren Neato har låtit Norstat genomföra en konsumentundersökning kring svenskarnas attityder om robotdammsugare.

Annons:

Undersökningen visar att över var femte svensk har en robotdammsugare i hemmet och använder den flitigt. Av de som deltog har 20 procent en robotdammsugare hemma och över 30 procent kan faktiskt tänka sig att köpa en egen. Än så länge är det dock främst den yngre befolkningen som äger en robotdammsugare, då majoriteten är mellan 25-40 år.

Och det spelar tydligen ingen roll om du bor i en villa eller lägenhet, däremot är det betydligt vanligare att bo i en bostad som är 50 kvadratmeter eller större för att svenskarna ska tycka det är fördelaktigt att äga en robotdammsugare. Radhusägarna verkar dock ännu inte riktigt nappat på det här med en representation på bara 7 %.

Majoriteten av svenskarna som har en lever dessutom tillsammans med sin partner eller med sin partner och barn - enbart 23 procent lever själva i singelhushåll, och något vanligare bland kvinnor än män (55/45 %) och det är relativt jämt fördelat över landet.

En av robotdammsugarens främsta egenskaper är dessutom att städningen kan schemaläggas och över 40 procent svarar att de låter dammsugaren jobba när de inte är hemma. Det är ju trevligt att komma hem till ett rent och fräscht hem. 

Trots att robotdammsugaren är en bra hjälpreda I hushållet så ersätter den naturligtvis inte den vanliga dammsugaren helt och hållet då de flesta som äger en robotdammsugarer även en vanlig dammsugare, där fler än hälften menar att anledningen till detta är att robotdammsugaren helt enkelt inte kommer åt överallt.  

 

FAKTA

Robotdammsugare i svenska hushåll är ett inslag som blivit allt vanligare under de senaste åren. Bland robotdammsugarägare är det vanligast att använda sin maskin på vardagar och främst då man själv inte är hemma. Majoriteten av svenskarna som äger en robotdammsugare är i åldrarna 25-40.

 

Så ofta använder svensken sin robotdammsugare

Dagligen                                                                                                   29% 

En gång i veckan                                                      23% 

Flera gånger i veckan                39%

En gång i månaden                                                 4% 

Aldrig                                                                                                        3% 

Vill/kan ej svara                                                       2%

 

Så bor svenskarna som äger en robotdammsugare

I en lägenhet                                                             48% 

I ett hus/villa                                                             45% 

I ett radhus                      7%

 

Undersökningen utfördes av Norstat i augusti 2021, på uppdrag av Neato och är en ad hoc-undersökning med målgruppen 25-79 år, både kvinnor och män, och är riksrepresentativt i Sverige. 

Det var 1000 personer som deltog. Intervjutiden per deltagare beräknades till sju minuter. 

Annons:

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår